Клинци из нашег дворишта

С Википедије, слободне енциклопедије
Клинци из нашег дворишта
Жанрцртани
АуторГосподин Варбуртон
СценариоГосподин Варбуртон
Мо Вилемс
Роберт Лејтон
Том Етон
Брајан Мехл
Енди Рејнголд
Алисон Вилгус
Били Аронсон
РежијаГосподин Варбуртон и Роберт Алварез
КомпозиторПатрик Керд
Земља САД
Језикенглески
Број сезона6
Број епизода78
Време трајања22 минута
Продукција
Извршни продуцентГосподин Варбуртон
ПродуцентБрус Камп
ПродукцијаCurious Pictures

Hanna-Barbera (Кени и Шимпанза)

Cartoon Network Studios (пилот)
ДистрибуцијаВорнер брос
Емитовање
ЕмитерКартун нетворк
Формат слике480i (4:3 SDTV) (1999–2008)
1080i (16:9 HDTV) (2009)
Прво
приказано на
Картун нетворк
Премијерно
приказивање
6. децембар 2002. (2002-12-06) — 21. јануар 2008. (2008-01-21)
Емитовање у Србији
ЕмитерКартун нетворк (енглески)
DVD (српски)
Званични веб-сајт

Клинци из нашег дворишта је америчка анимирана телевизијска серија коју је створио господин Варбуртон за Картун Нетворк и 13. по реду цртани филм из цртаћа. Серија се фокусира на авантуре групе од пет десетогодишњака који раде из високотехнолошке куће са дрвећем, борећи се против одраслих и тинејџера зликовцима напредном технологијом 2 × 4. Користећи своја кодна имена (број 1, 2, 3, 4, и 5), они су Сектор В, део глобалне организације која се зове Клинци из нашег дворишта. Број 1 је ћелав, проницљив, без глупости, супер вешт британско-амерички дечак Најџел Уно, вођа Сектора В. Број два је буцмаст, комичар, интелектуалац, ентузијастички, нервозни немачко-амерички дечак Хоги Гилиган Јр. број 3 је чудна, срећно јапанско-америчка девојчица Куки Санбан. Број 4 је кратковидни, често ирационални, аустралско-амерички дечак Валаби Битлс. број 5 је интелигентна, отпуштена, високо квалификована афроамеричка девојчица Ебигејл Линколн.

Серија је настала као резултат анкете гледалаца Картун Нетворка.[1]. Трајало је од 2002. до 2008. са шест сезона и 78 епизода. Два ТВ филма су емитована, Операција: Н.У.Л.А [2][3] емитован 2006. године и Операција: И.Н.Т.Е.Р.В.Ј.У.И., која је емитована као финале серије 2008. године.[4]

Клинци из нашег дворишта добио је углавном позитивне критике и био је једна од најпопуларнијих и најуспешнијих емисија Картуна Нетворка 2000-их. Две видео игре, Операција С.О.Д.А. и Операција В.И.Д.Е.О.И.Г.Р.И.Ц.А. објављени су на основу серије. Објављена је и шачица осталих игара цртаних мрежа са ликовима. Серија је такође видела издања на ДВД-у, и као део серије Клинци из нашег дворишта и као додатак другим ДВД-има за компилацију Картун Нетворк-а.

На српски језик је синхронизована за DVD издања Hollydan works2008. године. Синхронизацију је радио студио Мириус.

Радња[уреди | уреди извор]

Емисија се врти око групе од пет малишана - Број 1 (Најџл Уно), Број 2 (Хоги П. Гилиган, Јр.), Број 3 (Куки Санбан), Број 4 (Валаби Битлс) и Број 5 (Ебигејл Линколн), који су главни домаћи оперативци онога што је познато као Сектор В, који је део светске организације у стилу шпијунаже под називом Клиниц из нашег дворишта. Њихова мисија је борба против злочина над децом (као што су домаћи задаци и гарање), од којих многе вољно почине „зли“ одрасли, старији грађани, тинејџери и друга деца.

Након периода обуке, сваки члан Клинци из нашег дворишта бира број или алфанумерички код (намерно се изговара и пише „број“) и шаље се у „сектор“ који им служи као матична база. Седиште сектора ', попут неких база и објеката организације, су куће са дрвећем, с тим да је и кућа дрвећа и дрво смешних размера и често одговарају њиховом окружењу. Ово укључује базу изграђену испод арктичке ледене полице и базу уграђену у велику борову шуму. Главно седиште Клинци из нашег дворишта је Месечева база. Деца следе своју заклетву да штите другу децу и боре се са одраслом до 13-те године, када су „избачена из затвора“, процес брисања сећања на било коју прошлу активност КНД-а и упозоравање њихових мисли. Таква пракса неизбежно је довела до стварања многих зликоваца КНД-а који су избегли разградњу (посебно Кри; претходно познатији као Број 11 и Број 5-ова старија сестра и Чад; раније познат као Број 274 и врховни командант Клинци из нашег дворишта).

Касније се показало да је пракса строге разградње с 13 година подложна изузецима: деци која су се показала као изванредни агенти нуде се шансе да се наставе у КНД-у као шпијуни који се инфилтрирају у тинејџерску организацију. Искључивање се такође показало реверзибилним због модула „поновног пуштања у погон“ који се користи четири пута у низу (једном у раду: К.Р.А.Ј и три пута у раду: Н.У.Л.А).

КНД агенти користе велику лепезу механичких, електронских направа, оружја и машина, а заједнички се називају 2к4 (две по четири) технологије. КНД-ова 2к4 технологија првобитно је замишљена као конструирана из низа објеката, углавном укључујући оне који се налазе у заједничким домаћинствима; теме којој се њихова технологија и даље придржавала. Међутим, како је серија напредовала, врста објеката од којих је израђена њихова технологија постајала је већа, а састојала се од ствари попут великих возила и малих зграда. И не само то, већ и сложеност њихове технологије, као што је њихово одбрамбено наоружање и превозно средство, напредовала је до апсурдних нивоа да се сматрају научном фантастиком, упркос томе што је и даље конструисана из свега, осим од поменутог асортимана предмета. Неки оперативци КНД-а такође носе кациге, а неке сличне су кацигама кабута или самураја, пример је шлем врховног вође Број 362.

Улоге[уреди | уреди извор]

Име лика Глас
Број 1/Најџел Уно Бенџамин Дискин
Број 2/Хогард Пенвистел Хоги Гилиган Јр. Бенџамин Дискин
Број 3/Куки Санбан Лорен Том
Број 4/Валаби Битлс Ди Бредли Бејкер
Број 5/Ебигејл Аби Линколн Кри Самер

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „'Total Immersion Cartoon' Events Take Control at Cartoon Network”. Time Warner. 21. 2. 2001. Архивирано из оригинала 11. 1. 2017. г. Приступљено 22. 9. 2016. 
  2. ^ „Codename: Kids Next Door (a Titles & Air Dates Guide)”. epguides.com. Архивирано из оригинала 22. 10. 2014. г. 
  3. ^ „Codename: Kids Next Door – Operation Z.E.R.O. – IMDb”. imdb.com. Архивирано из оригинала 7. 12. 2018. г. Приступљено 21. 7. 2018. 
  4. ^ Baisley, Sarah (16. 1. 2008). „Codename: Kids Next Door Embarks on Final Mission”. Animation World Network. Приступљено 24. 2. 2017. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]