Песма Евровизије

С Википедије, слободне енциклопедије
Уколико сте тражили чланак о овогодишњем такмичењу, погледајте чланак Песма Евровизије 2021.
Песма Евровизије
Eurovision Song Contest logo.svg
Датум(и)једном годишње у мају
Основан1956.
Трајањесада 6 дана, 3 такмичарске вечери
Типмузички
Локацијаземља актуелног победника (углавном)
ОснивачиЕвропска радиодифузна унија
Веб-сајт
eurovision.tv

Песма Евровизије (енгл. Eurovision Song Contest, франц. Concours Eurovision de la Chanson), први пут одржана 1956. године, годишњи је фестивал забавне музике такмичарског карактера са великим бројем земаља обухваћеним телевизијским преносом, у којем учествују извођачи из бројних земаља чији су национални телевизијски емитери активни чланови Европске уније за радиодифузију.[1]

Свака национална телевизија-учесник такмичења бира (националним избором отвореног или затвореног типа, интерним избором или другачије) песму која се као представник своје земље изводи уживо у директном телевизијском преносу и затим додељује поене по њима најбољим песмама, чијим се сабирањем одређује победник такмичења.

Име фестивала везано је за телевизијску дистрибутивну мрежу Евровизија (назив под којим се данас најчешће подразумева сама Песма Евровизије) Европске уније за радиодифузију која покрива потенцијалних милијарду гледалаца. Песма Евровизије је један од телевизијских програма са најдужом традицијом у свету, као и најгледанији не-спортски програм на свету, чије се процене гледаности широм света процењују на између 100 и 600 милиона.[2][3][4] Осим у Европи, овај програм је путем радија и телевизије преношен и у земљама на свим другим насељеним континентима.[5] Први пут је 2015. године шоу преношен уживо путем YouTube канала, а од 2019. се снимак такмичења приказује на стриминг сервису Netflix.[6][7] Песма Евровизије је 2015. године ушла у Гинисову књигу рекорда као годишњи такмичарски телевизијски програм који се најдуже емитује.[8] Такмичење је одржано сваке године од 1956. године, осим 2020. године када је такмичење отказано због пандемије вируса корона.

Такмичење је традиционално познато по лагано оркестрираној певљивој поп музици, раније шлагерима, а у последњем периоду по електропоп и денс поп нумерама. Међутим, на Песми Евровизије је изведен и велики број песама најразноврснијих жанрова на више од 50 различитих језика. У периоду такмичења након почетка 21. века међу најбоље пласираним песама су се налазили поджанрови поп музике (снажне баладе, eлектронска денс музика, диско, поп-опера, синт поп, дабстеп, шансона), етно и традиционална музика, R&B и други жанрови проистекли из блуза (џез, соул, госпел, ска), рокенрол (хард рок,алтернативни рок, хеви метал, фолк рок), кантри, хип хоп и инди. Осим такмичарског дела, део фестивала су традиционално и музичко-визуелни ревијални програм са специјалним гостима који чине међународно познате личности, не само из света музике.

Највећи број победа на такмичењу, седам, је остварила Ирска, укључујући две победе Џонија Логана као извођача и једне као аутора. Највеће успехе на међународној музичкој сцени након победе су остварили ABBA и Селин Дион, док су интернационалне хитове имали и Тото Кутуњо, Франс Гал, Katrina and the Waves, Вики Леандрос и Måneskin. Само учешће је било једно од почетних фаза запажених музичких каријера извођача као што су Хулио Иглесијас, Оливија Њутон Џон, Доменико Модуњо, Нана Мускури, Клиф Ричард и The Shadows, Лара Фабијан, Здравко Чолић и t.A.T.u., а наступ у ревијалном програму прво јавно појављивање трупе Риверденс.

Почеци[уреди | уреди извор]

Лис Асија, прва победница Песме Евровизије

Европска унија за радиодифузију осмислила је Песму Евровизије на предлог Марсела Безенсона са састанка у Монаку 1955,[9] по узору на успешни пилот-пројекат, сада чувени Музички фестивал у Санрему.[10] Био је то још један мали покушај у низу таквих, у истом периоду кад је основана и сама Европска заједница за угаљ и челик, да се послератна (западна) Европа напокон окрене разумевању и сарадњи. У овим раним данима телевизије, повезивање бројних земаља у широку међународну мрежу је виђено и као веома амбициозни технолошки експеримент: сателитска телевизија није постојала, а мрежа Евровизије се састојала од земаљске микроталасне мреже.[11] Израз „Евровизија” за мрежу Европске уније за радиодифузију је први пут употребио британски новинар Џорџ Кемпи у Лондон ивнинг стандарду 1951.[12]

Уводна шпица прве Песме Евровизије 1956.

У првом такмичењу, одржаном у швајцарском Лугану 24. маја 1956, учествовале су Француска, СР Немачка, Италија, Холандија, Луксембург, Белгија и домаћин Швајцарска. Свака земља је послала две песме, тако да је укупно било 14 песама. Ово је био једини избор на ком су земље имале више од једне песме; од 1957. државама учесницама је дозвољено да шаљу само једну песму.[13] Наредне године, прикључиле су се и Уједињено Краљевство, Данска и Аустрија, које су са првог фестивала дисквалификоване због закаснелих пријава. Број земаља учесница од тада расте; на Песми Евровизије 2008. у Београду је учествовао рекордан број од 43 земље, а 2011. и 2018. је тај рекорд изједначен.

Фестивал је у почетку био познат као Eurovision Grand Prix (фра: „Велика награда Евровизије”), према имену Le Grand-Prix Eurovision de la Chanson Européenne које је коришћено у франкофоним земљама,[14] док није замењено садашњим Concours („такмичење”). Мрежа Евровизије се користи и за међународне преносе бројних информативних и спортских програма, као и других специјализованих програма које организује ЕУР.[15] Песма Евровизије је далеко најпознатија међу њима, због чега је одавно постала синоним са именом „Евровизија”.

Преглед формата[уреди | уреди извор]

Домаћини Песме Евровизије 2007.

Формат Песме Евровизије се развијао током времена, али су основне поставке увек биле сличне. Земље учеснице, односно емитери чланови ЕУР, бирају песме представнице на такмичењу, које се у аудиторијуму у граду домаћину изводе уживо у телевизијском програму који се путем евровизијске мреже непосредно преноси истовремено у свим земљама. Место одржавања такмичења били су, раније, телевизијски студији, позоришне или концертне сале или, у новије време, велике арене, али увек уз присуство фестивалске публике. Песме Евровизије одржавају се по правилу на ласцивно опремљеним и осветљеним грандиозним позорницама, које се данас постављају недељама пред такмичење,[16] и чији се изглед понекад описује изразом „all balls out” (ср. „све на сунце”). После краће уводне секвенце, програм отвара један или више познатих водитеља из земље домаћина, обично дама и господин, који гледаоцима желе добродошлицу на званичним језицима фестивала, енглеском и француском. Традиционално је цео програм вођен наизменично на оба језика, мада се данас махом користи само енглески.

Затим се прелази на извођење уживо песама учесница. Извођењу сваке песме претходи кратка „разгледница”: док би се у ранијим издањима сваком разгледницом би се представила земља чија ће песма бити изведена, у новијој пракси се у „разгледници” представља земља домаћин, као врста рекламе за туристичку дестинацију. После свих песама, следи подсећање публике кратким исечцима на сва извођења, након чега се оставља временски интервал за гласање у којем свака земља одлучује којим ће песмама из других земаља доделити своје поене. Начин додељивања гласова се мењао временом између гласања стручних жирија и гласања гледалаца; почевши од 2009, поени сваке земље се додељују комбиновањем, у односу ½:½, гласова националних стручних жирија, и гласова које даје публика телегласањем, односно окретањем посебних бројева телефона за своју омиљену песму или слањем СМС порука. У паузи од извођења свих песама и рекапитулације исечака до објављивања резултата гласања изводи се посебан наступ, који припрема земља домаћин по свом избору.

Након паузе, земље редом у директним укључењима саопштавају гласове својих чланова стручног жирија. На те гласове се додају гласови публике из земаља учесница, чијим сабирањем се добија победник такмичења, чијим репризним извођењем се завршава пренос. Победник добија, пре свега, сам престиж победе, којег обично прати и трофеј, док се победничка земља позива да буде домаћин такмичења наредне године.

Препознатљива уводна мелодија, којом сваке године почињу преноси Песме Евровизије и Бечког новогодишњег концерта, је риторнел тема Позоришта ремек-дела, из прелидаа оркестрацији Те деума Марк-Антоана Шарпантјеа (Х.146 у нумерацији Хјуа Вајлија Хичкока).[9]

Финално вече Песме Евровизије се традиционално одржава у пролећно суботње вече, са почетком у 21 час по средњоевропском летњем времену. Обично се бира субота у мају, мада је било и година да је такмичење одржавано у четвртак (1956) или већ у марту. Великој вечери претходи евровизијска седмица проба, конференција за штампу и дружења. Од 2004, због све већег броја земаља које су желеле да учествују, уведено је и квалификационо вече, познато као полуфинале, које је одржавано у четвртак пред финале (2004, у среду пред финале). Са преласком на формат две полуфиналне вечери 2008, оне се одржавају у уторак и четвртак пред финално вече.[тражи се извор]

Учешће земаља[уреди | уреди извор]

Учешће земаља од 1956:
  Учешће бар једном
  Без учешћа, иако са правом да учествује
  Учешће планирано, али без наступа
  Учешће у својству дела друге државе, без самосталног учешћа

У такмичењу могу учествовати земље чији су емитери активни чланови (дакле не и придружени чланови) Европске уније за радиодифузију. Земље активних чланова морају припадати Европском радиодифузном простору, или бити чланови Савета Европе;[тражи се извор] Европски радиодифузни простор дефинише Међународна унија за телекомуникације као:[17]

„Европски радиодифузни простор” ограничава на западу западна граница Региона 1, на истоку меридијан 40° источно од Гринича, и на југу паралела на 30° с. г. ш, тако да укључује западни део СССР, северни део Саудијске Арабије, и онај део земаља које излазе на Средоземно море који лежи унутар ових граница. Додатно, Ирак, Јордан и онај део Турске који лежи ван горњих граница укључени су у Европски радиодифузни простор.

(Западна граница „Региона 1” је линија повучена западно од Исланда средином Атлантског океана.[18])

Активни чланови ЕУР су емитери чији су програми доступни (практично) свој популацији земље у којој им је седиште, и испуњавају додатне услове, попут значајне самосталне продукције и (испуњаване) обавезе производње програма за све сегменте друштва, који оцртавају природу националног емитера (у контрасту са чисто комерцијалним емитером).[тражи се извор]

На овај начин, простор земаља које се могу пријавити за учешће на Песми Евровизије укључује и ваневропске државе као што су Израел, Мароко, Тунис, Алжир, Египат, Либан, Либија и Јордан,[19] али од ових земаља до сада су учествовали једино Израел (највећи број година од 1973) и Мароко (једном, 1980), док је Либан требало да наступи први пут 2005, али се повукао (значајно после рока) након одбијања да преноси наступ израелског представника.

Ако активан члан жели да учествује, он мора испунити услове из правилника такмичења, који се сачињава за сваку годину; тренутно (2008), ово укључује да је емитер морао преносити у својој земљи прошлогодишње издање Песме Евровизије, и платити ЕУР накнаду за учешће до задатог рока.

Аустралија је позвана 2015. године као специјални гост поводом јубиларног 60. издања Песме Евровизије иако не припада Европском радиодифузном простор, али више година преноси такмичење. Наредне године је потврђено да ће Аустралија поново учествовати.[20]

Педесет две земље су учествовале макар једном. Ево ових земаља скупа са годином првог наступа:

Година Земља дебитант
1956. Белгија Белгија, Италија Италија, Луксембург Луксембург, Немачка Немачка,[21] Француска Француска, Холандија Холандија, Швајцарска Швајцарска
1957. Аустрија Аустрија, Данска Данска, Уједињено Краљевство Уједињено Краљевство
1958. Шведска Шведска
1959. Монако Монако
1960. Норвешка Норвешка
1961. Југославија Југославија, Финска Финска, Шпанија Шпанија
1964. Португалија Португал
1965. Ирска Ирска
1971. Малта Малта
1973. Израел Израел
1974. Грчка Грчка
1975. Турска Турска
1980. Мароко Мароко
1981. Кипар Кипар
1986. Исланд Исланд
1993. Босна и Херцеговина Босна и Херцеговина, Словенија Словенија, Хрватска Хрватска
1994. Естонија Естонија, Литванија Литванија, Мађарска Мађарска, Пољска Пољска, Румунија Румунија, Русија Русија, Словачка Словачка
1998. Северна Македонија Северна Македонија[22]
2000. Летонија Летонија
2003. Украјина Украјина
2004. Албанија Албанија, Андора Андора, Белорусија Белорусија, Србија и Црна Гора Србија и Црна Гора
2005. Бугарска Бугарска, Молдавија Молдавија
2006. Јерменија Јерменија
2007. Грузија Грузија, Србија Србија, Црна Гора Црна Гора, Чешка Чешка
2008. Азербејџан Азербејџан, Сан Марино Сан Марино
2015. Аустралија Аустралија

Избор песама представница[уреди | уреди извор]

Свака земља шаље по једну песму која ће је представљати дате године; једини изузетак било је прво издање, 1956. године, када су сваку земљу представљале по две песме. Правила Песме Евровизије налажу да песма учесница не може бити песма комерцијално издавана или јавно извођена пре одређеног датума у односу на дату годину (тренутно (2016), ово је 1. септембар претходне године), чиме се обезбеђује да се на фестивалу појаве нове песме, не постојеће успешне песме које је публика слушала већ неколико година. Песме не смеју бити ни обраде нити користити мотиве других песама.

АББА изводе песму Waterloo на Мелодифестивалену 1974, шведском националном финалу. Waterloo је 2005. изабрана за најбољу песму у првих 50 година Песме Евровизије

Начин избора представника на Песми Евровизији ствар је сваке земље посебно: емитер може представника и/или песму одабрати интерном одлуком, или може бити одржано јавно такмичење отвореног (песме пристижу на конкурс) или затвореног (песме достављају композитори по позиву) типа, формата националног фестивала или телевизијске емисије, са једним или више извођача, у којем гледаоци телегласањем, чланови жирија или комбиновано бирају између песама кандидата. Најчешће се користи формат јавног такмичења, познатог као национално финале, који охрабрује и Европска унија за радиодифузију, будући да генерише више публицитета за Песму Евровизије.

Хулио Иглесијас на Песми Евровизије 1970. као представник Шпаније, која је за избор представника користила фестивале, интерни избор и ријалити шоу Операција Тријумф

Национална финала неких земаља су велика као, или чак већа, од саме Песме Евровизије, а често им претходи и неколико квалификационих полуфинала сличног формата. Финалу српске Беовизије претходи два полуфинала са по 12 композиција. Из сваког полуфинала у финале пролази 6 песама (укупно 12). Шведско национално финале, Мелодифестивален, укључује 28 песме, које се кроз четири полуфинала и посебно вече „друга шанса”, изводе пред препуним халама у разним шведским градовима, пред финално вече у Стокхолму, и убедљиво је најгледанији телевизијски програм у Шведској. Предтакмичења може бити и много више: Бугарска је за 2008. у девет полуфинала приказивала дословно све песме пристигле на конкурс; Украјина је 2005. имала петнаест,[23] и тако даље. У неким земљама (Исланд, Хрватска, Шведска), песмама одабраним путем конкурса придружују се и „џокери” са којима композитори учествују по позиву емитера; у другима, пак (Грчка, Немачка), национално финале састоји се од малог броја песма које по позиву емитера певају познати извођачи.

Каткада се за једног извођача организује национално финале у којем се од понуђених песама бира једна; извођача може унапред одабрати емитер (Дин за БиХ 2004, Едсилија Ромбли за Холандију 2007), или га могу засебно изгласати гледаоци (Тоше Проески за Македонију 2004). Неки емитери, попут Швајцарске или Турске, представника и песму бирају једноставном интерном селекцијом.

Шпанија је 2002. године организовала „шоу стварности” под називом Operación Triunfo („Операција тријумф”) у којем су бирани и обучавани до тада непознати певачи, при чему је публика на крају бирала најуспешнијег за представника на Песми Евровизије. Овакав систем избора примењиван је три године, а слично је неколико година у ирској верзији Идола, You're a Star („Ти си звезда”) биран представник ове земље. Учесници изабрани на овај начин нису забележили запаженије успехе на Евровизији. У Словенији, победник серије Bitka talentov добија џокер позивницу за учешће у националном финалу ЕМА.

Евровизијска седмица[уреди | уреди извор]

Графички дизајн широм Беча током Песме Евровизије 2015.

Израз „евровизијска седмица” се односи на недељу током које се одржава Песма Евровизије. Како је Песма Евровизије живи програм, од учесника се очекује да, поред проба у својој земљи, неколико пута испробају свој наступ и на евровизијској сцени како би све текло по плану у живом преносу. Ове пробе се одржавају неколико дана пре вечери које се преносе, због чега делегације, а стога и новинари и обожаватељи, у град домаћин пристижу велики број дана пре самог такмичења, и догађаји везани за Песму Евровизије трају далеко дуже од неколико сати телевизијског преноса. Делегације одседају у званично акредитованим хотелима, одакле извођаче и њихове пратиоце до и од места одржавања такмичења превозе шатл аутобуси.

Сваки од емитера учесника одређује шефа делегације, чији је задатак да координише кретања својих делегата и који у граду домаћину наступа као представник своје земље у Европској унији за радиодифузију.[24] Делегацију чине извођачи, текстописци, композитори, званични представници за штампу, као и диригент, уколико се те године користи оркестар, и а ко га песма користи (што није био случај од 1999). Сваки емитер може, уколико жели, послати и коментатора као члана делегације, који током преноса даје коментар за телевизијски и радио пренос за ту земљу. Коментатори преносе из кабина посебно намењених за ту сврху, које се налазе уз руб арене, иза публике.

Пробе и конференције за штампу[уреди | уреди извор]

По традицији, делегације су пристизале у недељу пред такмичење, како би биле присутне на почетку проба у понедељак ујутро. Међутим, од увођења полуфинала и раста броја земаља учесница, од 2004. године прве пробе почињу током недеље пре евровизијске седмице, уз засебне календаре за пробе земаља које учествују у полуфиналу, чије пробе почињу раније, и земаља директно пласираних у финале.[25] Тако, почевши од увођења два полуфинала 2008, тзв. „евровизијска седмица” заправо почиње пуне две седмице пре великог финала.[тражи се извор]

Конференција за штампу француске делегације 2016.

Након пробе сваке земље, делегација се у сали за прегледање снимака састаје са уметничким директором програма, где прегледају снимке управо изведених проба, дискутују о угловима камера, осветљењу и кореографији, са циљем да остваре највећи естетски ефекат на телевизији. Ово је и прилика за шефа делегације да телевизији-домаћину саопшти евентуалне посебне захтеве за наступ. Након овог састанка, делегација (према планираном распореду) држи конференцију за штампу, где акредитовани новинари могу постављати питања, а неретка су и извођења уживо и „специјални наступи” којима се жели привући пажња.[25] Пробе и конференције за штампу се одржавају паралелно; тако да док једна земља разговара са новинарима, друга изводи пробу у аудиторијуму. Домаћин обезбеђује информативну службу, која саставља штампани сажетак питања и одговора са конференција за штампу и доставља их у новинарске сандучиће.

Дан пре полуфиналних вечери се одржавају две генералне пробе (са пуном кореографијом и публиком са плаћеним улазницама), које прати завршна генерална проба на преподне дана полуфинала. Када су познати учесници финалне вечери, одржавају се две генералне пробе у петак и завршна генерална проба у суботу преподне, пред велико финале у суботу увече. Организатори задржавају могућност да, у случају да током директног преноса нешто крене озбиљно непредвиђеним током, замене у одговарајућем трајању пренос снимком са генералне пробе.

Забаве и Евроклуб[уреди | уреди извор]

У понедељак евровизијске седмице се традиционално одржава градоначелников пријем, који се обично одржава у свечаној сали градске администрације у центру града. На ову прославу добродошлице су позване све делегације и обично је прате музика уживо, закуска и пиће као и, у новије време, ватромет.[26]

Након полуфинала и великог финала организују се журке, било у простору у оквиру комплекса у којем се одржава такмичење или у другом погодном простору у граду. Сваке вечери евровизијске седмице се одржава Евроклуб, ноћни клуб на евровизијску тему, у који се позива све акредитовано особље.

Традиционално, током евровизијске седмице многе делегације су, поред званичних, организовале и своје журке, често у заједничкој организацији неколико земаља. Међутим, у новије време тренд иде ка централизацији ових активности и одржавању прослава у Евроклубу.[26]

Гласање[уреди | уреди извор]

Брадерхуд оф Ман из УК су 1976. међу првима однели победу по традиционалном систему доделе пена 12,10,8-1, поставивши рекорд од просечних 9,65 / 12 добијених од сваке државе

Системи гласања коришћени на Песми Евровизије мењали су се кроз историју такмичења. Данашњи систем је у употреби од 1975, и представља варијанту Бординог преференцијалног метода. Земље додељују другим песмама у такмичењу сет поена од 1,2,3,4,5,6,7,8, затим 10, и напокон 12 поена за по тој земљи најбољу песму.

Дуги низ година, расподелу поена од дате земље је одређивао интерни жири, али је 1997. пет земаља (Аустрија, Немачка, Уједињено Краљевство, Швајцарска и Шведска) пробно користило телегласање: по извођењу свих песама, публика се кратким исечцима подсећа на све изведене песме, и затим у датом временском интервалу гласа за своје фаворите окретањем посебних бројева телефона за сваку песму. Експеримент је сматран успешним,[27] и земље су од 1998. охрабриване да користе телегласање кад год је то могуће, тако да је број земаља које су своје бодове одређивале гласањем публике растао, и од 2004. телегласање по правилима користе све земље,[28] при чему се, осим са фиксних телефона, данас може гласати и слањем СМС порука. Од 2004–2008. гласови свих земаља учесница одређивани су по правилу искључиво на основу резултата телегласања, мада је свака земља и даље имала и резервни жири, чији би се поени користили у случају да дође до техничких проблема у телегласању или да број пристиглих гласова гледалаца буде мањи од извесног минимума.

Дана Интернашонал из Израела је однела победу 1998. када је први пут већина земаља користила телегласање

Од Песме Евровизије 2008., гласови резервних жирија се користе и као додатак резултатима телегласања у одређивању песама које се из полуфинала квалификују за финално вече. Било да се користи жири, фиксно или СМС телегласање, није могуће гласати за земљу из које се гласа, односно земље не могу додељивати поене сопственим песмама. Резултати Песама Евровизије за време пуног телегласања су довели до дебате међу емитерима о утицају „суседског” и гласања дијаспоре. Неке земље (Аустрија, Монако) су се повукле са такмичења наводећи „неправедан” систем гласања као разлог. ЕУР је, након Песме Евровизије 2008, од емитера у упитнику затражила мишљење о могућим изменама поступка гласања од дотадашњег 100% телегласања и, у складу са мишљењем већине емитера у овој анкети, одлучила да се, почевши од Песме Евровизије 2009, гласови жирија и публике се комбинују у односу ½:½ приликом гласања у финалној вечери.

Александер Рибак из Норвешке је 2009. постао први победник од увођења система ½:½ жири:публика, уједно поставивши рекорд са највећом разликом у поенима

Према новим правилима, свака земља учесница има жири, који се састоји од пет чланова, који сви морају бити држављани земље у питању и музички професионалци који се баве радијом, телевизијом, компоновањем или музичком продукцијом, и који морају бити независни од Песме Евровизије или било којих учесника. На основу гласова чланова жирија се саставља списак бодова жирија на традиционалан евровизијски начин, тако што ће десет по жирију најбољих песама добити редом 12,10,8,7,6,5,4,3,2 и 1 бод. На основу резултата телегласања гледалаца, саставља се други списак бодова, и ови бодови се затим сабирају. Десет најбоље пласираних наступа према збиру бодова представљаће коначне резултате националног гласања из те земље, према евровизијској схеми. Уколико у збиру бодова две песме буду изједначене, предност има она која је имала вишу позицију у телегласању. Комбиновано гласање примењује се и у полуфиналним вечерима почевши од Песме Евровизије 2010.[29]

Од 2013. године је жири добио задатак, не само да додели поене 10 најбољих песама по њиховом мишљењу, већ да рангира све песме од најбоље до најмање добре. Коначни распоред бодова одређене земље се добијао тако што се рачунао просечан пласман песама код публике и код жирије. Од 2014. године је детаљно рангирање свих чланова жирија, као и гласова публике доступно на званичном интернет порталу Песме Евровизије непосредно након завршетка такмичења.[30]

И актуелни систем гласања је уведен 2016. године, по којем у свакој земљи жири и публика додељују одвојен сет поена по традиционалној евровизијској шеми 12,10,8,7,6,5,4,3,2 и 1.[31]

Песма Евровизије је данас највећи догађај са телегласањем на свету — гледаоци су у финалу 2008. позивима и СМС порукама послали преко 8,8 милиона гласова. Сабирање гласова врши компаније Дигами у својој централи у Келну, са 15.000 линија преко којих се може обрадити до 100 милиона позива и СМС порука на сат. Дугме након притискања којег се добијају коначни резултати назива се у интерном жаргону „Сванте дугме”, према Свантеу Стокселијусу, извршном надзорнику Песме Евровизије.[32]

Представљање гласова[уреди | уреди извор]

Табела са бодовима на Песми Евровизије 1958.

Када се заврши шоу у паузи, и сви гласови су срачунати и саопштени контролору такмичења, водитељи редом позивају сваку од земаља које гласају да уживо саопште резултате свог гласања. До 1993, директна укључења су извођена преко телефонских линија, при чему је звук пуштан како публици у сали, тако и у телевизијском преносу. Са сазревањем поузданих сателитских веза, од 1994. се гласови саопштавају директним укључењем пред камерама из сваке земље. Укључења могу бити из студија националних телевизија, често испред неког познатог места из те земље, или (посебно у случају укључења земље домаћина) са великог скупа на неком од градских тргова на којем велики број људи прати јавни пренос такмичења. Презентери гласова ће традиционално упутити срдачне поздраве и комплименте домаћинима за организацију спектакла, а често и понеку шаљиву примедбу, прелазећи потом на читање гласова.

Гласови се читају у растућем поретку, са врхунцем на максималних 12 поена. Водитељи понављају додатне поене на енглеском и француском језику, укључујући и омиљени усклик дуз пуан! (франц. douze points!, „дванаест поена!”), када водитељи понове максимални скор на француском језику. Цео поступак сабирања гласова може трајати преко сат времена, али за праве поклонике Песме Евровизије ово је првокласна забава. Са сталним порастом броја земаља које гласају, објављивање сваког додељеног поена је почело заузимати све више времена током преноса, и Европска унија за радиодифузију је 2006. одлучила да уштеди на времену тако што се од тада поени од 1–7 аутоматски појављују на екрану, док презентери појединачно саопштавају само 8, 10 и 12 поена.[33] Из истог разлога, од 2004. поени се понављају само на другом од два званична језика: ако је презентер гласове саопштио на енглеском, биће поновљени на француском језику и обрнуто.

Електронска табла за сабирање гласова на Песми Евровизије 2004; Џони Логан саопштава ирске гласове.

Од 1957. до 2003, земље су позиване истим редоследом којим су извођене песме. Од 2004, редослед звања земаља је промењен, због увођења полуфинала и чињенице да гласају и земље чије се песме нису квалификовале за учешће у финалној вечери. 2004. године, земље су гласале по абецедном редоследу ИСО кодова;[28] 2005. године, гласале су прво земље полуфиналисти које се нису квалификовале за финале, редоследом свог наступа у полуфиналу, а за њима су своје гласове дале земље финалисти, редоследом свог наступа у финалу. Од 2006, одржава се засебно жребање којим се одређује редослед којим ће земље саопштити своје гласове.[33] Резултати гласања се саопштавају јавно, у живим укључењима, само у финалној вечери: како би се избегло фаворизовање, на крају полуфиналне вечери се једино случајним редоследом саопштавају земље које су се по броју освојених поена пласирале у финале, док се пуни резултати на увид јавности дају збирно, тек након завршетка финала.

Резултати гласања у првом издању, 1956. године, никада нису јавно објављени, већ је затворени жири једноставно објавио победничку песму. Од 1957. до 1987. године, поени су приказивани на стварној, физичкој табли са поенима која се налазила са стране главне бине. Ове је, са напретком дигиталне графичке технологије, 1988. године заменио електронски приказ, односно „виртуелна табла”, коју режисер програма може приказивати на телевизијском екрану по потреби; на пример, табла са тренутним редоследом песама се може ажурирати пред гледаоцима за време додељивања гласова.[34]

Гласањем председава контролор ЕУР, чија је одговорност да обезбеди да сви поени буду додељени тачно и исправним редоследом. На овај начин, у тренутку када „драма” са сабирањем поена почиње, организаторима је већ познат коначан исход такмичења.

Од 2016. године је уведен знатно другачији начин презентације поена, како би ток гласања био што неизвеснији до самог проглашења победника. Укључењем из сваке земље се презентују гласови стручног жирија, док се на крају свакој такмичарској песми додељују сабрани поени које су добили од земаља гласовима публике.[31]

Више песама са највећим бројем поена[уреди | уреди извор]

У првим годинама такмичења, није био предвиђен механизам за случај да више песама освоји једнак, највећи број поена. Тако се десило да су 1969. године чак четири земље (Уједињено Краљевство, Француска, Холандија и Шпанија) са највећим бројем поена биле у нерешеној трци за прво место и, будући да није било предвиђених правила за одређивање победника, све четири песме су проглашене победницима. Ово је изазвало буру незадовољства међу другим земљама, и Аустрија, Норвешка, Португал, Финска и Шведска из протеста нису учествовале наредне године. Ови догађаји су довели до тога да ЕУР уведе правила за одређивање пласмана у случају више песама са истим бројем поена.[27]

Карола је као представница Шведске трипут била пласирана међу првих пет и однела победу 1991. у тај брејку

Према данас важећем правилу, у случају нерешеног резултата за прво место, виши пласман има земља која је добила ма који број поена од више земаља. У случају да су и ови бројеви једнаки, виши пласман има земља која је освојила више максималних оцена („12 поена”); уколико је резултат и даље нерешен, пореди се број оцена од по 10 поена, затим број оцена од по 8 поена, и тако даље. У фантастично невероватном случају да се сви ови бројеви поклопе, обе земље се проглашавају победницима. Исти систем користи се и у случају да је више песама изједначено у борби за последње преостало место (или више последњих преосталих места) које обезбеђује пролаз из полуфинала у финале, као и, у годинама када се првих десет земаља у финалу непосредно пласирало у финале наредне године, у случају да је више земаља било изједначено у борби за последње или више последњих места која су обезбеђивала овакав пролаз.[24] Притом, у случају потпуно нерешеног резултата у борби за преостала места за пласман из полуфинала у финале, песма која је раније извођена има предност.

Међутим, нерешени резултати се званично не разрешавају у другим случајевима. На пример, уколико две песме имају једнак, други по величини број поена, оне једноставно деле друго место (Ирска и Француска 1990).

До 2008, једини пут од 1969. када су две земље имале једнак број поена у трци за прво место био је у Риму 1991, када су и Француска и Шведска имале по 146 поена. У ово време, правило о пребројавању земаља које су песми доделиле ма који број поена није било уведено, већ је процедура за одређивање пласмана почињала бројањем оцена од по 12 поена. Како су обе земље су имале четири скора од 12 поена, пребројаване су затим оцене од по 10 поена: Шведска их је имала пет, напротив две за Француску, и Карола из Шведске је проглашена победницом. (Да је примењивано садашње правило, победила би Амина из Француске, која је добила поене од 18 земаља, напротив 17, колико их је дало поене шведској представници.)[27]

Нула поена[уреди | уреди извор]

Како свака земља учесница додељује читав низ бодова, не догађа се често да одређена песма не добије ни један поен—према садашњим правилима то би значило да песма није ушла међу десет најбоље оцењених ни у једној јединој земљи. На тај начин, овакав догађај песми доноси посебно понижавајући статус, у евровизијском жаргону познат под саркастичним називом нил пуан (nul points), према пракси читања бодова сваке земље на француском паралелно са енглеским језиком. У првим годинама Песме Евровизије додељивало се мање поена те се нил пуан дешавао значајно чешће; у новије време у просеку по једна песма сваке друге године не добије ни један поен. У Великој Британији је са пристојном дозом шока примљен нил пуан двојца Џемини 2003, довољно да је Би-Би-Си наредне године водио кампању за избор представника за Песму Евровизије под слоганом Нула поена, никад више („Nul points, never again”). Шампион ове неславне категорије је Норвешка, са 4 Нула поена наступа.

Нула поена
су до 2021. завределе следеће песме:
 • Ton Nom (Fud Leclerc, Белгија 1962)
 • Llalame (Виктор Балагер, Шпанија 1962)
 • Nur in der Wiener Luft (Елеоноре Шварц, Аустрија 1962)
 • Katinka (Де Спелбрекерс, Холандија 1962)
 • Een Speeldos (Ани Палмен, Холандија 1963)
 • Solherv (Анита Талауг, Норвешка 1963)
 • Muistojeni Laulu (Лајла Халме, Финска 1963)
 • En Gang I Stockholm (Моника Сетерлунд, Шведска 1963)
 • Mann Gewohnt Sich So Schnell An Das Schone (Нора Нова, Немачка 1964)
 • Oracao (Антонио Калварио, Португал 1964),
 • Живот је склопио круг (Сабахудин Курт, СФР Југославија 1964)
 • I Miei Pensieri (Анита Траверси, Швајцарска 1964)
 • Que Bueno, Que Bueno (Кончита Баутиста, Шпанија 1965)
 • Paradis, Wo Bist Du? (Ула Визнер, Немачка 1965)
 • Als Heet Weer Lente Is (Лизе Марке, Белгија 1965)
 • Aurinko Laskee Länteen (Виктор Клименко, Финска 1965)
 • Bien Plus Fort (Тереза, Монако 1966)
 • Dio Come Ti Amo (Доменико Модуњо 1966)
 • Quel Coeur Vas-Tu Briser? (Жералдин, Швајцарска 1967)
 • Je Suis Tombe Du Ciel (Давид Винтер, Луксембург 1970)
 • Mil Etter Mil (Јан Тејген, Норвешка 1978)
 • Aldri I Livet (Фин Калвик, Норвешка 1981)
 • Nuku Pommiin (Којо, Финска 1982)
 • Opera (Четин Алп, Турска 1983)
 • Quien Maneja Mi Barca (Ремедиос Амаја, Шпанија 1983)
 • Sargim Sevki Ustune (Сејал Танер, Турска 1987)
 • Lisa, Mona Lisa (Вилфрид, Аустрија 1988)
 • Pad Sem Enginn Ser (Данијел, Исланд 1989)
 • Venedig im Regen (Томас Форстнер, Аустрија 1991)
 • Lopysine Mylimaj (Овидијус Виснијаускас, Литванија 1994)
 • San Francisco (Тор Ендресон, Норвешка 1997)
 • Antes De Adeus (Силија Лосон, Португал 1997)
 • Lass Ihn (Гунвор, Швајцарска 1998)
 • Cry Baby (Џемини, Уједињено Краљевство 2003)
 • Celebrate (Piero&Music Stars, Швајцарска у полуфиналу 2004)
 • Aven Romale (gipsy.cz, Чешка Република у полуфиналу 2009)
 • Black Smoke (Ann Sophie, Немачка у финалу 2015)
 • I Am Yours (The Makemakes, Аустрија у финалу 2015)
 • Embers (Џејмс Њумен, Уједињено Краљевство 2021)

Правила[уреди | уреди извор]

Песма Евровизије подлеже бројним правилима, којих се морају придржавати организатори и све земље учеснице. Посебан опширни правилник се саставља за сваку годину одржавања, који експлицитно излаже све детаље, укључујући и датуме до којих одређене ствари морају бити урађене, попут, рецимо, рока за пријаву учешћа или одустајање без финансијских и других пенала, или рока до којег емитери морају доставити ЕУР коначне снимљене верзије својих песма. Многа правила се односе на правне и финансијске аспекте попут уговора о спонзорству или права емитера да емитују и ре-емитују програм кроз конкретне медије унутар одређеног временског прозора. И најважнија правила која обликују формат такмичења и његово представљање су се мењала током година, и оцртана су у овом одељку.

Земља домаћин[уреди | уреди извор]

Швајцарска и Немачка су се саме пријавиле за организацију прве две Песме Евровизије. 1958. године је одлучено да ће надаље, земља победник бити домаћин такмичења наредне године;[13] Холандија, као победник Песме Евровизије 1957. је прихватила одговорност и организовала такмичење наредне године у Хилверсуму. Од када је ово правило уведено, земља победник је била домаћин сваке године изузев следећих пет:

Ројал Алберт Хала у Лондону, у којој је одржана Песма Евровизије 1968.
 • 1960: такмичење је организовао Би-Би-Си у Лондону, након што је Холандија одбила због трошкова. Одлучено је да Уједињено Краљевство буде домаћин, јер су заузели друго место 1959.[27]
 • 1963: такмичење је организовао Би-Би-Си у Лондону, након што је Француска одбила због трошкова. Уједињено Краљевство је било домаћин иако је 1962. њихова песма заузела тек четврто место, јер су Монако и Луксембург, који су били други и трећи, такође одбили организацију.[27]
 • 1972: такмичење је организовао Би-Би-Си у Единбургу, након што Монако није био у стању да обезбеди одговарајући простор за одржавање такмичења. Телевизија Монака је онда позвала Би-Би-Си да преузме организацију због ”претходног искуства”.[27]
 • 1974: такмичење је организовао Би-Би-Си у Брајтону, након што је Луксембург одбио због трошкова.[35]
 • 1980: такмичење је организовао холандски емитер НОС у Хагу, након што је израелска телевизија одбила због трошкова, као и због чињенице да се датум изабран за такмичење (19. април) те године поклапао са Даном сећања у Израелу. Холанђани су понудили да буду домаћини такмичења након што је неколико других емитера, укључујући и Би-Би-Си, одбило.[27]

Када су 1969. године четири песме проглашене за победнике, о домаћину наредног такмичења је одлучено жребом. Од 1981, сва издања Песме Евровизије су одржана у земљи која је победила претходне године.

Организација такмичења представља значајно финансијско оптерећење; на пример, Песма Евровизије 2004. је коштала 15 милиона евра. Када је организација у прошлости одбијана због трошкова, емитери су већ били домаћини такмичења у некој од скорих претходних година. Ирска национална телевизија је деведесетих година била у озбиљним финансијским проблемима због четири победе у року од пет година. Постоје чак и спекулације да неке земље намерно шаљу лошије композиције како би биле сигурне да ће их обавеза организације мимоићи. Са друге стране, Песма Евровизије представља јединствену могућност да се свака земља представи као туристичка дестинација, а са новијим наглим растом популарности Песме Евровизије, повећане су и могућности комерцијалног спонзорства.

Од 2015. када је Аустралија добила право на учешће, донесено је правило да у случају победе Аустралије иста држава номинује неку државу из Европе да она буде домаћин следеће године.

Место одржавања[уреди | уреди извор]

Глобен арена у Стокхолму, у којој је одржана Песма Евровизије 2000. и 2016.

Највећи део трошка такмичења покривају спонзори такмичења и накнаде за учешће других земаља учесница. Телегласање је такође значајан извор прихода. Песма Евровизије се сматра јединственом приликом за промовисање земље домаћина као туристичке дестинације. На пример, пред одржавање Песме Евровизије 2005, Украјина је током целог лета укинула визе туристима држављанима Европске уније и Швајцарске.[36]

Припреме за одржавање фестивала почињу неколико недеља након што земља победи, и потврди ЕУР да намерава и да има могућности да буде домаћин такмичења. Бира се град-домаћин, који је обично, али не увек, главни град, и концертни објекат, у којем ће се фестивал одржати. Највећи објекат који је био домаћин Песме Евровизије био је фудбалски стадион Паркен у Копенхагену, на којем је 38.000 људи у публици пратило Песму Евровизије 2001, када је Данска била домаћин.[13] Најмање место у којем је такмичење икада одржано било је село Милстрит у округу Корк у Ирској, где је одржана Песма Евровизије 1993. Милстрит је имао око 1.500 становника,[37] мада је у Грин Гленс арени било места за значајно већи број (око 8.000) гледалаца.[38]

Приликом избора града домаћина и места одржавања, важну улогу игра близина одговарајућих капацитета хотела и простора за новинаре. У Кијеву 2005, хотелске собе је било тако тешко наћи да су организатори такмичења тражили од украјинске владе да блокира резервације које нису биле део званичних алокација за делегације или туристичких пакета, што је довело до отказивања хотелских резервација многих људи..[39]

Извођење уживо[уреди | уреди извор]

Доменико Модуњо и диригент Алберто Семприни на 1958. изводе светски хит “Volare”; живи оркестар је последњи пут коришћен 1998.

Сви вокали морају бити изведени уживо, а пратећи снимци не смеју садржати никакве људске гласове.[24] Године 1999. песма „Марија Магдалена” са којом је Дорис Драговић представљала Хрватску праћена је матрицом која је током рефрена садржавала гласове веома налик људским. Упркос инсистирању хрватске делегације да су у питању дигитално синтетисани звуци који имитирају људске гласове, ЕУР је одлучила да је Хрватска ипак прекршила правила и казнила ју је одузимањем 33% поена за рачунање петогодишњег просека према којем је, по тадашњим правилима паузирања, одређивано учешће земаља на Песми Евровизије.[27]

Један од знакова распознавања ранијих издања Песме Евровизије био је и живи оркестар на сцени, који је земља домаћин од 1956. до 1998. била обавезна да обезбеди учесницима. Пре 1973, правила су прописивала да оркестар домаћина мора изводити сву музику; од 1973. надаље, унапред снимљене инструменталне матрице су дозвољене, али је домаћин свеједно морао да обезбеди живи оркестар како би учесници имали избор. Ако би пратеће траке биле коришћене, сви инструменти који се на њој чују морали су бити присутни на сцени; овај услов је укинут 1997.[27]

Правила су измењена 1999. тако што је уклоњен захтев емитеру-домаћину да обезбеди живи оркестар, већ је оркестар остављен као опција организатору такмичења.[27] Домаћин такмичења те године, израелска телевизија ИБА, одлучила је да не користи оркестар како би уштедела на трошковима, тако да је 1999. била прва година у којој су све песме извођене у потпуности преко наснимљене инструменталне матрице (скупа са живим вокалима). Оркестар се од тада није вратио на такмичење, тако да је (за сада) последњи пут коришћен у Бирмингему 1998. Захтев представника Словеније 2009, гудачког квартета Квартисимо, да своју махом инструменталну нумеру изведу уживо уз појачиваче звука је одбијен пошто је оцењено да није у складу са правилима.

Песме[уреди | уреди извор]

Прве године, песме нису биле временски ограничене, али је већ од 1957. године ЕУР препоручила да песме не буду дуже од 3½ минута. Од 1962. године важи садашње строго ограничење на (ни секунд дуже од) три минута. Неретко, извођачи за тржишно издање снимају дужу верзију, изводећи на Евровизији краћу троминутну верзију. Иако већина емитера користи исто ограничење дужине у избору својих представника, неки кандидатима дозвољавају и нешто дуже песме, које, уколико буду изабрани, морају додатно скратити до не дуже од три минута; на пример, у Албанији, песме у националном финалу не смеју бити дуже од 3 минута и 20 секунди.

Правила Песме Евровизије никада нису дозвољавале искључиво инструменталне композиције, и ова забрана је увек снажно спровођена. Међутим, убедљиви победник Песме Евровизије 1995, композиција “Nocturne” норвешког двојца Сикрет гарден, била је превасходно дело амбијенталне инструменталне музике, са скупа 25 речи на норвешком језику, чиме су задовољене пропозиције такмичења. На словеначком избору ЕМА 2004, друго место је заузео двојац Rožmarinke са композицијом “Kliše”, која је имала једну једину реч.

Песме и њихово извођење „не смеју довести такмичење на лош глас”.[24] Међутим, граница тога шта чини „лош глас” није сасвим чврста и, поред безброј песама о миру у свету и љубави међу свим људима, ни актуелне политичке теме никада нису биле стране на Песми Евровизије. Првих неколико наступа бивших југословенских република укључивало је и текстове попут никада не плачи, моје хрватско небо или сва бол свијета, ноћас у Босни. У новије време, омакну се и други нетрадиционални призори. Силвија Најт са Исланда се 2006. купала под златним тушем и телефонирала Богу, а Верка Сердјучка (сценска личност забављача Андреја Данилка) из Украјине је 2007. године госпође у пратећим вокалима потапшао по задњици.

Језици[уреди | уреди извор]

Евровизијска правила охрабрују (но не обавезују) земље да у своје композиције и наступе уврсте и елементе националне културе и да певају на свом језику. Правило које је раније захтевало да учесници певају на језику земље коју представљају је мењано неколико пута током година. Од 1956. до 1965. није било правила које је искључивало избор језика на ком се могло певати. Међутим, године 1966. је уведено правило да песме морају бити на једном званичних језика земље учеснице.[13]

Песма „Молитва” је 2007. године постала прва песма победница у целости певана на матерњем језику од када је враћена могућност певања на језику по избору

Ограничење у избору језика је трајало до 1973, када је оно укинуто и извођачи су опет могли да певају на језику по свом избору.[13] Неколико победника је половином 1970-их искористило новодобијену слободу, укључујући групу АББА 1974. године.

Године 1977, ЕУР је одлучила да поново уведе ограничење о избору матерњег језика,[13] с тим да су Немачка и Белгија прве године изузете, пошто су њихови национални избори били већ превише напредовали да би се мењали.[27]

Године 1999, правило је промењено тако да се опет омогућила слобода избора.[13] Тако је 2003. године белгијска група Урбан трад освојила друго место песмом Sanomi на потпуно измишљеном језику.[40] 2005, представници Украјине певали су (у три минута) на седам језика, 2007. године, француски представници певали су на franglais језику, тако да су речи њихове песме биле насумично измешане на француском и енглеском језику, а летонски дует је 2005. део песме извео и на језику знакова.

До сада је на Песми Евровизије у такмичарским нумерана изведено више од 50 различитих европских језика. Једина земља која се ниједном није представила на свом службеном језику је Азербејџан, иако је представница Бугарске 2012. године, на такмичењу одржаном управо у главном граду Азербејџана, у песми поменула једну фразу на азерском језику.[41]

Песме су певане и на мањинским и готово заборављеним језицима и дијалектима. Швајцарска песма је 1989. певана на романш језику. Француска је слала песме на креолском, корзичком и бретонском, Аустрија на посебном алпском, Литванија на западнолитванском дијалекту, Русија на удмуртском језику и Норвешка на севернолапонском. Сања Илић & Балканика су 2018. представљајући Србију изводили песму која комбинује призренско-тимочки дијалект југоисточне Србије са стандардним српским језиком, док је Есма Реџепова из БЈР Македоније 2013. године отпевала свој део дуета на ромском језику.[42] Поједини изрази из античких језика су, такође, коришћени у песмама, као што су старогрчки у песми Грчке 1995. године и Италије 2017, у којој је коришћен и санскрт.[43] Од ваневропских језика је 1980. први пут изведен арапски у песми Марока, док су се у нумерама појављивали и изворни језици из Океаније (тахићански језик, Монако 2006.) и подсахарске Африке (свахили, Норвешка 2011. и Сранан Тонго, Холандија 2021).

Крактеристичан део неких песама је чинио и део текста без значења који је садржао елементе традиционалних певања одређених поднебља као што су јојковање - певање Лапонаца (Норвешка 1980. и 2019.), јодловање - карактеристично за народе на Алпима (Румунија 2017.) и традиционално ромско певање (Мађарска 2017).[44]

Самира Саид, једина представница Марока и неке афричке земље

Извођачи најчешће певају на енглеском језику у нади да ће њихове песме публика лакше разумети. Немали број извођача снима засебну верзију на матерњем језику за тржишно издање и енглеску верзију за евровизијски наступ, или пева део текста на матерњем, а део на енглеском језику. Песма „Молитва”, са којом је Србија победила 2007, је била прва песма победница у целости певана на матерњем језику од када је 1999. враћена могућност певања на језику по избору (све победничке песме у међувремену биле су у целости на енглеском језику, изузев Wild dances 2004, која је имала и делове на украјинском). Украјина је 2016. године победила с песмом која садржи делове на кримскотатарском језику.

Извођачи[уреди | уреди извор]

Након 1956, када број извођача на сцени није био ограничен, од 1956. до 1970. били су дозвољени само наступи солиста и дуета, и од 1963. тројаца. Од 1971. године, број извођача на сцени ограничен је на шест, како је и данас.[24] Међу шест извођача на сцени, осим званичних представника могу да се налазе и пратећи вокали, као и извођачи који имају улогу у сценском наступу.

Селин Дион, рођена у Канади је представљала Швајцарску и донела јој победу 1988.

Извођачи могу бити било које националности. Небројено много француских извођача наступало је за Монако и Луксембург; Гркиње Нана Мускури и Вики Леандрос су наступале за Луксембург, а чешки певач Карел Гот за Аустрију. Американка Катрина Лесканич и Аустралка Џина Џ певали су за Уједињено Краљевство, Дејв Бентон са карипског острва Аруба за Естонију, Серхат из Турске и Американци Фло Рајда и Џими Вилсон за Сан Марино, а међу швајцарским представницима су били и Канађанка Селин Дион, Естонке „Ванила Нинџа”, те (2006) група „six4one”, која се састојала од шест извођача из шест различитих земаља. Земље су, међутим, потпуно слободне да ограниче националност својих представника: извођача, композитора или текстописаца, ако то желе; на пример, на београдској Беовизији могу учествовати једино извођачи држављани Србије, док аутори песама могу бити из целог света.[24][45]

Сами извођачи морају имати 16 година на дан одржавања полуфинала.[24] Правило о минимуму старости је уведено након Песме Евровизије 1989, на којој је израелски представник имао 11, а француска представница 12 година. За млађе извођаче се од 2003. организује посебно такмичење, Дечја песма Евровизије. Неколико учесника Дечје песме Евровизије је касније представљало своје земље и на Песми Евровизије, као што су Невена Божовић, Сестре Толмачјове и група „O'G3NE”.

Преношење програма[уреди | уреди извор]

Свака телевизија-учесница мора преносити програм у целости: ово укључује све песме, рекапитулацију исечака песама пред телегласање, комплетан поступак гласања и победничко извођење. Емитери могу, уколико желе, прескочити шоу у паузи ради емитовања реклама;[24] од 1999, емитери који желе имају више могућности за кратке рекламне блокове откако су у програм уврштени краћи, неесенцијални развоји. Емитери не морају преносити полуфинала у којима не учествују њихови представници ако то не желе; као изузетак, почевши од увођења две полуфиналне вечери 2008, домаћину и земљама „велике четворке” (касније "петорке") се „додељује” једно полуфинале које морају преносити и у којем гласају њихови гледаоци, док је пренос (или одложени снимак) другог полуфинала, као и код осталих земаља, необавезан.[тражи се извор]

У неколико случајева, као посебно осетљиво јављала су се и питања политичког признања. 1978. године, током извођења израелске песме, јорданска телевизија ЈРТВ је суспендовала пренос и приказивала слике цвећа. Када је после поодмаклог гласања постало јасно да ће Израел победити, ЈРТВ је једноставно нагло прекинула пренос, а затим су јордански медији, одбијајући да констатују чињеницу да је Израел победио, објавили да је победила Белгија (која је освојила друго место).[27] 2005. године, Либан се пријавио за учешће и одабрао песму представницу. Међутим, либанска телевизија је касније утврдила да либански закони, који забрањују признање Израела, чине готово немогућим преношење извођења и израелске песме. ЕУР је обавестила Теле-Либан да би изузеће израелског наступа представљало кршење правила такмичења, и тако се Либан морао повући након што је већ потврдио учешће (тј. након рока за повлачење), за шта је од стране ЕУР кажњен новчаном казном и трогодишњом забраном учешћа.[46]

Редовни учесници 1992. Југославија, обојена црвеном бојом, је била једина социјалистичка земља која је икада учествовала на Песми Евровизије;
Редовни учесници 1994, само две године касније. Велику промену је донело учешће земаља из средишње и источне Европе.

Ширење такмичења[уреди | уреди извор]

Број земаља учесница Песме Евровизије је временом непрестано растао, од седам учесница 1956. до преко 20 крајем 1980-их. 1993. године, у такмичењу је учествовало 25 земаља, укључујући и три од земаља насталих распадом СФРЈ. Како је фестивал живи телевизијски догађај, организатори ограничавају трајање на разумну дужину прихватљиву просечном гледаоцу. У новије време, номинално ограничење било је три часа, које је пренос повремено прекорачивао, као 2005, када је програм трајао готово 3½ часа. Након што је 2006. уведена скраћена процедура саопштавања гласова, програм је трајао 3 часа и 5 минута.

Квалификације и паузирање[уреди | уреди извор]

Од 1993. године, након распада СФР Југославије и пријављивања држава некадашњег совјетског блока, више земаља жели да учествује на Песми Евровизије од броја песама који је могуће укључити у фестивал дужине коју организатори сматрају разумном, односно прихватљивом гледалишту. У циљу избора песама које ће учествовати на завршној вечери коришћено је неколико система квалификација или паузирања. 1993. године, седам нових земаља (Босна и Херцеговина, Естонија, Мађарска, Румунија, Словачка, Словенија и Хрватска) су се за три места у међународном финалу бориле у предтакмичењу „Квалификација за Милстрит”, одржаном у Љубљани, кроз које су се квалификовале некадашње југословенске републике (БиХ, Словенија и Хрватска). Исте године, уведено је и правило паузирања. Према овом правилу, шест најлошије пласираних земаља из 1993. је морало да прескочи следећу годину, како би 1994. могле учествовати земље које нису прошле квалификације 1993, као и, по први пут, и три нове земље, Литванија, Пољска и Русија.[27]

Систем паузирања је примењен 1994. и 1995, али је за Песму Евровизије 1996. испробан другачији систем квалификација, у којем су учествовале све земље осим домаћина, Норвешке. Неколико недеља пре такмичења, аудио-траке свих песама су послате националним стручним жиријима који су, гласајући по евровизијској схеми, изабрали песме које су укључене у програм.[тражи се извор]

Једна од земаља које се нису квалификовале за Песму Евровизије 1996. била је Немачка, земља која је један од највећих финансијера ЕУР и има једну од најбројнијих публика. Овиме, а ни чињеницом да је један број земаља одржао комплетне националне изборе, да би затим њихове најбоље песме биле одбачене без прилике да се представе међународној публици, нико није био задовољан и овакав систем квалификација је одбачен и уведен измењен систем паузирања, а нешто касније уведено је и ново правило.

Велика четворка/петорка[уреди | уреди извор]

Лена из Немачке је 2010. донела прву победу некој земљи из тадашње „велике четворке”

Од 2000. надаље, Немачка, Уједињено Краљевство, Француска и Шпанија (тзв. „велика четворка”), имају правилником гарантовано учешће у финалу Песме Евровизије, без обзира на њихове пласмане у претходним такмичењима.[27] Ово се правило објашњава високим учешћем земаља велике четворке у буџету Евровизије, те велике праћености Фестивала међу њиховом публиком коју не би било пожељно изгубити. Примена овог правила довела је до апсурдног догађаја 2005, када су управо земље „велике четворке” заузеле сва четири последња места— и свеједно се директно пласирале у финале наредне године. Прву победу од земаља чланица „велике четворке” је остварила Немачка на Песми Евровизије 2010. Након што је Италија објавила да се враћа у такмичење 2011, потврђено је да је створена „велика петорка” и да ће и Италија учествовати директно у финалу иако се није такмичила више од 10 година.[47]

Паузирање по просеку[уреди | уреди извор]

Од 1997. до 2001, земље су се квалификовале за свако годишње издање на основу просека броја поена које су њихове песме освојиле током претходних пет година. На овај начин, могло се десити да земља буде приморана да паузира наредне године чак иако се последњи представник котирао веома добро. Правило је измењено и 2002. и 2003. године, у финалу је учествовало 15 земаља најбоље пласираних претходне године, те земље које су паузирале претходне године. Систем паузирања коначно је замењен системом полуфинала почевши од Песме Евровизије 2004.

Полуфинала[уреди | уреди извор]

Почевши од 2004, поред суботњег „великог финала”, на Песму Евровизије је уведена и квалификациона рунда, „полуфинале”.

Жреб за распоред земаља по полуфиналима на Песми Евровизије 2012.

Према правилима из 2004, према којима су одржана наредна четири издања (до 2007), Песма Евровизије одржавала се у две вечери, квалификационој полуфиналној вечери (у трајању од 2 часа) у којој учествује највише 26 земаља, и „великом Финалу” два дана касније (у трајању од 3 часа) у којем се такмиче 24 песме. У финале се директно квалификују представник домаћина, затим тзв. „велика четворка” (Француска, Немачка, Велика Британија и Шпанија), и још 9 других најбоље пласираних земаља са прошлогодишњег такмичења; а њима се придружује и 10 најбоље пласираних песама из полуфинала.[24] Велико финале се одржава у традиционалном термину суботом у 21 час по средњоевропском времену; полуфинале је 2004. одржано у среду евровизијске седмице, док је од 2005–07. одржавано четвртком.

Формат полуфинала је осмишљен како би се омогућило учешће свим заинтересованим земљама, али се предвиђен максималан број од 40 земаља показао недовољним већ 2005, када се за учешће пријавила 41 земља (мада су проблеми избегнути јер су се Чешка Република и касније Либан повукли), те 2007, када је ограничење пробијено и дозвољено учешће 42 земље.

На састанку Референтне групе ЕУР 28. септембра 2007. је одлучено да се, почевши од Песме Евровизије 2008. у Београду, одржавају два полуфинала. Овај формат предвиђа до 45 земаља учесница, од којих се 25 такмичи у финалу. Земља домаћин и земље „велике четворке” учествују директно у финалу. Остале се распоређују у два полуфинала путем жребања, при чему се претходно распоређују у шест кутија тако да се, што је могућније, смањи утицај пријатељског гласања у полуфиналу (односно, да земље са значајном историјом пријатељског гласања буду вероватније распоређене у различита полуфинала). У финално вече се из сваког полуфинала пласира по 10 песама: девет финалиста се одређује, као и раније, по резултатима телегласања, након чега се додаје и најбоље пласирана од преосталих учесница по резултатима гласања националних жирија.[тражи се извор] Иако се почевши од 2009. гласови у финалу одређују комбиновањем гласова жирија и публике, начин гласања у полуфиналу (првих девет песама у телегласању и једна песма по избору жирија) остао је те године непромењен. Након што је комбиновано гласање у финалу довело до позитивних реакција емитера учесника, гледалаца, новинара и обожаватеља, Референтна група је на састанку 11. октобра 2009. одлучила да се, почевши од Песме Евровизије 2010. у Ослу, гласови националних жирија и публика комбинују у односу 50%:50% и у полуфиналним вечерима.[29]

Победници[уреди | уреди извор]

Лево: Џони Логан је као представник Ирске постао једини извођач који је победио двапут (1980. и 1987.), а остварио је и победу као композитор (1992).
Средина: Салвадор Собрал је као представник Португалије победио 2017. године са рекордних 758 поена и највећим укупним збиром гласова публике и жирија.
Десно: Ан-Мари Давид, као представница Луксембурга је победила 1973. са освојених рекордних 80,63% од максимално могућих поена (стари систем).

Победа на Песми Евровизије пружа победничком извођачу јединствену могућност да на овом успеху и окружујућем публицитету започне или унапреди своју међународну каријеру.

Најпознатији победници, чија је каријера директно катапултирана у небо након евровизијске победе је био шведски четверац АББА, који су победили на Песми Евровизије 1974. са песмом Waterloo и постали један од најуспешнијих музичких састава свог времена. Канадска певачица Селин Дион, која је 1988. победила као представница Швајцарске са песмом Ne partez pas sans moi (са једним поеном разлике), постигла је неколико година касније велику међународну славу и успех.

Запажене каријере од победника су забележили и Вики Леандрос, Тото Кутуњо, Франс Гал, Лулу, Katrina and the Waves и Secret Garden.

Џони Логан је једини учесник који је победио више пута, са учешћем у три победе Ирске са снажним баладама (1980. певајући “What's another year”, 1987. као певач и композитор Hold me now, 1992. као композитор песме “Why me?” за Линду Мартин), добивши тако надимак „Mr. Eurovision” („г-дин Евровизија”).

Међу победницима Песме Евровизије, жена је значајно више. У просеку, на сваког мушког извођача који је победио биле су 3-4 женске победнице.[48]

Од 2008. године, победнику се додељују званични трофеј Песме Евровизије.[49] Трофеј је направљен од пескираног стакла и има облик микрофона из 1950-их година, када је одржана прва Песма Евровизије.[50] Аутори победничке песме добијају верзије трофеја у мањој величини. Трофеј представља дизајн Кјела Енгмана из Коста Боде из Шведске, који се баве израдом предмета од стакла.[49]

Година Земља победника Песма Извођач Поена Раз. Друго место Домаћин Датум финала Број учесника
1956. Швајцарска Швајцарска Refrain Лис Асија [51] Лугано 24. мај 1956. 7 (по две песме)
1957. Холандија Холандија Net Als Toen Кори Брокен 31 14 Француска Француска Франкфурт 3. март 1957. 10
1958. Француска Француска Dors mon amour Андре Клаво 27 3 Швајцарска Швајцарска Хилверсум 12. март 1958. 10
1959. Холандија Холандија Een beetje Теди Схолтен 21 5 Уједињено Краљевство УК Кан 11. март 1959. 11
1960. Француска Француска Tom Pilibi Жаклин Боје 32 7 Уједињено Краљевство УК Лондон 25. март 1960. 13
1961. Луксембург Луксембург Nous les amoureux Жан-Клод Паскал 31 6 Уједињено Краљевство УК Кан 18. март 1961. 16
1962. Француска Француска Un premier amour Изабел Обре 26 13 Монако Монако Луксембург 18. март 1962. 16
1963. Данска Данска Dansevise Грета и Јерген Ингман 42 2 Швајцарска Швајцарска Лондон 23. март 1963. 16
1964. Италија Италија Non ho l'età Ђиљола Чинквети 49 32 Уједињено Краљевство УК Копенхаген 21. март 1964. 16
1965. Луксембург Луксембург Poupée de cire, poupée de son Франс Гал 32 6 Уједињено Краљевство УК Напуљ 20. март 1965. 18
1966. Аустрија Аустрија Merci Chérie Удо Јиргенс 31 15 Шведска Шведска Луксембург 5. март 1966. 18
1967. Уједињено Краљевство Уједињено Краљевство Puppet on a string Сенди Шо 42 25 Ирска Ирска Беч 8. април 1967. 17
1968. Шпанија Шпанија La, la, la ... Масијел 29 1 Уједињено Краљевство УК Лондон 6. април 1968. 17
1969.
[52]
Шпанија Шпанија Vivo cantando Саломе 18 Мадрид 29. март 1969. 16
Француска Француска Un jour, un enfant Фрида Бокара
Холандија Холандија De troubadour Лени Кур
Уједињено Краљевство Уједињено Краљевство Boom bang a bang Лулу
1970. Ирска Ирска All kinds of everything Дана 32 6 Уједињено Краљевство УК Амстердам 21. март 1970. 12
1971. Монако Монако Un banc, un arbre, une rue Северин 128 12 Шпанија Шпанија Даблин 3. април 1971. 18
1972. Луксембург Луксембург Après toi Вики Леандрос 128 14 Уједињено Краљевство УК Единбург 25. март 1972. 18
1973. Луксембург Луксембург Tu te reconnaîtras Ан-Мари Давид 129 4 Шпанија Шпанија Луксембург 7. април 1973. 17
1974. Шведска Шведска Waterloo АББА 24 6 Италија Италија Брајтон 6. април 1974. 17
1975. Холандија Холандија Ding-a-dong Teach-In 152 14 Уједињено Краљевство УК Стокхолм 22. март 1975. 19
1976. Уједињено Краљевство Уједињено Краљевство Save Your Kisses for Me Brotherhood of Man 164 17 Француска Француска Хаг 3. април 1976. 18
1977. Француска Француска L'oiseau et l'enfant Мари Мирјам 136 15 Уједињено Краљевство УК Лондон 7. мај 1977. 18
1978. Израел Израел A-ba'ni-bi Ицхар Коен & Alphabet 157 32 Белгија Белгија Париз 22. април 1978. 20
1979. Израел Израел Hallelujah Гали Атари & Milk and Honey 125 9 Шпанија Шпанија Јерусалим 31. март 1979. 19
1980. Ирска Ирска What's another year Џони Логан 143 15 Немачка Немачка Хаг 19. април 1980. 19
1981. Уједињено Краљевство Уједињено Краљевство Making your mind up Bucks Fizz 136 4 Немачка Немачка Даблин 4. април 1981. 20
1982. Немачка Немачка Ein bisschen Frieden Никол 161 61 Израел Израел Херогејт 24. април 1982. 18
1983. Луксембург Луксембург Si la vie est cadeau Корин Ерме 142 6 Израел Израел Минхен 23. април 1983. 20
1984. Шведска Шведска Diggi-loo-diggi-ley Herreys 145 8 Ирска Ирска Луксембург 5. мај 1984. 19
1985. Норвешка Норвешка La det swinge Bobbysocks 123 18 Немачка Немачка Гетеборг 4. мај 1985. 19
1986. Белгија Белгија J'aime la vie Сандра Ким 176 31 Швајцарска Швајцарска Берген 3. мај 1986. 20
1987. Ирска Ирска Hold me now Џони Логан 172 31 Немачка Немачка Брисел 9. мај 1987. 22
1988. Швајцарска Швајцарска Ne partez pas sans moi Селин Дион 137 1 Уједињено Краљевство УК Даблин 30. април 1988. 21
1989. Југославија Југославија Rock Me Рива 137 7 Уједињено Краљевство УК Лозана 6. мај 1989. 22
1990. Италија Италија Insieme 1992 Тото Кутуњо 149 17 Француска Француска Загреб 5. мај 1990. 22
1991. Шведска Шведска Fångad av en stormvind Карола 146 0[53] Француска Француска Рим 4. мај 1991. 22
1992. Ирска Ирска Why me Линда Мартин 155 16 Уједињено Краљевство УК Малме 9. мај 1992. 23
1993. Ирска Ирска In your eyes Нијам Каванаг 187 23 Уједињено Краљевство УК Милстрит 15. мај 1993. 25
1994. Ирска Ирска Rock'n Roll kids Пол Харингтон & Чарли Мекгетиген 226 60 Пољска Пољска Даблин 30. април 1994. 25
1995. Норвешка Норвешка Nocturne Secret Garden 148 29 Шпанија Шпанија Даблин 13. мај 1995. 23
1996. Ирска Ирска The voice Имар Квин 162 48 Норвешка Норвешка Осло 18. мај 1996. 23
1997. Уједињено Краљевство Уједињено Краљевство Love shine a light Katrina and the Waves 227 70 Ирска Ирска Даблин 3. мај 1997. 25
1998. Израел Израел Diva Дана Интернашонал 172 6 Уједињено Краљевство УК Бирмингем 9. мај 1998. 25
1999. Шведска Шведска Take me to your heaven Шарлот Нилсон 163 17 Исланд Исланд Јерусалим 29. мај 1999. 23
2000. Данска Данска Fly on the wings of love Браћа Олсен 195 40 Русија Русија Стокхолм 13. мај 2000. 24
2001. Естонија Естонија Everybody Танел Падар, Дејв Бентон & 2XL 198 21 Данска Данска Копенхаген 12. мај 2001. 23
2002. Летонија Летонија I wanna Мари Н 176 12 Малта Малта Талин 25. мај 2002. 24
2003. Турска Турска Eveyway that I can Сертаб Еренер 167 2 Белгија Белгија Рига 24. мај 2003. 26
2004. Украјина Украјина Wild dances Руслана 280 17 Србија и Црна Гора Србија и Црна Гора Истанбул 15. мај 2004. 36
2005. Грчка Грчка My number one Елена Папаризу 230 38 Малта Малта Кијев 21. мај 2005. 39
2006. Финска Финска Hard rock hallelujah Лорди 292 44 Русија Русија Атина 20. мај 2006. 37
2007. Србија Србија Молитва Марија Шерифовић 268 33 Украјина Украјина Хелсинки 12. мај 2007. 42
2008. Русија Русија Believe Дима Билан 272 33 Украјина Украјина Београд 24. мај 2008. 43
2009. Норвешка Норвешка Fairytale Александер Рибак 387 169 Исланд Исланд Москва 16. мај 2009. 42
2010. Немачка Немачка Satellite Лена 246 76 Турска Турска Осло 29. мај 2010. 39
2011. Азербејџан Азербејџан Running Scared Ел & Ники 221 32 Италија Италија Диселдорф 14. мај 2011. 43
2012. Шведска Шведска Euphoria Лорин 372 113 Русија Русија Баку 26. мај 2012. 42
2013. Данска Данска Only Teardrops Емели де Форест 281 47 Азербејџан Азербејџан Малме 18. мај 2013. 39
2014. Аустрија Аустрија Rise Like a Phoenix Кончита Вурст 290 52 Холандија Холандија Копенхаген 10. мај 2014. 37
2015. Шведска Шведска Heroes Монс Селмерлев 365 62 Русија Русија Беч 23. мај 2015. 40
2016. Украјина Украјина 1944 Џамала 534 23 Аустралија Аустралија Стокхолм 14. мај 2016. 42
2017. Португалија Португал Amar pelos dois Салвадор Собрал 758 143 Бугарска Бугарска Кијев 13. мај 2017. 42
2018. Израел Израел Toy Нета 529 93 Кипар Кипар Лисабон 12. мај 2018. 43
2019. Холандија Холандија Arcade Данкан Лоренс 492 27 Италија Италија Тел Авив 18. мај 2019. 41
2020. Отказано
2021. Италија Италија Zitti e buoni Måneskin 524 25 Француска Француска Ротердам 22. мај 2021. 39

Неколико пута су победници Песме Евровизије били водитељи наредног издања за које је њихова земља добила право организовања, као што су Тото Кутуњо (1991.), Мари Н (2003.), Елдар Гасимов (2012.) и Монс Селмерлев (2016.), док су из грин рума извештавали Сертаб Еренер (2004.), Руслана (2005.) и Кончита Вурст (2015.)

Трипут су победници покушали да одбране титулу на домаћем терену, Лис Асија у Швајцарској 1957, Кори Брокен у Холандији 1958. и Лена у Немачкој 2011.[54]

Најуспешније земље учеснице и рекорди[уреди | уреди извор]

Земље учеснице према броју победа

Најуспешнијим се сматрају Ирска, Шведска и Уједињено Краљевство; Ирска има највише, седам, победа, међу којима и три за редом средином 1990-их, док је Велика Британија завршила на једној од прве две позиције у 20 од 54 такмичења (1956–2009). Међутим, током година када су поени додељивани искључив телегласањем, уз приметно бољи пријем нумера из источне Европе, ниједна од традиционално успешних земаља (према доњој табели) није постигла запаженији резултат. На свим такмичењима од 20012008, победу је односила земља којој је то била прва победа.

Победник Песме Евровизије 2006. била је Финска, која је победила након 45 учешћа на којима претходно није забележен ниједан пласман међу првих пет, док је Португалија на Песми Евровизије 2017 остварила прву победу, уједно и први пласман међу најбољих пет, након 49 учешћа. Украјина је Песме Евровизије 2004. победила у свом другом наступу, а Србија 2007. у првом наступу као самостална земља

Победа Норвешке коју је представљао Александр Рибак на Песми Евровизије 2009, првој на којој се прешло на комбиновани систем гласања жиријем и телегласањем, била је први поновни тријумф ранијег победника од 2000, и са 387 поена, 169 више од другопласиране песме, најубедљивија победа у историји Песме Евровизије. Након увођења другачијег начина бодовања 2016. у којој све земље достављају два одвојена сета поена од стране жирија и публике, свака песма је добила могућност да освоји двоструко више поена него претходних година. На Песми Евровизије 2017. године је Салвадор Собрал је као представник Португалије са 758 поена, што је и сада важећи рекорд. Собрал би имао већи број поена и од Рибака да је коришћен тадашњи систем бодовања, али Рибак остаје и даље рекордер са највећом разликом у односу на другопласираног.[55]

Ан-Мари Давид је као представница Луксембурга је победила 1973. године са освојених рекордних 80,63% од максимално могућих поена, али по потпуно другачијем начину бодовања у поређењу са данашњим, када су све песме добијале оцене од 2 до 10.[27] Ноел Келехан из Ирске је као диригент остварио рекордних пет победа (1980, 1987, 1992, 1993. и 1996), у периоду када је коришћен уживо оркестар.[8] Немачки композитор Ралф Сигел је написао укупно 22 нумере које су учествовале на Песми Евровизије, укључујући и песме с којом је 1982. године Немачка остварила прву победу и с којом је Сан Марино дошао до свог првог финала 2014.

Најпродаванија победничка песма, укључујући и дигиталну форму, је интернационални хит “Euphoria” у изведби Лорин, којом је донела победу Шведској 2012. добивши од рекордних 18 земаља максималан могућ број поена, по тадашњем систему 12.[56] Запажене успехе на тржишту и топ листама су од победника остварили и Сенди Шо са песмом “Puppet on a string”, ABBA са “Waterloo”, Brotherhood of Man са “Save Your Kisses for Me”, Bucks Fizz са “Making your mind up”, Никол са “Ein bisschen Frieden”, Александер Рибак са “Fairytale”, Лена са “Satellite”, Монс Селмерлев са “Heroes” и Måneskin са “Zitti e buoni”. Песма “ArcadeДанкана Лоренса је најслушанија евровизијска песма на стриминг платформи Spotify.[57]

Пет пута су исти извођачи успели да освоје и прво и друго место на различитим издањима Песме Евровизије, Лис Асија, Ђиљола Чинквети, Елизабет Андресен, Линда Мартин и Дима Билан.[27]

Табела земаља по најуспешнијим пласманима[уреди | уреди извор]

Ранг Земља Победе 2. место 3. место Укупно
1 Ирска 7 4 1 12
2 Шведска 6 1 6 13
3 Уједињено Краљевство 5 15 3 23
4 Француска 5 5 7 17
5 Холандија 5 1 1 1
6 Луксембург 5 0 2 7
7 Италија 3 3 5 11
8 Израел 3 2 1 6
9 Данска 3 1 3 7
10 Норвешка 3 1 1 5
11 Немачка 2 4 5 11
12 Шпанија 2 4 1 7
13 Швајцарска 2 3 4 9
14 Украјина 2 2 1 4
15 Русија 1 4 4 9
16 Белгија 1 2 0 3
17 Монако 1 1 3 5
18 Турска 1 1 1 3
Ранг Земља Победе 2. место 3. место Укупно
18 Азербејџан 1 1 1 3
20 Грчка 1 0 3 4
21 Естонија 1 0 1 2
21 Летонија 1 0 1 2
21 Србија 1 1 1 3
24 Аустрија 2 0 1 3
25 Југославија 1 0 0 1
26 Финска 1 0 0 1
27 Португал 1 0 0 1
28 Малта 0 2 2 4
29 Исланд 0 2 0 2
30 Пољска 0 1 0 1
31 Србија и Црна Гора 0 1 0 1
31 Бугарска 0 1 0 1
31 Кипар 0 1 0 1
34 Румунија 0 0 2 2
35 Босна и Херцеговина 0 0 1 1
36 Молдавија 0 0 1 1

Од свих досадашњих земаља учесница, међу три првопласиране још увек нису били Албанија, Андора, Белорусија, Грузија, Јерменија, Литванија, Мађарска, Мароко, Северна Македонија, Сан Марино, Словачка, Словенија, Хрватска, Црна Гора и Чешка.

Друге успешне песме и такмичари[уреди | уреди извор]

Лево: Оливија Њутон Џон, један од такмичара са најуспешнијом каријером
Десно: Франческо Габани изводи најгледанију евровизијску песму на YouTube-u

И песме које нису побеђивале на Евровизији су каткад постизале значајне успехе као тржишна издања. Песму “Volare”, која је постала светски хит (укључујући и многе обраде) и освојила две награде Греми, певао је Доменико Модуњо на Песми Евровизије 1958. под називом “Nel blu dipinto di blu” представљајући Италију.[8] Друге песме које су оствариле успех на тржишту и топ листама су “L´amour est bleu” (Love Is Blue) коју изводи Вики Леандрос (Луксембург 1967.), “Congratulations” од Клифа Ричарда (УК 1969.), “Eres tú” од “Mocedades” (Шпанија 1973.), “Ooh Aah…Just a Little Bit” од Џине Џи (УК 1996.) са номинацијом за награду Греми, “Allez Ola Olé” од Жесија Матадора (Француска 2010.), као и “Soldi” коју изводи Мамуд (Италија 2019.).[58][59][60]

Видео за песму “Occidentali's Karma” коју изводи Франческо Габани (Италија 2017.) са преко 200 милиона прегледа представља најслушанију евровизијску песму на YouTube-u.[61] Фан клубови Песме Евровизије међу омиљене песме често издвајају и “Ein Lied kann eine Brücke sein” коју изводи Џој Флеминг (Запанда Немачка 1975.), „Лане моје” од Жељка Јоксимовића (СЦГ 2004.), “Qélé, Qélé” од Сирушо (Јерменија 2008.) и “Fuego” од Елени Фуреирe (Кипар 2018.).[62][63][64][65]

Такмичари који нису остварили победу, али имали су изузетно успешне музичке каријере са преко 70 милиона продатих копија су Хулио Иглесијас, Оливија Њутон Џон, Фло Рајда, Клиф Ричард и The Shadows, Нана Мускури, Умберто Тоци и Ала Пугачова.[66][67][68][69]

Међу осталим успешним учесницима Песме Евровизије са вишемилионским продајама су били Доменико Модуњо, Ђани Моранди, Лара Фабијан, Baccara, Бони Тајлер, Патрисија Кас, Карел Гот, Ајда Пекан, Ricchi e Poveri, Арсенијум (члан O-Zone), The New Seekers, Мери Хопкин, Енгелберт Хампердинк, Ана Виси, Las Ketchup, Здравко Чолић.[66][67][70]

Ксенија Симонова, сликарка и уметница с песком је двапут била део наступа

Други извођачи са успешним хитовима на међународним листама и запаженим каријерама у деловима Европе су Кејт Рајан, t.A.T.u., Араш, Даруд, ди-џеј Бобо, Cascada, Офра Хаза, Les Humphries Singers, Ана Окса, Ал Бано и Ромина Повер, Раф, Azúcar Moreno, Тереза Кесовија, Есма Реџепова, Дино Мерлин, Тоше Проески, Сакис Рувас, Џејд Јуен (чланица Sugababes).[66][67][70]

Крајем 90-их година XX века и почетком XXI века, глобални успех су доживели ријалити-шоу програми, који су имали значајан утицај и на музичку сцену. Многе земље су као своје представнике на Песми Евровизије слале победнике и друге успешне учеснике из музичких такмичарских емисија као што су франшизе Идол, X Factor, The Voice, Ја имам таленат, Операција Тријумф, Звезда у успону, Звезде Гранда, Први глас Србије итд.[71]

Успешни музичари који су се такмичили као аутори и продуценти песама су Тимбаланд (Русија 2008.), Ги Манијел д'Омам Кристо (Француска 2008.), Ендру Лојд Вебер (УК 2009.), Горан Бреговић (Србија 2010, Хрватска 2006.), Тони Ајоми (Јерменија 2013.), Села Су (Белгија 2016.).[72][73][74] Прослављени писци и песници Ани Шмит (Холандија 1956.) и Мирослав Антић (Југославија 1961.) су учествовали као текстописци такмичарски песама.[75][76]

Своје улоге у перформансима на евровизијској сцени су имали и олимпијски шампион у уметничком клизању Јевгениј Пљушченко (Русија 2008.), бурлеска играчица Дита фон Тиз (Немачка 2009.) и сликарка и уметница с песком Ксенија Симонова (Украјина 2011. и Молдавија 2019.).

Ревијални програм и специјални гости[уреди | уреди извор]

На такмичењу 1960. године је први пут изведен ревијални наступ између песама у такмичарском програму и презентовања гласова, што је временом постала традиција фестивала.[77][78] Ревијални програм најчешће обухвата наступ претходног победника (који углавном отвори такмичење), наступе посвећене историји или занимљивим тренуцима Песме Евровизије, као и представљање традиције земље домаћина.[78][79] Један од најпознатијих ревијалних програма је тачка традиционалног ирског плеса одиграна 1994. у Даблину, која је била први јавни наступ Риверденс, касније трупе са успешним турнејама широм света.[80][81]

Отварање финалне вечери Песме Евровизије 2011.

Део ревијалних наступа су биле и поп звезде као што су Мадона (2019.), Џастин Тимберлејк (2016.), Aqua (2001.), али и светски познати ди-џеј Афроџек (2021.), виолинисткиња Ванеса Меј (1998.) и извођачи традиционалне музике Мариза (2018.) и Горан Бреговић (2008.).[82][83] Током Песме Евровизије 2003. године се уживо у програм укључио Елтон Џон поздравивши такмичаре и гледаоце, док је 2013. то Авичи урадио из публике у дворани, као један од аутора химне тог издања фестивала.[84][85] На евровизијској сцени су наступали и светски признати Хор бечких дечака (1967. и 2015.), Прашки театар светлећих цртежа (1984.), Ватра Анадолије (2004.), Ансамбл Коло (2008.), Циркус де Солеј (2009.), Ансамбл Црвене армије Александров (2009.), као и многи познати оркестри, ансамбли, па и циркуски кловнови и илузионисти.[81][78] Током финала 2010. године је наступ електропоп дуа Madcon пратио и истовремени флеш моб у неколико десетина европских градова.[81]

Мадона и Новак Ђоковић су били специјални гости Песме Евровизије

Песма Евровизије 1999. у Јерусалиму је завршена тако што су водитељи и такмичари отпевали “Hallelujah”, победничку песму из 1979. године, посветивши је жртвама рата на Косову и Метохији и НАТО бомбардовања СР Југославије које је било у току.[27] Део ревијалног програма 2016. године је био и перформанс „Сиви људи” посвећен европској мигрантској кризи.[86]

Успешни спортисти су, такође, били специјални гости Песме Евровизије, као што су боксери Виталиј и Владимир Кличко (2005.), тенисер Новак Ђоковић и кошаркаш Владе Дивац (2008.), који су отворили гласање публике. Током мисија у Међународној свемирској станици су се 2003. године јавили астронаути Јуриј Маленченко и Ед Лу, док су 2009. укључењем из свемира почетак гласања прогласили Генадиј Падалка и Коичи Ваката.[84] Град домаћин је био промовисан кроз емитоване видео спотове у којима су се појављивали тенисерка Ана Ивановић (2008), фудбалер Златан Ибрахимовић (2013.) и глумица и бивша мис Израела Гал Гадот (2019).[87][88]

Почевши од 2013. године, успостављена је традиција да се финално вече отвара „парадом нација” или „парадом застава”, налик на церемонију отварања Олимпијских игара, уз пратећу традиционалну или популарну музику земље домаћина.[89] Парада нација је 2016. је била посвећена шведској моди, тако да су такмичари и земље биле представљене упоредо уз модну ревију и шведски прогресивни хаус као музичку пратњу.[90]

Праћење и награде[уреди | уреди извор]

Дилеме фанова

Осим званичног мрежног места eurovision.tv, дешавања везана за Песму Евровизије прати велики број сајтова обожавалаца активних током читаве године, међу којима су најпознатији портали ESC Today и Wiwibloggs. Песму Евровизије прати и неколико најпознатијих кладионица на Интернету.

Званични клуб обожаватеља, ОГАЕ (Organisation générale des Amateurs de l'Eurovision, „Опште удружење евровизијских аматера"), је основан 1984. и има подружнице у бројним европским државама и широм света. Мањи број карата за Песму Евровизије за тзв. „ОГАЕ блок” се сваке године одваја и дистрибуира по нижим ценама преко националних клубова. Клуб организује и неколико годишњих интерних такмичења, међу којима и ОГАЕ Друга шанса, у којем подружнице шаљу по једну песму са националног финала која није изабрана за евровизијског представника.

Пред сваку Песму Евровизије, националне подружнице ОГАЕ гласају за своје фаворите, а ESC Today организује анкету BigPoll, у којој посетиоци настоје да прогнозирају исход предстојећег такмичења. У анкети BigPoll је 2009. учествовало 150.000 посетилаца, који су успешно погодили победника, те четири од првих пет, и девет од првих десет песама, док је у полуфиналној анкети било 114.000 прогноза, које су успешно погодиле 19 од 20 песама које су се пласирале у финале. Почевши од 2002, током евровизијске седмице, додељују се награде „Марсел Безенсон”, у три категорије: награда окупљених новинара, награда за најбољу композицију по избору композитора песама-учесница, и награда за најбољи наступ по избору претходних победника. Након завршеног такмичења, своје награде у бројним категоријама додељују ESC Today и ESC Radio, мрежни радио који током читаве године емитује евровизијске песме. Међу годишњим евровизијским ритуалима је и награда „Барбара Декс”, названа по представници Белгије 1993, која се сваке године од 1997. по избору посетилаца мрежног места Eurovision House додељује после такмичења најгоре обученом учеснику.[91]

Слика у јавности и критике[уреди | уреди извор]

Песма Евровизије остаје један од најгледанијих телевизијских догађаја у целој Европи, са универзалном привлачношћу, чије се гледалиште не уклапа у једноставне социолошке категорије. Истраживања гледаности у Француској, на пример, показују да гледаност Песме Евровизије износи око 32% у свакој старосној групи од 15 до преко 60 година, међу нижим и вишим социо-економским слојевима, као и међу свим нивоима запослења.[92] Пренос Песме Евровизије 2008. био је у Србији најгледанији телевизијски програм у историји мерења гледаности.[93] Мерењима у 2015. и 2016. године је показано да је у свету Песма Евровизије била гледанији програм од Супербоула (укључујући и традиционални шоу на полувремену са музичким звездама) и доделе Оскара.[94][95]

Лорди, победници Песме Евровизије 2006.

Песмом Евровизије традиционално доминирају лагано оркестриране поп песме, једноставних, певљивих рефрена, познатих као шлагер, због чега се често назива фестивалом лаких нота. Бордин преференцијални систем гласања по државама и ограничење трајања песама на три минута значе да се песме настоје допасти гледаоцима свих укуса (описивано као „вечита журка поп музике средином пута, комбиноване са екстремним политичким гласањем”), истовремено покушавајући каквим триком привући пажњу на себе међу мноштвом других такмичара. Само 2004. године, на сцени су виђени српски опанци, кожни корсети, штуле, ролшуе, анђеоска крила, гимнастичар у поткошуљи, додоле (призивачице кише), те група која се њихала у ритму коитуса и низ сличних, експлицитних аранжмана. Само међу песмама победницама били су и наслови Diggi-loo, diggi-ley, Boom-bang-a-bang, Ding-a-dong, La-la-la; од увођења слободе избора језика, многи певају на, како је писао Си-Би-Си, „евровизијском индијанском енглеском, неоптерећеном стварима попут синтаксе, логике или разумљивости”.[96]

Песма Евровизије је због ових атрибута, „народних ношњи, баналних текстова, већ сварене музике, изанђалих водитеља са још изанђалијим шалама, све наглашенијим трешењем задњице и општом претераношћу”[96] називана „годишњом екстраваганцом кича”,[97] „најшундастијим годишњим телевизијским догађајем”,[98] „такмичењем које је добар укус заборавио” које „обожавају љубитељи камп забаве свугде”,[97] „спектаклом који је толико лош да је добар”,[96] или, речима министра културе Француске из 1982. када се ова земља на годину дана повукла са такмичења, „спомеником бесмислу”.[99]

Epic Sax Guy, члан групе SunStroke Project која је представљала Молдавију 2010. и 2017. године

Песма Евровизије се у неким земљама, посебно Уједињеном Краљевству, види мање као надметање песама него као прилика за смехом испуњено вече. Међу коментарима такмичења „које волимо да мрзимо”[100] (речима Би-Би-Сија) британског коментатора Терија Вогана били су и „то је једна иста песма коју Французи певају откако су окачили веш по Мажино линији”, „мора да носиш ту кошуљу зато што си изгубио опкладу!”, или пак „холандски гласачи су традиционално луди као кофа жаба”. Данска је званично протестовала након што је Воган током преноса Песме Евровизије 2001. цело вече називао водитеље „Доктор Смрт и Вила Млечнозуба”.[101]

У Грчкој су бројне организације покушавале да спрече групу да учествује. Ники Константиноу, председник Уније власника ресторана и барова Грчке, је јавно затражила од народа Финске и Грчке да не дозволи групи Лорди учешће у такмичењу, тврдећи да је група сатанистичка. Још три организације у Грчкој су покренуле законске акције против групе.[102] Сам Мр. Лорди је одговорио на оптужбе и чврсто порекао сатанизам. Изјавио је да сатанистичке групе не би написале песме као што су "Hard Rock Hallelujah" или "Devil Is A Loser".[103]

Део наступа у којем Сергеј Стјепанов свира саксофон у песми Run Away са којом је група Санстроук Пројект представљала Молдавију на Песми Евровизије 2010, постао је интернет феномен широм света, а снимљена је и десеточасовна и многе друге верзије и пародије, под називом Epic Sax Guy, које су на Јутјубу прегледани више десетина милиона пута.[104][105]

Амфилохије Радовић, митрополит црногорско-приморски Српске православне цркве је довео у везу поплаве на Балкану 2014. са победом драг квин Кончите Вурст на Песми Евровизије неколико недеља раније, објаснивши „да нас Бог искушава како бисмо се вратили на прави пут”.[106]

Песма Евровизије је била тема скечева у телевизијским серијама „Летећи циркус Монтија Пајтона” и „Бени Хил Шоу”, као и израелског филма „Капкејкови” и филма „Песма Евровизије: Прича ватрене саге” за који је сценарио писао и играо главну улогу Вил Ферел.[107][108][109]

Суседско и гласање дијаспоре[уреди | уреди извор]

Анализе резултата гласања указују и на „пријатељско” гласање, у којем велики број поена размењују суседне и политички блиске земље.[110] Грчка и Кипар из деценије у деценију размењују максималних 12 поена. Изузетно су јаки и балтички/некадашњи совјтески, скандинавски и балкански гласачки блокови. Од увођења телегласања, на гласање утиче и демографски фактор, пошто емигранти масовно гласају за своје етничке матице. Ова појава је најприметнија код извођача из земаља са великом емиграцијом, на пример Турске и Грчке, или етнички мешовитих региона попут Балкана, тако да резултати телегласања могу подсећати на податке из етничког пописа. Примера ради, 2005. године, гласање у финалу отворила је Аустрија овако: 6 поена—Румунија, 7 поена—Турска, 8 поена—Хрватска, 10 поена—Босна и Херцеговина, 12 поена—Србија и Црна Гора. Поборници Евровизије појаву блоковског гласања објашњавају тиме да је природно да публика на географски и културно блиским просторима, често на тржишту истих медија и музичких кућа, има сличан музички укус, те и да лакше препознају извођаче из блиских земаља.[тражи се извор]

Гласачки блокови земаља утврђени математичком анализом[111]

Аустријска телевизија је приликом повлачења 2007. изјавила како „све док је Песма Евровизије полигон за политичку параду а не међународни забавни програм, ОРФ не жели да шаље још талената из Аустрије на такмичење на којем немају шансе”. Тери Воган је 2003. сугерисао да су британски представници Џемини добили нула поена због учешћа те земље у инвазији на Ирак.[112] О гласању на Песми Евровизије дискутовало се и у европским скупштинама: тако се 2005. године у парламенту Молдавије расправљало о томе како су резултати телегласања „сумњиви” јер Румунија није добила максималних 12 поена, док је после Песме Евровизије 2007. група британских посланика поднела предлог захтева за променом система гласања на Песми Евровизије, за који су оценили да је „виц” и „штетан за односе између народа Европе”.[113]

Представник Ирске на Песми Евровизије 2008. био је Дастин Ћуран, лутка са сатиричном песмом „Irelande Douze Pointe”, која је исмевала начин гласања на геополитичкој основи.

Као одговор на оптужбе да је суседско гласање одлучило исход такмичења 2007. и 2008. године, ЕРУ је издала саопштење у којем објашњава да је статистички доказано да би победници били исти и да су гласале искључиво западноевропске земље.[114][115] Такође, из ЕРУ објашњавају да се победник разликује из године у годину, те да ниједној држави не би били довољни суседи и дијаспора за добар пласман.[114][115] Затим, анализа Гугл претраживача из 2019. године је показала да је током многих година победничка песма добијала гласове из оних земаља у којим је та песма била највише претраживана и пре самог такмичења.[116]

Политика и Песма Евровизије[уреди | уреди извор]

Правила Европске радиодифузне уније покушавају да сачувају аполитични карактер манифестације, али је Песма Евровизије од својих раних фаза представљала потенцијалну платформу за исказивање геополитичких ставова.[117][118][119] Међу најпознатијим контроверзама су сведочења новинара о утицају шпанског диктатора Франсиска Франка на гласање на Песми Евровизије 1968. како би донео победу Шпанији, након чега је Масијел однела победу за један поен изнад фаворизованог британског представника Клифа Ричарда чија је песма “Congratulations” касније постала позната широм света.[117][118]

Тото Кутуњо из Италије је 1990. победио с песмом “Insieme: 1992” посвећеној формирању Европске уније

Песма “E Depois do Adeus” Паула де Карваља која је представљала Португалију 1974. године је двадесет дана након такмичења искоришћена као скривена порука на радију упућена армији за отпочињање Каранфилске револуције којим је свргнут диктатор Марсело Каитано[117][118] Грчка се повукла с такмичења 1975. године због дебија Турске која је извршила инвазију на Кипар годину дана раније.[120] Наредне године се Грчка вратила с песмом “Panagia Mou, Panagia Mou” која је критиковала турску спољну политику, због чега се Турска повукла с Песме Евровизије.[121]

На Песми Евровизије 1990. је представљен велики број песама инспирисаних падом Гвоздене завесе и Берлинског зида и најављеном Уговору о Европској унији, са насловима попут Заједно:1992, Негде у Европи, Нема више зидова, Живети слободно или Бранденбуршка капија.[122]

Наранџаста револуција у Украјини се десила 2004. године након победе те земље на Песми Евровизија, па је организација наредног издања схваћена у политичком врху као прилика да се Украјина покаже у најбољем свету. Песма Разом нас бахато, химна револуције, изабрана је за представника те земље; по захтеву ЕУР, из текста су уклоњене непосредне оде председнику Јушченку, а извођење прерађене „химне свих бораца за слободу” пратили су вокали који су пред крај покидали ланце и окове.[123]

Грузија је првобитно најавила повлачење с Песма Евровизије 2009. године у Москви због умешаности Русије у рат у Грузији, али је ипак потврдила учешће након победе на Дечјој песми Евровизије 2008. уз максималних 12 поена од Русије.[124] За представника Грузије је изабрана група “Stephane & 3G” с песмом “We Don't Wanna Put In” која је представљала игру речи која је могла да буде протумачена и као политичка порука против тадашњег премијера Русије Владимира Путина. Референтна група ЕРУ је упутила предлог грузијском емитеру да промени песму или, барем, речи, што је Грузија одбила оптужујући Русију да врши притисак, што је резултирало званичним повлачењем Грузије с такмичења те године.[124][117]

Салвадор Собрал, победник 2017. године, је мајицом скренуо пажњу на текућу европску мигрантску кризу и третман према избеглицама

Јерменија је Песму Евровизије 2015. искористила као прилику да обележи сто година од геноцида над Јерменима на подручју Османског царства. Састављена је група од јерменске дијаспоре са свих континената и представљена песма “Don't deny” („Немој да негираш”), чији је наслов могао да се протумачи као директна порука државама које одбијају да признају карактер масовних убистава као геноцид, због чега је морао да буде промењен назив песме.[119][125]

На конференцији за медије 2017. након првог полуфинала је представник Португалије и каснији победник такмичења, Салвадор Собрал, скренуо пажњу на европску мигрантску кризу носећи мајицу с натписом “S.O.S. Refugees” и критикујући третман према избеглицама у Грчкој, Турској и Италији.[126] ЕРУ је издао саопштењем којим је рекао да је Собрал искористио такмичење да би послао политичку поруку и да би могао да буде суспендован уколико би поново носио исту мајицу током фестивала.[126]

Неколико бивших представника Белорусије је током 2020. и 2021. године јавно подржало протесте против ауторитарне владавине Александра Лукашенка, оптужило јавни сервис за цензуру, па и подржало забрану учешћа тој земљи на Песми Евровизије.[127] Еуген Перлин, дугогодишњи коментатор такмичења и водитељ Дечје песме Евровизије 2018. је напустио националну телевизију као подршку протестима.[127] За представника 2021. је Белорусија представила групу “Гласови с места” чији је дотадашњи рад исмевао, па је изабрана песма “Ya nauchu tebya (I'll Teach You)” тако протумачена због чега је била предмет критика у белоруској јавности.[128] Европска радиодифузна унија је захтевала промену песме због довођења у питање неполитичке природе и репутације такмичења.[129]

Израел и арапске земље[уреди | уреди извор]

Израелско-арапски сукоб и проистекла политичка ситуација су у великој мери утицали на учешће многих земаља на Песми Евровизије. Први наступ Израела 1973. године је био под посебним мерама опреза пошто се догодио годину дана након масакра израелских спортиста на Олимпијским играма у Минхену од стране палестинских терориста из организације „Црни септембар“.[118]

Већина арапских земаља северне Африке и блиског истока су такође чланице ЕРУ и имају право наступа на Евровизији. Током преноса фестивала 1978. године јорданска телевизија је за време наступа Изара Коена убацила интермецо, а пренос је прекинут истог момента када је Израел проглашен за победника.[130] Иако је изабрала представника за Песму Евровизије 1979. године, Турска се повукла са такмичења у Јерусалиму због притиска арапских земаља.[131] Једина арапска држава која је наступила на овом фестивалу био је Мароко који је наступио 1980 када је Израел одустао од учешћа. Либан је најавио учешће 2005. у Кијеву и чак је била изабрана и песма, али пошто закони те арапске земље забрањују било какво емитовање израелских садржаја, представници државне телевизије Либана су тражили од ЕБУ-а дозволу да током наступа Шири Мајмон пуштају рекламе што је ЕБУ одбила.[132]

Мурал у Ђирони који позива на бојкот Песме Евровизије 2019. године у Израелу са поруком „Слободна Палестина

Током наступа на 2000. године чланови групе „Пинг Понг” који су представљали Израел су махали заставама Израела и Сирије позивајући на мир у региону.[117][118] На такмичењу 2009. године су представнице Израела биле Ноа и Мира Авад, јеврејска и арапска певачица које су извеле песму There Must Be Another Way (Постоји и други начин) која је садржала делове и на хебрејском и арапском језику.[133] Њих две су песму описале не као песму мира, већ као песму која позива на поштовање хуманости других.[124]

Након тријумфа Израела 2018. године, током победничког говора је Нета Барзилај изјавила: „Следећи пут у Јерусалиму”, што је изазвало бројне контроверзе.[134] Влада Израела је инсистирала да се наредно издање такмичења одржи у Јерусалиму, који својим главним градом сматра и Држава Палестина, али је због притиска јавности одабран Тел Авив.[134] Више од 140 уметника из целог света је потписало петицију којом позивају на бојкот Песме Евровизије у Израелу због окупације палестинских територија, третмана према Палестинцима у Израелу и оптужби за ратне злочине почињене од стране израелске војске.[134] Представници Исланда, група Хатари, су током преноса финала показали палестинске транспаренте, а двоје плесача током наступа Мадоне у ревијалном делу се држало за руке док су имали залепљене заставе Израела и Палестине на леђима.[135]

Југославија и проистекле земље[уреди | уреди извор]

Једина социјалистичка држава, потекла из Источног блока, која је учествовала на Песми Евровизије је Југославија, што је често тумачено као гест независности Јосипа Броза Тита од Москве.[125]

Након распада Југославије прве новоформиране државе су дебитовале 1993. године. Хрватска се представила с песмом “Don't ever cry” коју је изводила група „Пут” и завршила стихом „Немој да плачеш, моје хрватско небо”, док је Босну и Херцеговину представљао Мухамед Фазлагић Фазла с песмом „Сва бол свијета” која је говорила о текућем рату у тој земљи.[136][137] У медијима су били актуелни наводи да је процес избора за представнике у Босни и Херцеговини вођен по тзв. националном кључу како би се смењивали конститутивни народи (Бошњаци, Срби, Хрвати).[138][139] СР Југославији није било дозвољено учешће због санкција све до петооктобарских промена и пријема у Уједињене нације. Процес примања Србије и Црне Горе у ЕРУ је покренут 2002. године, а дефинитивни деби на Песми Евровизије се догодио 2004 када је Жељко Јоксимовић освојио друго место с песмом „Лане моје”.[140]

Жељко Јоксимовић на Песми Евровизије 2004. године, први од два представника Србије и Црне Горе

Као симболичан увод у распад државне заједнице СЦГ две године касније је у медијима представљан избор за представника 2006. године.[118][86] На Европесми-Еуропјесми одржаној у Београду се десио инцидент када је публика негодовала због победе црногорске групе Но нејм након што чланови жирија из Црне Горе нису дали ниједан поен победницима Беовизије, Фламингосима и Луису, и другопласираној Ани Николић.[141] Како није дошло до договора представника РТС-а и РТЦГ-а, Србија и Црна Гора је остала без представника на Песми Евровизије. С обзиром да је пријавила учешће и платила котизацију, било јој је дозвољено да гласа, што је била јединствена ситуација у историји такмичења у којој је гласала земља која није имала представника.[141] Референдум о независности Црне Горе је одржан дан након такмичења у Атини, на којем се 55,5% изашлих определило за проглашење независности Црне Горе.

У периоду припрема за Песму Евровизије 2008. у Београду и избор представника Србије, проглашена је независност Косова што је довело до политичке ситуације у земљи због којег је за неколико недеља одложена Беовизија, фестивал на којем би био изабран представник.[142] У медијима су се јављали наводи да су текстови појединих песама на Беовизији били посвећени косовској тематици, што је Владимир Граић неколико година касније потврдио коментаришући песму „Завет” коју је изводила група Бјути квинс.[143] Слични наводи су постојали и за победничку песму Оро коју је изводила Јелена Томашевић и у чијем се тексту, између осталог, помиње Видовдан, празник на који се догодила Косовска битка, као централни догађај косовског култа.[144]

Након што су представници Македоније Влатко Лозаноски и Есма Реџепова на 2013. године објавили спот песму „Империја”, он је био предмет контроверзи због тога што је оцењен као промоција пројекта Скопље 2014. Песма је након месец дана промењена.[145]

Азербејџан и Јерменија[уреди | уреди извор]

Водећи разлог у политичком сукобу Азербејџана и Јерменије је статус области Нагорно-Карабах коју Азербејџан сматра својом аутономном облашћу, а која је под политичком и војном контролом већински насељених Јермена који су прогласили Републику Арцах. Јерменија је дебитовала 2006. године с певачем Андреом, који је управо из спорне области.[146] Азербејџан је дебитовао две године касније.

На Песми Евровизије 2009. године је делегација Азербејџана протестовала зато што је у разгледници која је најављивала јерменског представника приказан споменик Ми смо наше планине из области Нагорно-Карабах.[124] Разгледница је промењена, али је током презентовања гласова Јерменије Сирушо у рукама држала таблу с које је читала гласове и на чијој залеђини се налазила слика споменика.[124] Исте године су постојале су оптужбе да је на националној телевизији Азербејџана био замагљен број на који је могло да се гласа за Јерменију, а накнадно је Министарство националне безбедности позвало на саслушање неколико грађана који су гласали за Јерменију.[124]

Такмичење 2012. је одржано у Бакуу након победе Азербејџана претходне године. Иако су власти Азербејџана обећале да ће гарантовати за безбедност јерменских представника и фанова, Јерменија је одлучила да одустане од такмичења након кампање бојкота коју је предводила група од 22 певача и бивших представника на Песми Евровизије.[147]

Представница Јерменије Ивета Мукучјан је током прве полуфиналне вечери 2016. године махала заставом Републике Арцах, због чега су званичници ЕРУ најавили казну јерменској телевизији због кршења забране слања политичких порука.[148] Од када се јавно објављују детаљни резултати и рангирање чланова жирија, готово сваки пут су жирији Азербејџана и Јерменије једни друге једногласно ставили на последње место.[149]

Русија и Украјина[уреди | уреди извор]

Политички односи Русије и Украјине и њихов однос на Песми Евровизије је значајно промењен након рат на истоку Украјине и Кримске кризе. Због почетка рата и отежане финансијске ситуације, Украјина се повукла с Песме Евровизије 2015. године, а Русија је послала популарну певачицу Полину Гагарину с песмом посвећеној миру.[150] Гагарина је освојила друго место, а током процедуре гласања су водитељке у хали, због звиждања током доделе поена Русији, скретале пажњу да је Песма Евровизије музичко такмичење које није повезано с политиком.[151]

Џамала из Украјине је 2016. победила с песмом „1944” која говори о протеривању Кримских Татара

Украјина се вратила наредне године и однела победу године с песмом „1944” коју изводи Џамала, а која говори о породичном искуству током протеривања Татара с полуострва Крим од стране совјетских власти.[86] Непосредно након самог одабира ове песме, поједини руски политичари, као и власти проглашене Републике Крим, оптужили су украјинске органе власти да се песма користи за „напад на Русију” и „истицање трагедије Татара да би се европским гледаоцима створила лажна слика наводног срамоћења Татара на руском Криму”.‍[152] Ипак, публика у Украјини је Русији доделила максималних 12 поена, док је руска публика доделила Украјини 10 поена.

Јулија Самојлова (руска представница 2018.) је одабрана да представља Русију 2017. године на такмичењу одржаном у Кијеву, али је Служба за безбедност Украјине забранила је Самојловој улазак на територију земље на три године због кршења закона услед њеног наступа на спорној територији Крим. ЕРУ је предложила руској телевизији да промени такмичара или да преноси наступ своје представнице преко сателита, што је одбијено и што је довело до одустајања Русије од Песме Евровизије те године.[153]

На избору за представника Украјине на Песми Евровизије 2019. је победила певачица Марув, која је одбила да потпише уговор којим би се обавезала да неће наступати у Русији и да ће представљати ставове украјинског друштва.[154] Певачица је издала саопштење у којем је навела да не жели да претвара своје учешће у промоцију политичара. Украјина је тако остала без представника те године.[154]

Такмичења по узору на Песму Евровизије[уреди | уреди извор]

 • Дечја песма Евровизије (енгл. Junior Eurovision Song Contest), такмичење за певаче до 15 година старости, формата и пропозиција налик на Песму Евровизије, одржава се од 2003. године, такође у организацији Европске уније за радиодифузију. ЕУР је такмичење основала по узору на дечје такмичење песама, касније „Нордијску дечју Евровизију”, која је од 2000. године одржавана у Данској.
 • Међународни фестивал песама у Сопоту, одржаван повремено од 1961. у Сопоту у Пољској.
 • Песма Интервизије, такмичење по узору на Песму Евровизије на којем су учествовале земље бившег Источног блока, које је организовала Интервизија, телевизијска мрежа националних емитера ових социјалистичких земаља. Песма Интервизије је одржавана у Сопоту као замена за Међународни фестивал; укинута је 1981. када је у Пољској уведено ванредно стање, а сам Фестивал је поново организован од 1985. под старим именом.
 • Светски фестивал оријенталне музике, одржан први пут у Сарајеву, са учесницима из Азије и Европе.
 • Песма Бундесвизије, такмичење шеснаест савезних држава Немачке, које од 2005. организује утицајни забављач Штефан Раб.
 • World Vision: An American Anthem („Светска визија: Америчка химна”), предложено такмичење засновано на евровизијском формату, на који је америчка телевизијска мрежа Ен-Би-Си откупила права од ЕУР. На такмичењу би, ако буде остварено, учествовале песме из 50 америчких савезних држава, а замишљено је као конкуренција Идолу.[155]
 • Плес Евровизије, телевизијско такмичење у плесном спорту, које се одржава од 2007. у организацији ЕУР и Би-Би-Сија.

На јесен 2005, ЕУР је организовала посебан програм као прославу педесетогодишњице Песме Евровизије, који је, под називом Честитамо! (по истоименој песми, са којом је Клиф Ричард представљао Уједињено Краљевство 1968) одржан у Копенхагену. У опуштеном програму слављеничке атмосфере, који је водила Катрина Лесканич, учествовао је уживо велики број учесника из првих 50 година и приказани исечци из историје такмичења, а међу 14 песама које су претходно одабрали ЕУР и публика гласањем преко Интернета, бирана је телегласањем најпопуларнија песма Евровизије свих времена, за коју је изабрана песма Waterloo шведских представника АББА 1974.

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ Каткад и (неправилно) Такмичење за песму Евровизије.
 2. ^ Live Webcast (Пренос уживо.) eurovision.tv, 2006, овде у архиви Web Archive., Приступљено 7. 1. 2008.
 3. ^ Eurovision Song Contest — International Music Program. Архивирано на сајту Wayback Machine (13. јануар 2005) (Песма Евровизије — међународни музички програм.) Метју Мареј, museum.tv (Музеј радиодифузних комуникација)., Приступљено 7. 1. 2008.
 4. ^ Finland wins Eurovision contest. (Финска победила на такмичењу Евровизије.) Ал Џазира, 21. мај 2006, Приступљено 7. 1. 2008.
 5. ^ Eurovision Trivia. (Евровизијске занимљивости.) Би-Би-Си, 5. мај 2002, Приступљено 7. 1. 2008.
 6. ^ „The 2017 Eurovision Song Contest to be streamed live on YouTube”. Европска радиодифузна унија. Приступљено 6. 4. 2020. 
 7. ^ „Eurovision 2019 and 2020 are coming to Netflix in the U.S.”. Европска радиодифузна унија. Приступљено 6. 4. 2020. 
 8. ^ а б в „Facts & Figures”. Европска радиодифузна унија. Приступљено 30. 5. 2019. 
 9. ^ а б Patrick Jaquin Eurovision's Golden Jubilee
 10. ^ bbc.co.uk History of Eurovision
 11. ^ George T. Waters Eurovision: 40 years of network development, four decades of service to broadcasters
 12. ^ David Fisher Media Statistics: 1951
 13. ^ а б в г д ђ е „Historical Milestones”. eurovision.tv. 2005. Архивирано из оригинала на датум 26. 5. 2006. Приступљено 26. 5. 2006. 
 14. ^ (језик: француски)Histoire 1956 à 1959. (Историја од 1956. до 1959). Франк Томас и Лоран Балмер, eurovision-fr.net, 1999–2006, Приступљено 7. 1. 2008.
 15. ^ Eurovision Operations Department. (Одељење за операције Евровизије.) Европска унија за радиодифузију, ebu.ch, 8. јун 2007, Приступљено 7. 1. 2008.
 16. ^ Spectra's Eurovisiondiary now online. (Спектрин евровизијски дневник је сада онлајн.) Итамар Барак, esctoday.com, 17. април 2007, Приступљено 12. 1. 2008.
 17. ^ Extracts from the radio regulations. (Изводи из одредаба о радију.) Међународна унија за телекомуникације, издање из 1990, измењено 1994, на мрежном месту Европске уније за радиодифузију, ebu.ch., Приступљено 9. 1. 2008.
 18. ^ Radio regulations; Article 5: Frequency allocations. (Одредбе о радију; члан 5: Алокације фреквенција.) Међународна унија за телекомуникације, верзија од 1. септембра 2005, Приступљено 9. 1. 2008.
 19. ^ The Eurovision Song Contest 1956 — present. (Песма Евровизија 1956 — данас.) Би-Би-Си, 26. април 2007, Приступљено 9. 1. 2008.
 20. ^ Australia to return to the Eurovision Song Contest!
 21. ^ До уједињења Немачке 1990, учествовала је, и у неким годинама представљана као, Западна Немачка.
 22. ^ До Преспанског споразума 2018, учествовала је као Бивша Југословенска Република Македонија.
 23. ^ Ukraine. (Украјина.) esctoday.com., Приступљено 9. 1. 2008.
 24. ^ а б в г д ђ е ж з Rules of the 2005 Eurovision Song Contest. (Правила Песме Евровизије 2005.) eurovision.tv, 2005, овде у Web Archive., Приступљено 7. 1. 2008.
 25. ^ а б Rehearsal Schedule. (Распоред проба.) eurovision.tv, 2006, овде у Web Archive., Приступљено 7. 1. 2008.
 26. ^ а б Latest news from Athens. (Последње вести из Атине.) eurovision.tv, 11. мај 2006, овде у Web Archive., Приступљено 7. 1. 2008.
 27. ^ а б в г д ђ е ж з и ј к л љ м н њ O'Connor 2005.
 28. ^ а б Eurovision 2004: Voting Briefing. (Евровизија 2004: о гласању.) eurovision.tv, 12. мај 1004, овде у Web Archive., Приступљено 10. 1. 2008.
 29. ^ а б Exclusive: Juries also get 50% stake in Semi-Final result! („Ексклузивно: Жирији такође добијају 50% учешћа у резултату полуфинала!”) Ситсе Бакер (Sietse Bakker), Европска унија за радиодифузију, eurovision.tv, 11. октобар 2009, Приступљено 11. 10. 2009.
 30. ^ „Rules of the 59th Eurovision Song Contest” (PDF). Европска радиодифузна унија. Приступљено 23. 5. 2019. 
 31. ^ а б „Rules”. Европска радиодифузна унија. Приступљено 23. 5. 2019. 
 32. ^ Eurovision Countdown 2009, део 2. Европска радиодифузна унија.
 33. ^ а б Results from the draw. (Резултати жребања.) eurovision.tv, 21. март 2006, овде у Web Archive., Приступљено 10. 1. 2008.
 34. ^ The A to Z of Eurovision. Би-Би-Си., Приступљено 10. 1. 2008.
 35. ^ 1974: Brighton, United Kingdom. (1974: Брајтон, Уједињено Краљевство.) eurovision.tv, овде у Web Archive., Приступљено 11. 1. 2008.
 36. ^ Ukrainian hosts' high hopes for Eurovision. (Велике наде украјинских домаћина за Евровизију.) Хелен Фокс, Би-Би-Си њуз, 19. мај 2005, Приступљено 8. 1. 2008.
 37. ^ Millstreet. (Милстрит.) cork-guide.ie., Приступљено 8. 1. 2008.
 38. ^ Eurovision 1993 — The Venue. (Евровизија 1993 — место одржавања.) doteurovision.com., Приступљено 8. 1. 2008.
 39. ^ Where Do We Put The Foreign Tourists? (Где да сместимо стране туристе?) Џон Мароун, The Ukrainian observer., Приступљено 8. 1. 2008.
 40. ^ „Urban Trad”. UrbanTrad.com. 28. 9. 2004. Архивирано из оригинала на датум 8. 2. 2007. Приступљено 18. 7. 2006. 
 41. ^ „The Diggiloo Thrush”. Приступљено 24. 5. 2019. 
 42. ^ „Everything you need to know about Eurovision—and its decades of glorious camp”. Приступљено 13. 5. 2018. 
 43. ^ „Eurovision 2017: Everything You Need To Know About Italy Entry Francesco Gabbani And His Dancing Gorilla”. Хафингтон пост. Приступљено 24. 5. 2019. 
 44. ^ „What is Joik, as heard in Norway’s 2019 Eurovision entry Spirit In the Sky?”. metro.co.uk. Приступљено 26. 5. 2019. 
 45. ^ Конкурс за избор композиција за такмичење Беовизија 2008. Архивирано на сајту Wayback Machine (22. октобар 2007) Радио-телевизија Србије, 2007, Приступљено 11. 1. 2008.
 46. ^ Lebanon withdraws from Eurovision. (Либан се повлачи са Евровизије.) Би-Би-Си, 18. март 2005, Приступљено 11. 1. 2008.
 47. ^ [1] {eurovision.tv} 31.12.2010.
 48. ^ До 2008, укупно су 34 пута победила даме (укључујући женске саставе), 10 пута мушкарци (укључујући мушке саставе), и 12 пута музичке групе које су укључивале извођаче оба пола.
 49. ^ а б „Trophy”. Eurovision Song Contest (на језику: енглески). Приступљено 31. 5. 2019. 
 50. ^ „Eurovision Crystal Trophy”. Kosta Boda (на језику: енглески). Приступљено 31. 5. 2019. 
 51. ^ Пуни резултати Песме Евровизије 1956. никада нису објављени; познат је само победник.
 52. ^ 1969. године четири песме су делиле прво место, пошто тада још увек није било пропозиција за случај једнаког броја поена.
 53. ^ Види #Више песама са највећим бројем поена.
 54. ^ „Final of Eurovision 2011 set for 14 May, Lena returns!”. Европска радиодифузна унија. Приступљено 30. 5. 2019. 
 55. ^ „An Alternate Universe: Eurovision 2017 Under the Old Voting System”. escxtra.com. Приступљено 27. 5. 2019. 
 56. ^ „10 Best Eurovision Song Contest Winners Of All Time”. theculturetrip.com. Приступљено 23. 5. 2019. 
 57. ^ „“Arcade” passes “Soldi” as the most-streamed Eurovision entry on Spotifyy”. Wiwibloggs. Приступљено 5. 3. 2021. 
 58. ^ „ABBA, The New Seekers & More: Eurovision's Top Charting Songs”. billboard.com (на језику: енглески). Приступљено 9. 4. 2020. 
 59. ^ „How Mahmood's ‘Soldi’ Became Israel’s No. 1 Hit”. haaretz.com (на језику: енглески). Приступљено 9. 4. 2020. 
 60. ^ „Allez Ola Olé only 12th in Oslo but at the top of the charts”. Wiwibloggs. Приступљено 13. 4. 2020. 
 61. ^ „Occidentali’s Karma hits 200 million views on Youtube!”. escxtra.com. Приступљено 10. 4. 2020. 
 62. ^ „Eurovision fan favourite Joy Fleming dies”. eurovision.tv. Приступљено 6. 4. 2020. 
 63. ^ „“Lane moje” - the best song in the history of Eurovision”. RTS. Приступљено 9. 4. 2020. 
 64. ^ „Wiwi Jury of the 2010s: Serbia’s Željko Joksimovic with “Nije Ljubav Stvar. Wiwibloggs. Приступљено 9. 4. 2020. 
 65. ^ „Twelve polls of Christmas: Who is your favourite Eurovision runner-up of the 2010s?”. Wiwibloggs. Приступљено 10. 4. 2020. 
 66. ^ а б в „10 world-famous acts that competed in Eurovision”. sbs.com.au. Приступљено 25. 5. 2019. 
 67. ^ а б в „15 Famous Artists You Didn't Know Competed In Eurovision”. whatculture.com. Приступљено 25. 5. 2019. 
 68. ^ „Nana Mouskouri: Artist Biography by Steve Huey”. allmusic.com. Приступљено 9. 4. 2020. 
 69. ^ „70 milioni di dischi, hit mondiali, un artista internazionale – Il Messaggero”. Ilmessaggero.it. Архивирано из оригинала на датум 5. 7. 2013. Приступљено 9. 4. 2020. 
 70. ^ а б „International stars who took part in the Eurovision Song Contest”. lyricstranslate.com. Приступљено 13. 4. 2020. 
 71. ^ „Eurovision's Got Talent”. eurovision.tv. Приступљено 13. 4. 2020. 
 72. ^ „Sébastien Tellier to represent France”. eurovision.tv. Приступљено 15. 4. 2020. 
 73. ^ „Dima Bilan again conquers Russian hearts”. eurovision.tv. Приступљено 15. 4. 2020. 
 74. ^ „Sabbath star Tony Iommi writes Eurovision entry”. BBC. Приступљено 15. 4. 2020. 
 75. ^ „Heroes of their time: 5 firsts in Eurovision Song Contest history”. europeana.eu. Приступљено 28. 5. 2021. 
 76. ^ „Југославија први пут на песми Евровизије”. yugopapir.com. Приступљено 28. 5. 2021. 
 77. ^ „Star percussionist revealed as Eurovision interval act”. Европска радиодифузна унија. Приступљено 22. 5. 2019. 
 78. ^ а б в „The definitive guide to Eurovision interval acts”. esc-plus.com. Приступљено 22. 5. 2019. 
 79. ^ „Poll: What is your favourite Eurovision grand final interval act from the past decade?”. wiwibloggs.com. Приступљено 21. 5. 2019. 
 80. ^ Barnes, Clive. „Riverdance Ten Years on”. RiverDance. Архивирано из оригинала на датум 22. 5. 2009. Приступљено 27. 7. 2006. 
 81. ^ а б в „Eurovision 2017: Our Countdown Of The 10 Best Interval Acts Ever”. Хафингтон пост. Приступљено 22. 5. 2019. 
 82. ^ „Други бојкотују, Мадона пева: Поп икона стиже на Евровизију”. Би-Би-Си. Приступљено 22. 5. 2019. 
 83. ^ „Велике звезде у „Београдској арени. Радио-телевизија Србије. Приступљено 22. 5. 2019. 
 84. ^ а б „The end of a decade: Riga 2003”. Европска радиодифузна унија. Приступљено 28. 3. 2020. 
 85. ^ „In memoriam: Eurovision and Melodifestivalen stars remember Avicii”. wiwibloggs.com. Приступљено 23. 5. 2019. 
 86. ^ а б в „Геополитика песме”. Време (недељник). Приступљено 22. 5. 2019. 
 87. ^ „Second Semi-Final: The Qualifiers”. Европска радиодифузна унија. Приступљено 25. 5. 2019. 
 88. ^ „Gal Gadot promotes Tel Aviv during Eurovision broadcast”. The Jerusalem Post. Приступљено 25. 5. 2019. 
 89. ^ „Eurovision Song Contest 2013: Reporter's log”. Би-Би-Си. Приступљено 22. 5. 2019. 
 90. ^ Albinsson, Mathilde (13. 5. 2016). „Så blir öppningsnumret i finalen av Eurovision 2016 – en hyllning till svensk design och dansmusik”. svt.se (на језику: шведски). Sveriges Television. Приступљено 25. 5. 2016. 
 91. ^ The Barbara Dex Award. Архивирано на сајту Wayback Machine (7. мај 2016) (Награда Барабара Декс)., Приступљено 19. 5. 2009.
 92. ^ From national pride to global kitsch: the Eurovision Song Contest. Архивирано на сајту Wayback Machine (18. март 2008) (Од националног поноса до глобалног кича: Песма Евровизије.) Филип Ле Герн (Philippe Le Guern), Универзитет Лил 1., Приступљено 14. 3. 2008.
 93. ^ Рекордна гледаност ”Песме Евровизије 2008” у Србији.[мртва веза] Радио-телевизија Србије, 25. мај 2008, Приступљено 21. 5. 2009.
 94. ^ „Eurovision Song Contest 2016: A Viewer’s Guide”. Њујорк тајмс. Приступљено 23. 5. 2019. 
 95. ^ „Oscars: How Many People Watch the Ceremony Worldwide?”. hollywoodreporter.com. Приступљено 23. 5. 2019. 
 96. ^ а б в A spectacle so bad it's good. Џесика Грант Јоргенсен, Си-Би-Си њуз, 23. јун 2006, Приступљено 13. 3. 2008.
 97. ^ а б Finns 'Turn the Amps Up,' Win Eurovision. Џил Лолес (Jill Lawless), Асошијејтед прес, у „Вашингтон посту”, 20. мај 2006, Приступљено 13. 3. 2008.
 98. ^ Bubble rapt. Сиднеј морнинг хералд, 17. мај 2004, Приступљено 13. 3. 2008.
 99. ^ Germany 1982 — "Ein Bisschen Frieden". Архивирано на сајту Wayback Machine (10. мај 2006) All kinds of everything., Приступљено 14. 3. 2008.
 100. ^ Eurovision: Is it time to switch the contest off? (Евровизија: Да ли је време да искључимо такмичење?) Би-Би-Си, 19. мај 200., Приступљено 14. 3. 2008.
 101. ^ In the commentary box with Sir Terry. (У коментаторској кабини са сером Теријем.) Би-Би-Си, 12. мај 2007, Приступљено 14. 3. 2008.
 102. ^ http://www.paskedi.gr/UserPages/NewsLetterPreview.aspx?ID=58 Архивирано на сајту Wayback Machine (10. јануар 2007) 'NO ENTRANCE' TO THE FINNISH MUSIC GROUP!!.], Приступљено 11. 4. 2013.
 103. ^ Finland sends in the heavy metal mob for its Eurovision challenge. The Guardian.
 104. ^ „Sunstroke Project”. Европска радиодифузна унија. Приступљено 30. 5. 2019. 
 105. ^ „Epic Sax Guy”. knowyourmeme.com. Приступљено 30. 5. 2019. 
 106. ^ „Амфилохије: Поплаве су опомена због Кончите Вурст, то је "доказ да нас Бог још воли". Блиц. Приступљено 23. 5. 2019. 
 107. ^ Majendie, Paul. „Fringe show celebrates Eurovision kitsch”. Reuters. Приступљено 15. 3. 2021. 
 108. ^ „The Benny Hill Show: Show 1”. IMDb. Приступљено 15. 3. 2021. 
 109. ^ „comedyfestival.com.au”. Melbourne International Comedy Festival: Eurowision. Архивирано из оригинала на датум 06. 03. 2020. Приступљено 15. 3. 2021. 
 110. ^ Fenn, Daniel; Suleman, Omer; Efstathiou, Janet; Neil F. Johnson, Oxford University (22. 5. 2006). „Connections, cliques and compatibility between countries in the Eurovision Song Contest” (PDF). arxiv.org. Приступљено 2. 5. 2007. 
 111. ^ Mantzaris, Alexander V.; Rein, Samuel R.; Hopkins, Alexander D. (2018). „Preference and neglect amongst countries in the Eurovision Song Contest”. Journal of Computational Social Science. 1 (2): 377—390. doi:10.1007/s42001-018-0020-2. 
 112. ^ UK act hits Eurovision low. (Извођачи из УК на најнижој евровизијској тачки.) Би-Би-Си, 25. мај 2003, Приступљено 14. 3. 2008.
 113. ^ MP demands Eurovision vote change. (Посланик захтева измену евровизијског гласања.) Би-Би-Си, 15. мај 2007, Приступљено 14. 3. 2008.
 114. ^ а б „The end of a decade: Helsinki 2007”. eurovision.tv. Приступљено 9. 4. 2020. 
 115. ^ а б „Eurovision TV Director responds to allegations on voting”. eurovision.tv. Приступљено 9. 4. 2020. 
 116. ^ „The Eurosearch Song Contest 2019”. Google Trends. Приступљено 13. 4. 2020. 
 117. ^ а б в г д „Eurovision's political scandals – From Franco to Syrian flags”. Irish Times. Приступљено 25. 5. 2019. 
 118. ^ а б в г д ђ „ТОП 15: Највећи евровизијски скандали”. Telegraf.rs. Приступљено 25. 5. 2019. 
 119. ^ а б „Највећи политички скандали на Евровизији”. Талас. Приступљено 26. 5. 2019. 
 120. ^ „1975. Стокхолм”. ESC Serbia. Приступљено 25. 5. 2019. 
 121. ^ „1976. Хаг”. ESC Serbia. Приступљено 25. 5. 2019. 
 122. ^ „1990. Загреб”. ESC Serbia. Приступљено 25. 5. 2019. 
 123. ^ „2005. Кијев”. ESC Serbia. Приступљено 25. 5. 2019. 
 124. ^ а б в г д ђ „2009. Москва”. ESC Serbia. Приступљено 25. 5. 2019. 
 125. ^ а б „Политичке борбе преко Евровизије”. 021.rs. Приступљено 26. 5. 2019. 
 126. ^ а б Herbet, Emily. „Portugal: EBU Ban Salvador Sobral from Wearing "S.O.S Refugees" Jumper”. Eurovoix.com. Eurovoix. Приступљено 27. 5. 2019. 
 127. ^ а б „Belarus: How growing authoritarianism and repression of human rights is impacting the country’s artists”. wiwibloggs.com. Приступљено 15. 3. 2021. 
 128. ^ „Белорусија 2021: Државна телевизија на Евровизију шаље политички подобног представника”. ESC Serbia. Приступљено 15. 3. 2021. 
 129. ^ „Белорусија 2021: Могућа је дисквалификација”. ESC Serbia. Приступљено 15. 3. 2021. 
 130. ^ "Eurovision Song Contest 1978". esctoday.com. 2005., Приступљено 27. 1. 2012.
 131. ^ „1979. Јерусалим”. ESC Serbia. Приступљено 27. 5. 2019. 
 132. ^ "Lebanon withdraws from Eurovision". BBC News. 18 March 2005., Приступљено 27. 1. 2012.
 133. ^ „There must be another way”. diggiloo.net. Приступљено 27. 5. 2019. 
 134. ^ а б в „Ко позива на бојкот Евровизије у Израелу”. talas.rs. Приступљено 28. 5. 2019. 
 135. ^ „Евровизија 2019: Пет лекција које смо научили”. Би-Би-Си. Приступљено 28. 5. 2019. 
 136. ^ „Don't ever cry”. diggiloo.net. Приступљено 27. 5. 2019. 
 137. ^ „Мухамед Фазлагић Фазла : Sarajevo Calling је западни поглед на оно што се нама дешавало у БиХ”. kliker.info. Приступљено 27. 5. 2019. 
 138. ^ „Национални кључ не гарантује квалитет, а да ли постоји?”. klix.ba. Приступљено 25. 5. 2019. 
 139. ^ „Марија Шестић: Хари ми је оставио тежак задатак”. Независне новине. Приступљено 25. 5. 2019. 
 140. ^ „Ми на Евровизији”. ESC Serbia. Приступљено 25. 5. 2019. 
 141. ^ а б „2006. Атина”. ESC Serbia. Приступљено 25. 5. 2019. 
 142. ^ „Одложена „Беовизија. Политика. Приступљено 26. 5. 2019. 
 143. ^ „Одбројавање за Беч”. Радио-телевизија Србије. Приступљено 26. 5. 2019. 
 144. ^ „Serbia sings Eurovision song aimed at Kosovo”. The Daily Telegraph . Приступљено 26. 5. 2019.  line feed character у |publisher= на позицији 24 (помоћ)
 145. ^ „Есма за Блиц: Империја се менува но не знам зошто”. Libertas. 10. 3. 2013. Архивирано из оригинала на датум 23. 11. 2014. 
 146. ^ „You need friends to win in Eurovision”. The Daily Telegraph. Приступљено 4. 6. 2014. 
 147. ^ „Јерменија бојкотује Еуросонг”. 021.rs. Приступљено 27. 5. 2019. 
 148. ^ „Евросонг: Казна Јерменији због инцидента са заставом”. Вечерње новости. Приступљено 26. 5. 2019. 
 149. ^ „The EBU responds to Azerbaijan and Armenia’s jury scores: “We are happy jurors keep the contest clear from geopolitical influences. wiwibloggs.com. Приступљено 27. 5. 2019. 
 150. ^ „Russia is desperate to win the Eurovision song contest. Everybody else is desperate they lose.”. Вашингтон пост. Приступљено 28. 5. 2019. 
 151. ^ „Још један инцидент на Евровизији: Публика громогласно извиждала Русију, водитељке смиривале страсти!”. Telegraf.rs. Приступљено 28. 5. 2019. 
 152. ^ „Russia MPs slam Ukraine's choice of Crimean Tatar for Eurovision”. Yahoo News. 23. 2. 2016. »to offend Russia« • »capitalising on the tragedy of the Tatars to impose on European viewers a false picture of alleged harassment of the Tatars in the Russian Crimea« 
 153. ^ „Русија неће учествовати на Евросонгу”. Радио-телевизија Србије. Приступљено 27. 5. 2019. 
 154. ^ а б „Украјина због Русије повукла такмичарку са Евровизије”. Политика. Приступљено 27. 5. 2019. 
 155. ^ US to emulate Eurovision contest. („САД ће имитирати евровизијско такмичење.”) Би-Би-Си, 11. фебруар 2006, Приступљено 10. 1. 2008.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]