Корисник:Данијела И/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Papamobil (tal. papamobile) je neslužbeni naziv specijalno konstruiranog automobila koji papa koristi tokom svojih

Papa Benedikt XVI. u papamobilu marke Mercedes-Benz

službenih poseta. Obično je tako napravljen da je papa vidljiv za velike grupe ljudi. Posle pokušaja atentata na papu Ivana Pavla II. 13. maja 1981., sigurnost papamobila povećana je neprobojnim staklom, no pape i nakon toga nisu uvek koristile tako osigurano vozilo. U početku svoga pontifikata, papa Benedikt XVI. je koristio otvoreno vozilo.

Više vozila je specijalno konstruirano u državama koje je papa posećivao, i koja su i ostala u tim državama. Papamobili koju su se nalazili u Meksiku i Filipinima bili su izloženi javnosti te su, kada je papa Ivan Pavao II. umro, postala mesta okupljanja vernika koji nisu mogla otputovati u Rim na papin pokop.

Modeli automobila koji su korišćeni kao papamobili[уреди | уреди извор]

(Nepotpuna lista)

  • Papa Benedikt XVI. u papamobili marke Fiat
    Ford je proizveo 1960-ih seriju papamobila koje je isporučio Vatikanu i koji su izgledali kao predsedničke limuzine. Jedno takvo vozilo je koristio papa Pavao VI. tokom njegove posete New Yorku 1965. i Bogoti 1970.
  • Francisco na Filipinima proizveo je specijalno vozilo od neprobojnog stakla pojačanog protiv eksploziva. Troškovi izgradnje vozila pokriveni su donacijama i kada je papa Ivan Pavao II. umro, bilo je izloženo pored crkve Quiapo Church i postalo je hodočasničko mesto za one koji nisu mogli otputovati u Rim.
  • Land Rover je konstruirao jedan papamobil za posetu Ivana Pavla II. Engleskoj. Ovo vozilo je danas izloženo u Imperial Palace u Las Vegasu.
  • Mercedes-Benz je pre proizvodio papamobile temeljene na SUV-u G-klase, a današnji modeli se temelje na modelima ML-klase koji se prodaju u SAD-u.
  • Star, proizvođač vozila iz Starachowica u Poljskoj, konstruirao je dva vozila pred posete pape Ivana Pavla II. domovini. Ova vozila su se mogla kretati maksimalnom brzinom od 6 km/h.

Golf kardinala Ratzingera[уреди | уреди извор]

VW Golf koji je bio u vlasništvu kardinala Josefa Ratzingera, pre nego što je posato papa Benedikt XVI. prodan je od strane novog vlasnika na eBayu. Iako to nije bio pravi papamobil u pravom značenju te rieči, ipak je privukao pažnju i smatra se papamobilom jer je Benedikt XVI. postao papa. Kardinal je bio samo putnik u automobilu jer nije imao vozačke dozvole. Ovo vozilo je sada izloženo u jednom prodajnom centru u Berlinu.


Spoljašnje poveznice[uredi | uredi kôd][уреди | уреди извор]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Papamobil

Reference[uredi | uredi kôd][уреди | уреди извор]

  1. ↑ 'Popemobile' draws devotees to QuiapoInquirer News Service, 7. travnja 2005., arhivirano 28. kolovoza 2005. iz originala
  2. ↑ U.S. bidder wins Pope's used car on eBay msnbc.com