ИКОНОС

Из Википедије, слободне енциклопедије

ИКОНОС је комерцијални систем сателита за снимање Земље. Познат је по томе што је први понудио снимке високе резолуције, која је износила од 1 - 4 m, и то и мултиспектралне и панхроматске снимке. У Њујорк тајмсу је о овом систему писало: „Ово је један од најзначајнијих производа у историји свемирске ере“. Назив система потиче од грчке речи eikōn, што значи слика[1].

Карактеристике[уреди]

Сателит[уреди]

ИКОНОС је троосно стабилизован сателит, кога је дизајнирао Локхид Мартин. Дизајн је касније постао познат као сателитски систем LM900. Положај сателита мери се помоћу два звездана система за праћење и сунчевог сензора, који контролишу четири реакциона кола; информације о локацији добијају се помоћу ГПС пријемника. Трајање мисије сателита је 7 година; S/C димензије сателита су 1.83 m x 1.57 m (хексагонална конфигурација); S/C маса је 817 kg; снага од 1.5 kW обезбеђује се помоћу три соларне батерије.

Сателитски систем LM900 јесте троосно стабилизован, али је дизајниран да носи научне системе у LEO орбитама. То омогућава прецизно постављање на ултра стабилној високо агилној платформи. Системи за бројне научне примене и примене у даљинској детекцији могу се састојати из ласерских сензора, фотоптичких сензора, радара, електрооптичких и астрономских сензора, као и планетарних сензора. Систем LM900 потиче од хардвера из сателита Иридијум, који је основа овог система.

Просторна резолуција[уреди]

  • 0.8 m панхроматска
  • 4 m мултиспектрална
  • 1 m побољшана панхроматска

Спектрална резолуција[уреди]

Канал Панхроматска Мултиспектрална
1 (плави) 0.45—0.90 µm 0.445-0.516 µm
2 (зелени) * 0.506-0.595 µm
3 (црвени) * 0.632-0.698 µm
4 (блиски ИР) * 0.757-0.853 µm

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]