Корисник:AleksandarVB/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Green Street Hoolignas
Филмски постер
Изворни насловХулигани зелене улице
Жанрдрама
комедија
РежијаLexi Alexander
СценариоLexi Alexander

Dougie Brimson

Josh Shelov
ПродуцентDonald Zuckerman

Gigi Pritzker

Deborah Del Prete
Главне улогеElijah Wood

Charlie Hunnam

Claire Forlani

Leo Gregory
МузикаChristopher Franke
СценографLexi Alexander Dougie Brimson
МонтажаPaul Trejo
Продуцентска
кућа
OddLot Entertainment
Година2005.
Трајање109 минута
ЗемљаУједињено Краљевство Сједињене Америчке Државе
Језикенглески

Хулигани зелене улице (познатији као Green Street Hooligans) је британско-амерички независни драмски филм из 2005. године о фудбалском хулиганизму у Великој Британији. Режирала га је Александра Мирај, а главне улоге тумаче Елајџа Вуд и Чарли Ханам. У филму, амерички студент упада у насилну фудбалску фирму из West Ham-а (Green Street Elite) коју води млађи брат његовог зета и морално се трансформише њиховом посвећеношћу једни другима.

Уследила су два наставка у облику директних видео записа. Први, Green Street 2: Stand Your Ground , објављен је на различите датуме широм света између марта 2009. и јула 2010. Други, Green Street 3: Never Back Down, објављена је у Великој Британији 21. октобра 2013.

Садржај[уреди | уреди извор]

Новинар Maт Бакнер (Elijah Wood) избачен је са Универзитета Харвард након што је у његовој соби откривен кокаин. Иако припада његовом цимеру, Maт се плаши да проговори, јер његов цимер Џереми потиче из богате и моћне породице, а за преузимање кривице нуди му 10.000 долара. Maт прихвата новац и користи га за посету својој сестри Шенон (Клер Форлани), њеном супругу Стивију (Марк Варен) и њиховом младом сину Бeну у Лондону. Тамо Maт упознаје Стивијевог брата Питија (Чарли Ханам), учитеља и фудбалског тренера који води локалну фудбалску хулиганску фирму - Green Street Elite (GSE). Стиви тражи од Питија да одведе Мата на фудбалску утакмицу. Иако Пити негодије да поведе "Американца" на фудбалску утакмицу, брзо се предомишља, мислећи да би Мат могао "нешто научити".

Maт се упознаје с Питијевим пријатељима и његовим члановима фирме у њиховом локалном пабу и они се брзо спријатеље са сњим, осим Питијеве тврдоглаве десне руке, Бовера који одмах одбацује Мата. Неколико пива и крећу на меч. После меча, Пити, Бовер и остали чланови фирме одлазе да се туку са неким навијачима Бирмингем Ситија, али Maт сматра да то није за њега и креће ка кући. У повратку, Мата су пресрела три навијача Бирмингема , али су га спасили неки чланови GSE-а. Иако су били бројчано надјачани, GSE је успео да се одбрани док појачање не стигне и не отера противничке навијаче . Maт се добро снашао у својој првој истинској борби, примљен је у GSE и преселио се код Питија.

"Зелена улица" у Лондону

GSE фирма се затим упутила на гостовање против Манчестер Јунајтеда. Maт се на крају ушуњао у воз како би помогао осталима у тучи, јер су упозорени да их на станици чека 40 чланова фирме из Манчестера. Бовер повуче ручицу за хитно заустављање воза и на Матову иницијативу фирма наговара возача комбија да их одвезе у Манчестер, представљајући се као комби за покретну опрему за филм Хјуа Гранта. Кад их прођу, GSE чланови ће изаћи из комбија и нападнути чланове фирме United. Они добијају борбу и одлазе, подсмевајући се пораженој фирми.

Љубоморан на Матов успон у редовима GSE, Бовер разговара са Томијем Хачером (Џоф Бел), који је шеф њима највеће ривалске фирме (NGO). Након што један од чланова GSE-а види како се Maт састаје са својим оцем, новинаром Тајмса, на ручку, претпостављају да је и Maт "новинар". Бовер обавештава Питија о томе, а Стиви одлази до паба да упозори Мата, откривајући да је Стиви оснивач и бивши вођа GSE; "Мајор", који се повукао из фудбалског хулиганизма након што је у тучи био сведок смрти Томијевог 12-годишњег сина. Бовер тајно обавештава Томија и фирму Милвол о Сивијевом боравку у пабу.

Стари стадион фудбалског клуба Вест Хем, "Boleyn Ground"

Пити се љутито суочава са Матом у тоалету паба због његовог идентитета као "новинара", непосредно пре него што је фирма Mилвола потом срушила упала и запалила паб. По доласку, Томи се суочава са Стивијем и убада га у врат сломљеном стакленом фалшом, говорећи му да ако обоје умру вечерас, обојица су квит. Бовер, кога је Томијева десна рука онесвестила по доласку, помаже осталима да Стивија превезу у болницу у којој је након њиховог доласка Пити напао Бовера због његове издаје. Шенон одлучује да се врати у Сједињене Државе како би осигурала будућност своје породице.

Две групе састају се у близини Миленијумске куполе сутрадан због последње туче. Maт и Бовер се појављују да се боре за GSE, али Шенон се појављује са малим сином Беном, а Томијева десна рука је затим напада у њеном аутомобилу. Maт  и Бовер им долазе у помоћ . Пити примећује да се Томи приближава аутомобилу и наводи га да га "докрајчи". Када му Томy каже да нема потребе и како је већ довољно повређен, Пити му добацује како је Томy крив за смрт свог сина, пошто га није успео заштитити. Томи се залеће и баца Питија на земљу, где га је претукао на смрт. Сви се са обе стране шокирано окупљају око Питијевог мртвог тела. Maт  се враћа у Сједињене Државе и суочава се са Џeремијем у тоалету ресторана; где је Џереми признао да је власник залихе кокаина и да је натерао Мата да каже да је његово, како не би био избачен са Харварда. Maт извлачи диктафон рекавши да је све снимио и да му је то "карта за Харвард". Џереми насрће на њега да узме касету, али Maт га обара с лакоћом. Maт излази са осмехом на улицу испред ресторана певајући песму навијача Вест Хема "I'm Forever Blowing Bubbles".

Улоге[уреди | уреди извор]

Elijah Wood као Matthev ‘Matt’ Buckner, надимак "The Yank": 20-годишњи амерички младић, који студира новинарство на Универзитету Харвард. Мајка му је умрла, а сестра живи у Лондону са супругом Британцем. Оца не виђа често, јер је углавном одсутан и ради.

Charlie Hunnam као Peteр 'Pete' Dunham: учитељ историје и физичког васпитања у основној школи који води West Ham-ову фирму Green Street Elite и Steve-јев млађи брат.

Leo Gregory као Bovver: члан GSE-а и Питијева десна рука.

Claire Forlani као Shannon Dunham (девојачко Buckner): Матова старија сестра, удата за Сивија и мајка Бена.

Marc Warren као Steven (Steve) Dunham , надимак "Мајор": успешан бизнисмен и оснивач GSE-а који је водио фирму деведесетих пре пензионисања, а сада живи са супругом Шанон и сином Беном.

Ross McCall  као Dave Bjorno: комерцијални пилот авио-компаније и члан GSE-а.

Rafe Spall као Swill: члан GSE.

Kieran Bew као Ike: члан GSE

Geoff Bell као Tommy Hatcher: вођа Millwall-ове фирме NGO.

James Allison и Oliver Allison као Benjamin "Ben" Dunham: син од Шенон и Стивија, Матов нећак.

Terence Jay као Jeremy Van Holden: наркоман и кокаински зависник, син сенатора, тренутно студира на Универзитету Харвард.

Joel Beckett kao Terri  : пензионисани члан GSE-а који води паб Bridgett Abbei на улици Walsh Road и бивша Стивијева десна рука.

Henry Goodman као Carl Buckner: светски познати новинар који је отац Мату и Шенон, Стивијев таст и Бенов деда.

Културни контекст[уреди | уреди извор]

Име фирме у филму, Green Street Elite, односи се на Green Street лондонској четврти Newham, где се налазио стари матични стадион West Ham-а, Upton Park. West Ham подржава једна од злогласних британских хулиганских фирми: Inter City Firm (ICF).

Критички осврт[уреди | уреди извор]

Филм је по изласку добио позитивне критике. Остварио је 46% на вeб локацији филма Rotten Tomatoes и 55% на веб страници Metacritic. Roger Ebert дао је филму врло повољну критику, док га је BBC описао као „катастрофалан“. Е! Internet је то оценио као „опседнуто предвидљивом причом и тако безобзирним дијалогом да не можете а да на целу ствар не гледате као на вежбу глупости“. Покушај кокнијевског нагласка водеће звезде Хaнама многи критичари су исмевали као најгори у историји филма.

Награде[уреди | уреди извор]

Green Street је освојио неколико награда, укључујући најбољи филм на LA Femme Film Festivalu, Best of the Fest  на Malibu Film Festival- у и Специјалну награду жирија на SXSW Film Festivalu.

Филм је номинован за награду William Groundhog William Shatner за најбољи “underground” филм. Остали номиновани филмови су “ MirrorMaskNeila Gaimana и Davea Mc Keana, награђивани бејзбол документарац Up for Grabs и Opie gets laid.

Наставци[уреди | уреди извор]

Green Street2: Stand Your Ground објављен је директно на DVD-у у марту 2009. У филму не глуми већину главних улога првог филма, већ  се фокусира на Rossa McCall -а, који је глумио Dave-а у првом филму. Заплет има Dave-a, који је ухваћен у тучи на крају првог филма, у затвору где се мора борити да би преживео.

Green Street3: Never Back Down издат је директно на DVD у Великој Британији 21. октобра 2013. године, у главној улози је Scott Adkins из филма The Expendables 2 . Danny Harvei (Adkins)  је провео цео свој живот борећи се на игралишту, на фудбалском терену, а затим према фирми из West HamGreen Street Elite (GSE). Након што је четрнаест година раније окренуо леђа насиљу, Dany се враћа у GSE. Млађи брат Јоеу, кога глуми Billy Cook, убијен је у организованој борби против ривалске фирме, а Danz очајнички жели да се освети за братовљеву смрт.  Danny сe враћа GSE-у, својој прошлости, је једини начин на који може да сазна ко је убио његовог млађег брата.

Погледајте још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. "Green Street Hooligans (2005) - Financial Information"[1]. The Numbers. Retrieved 13 April 2018.
  2. https://www.rottentomatoes.com/m/green_street_hooligans
  3. Arifa Akbar, "A load of pork pies: Green Street sees red at hooligan film"[2], The Independent, 26 August 2005
  4. "Green Street Hooligans". Metacritic.com. 9 September 2005. Retrieved 6 November 2012.
  5. Roger Ebert (8 September 2005). "Green Street Hooligans". Retrieved 7 April 2017.
  6. Neil Smith, Green Street (2005), BBC, 8 September 2005
  7. Green Street Hooligans, E News, 9 September 2005
  8. Martin Chilton, "Mel Gibson joins the worst Cockney accent film set", Telegraph.co.uk, 6 May 2011
  9. Tyler, Joshua (10 January 2006). "Shatner Gets His Own Award". Cinema Blend. Retrieved 10 September 2009.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Green Street Hooligans (2005) - Financial Information”. The Numbers. Приступљено 2021-05-14. 
  2. ^ „A load of pork pies: Green Street sees red at hooligan film”. The Independent (на језику: енглески). 2013-07-17. Приступљено 2021-05-14.