Зграда Дома женског друштва у Пожаревцу

С Википедије, слободне енциклопедије

Зграда Дома женског друштва у Пожаревцу (данас Зграда Медицинске школе Пожаревац) настала је доградњом и адаптацијом првобитног Дома друштва и освећеног 1935. године.[1]

Пожаревачко женско друштво[уреди | уреди извор]

Пожаревачко женско друштво као подружница Женског друштва почела је да ради 1878. године. У оквиру свог рада формирали су око 1880. године Раденичку, касније Женску занатску школу са одељењима рубља, хаљина, вештачких радова и одељења за израду женских шешира, ћилимарску школу за израду пиротских ћилима, школу за трикотажу и привредно одељење за женску омладину.

Школа је обновила свој рад после Првог светског рата, а због проширења школе и већег броја ученика јавила се потреба за новом зградом у коју би се сместила сва одељења школе. Школа је била смештена у неусловним просторијама у улици Александра Николајевића, (данас, Улица Лоле Рибара) тзв. „Петрикина школа”.

Забележено је да је управа Пожаревачког женског друштва планирала оправку свог дома, као и да су 1934. године од Техничког одељења Градског поглаварства добили грађевинску дозволу за радове на проширењу на својој згради и подизање спрата. На досадашњој згради подигнут је спрат за оба одељења радничке школе. Зграда је подигнута у стилу српске модерне, према пројекту пожаревачког инжењера Светислава М. Симића.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Отворен Дом Пожаревачког женског друштва”. Времеплов. Приступљено 15. 10. 2021. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]