Корисник:Anatarabtsbb/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Nemački špic
Шарпланинац
Шарпланинац
Alternativno ime
Wolfsspitz
Großspitz
Mittelspitz
Kleinspitz
Zwergspitz
Земља порекла

 Немачка

Класификација
ФЦИ: Група 2 Секција 2 #41
CKC: Miscellaneous Class
Одгајивачки стандарди (Спољне повезнице)
FCI
Нотес

Nemački špic[уреди | уреди извор]

Poreklo[уреди | уреди извор]

Veruje se da je špic nastao u 18. veku u Nemačkoj. Ovi psi su potomci treseta iz kamenog doba. Oni su jedna od najstarijih rasa u srednjoj Evropi. Ovi psi vuku korene od pasa saoničara koji su se okrštanjem smanjili I postali nešto nežnija rasa. Popularnost im je porasla kad je kraljica Viktorija počela da ih gaji. Špic je potomak sojeničkog psa koji je živeo pre 6000 godina.Njihovi fosilni ostaci pronađeni su pre u vreme kada su živeli. Špic je u Nemačkoj bio poznat već oko 1700. godine. Vešti uzgajivači neprestano su i metodično poboljšavali ovu rasu, koja je i danas sačuvala svu svoju prvobitnu lepotu. Zemlju porekla raznih špiceva, u Holandiji i Velikoj Britaniji mnogo se radilo na njihovom poboljšavanju.

Osnovno[уреди | уреди извор]

Nemački špic je uglavnog dobrog zdravlja, uravnoteženog karaktera, pitome naravi I veran je vlasniku. Ovi psi su veoma pametni, lako se obučavaju, nežni su I vredni. Ukoliko su špicevi dobro dresirani laju samo na naredbu. Smatraju se dobrim I odanim prijateljima.Nepoverljiv je prema strancima i lako stupa u kavgu sa drugim psima. Međutim, uz pomoć odlučne i strpljive obuke postaje veran saputnik, veseo, lukav i prijatan za život.

Izgled[уреди | уреди извор]
German Spitz, Francuska, Париз

Njihovo krzno je bujno ali ne krije konturu psa, telo im je veoma kompaktno sa veoma razvijenim grudima. Pokrovna dlaka je gusta, sa teškom i veoma mekom poddlakom. Visina mužijaka iznosi od 23 do 28cm dok su ženke u proseku 5-10% niže od mužijaka Težina mužijaka je od 8-12kg, dok su ženke nešto lakše. Glava mu je veoma slična lisičinoj u zadnjem delu široka I stanjuje se do vrha. Nos je sitan, tamne boje, okgruglog oblika, uši su tamne I male uspravno postavljene dok su zubi sitni I jaki. Grudni koš je dubok I širok, a ledja kratka I stomak podignut. Ovaj morfološki izgled, karakterističan je za špiceve. Oni se menjaju sa promenom veličine, tako se sa smanjivanjem visine povećava kompaktnost tela, lobanjaje ispupčenija, glava postaje krupnija, kostur lakši.

Rep je visoko postavljen I gust I blago se uvija

BOJA
bela,crna,braon narandzasta, siva..

VISINA
18-22cm (ispod 18cm visina je nepoželjna)

TEŽINA
14-18kg

ŽIVOTNI VEK
13-15 godina

Karakteristike[уреди | уреди извор]
Nemački špic, Nemačka, Berlin

Pripadnici ove rase su poznati po neustrašivosti I jakim temperamentom. Često mogu lajati I to zato što su na oprezu ili žele da kominiciraju sa vlasnikom I drugima. Veseli su I verni, veoma lukavi. Nežni sus a malom decom a prema strancima su nepoverljivi. Razigrani su I veoma inteligentni.Ukoliko ima svetle oči, loše držanje repa ili ušiju, lomljivu konstituciju ili nedovoljno zatvorene kosti lomabnje ( psi veći od 25cm) ili je suviše agresivan sa plašljivim karakterom i nestabilnom ravnotežom, smatra se da ima neke nedostatke.Iako imaju izuzetno toplo i gusto krzno, ne bi trebalo da se čuvaju u dvorištu. Nemački špic je izuzetno društven pas koji voli da provodi vreme sa svim članovima porodice. Prija im hladno vreme, ali su netolerantni na hladne vremenske uslove. Zbog svog društvenog života bilo bi poželjno da žive zajedno sa vlasnikom. Može živeti u živeti u dvorištu, ali u kućici koja je posebno napavljena za njih. Ono što je bitno jeste da će pas biti zdraviji čak i srećniji ukoliko žive zajedno sa vlasnikom.


Reference[уреди | уреди извор]

[1] [2]

  1. ^ (pristupljeno 29.03.2018.)
  2. ^ (pristupljeno 29.03.2018.)/