Пређи на садржај

Кинарпс арена

С Википедије, слободне енциклопедије
Кинарпс арена
Husqvarna Garden
Локација Шведска Јенћепинг, Шведска
Отворено 2000.
Власник HV71 Fastighets AB
Архитект Flensborns arkitektkontor
Цена 135 милиона СЕК
Клубови/Репрезентације
Шведска ХК ХВ71
Капацитет
Рукомет 7.400
Хокеј 7.400

Кинарпс арена (швед. Kinnarps Arena), која се прво звала Росенлундхален, је дворана која углавном служи за хокејашке мечеве локалног хокеј тима ХК ХВ71 и смештена је у насељу Росенлунд у граду Јенћепингу, Шведска. Максималан капацитет на хокеј утакмицама је до 7.400 особа. И поред тога што дворана служи приоритетно за хокеј утакмице у њој су се одржавала локална такмичења за Песму Евровизије, Мелодифестивален, али и разни концерти, међу којима је и онај Боб Дилана. Неки од мечева Светског првенства 2011. одиграни су у овој арени.

Историја Росенлундхалена[уреди | уреди извор]

Терен за хокеј

Градско веће општине Јенћепинг одлучује 1956. да направи дворану са вештачким ледом. Отварење дворане је било 1958. и у њој су играли и тренирали локални хокеј тимови.

У доба кад је дворана отворена била је прва модерна дворана за хокеј у Скандинавији. Средином 80-их година прошлог века долази до измена у дворани и један број стоећих места је замењен седећим. Дворана је била домаћин и СП у карлингу 1985, takmi;ewima у рукомету, боксу, рвању, итд.

Почетком 90-их годиња почињу све чешће критике дворане. У то доба локални хокеј тим је био најбољи у шведској хокеј лиги (швед. Allsvenskan), а говорило се да играју у шведској најлошијој дворани. Крајем 90-их општина Јенћепинг продаје дворану хокеј тиму ХВ71 и на том истом месту се гради Кинарпс арена.

Трибина током утакмице

Изградња Кинарпс арене[уреди | уреди извор]

Дан после завршетка сезоне за ХВ71 почело је рушење Росенлундхале. На том истом месту започиње се градња нове арене 17. септембра 1999, а хокејашки мечеви су одигравани у јоп увек незавршеној дворани. У септембру 2000. обављени су завршни радови. Број места је повећан са 4.200 на 6.236. У ложама има 320 места, а 20 места за особе са специјалним потребама и 20 места за новинаре. Планира се доградња две дворане као и прилази арени што би коштало 75-90 милиона шведских круна. Накнадно је дошло и до измена у самој арени, тако да је број гледалаца које арена може да примити сада износи 7.000 особа.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]