Корисник:1tsflux/песак

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Uređaji[уреди]


Ajpod (eng. iPod)[уреди]

Sa leva ka desno:iPod Shuffle, iPod Nano, iPod Touch.

23. oktobra 2001. godine, Epl je predstavio Ajpod (eng. IPod) digitalni muzički plejer. Od tada je predstavljeno nekoliko novih modela i iPod uređaj ( Brend ) je jedna od značajnih vodećih marka na tržištu među digitalnim plejerima. Više od 390 miliona primeraka iPod uređaja je prodato u partnerstvu sa Nike-om. Oni su nudili Nike, Inc. i Ajpod sportski paket (eng. Nike+iPod Sports kit). On je omogućavao da čoveku koji se bavi sportom, trčanjem, da nadgleda svoj učinak sa Ajtjunsa (eng. iTunes) i Nike web sajta.

Kasnije jula 2017. godine Epl je isključio proizvodnju Ajpod Nano (eng iPod Nano) i Ajpod Šafl (eng, IPod Shuffle) uređaja, ostavljajući samo Ajpod Tač (eng, IPod Touch) uređaj u prodaji.


Ajfon (eng. iPhone)[уреди]

Prva generacija iPhone, 3G, 3GS 4, 5, 5C


Na konferenciji u Macworld Conference & Expo u januaru 2007. godine, Stiv Džobs (eng. Steve Jobs) je predstavio dugo isčekivani Ajfon (eng. IPhone) kombinacija pametnog telefona (eng. smartphone) i Ajpoda sa mogućstvom priključka na internet. Prve generacije Ajfona su puštene u prodaju 29. juna 2007. godine po ceni od 499$ dolara, sa modelom od 4 Gigabajta internog prostora (4GB) i modelom po ceni od 599$ dolara sa internim prostorom od 8 gigabajta (GB) sa tadašnjim AT&T Inc. ugovorom. 5. februara 2008. godine je došlo do unapređenja interne memorije na 16 gigabajta (16 GB) u odnosu na dotadašnje modele od 4 i 8 gigabajta.[1] Kombinovanjem 2.5G mobilnom mrežom sa verziju sistema OS X (nazvanoj po Ajfon operativnom sistemu koji se kasnije naziva Ajoes (eng. iOS)). Takođe je na sebi podržavao različite Mac OS X aplikacije kao sto su Safari, Mail, pored toga u sebi je imao radnu površinu koja je na sebi sadržala aplikacije kao sto su Gugl mape (eng,Google Maps) i Vreme (Weather). Ajfon je imao 3,5 inčni displej (89 mm) osetljiv na dodir, Bluetooth i Wi-Fi.

Druga verzija Ajfona 3G (eng. iPhone 3G) je prestavljena 11. Jula 2008. godine, sa smanjenom cenom na 199$ dolara za 8 gigabajta interne memorije (8GB) i 299$ dolara za 16 gigabajta interne memorije (16GB). Ove verzije su podžavale 3G mobilnih mreža i imale su ugradjen GPS sistem navigacije. Ravna srebrna leđa kvadratnog oblika koja su cinila antenu zamenjena su u korist sjajne zakrivljene plastične pozadine crne ili bele boje. Softverska kompatibilnost se poboljšala nakon pustanja u rad Apl Stora (eng. App Store) koji je omogućio Ajfonu da može da skine aplikacije sa njega. 24 .Aprila 2009. godine App Store je premašio milijardu preuzimanja aplikacija. 8. Juna 2009. godine Epl je proglasio da izbacuje novi model Ajfon 3GS (eng. iPhone 3GS). On je omogućavao ažuriranje samog uređaja, brže unutrašnje komponente, mogućnosti snimanja video zapisa i glasovnu kontrolu uređaja.

Na međunarodnoj konferenciji programera (eng. Worldwide Developers Conference) (WWDC) 7. Juna 2010. godine Epl je predstavio svoj novi model iPhone 4.[2]. On je imao 960 x 640 displej, Epl 4 procesor, žiroskop za poboljšanje igranja igara, kameru od 5 megapiksela sa led osvetljenjem, prednju VGA kameru sa mogućstvom video poziva. Ubrzo nakon objavljivanja novog modela korisnici su se žalili na nove probleme sa signalom, do kojih je dolazilo zato što je uređaj koristio metalnu traku, koja je činila konstrukciju telefona, za antenu mobilnog i Wi-Fi signala. Problem je rešen sa slučajem Odbojnika koje je Epl delio svojim korisnicima nekoliko meseci nakon objavljivanja ovog modela telefona. U Junu 2011. godine, Epl je pretekao Nokiju (eng. Nokia) preuzevši mesto kao najveći svetski proizvođač pametnih mobilnih telefona.[3] 4. Oktobra 2011. godine Epl je prestavio Ajfon 4S (eng. iPhone 4S) koji je pušten u prodaju 14. Oktobra 2011. godine. On je sadržao novi Epl A5 procesor i Siri asistenta koji je reagovao na glas, vešstačku inteligenciju. Epl je kasnije preuzeo vlasništvo nad Siri kada ju je preouzeo od SRI medjunarodnog centra za veštačku inteligenciju. Takođe novi model je dobio i novu kameru od 8 megapiksela. Epl je prodao 4 miliona Ajfon 4S modela u prva tri dana od puštanja telefona u prodaju.

12. Septembra 2012. godine Elpl ponovo predstavlja novi model Ajfon 5s (eng. iPhone 5) [4] On je imao displej veličine 4 inča, 4G LTE konekciju, novi procesor Epl A6 generacije i mnogo novih mogućnosti. Dva miliona primerka je rezervisano i prodato u prva 24 sata. Pored toga prodato je i preko pet miliona slušalica u prvih nekoliko dana od puštanja u prodaju. Posle zvaničnog puštanja telefona u radnju prodato je preko devet miliona primeraka u naredna tri dana. Ovo je bio prvi put da Epl pušta dva primerka Ajfon telefona u isto vreme Ajfon 5S i Ajfon 5C.

U martu 2015. godine na intervjuu gde Epl dizajner Džonatan Iv pominje da je Ajfon jedan od primera Epl proizvoda koji je visokog kvaliteta i jednog od produkta koji mogu promeniti život. On je objasnio da je njegova cena visoka zbog intenzivnog napora uloženog da bi se ovaj proizvod napravio.

9. Septembra 2014. godine Epl izbacuje novi Ajfon 6S (eng.iPhone 6) i Ajfon 6S Plus (eng. iPhone 6 Plus) gde oba modela imaju displej veličine 4 inča. Godinu dana kasnije Epl ponovo izbacuje novi model Ajfon 6S (eng.iPhone 6S) i Ajfon 6S Plus (eng.iPhone 6S Plus) koji predstavlja kao novu tehnologiju nazvanu 3D dodirom, uključujuci unapređenu zadnju kameru sa 12 megapiksela i prednju sa 5 Megapiksela. Posle toga 21. marta 2016. godine dolazi model Ajfon SE (eng.iPhone SE) koji ima displej od 4 inča koji je poslednje korišćen na modelu 5S i ima približno isti hardver kao model 6S.

U julu 2016. godine Epl je proglasio da je prodao jedan bilion Ajfon modela telefona.

Već 7. Septembra 2016. godine Epl izbacuje Ajfon 7 i 7 plus (eng iPhone 7 and the iPhone 7 Plus) na kojima su poboljšane grafičke performanse, nov sistem dual kamera na 7 plus modelu i uklonjen je 3.5mm konektor. Novi model je bio oporan na vodu.[5]

12. Septembra 2017. godine Epl izbacuje Ajfon 8 i 8 Plus (eng. iPhone 8 and iPhone 8 Plus) sa revolucionarnim poboljšanjima sa mnogo bržim procesorom, unapređenom displej tehnologijom, poboljšanim sistemom kamera i bežičnim punjenjem.

Sivi model Ajfon 8 modela u poređenju sa modelom 8S.

Takođe objavljeni su i noviji modeli Ajfon XS, Ajfon XS Maks i Ajfon XR (eng. iPhone XS, iPhone XS Max and iPhone XR) oni su imali Super Retina displeje, brze sisteme za dual kamere koje su nudile neverovatne fotografije kao i video zapise. Prvi 7-nanometarski čip u pametnom telefonu - A12 bionik čip nove generacije. Unapređene su opcije prepoznavanja lica kao i šira zvučna slika. Telefon je sada podržavao dve kartice. Ajfon XR dolazio je sa ekranom preko cele površine telefona, aluminijumskog dizajna sa najnaprednijom LCD displej tehnologijom koju telefon može da ima na Retina 6.1 inč displeju.

10. Septembra 2019. godine Epl predstavlja novi model Ajfon 11, 11 Pro i 11 Pro Max (eng. iPhone 11, iPhone 11 Pro,and the iPhone 11 Pro Max). Ajfon 11 ima isti Tecni Retina LCD displej koji je korisćen kod XR modela iz 2018. godine. Na njemu se koristi isto staklo i isti aluminijumski dizajn kao na njegovom prethodniku Ajfonu XR gde je dodata samo nova Ultra Široka kamera od 12 megapiksela. Baterija traje oko jedan sat manje od svog prethodnika XR modela. Ajfon 11 Pro i Pro Maks dobijaju novu teksturu na samom staklu i čelični dizajn. On poseduje sistem od tri kamere sa ultra širokom, širokom i tele-foto kamerom. Baterija na modelu Ajfon 11 Pro je imala kapacitet trajanja više od 5 sati nego na modelu XS i XS Maks. Ajfon 11 Pro i Pro Maks su takođe dobili nove displeje Super Retina XDR OLED koji su mogli da daju osvetljenost od 800 nitsa. Svi novi Ajfon modeli su napomenuti u septembru 2019. godine koji će imati novi A13 Bionic čip treće generacije, Epl U1 čip, mod za fotografisanje sa malim osvetljenjem i boljim sistemom za prepoznavanje lica.


Ajpod (eng. iPad)[уреди]

Zlatni Ajped Er 2 (eng. iPad Air 2)

27. januara 2010. godine Epl je predstavio njihov mnogo očekivani tablet, Ajped (eng. iPad) [6][7] . On je nudio multi-tač interakcije sa multimedijalnim sadržajem uključujući novine, e-knjige, slike, video snimke, muziku, programe za tekstualnu obradu podataka, video igre, i postojeće Ajfon igre uzimajući u obzir na njegov 9.7 inčni displej.[8] On je takodje sadržao mobilnu verziju Safari (web browser) pretraživača, kao i pristup Epl prodavnici, ITunes, biblioteci, IBookstore, kontaktima i beleškama. Podaci su mogli da se preuzimaju preko Wi-Fi i 3G servisa ili su mogli biti preuzeti preko korisničkog računara

2. marta 2011. godine Epl je predstavio novi model Ajped 2 (eng. IPad 2), koji je imao brži procesor i kameru na prednjoj i zadnjoj strani. Takođe je podržavao 3G servis od strane AT&T Inc. korporacije. Njegova dostupnost je bila limitirana nakon zemljotresa i cunamija koji su zadesili Japan 2011. godine.

Treća generacija Ajpeda je pustena 7. marta 2012. godine i njen naziv je bio "Novi Ajpod" ( "the new iPad"). On je imao novu LTE (telecommunication) mrežu od strane AT&T i Verizon korporacije, kao i ugrađen novi A5X procesor, Retina displej. Dimenzije samog uređaja su skoro nepromenjene u odnosu na raniji model, postao je malo teži i malo deblji.

23. oktobra 2012. godine Epl je izbacio četvrtu generaciju Ajpeda, on je bio predstavljen kao "Ajped sa retina displejem". (eng. "iPad with Retina display"). U njemu je bio A6x procesor zamenjen sa tracionalnih 30 pinova koje je koristio za priključak sa matičnom pločom na novi digitalni Lightning konektor. Ajped mini je takođe predstavljen tada i on je imao smanjeni displej od 7.9 inča, sa skoro identičnim specifikacijama kao Ajped 2.

Ajped Er 2 je predstavljen 16. Oktobra 2014. godine. Na njemu je poboljšana grafika, procesor i kamera sa novim mogućnostima. U to vreme takođe je objavljen i Ajped Mini 3. Od puštanja u prodaju Ajped korisnici su skinuli preko tri biliona aplikacija. Ukupan broj skinutih aplikacija sa Epl Prodavnice je 2015. godine prelazio 100 biliona.

9. septembra 2015. godine Epl je predstavio novi Ajped Pro (eng. Pad Pro). Njega je činio 12.9 inčni displej koji je podržavao nove mogućnosti, imao je pametnu tastaturu i Epl Olovku (the Smart Keyboard and Apple Pencil.).[9] Sledeće poboljšanje Ajped Minija četvrte generacije objavljeno je u isto vreme kada i Ajped Pro. Sledeće što je Epl objavio je izlazak Ajped Pro 9.7 inčnog modela 21. Marta 2016 godine. Posle toga usledio je Ajped pro sa 10.5 inčnim displejem koji je zamenio 9.7 ični model i poboljšao 12.9 inčni model.


Epl sat (eng. Apple Watch)[уреди]


Originalni Epl pametni sat je predstavljen od strane Tima Kuka 9. Septembra 2014. godine. On je predstavljen kao produkt zdravlja i fitnes praćenja. [10][11] Pusten je u prodjau 24. Aprila 2015. godine [12][13][14]

Epl sat je vrlo brzo posta najprodavaniji pametni sat. u 20015 godini dostigao je milionsku prodaju.

Sledeća generacija Epl Sata jeste Apple Watch Series 2, koja je puštena u septembru 2016. godine, bila je vodootporna, imala je brži procesor i svetliji displej. [15]

12. Septembra 2017. godine, Epl je predstavio svoj novi sat Apple Watch Series 4, koji je imao novi displej i detekciju na promenu nadmorske visine.Reference[уреди]

 1. ^ „Apple Adds New iPhone & iPod touch Models” (Саопштење). Apple Inc. 5. 2. 2008. Приступљено 8. 9. 2009. 
 2. ^ Griggs, Brandon; Sutter, John D. (8. 6. 2010). „Apple unveils iPhone 4, 'biggest leap we've taken' since first model”. CNN. Архивирано из оригинала на датум 8. 7. 2010. Приступљено 5. 7. 2010. 
 3. ^ Ward, Andrew (21. 7. 2011). „Apple overtakes Nokia in smartphone stakes”Неопходна новчана претплата. Financial Times. Приступљено 21. 7. 2011. 
 4. ^ Statistics and Facts about the iPhone. Statista, April 2013.
 5. ^ Patel, Nilay (21. 6. 2016). „Taking the headphone jack off phones is user-hostile and stupid”. The Verge. Приступљено 23. 3. 2017. 
 6. ^ Rose, Michael (27. 1. 2013). „January 27, 2010: Apple announces the iPad”. Engadget. AOL. Приступљено 18. 4. 2017. 
 7. ^ Foresman, Chris (27. 1. 2010). „Apple announces the iPad”. Ars Technica. Приступљено 18. 4. 2017. 
 8. ^ „Apple Launches iPad”. Apple Press Info. Apple Inc. 27. 1. 2010. Приступљено 18. 4. 2017. 
 9. ^ Geuss, Megan (9. 9. 2015). „Apple's new iPad Pro is an expansive 12.9 inches, available in November”. Ars Technica. Приступљено 23. 3. 2017. 
 10. ^ Garun, Natt (9. 9. 2014). „Everything Apple announced at its September 2014 keynote”. The Next Web. Приступљено 23. 3. 2017. 
 11. ^ Savov, Vlad (9. 9. 2014). „Apple Watch announced: available for $349 early next year”. The Verge. Приступљено 23. 3. 2017. 
 12. ^ Machkovech, Sam (9. 3. 2015). „Apple Watch starts at $349, launching April 24”. Ars Technica. Приступљено 23. 3. 2017. 
 13. ^ Gibbs, Samuel; Hern, Alex (9. 3. 2015). „Apple Watch: available 24 April for between $349 and $17,000”. The Guardian. Приступљено 23. 3. 2017. 
 14. ^ Kastrenakes, Jacob (9. 3. 2015). „Apple Watch release date is April 24th, with pricing from $349 to over $10,000”. The Verge. Приступљено 23. 3. 2017. 
 15. ^ Dillet, Romain (7. 9. 2016). „Apple unveils the Apple Watch Series 2”. TechCrunch. AOL. Приступљено 11. 10. 2017. 

Biografija[уреди]