Конгрес јужноафричких синдиката

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Конгрес јужноафричких синдиката
Congress of South African Trade Unions
ПредседникСидумо Дламини
Генерални
секретар
Звелинзима Вави
Основана1985.
СедиштеЈоханезбург
 Јужноафричка Република
Број чланова 1,8 милиона
Веб-сајт
www.cosatu.org.za

Конгрес јужноафричких синдиката (КЈС) (енгл. Congress of South African Trade Unions, COSATU) је синдикална федерација у Јужноафричкој републици. Основан је 1985. године и тренутно је највећа од укупно три синдиклане федерације у држави, са 1,8 милиона чланова и 21 синдикатом.

Основан је 1985. године споразумом између више синдиката и синдикалних федерација. У почетку је унутар Конгреса било пола милиона чланова и 33 синдиката, али се тај број с временом повећавао. Илајџа Бараји био је први председник синдиката, све до 1991. године. КЈС је играо важну улогу у борби против апартхејда, организовао штрајкове и мобилизовао раднике широм државе.

Конгрес јужноафричких синдиката заједно с Афричким националним конгресом и Јужноафричком комунистичком партијом чини коалицију на власти у Јужној Африци, познату под именом Трострука коалиција. Иако је синдикат члан коалиције од почетка, неки његови вође замерају АНК-у превелику доминацију унутар коалиције.[1]

Организација КЈС-а учествује и у борби против Сиде, сарађујући с Кампањом акције лечења, добротворном и политичком организацијом која ради на васпитавању и разумевању заштите од обољења.

Извори[уреди]

  1. ^ Zuma slammed as strike builds, The Star, 28 August 2010

Види још[уреди]