Комутатор (електротехника)

С Википедије, слободне енциклопедије
Обична једносмерна струја тече из батерије. Сам комутатор је приказан црвеном и плавом бојом. Четкице су тамносиве и додирују контакте комутатора, а намотај ротора је љубичаст. Како се мотор обрће, контакти комутатора ће се окренути за 180° и струја која тече у намотају ће променити смер. Међутим, стално магнетско поље у ком се налази ротор је такође променило поларитет у односу на намотај ротора, тако да се обртање наставља у истом смеру.

Комутатор (колектор) је електрични прекидач који периодично обрће смер струје у електричном мотору или електричном генератору. Комутатор омогућава моторима да раде на, односно генераторима да производе, једносмерну струју уместо наизменичне струје.

Конструкција[уреди | уреди извор]

Комутатор се обично састоји од пара међусобно изолованих бакарних контаката полуцилиндричног облика, причвршћених око извода ротирајућег дела и пара угљених четкица постављених на опругу која је причвршћена за стационарни део машине, које комплетирају електрично коло од намотаја ротора до изван машине. Трење између бакарних контаката и четкица изазива хабање обе површине. Угљене четкице, пошто су направљене од мекшег материјала, се хабају брже и пројектоване су да се могу лако заменити без растављања машине. Бакарни контакти су по правилу неприступачни и, на малим моторима, нису пројектовани да се могу поправити. На већим моторима, комутатори се могу изравнати глачањем. Сваки сегмент комутатора је изолован од суседног сегмента; већи мотори могу садржати стотине сегмената.

Патенти[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]