Конгрес јужноафричких синдиката

С Википедије, слободне енциклопедије
Конгрес јужноафричких синдиката
Congress of South African Trade Unions
ПредседникСидумо Дламини
Генерални
секретар
Звелинзима Вави
Основана1985.
СедиштеЈоханезбург
 Јужноафричка Република
Број чланова 1,8 милиона
Веб-сајт
www.cosatu.org.za

Конгрес јужноафричких синдиката (КЈС) (енгл. Congress of South African Trade Unions, COSATU) је синдикална федерација у Јужноафричкој републици. Основан је 1985. године и тренутно је највећа од укупно три синдиклане федерације у држави, са 1,8 милиона чланова и 21 синдикатом.

Основан је 1985. године споразумом између више синдиката и синдикалних федерација. У почетку је унутар Конгреса било пола милиона чланова и 33 синдиката, али се тај број с временом повећавао. Илајџа Бараји био је први председник синдиката, све до 1991. године. КЈС је играо важну улогу у борби против апартхејда, организовао штрајкове и мобилизовао раднике широм државе.

Конгрес јужноафричких синдиката заједно с Афричким националним конгресом и Јужноафричком комунистичком партијом чини коалицију на власти у Јужној Африци, познату под именом Трострука коалиција. Иако је синдикат члан коалиције од почетка, неки његови вође замерају АНК-у превелику доминацију унутар коалиције.[1]

Организација КЈС-а учествује и у борби против Сиде, сарађујући с Кампањом акције лечења, добротворном и политичком организацијом која ради на васпитавању и разумевању заштите од обољења.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Zuma slammed as strike builds, The Star, 28 August 2010

Види још[уреди | уреди извор]