Пређи на садржај

Комплекс Рајачких и Рогљевских пивница

С Википедије, слободне енциклопедије
Комплекс Рајачких и Рогљевских пивница
Опште информације
МестоНеготин
ОпштинаНеготин
Држава Србија
Врста споменикаспоменик културе
Време настанкаОд 18. до 20. века
Тип културног добраНепокретно културно добро од изузетног значаја

Комплекс Рајачких и Рогљевских пивница је саграђен од 18. до 20. века.[1] С обзиром да представља значајну историјску грађевину, проглашен је непокретним културним добром од изузетног значаја Републике Србије. Налази се у Неготину, под заштитом је Завода за заштиту споменика културе Ниш.[1]

Историја

[уреди | уреди извор]

Економија сеоског газдинства у прошлости заснована на планини и пољу, а потом и виногорју као надградњи производно егзистенцијалне основе је условила његову организацију као разуђену целину. Осим сталног станишта су подизана и насеља сезонског или привременог карактера на местима производње као што су сточарски станови, салаши и подруми груписани и као руралне целине.[1] Виноградарска насеља у Неготинској Крајини и Александровачкој жупи, у првој под називом пивнице а у другој пољане, су по извесним изворима старијег порекла.[1] Као разлог њиховог настанка се наводи да су куће биле скромније без довољног простора за складиштење вина, а потреба његовог чувања у удаљеним подрумима лакша уколико су они на окупу.[1] Први поуздани помен неготинских пивница из половине прошлог века назива их селима без оџака означавајући тиме ненасељено станиште.[1] У доба најинтензивније производње крајем 19. и до прве половине 20. века, за време бербе, су по извесним одликама добијале већи значај од села.[1] Посебне се истичу Рајачке и Рогљевске пивнице грађене од камена јер су се разликовале од бондручне конструкције која је доминирала у том крају.[1] У централни регистар је уписан 25. децембра 1986. под бројем ПКИЦ 14, а у регистар Завода за заштиту споменика културе Ниш истог дана под бројем ПКИЦ 5.[1]

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ а б в г д ђ е ж з „Комплекс Рајачких и Рогљевских пивница”. nasledje.gov.rs. Приступљено 2022-09-14. 

Литература

[уреди | уреди извор]
  • Б. Крстановић, Неготинска Крајина, Комплекс пивница, Споменичко наслеђе Србије, непокретна културна добра од изузетног и великог значаја, Београд, 1998, 72-73.
  • Б. Крстановић, Неготинска Крајина, Комплекс пивница, Споменичко наслеђе Србије, непокретна културна добра од изузетног и великог значаја, Београд, 2007, 74-75.
  • Рајачке пивнице, Рогљевске пивнице, Заштита споменика културе Нишког, Јужноморавског и Тимочког региона, Завод за заштиту споменика културе Ниш, Чаковец 1981.
  • Ј. Пејковић, Други регионални рестаураторски камп и радови на пивницама у Рогљеву, Гласник Друштва конзерватора Србије 39 (2015), 120-126.