Карл Марковиц

С Википедије, слободне енциклопедије
Карл Марковиц
Лични подаци
Датум рођења(1963-08-29)29. август 1963.
Место рођењаБеч, Аустрија
ЗанимањеГлумац, сценариста и филмски редитељ
Породица
СупружнициШтефани Таусиг
Деца2
Рад
Битне улогеЕрнст Штокингер (Инспектор Рекс)
Саломон Сорович (Фалсификатори)
Самјуел Кателбах (Вавилон Берлин)
Веза до IMDb-а

Карл Марковиц (нем. Karl Markovics) је аустријски глумац, сценариста и филмски редитељ.

Биографија[уреди | уреди извор]

Карлова мајка је радила као службеница, а отац као возач аутобуса. Карл Марковиц није успео да положи пријемни испит за школу глуме Макс-Рајнхард-Семинар. Упркос томе почео је да наступа у Бечком позоришту Серапионс.[1] 1987. почиње да ради са Бечким ансамблом. Године 1991. добио је прву улогу у филму "Пас и мачка" (нем. Hund und Katz), а 1993. је играо улогу гостионичара у трагикомедији "Индија" (нем. Indien), режисера Пола Харатера. Овај филм био је аустријски кандидат за Оскара за најбољи међународни филм за 1993. годину.

Марковиц је постао познат широј публици када је играо Ернста Штокингера, наступајући у аустријској телевизијској крими серији „Инспектор Рекс“, а потом и у спин-оф серији „Штокингер“. Улоге су уследиле у филмовима „Хинтерхолц 8“ и "Рођен у Апсурдистану" (нем. Geboren in Absurdistan). Марковиц је наступао у многим ТВ и позоришним представама, укључујући и оне у бечким позориштима Позориште у Јозефшату и Народном позоришту у Бечу, где је 2005. године режирао своју прву представу Ћелава певачица Ежена Јонеска.

Марковиц је глумио лик Саломона Соровича у филму Фалсификатори Штефана Рузовицког из 2007. године, који је те године награђен Оскаром за најбољи међународни филм. Такође је играо улогу у холандском филму Сускинд из 2012.[2] и малу улогу у комедији из 2014. Хотел Гранд Будапест.[3] Такође игра споредну улогу у немачкој телевизијској серији Вавилон Берлин.

Марковиц и даље редовно глуми у бечким позориштима. У Позоришту на реци Вин играо је 2010. непевачку улогу Самиела у Чаробном стрелцу, првој оперској продукцији редитеља Штефана Рузовицког.

Марковиц је написао сценарио и режирао филм Дисање (нем. Atmen) који је био аустријски кандидат за Оскара за најбољи међународни филм за 2011. годину.

Лични живот[уреди | уреди извор]

Карл је ожењен глумицом Штефани Таусиг. Имају двоје деце, Луиса и Леонија, и сви живе у Бечу.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Reicher, Isabella (26. 2. 2008). „Kopf des Tages: Karl Markovics”. DER STANDARD. 
  2. ^ Ganitta, Cornelia (2012). „Niederländischer Film – Jenseits von Gut und Böse: Widerstand im niederländischen Film”. Westfälische Wilhelms-Universität. 
  3. ^ „Karl Markovics über Gefühle im Film: "Kunst ist immer Manipulation". DER STANDARD (на језику: немачки). Приступљено 2023-07-25.