Комплекс Рајачких и Рогљевских пивница

Комплекс Рајачких и Рогљевских пивница
Rajačke pivnice, Rajac kod Negotina 17.jpg
Опште информације
МестоНеготин
ОпштинаНеготин
Држава Србија
Врста споменикаспоменик културе
Време настанкаОд 18. до 20. века
Тип културног добраНепокретно културно добро од изузетног значаја

Комплекс Рајачких и Рогљевских пивница је саграђен од 18. до 20. века.[1] С обзиром да представља значајну историјску грађевину, проглашен је непокретним културним добром од изузетног значаја Републике Србије. Налази се у Неготину, под заштитом је Завода за заштиту споменика културе Ниш.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Економија сеоског газдинства у прошлости заснована на планини и пољу, а потом и виногорју као надградњи производно егзистенцијалне основе је условила његову организацију као разуђену целину. Осим сталног станишта су подизана и насеља сезонског или привременог карактера на местима производње као што су сточарски станови, салаши и подруми груписани и као руралне целине.[1] Виноградарска насеља у Неготинској Крајини и Александровачкој жупи, у првој под називом пивнице а у другој пољане, су по извесним изворима старијег порекла.[1] Као разлог њиховог настанка се наводи да су куће биле скромније без довољног простора за складиштење вина, а потреба његовог чувања у удаљеним подрумима лакша уколико су они на окупу.[1] Први поуздани помен неготинских пивница из половине прошлог века назива их селима без оџака означавајући тиме ненасељено станиште.[1] У доба најинтензивније производње крајем 19. и до прве половине 20. века, за време бербе, су по извесним одликама добијале већи значај од села.[1] Посебне се истичу Рајачке и Рогљевске пивнице грађене од камена јер су се разликовале од бондручне конструкције која је доминирала у том крају.[1] У централни регистар је уписан 25. децембра 1986. под бројем ПКИЦ 14, а у регистар Завода за заштиту споменика културе Ниш истог дана под бројем ПКИЦ 5.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г д ђ е ж з „Комплекс Рајачких и Рогљевских пивница”. nasledje.gov.rs. Приступљено 2022-09-14. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Б. Крстановић, Неготинска Крајина, Комплекс пивница, Споменичко наслеђе Србије, непокретна културна добра од изузетног и великог значаја, Београд, 1998, 72-73.
  • Б. Крстановић, Неготинска Крајина, Комплекс пивница, Споменичко наслеђе Србије, непокретна културна добра од изузетног и великог значаја, Београд, 2007, 74-75.
  • Рајачке пивнице, Рогљевске пивнице, Заштита споменика културе Нишког, Јужноморавског и Тимочког региона, Завод за заштиту споменика културе Ниш, Чаковец 1981.
  • Ј. Пејковић, Други регионални рестаураторски камп и радови на пивницама у Рогљеву, Гласник Друштва конзерватора Србије 39 (2015), 120-126.