Корисник:Daba46/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Пројектор[уреди | уреди извор]

InFocus IN34 DLP video projector

Пројектор је оптички уређај који пројектује слику и видео на неку површину која је углавном зид или платно. Ствара слику преко лампе или ласера који кроз објектив пројектује слику. Имају широку употребу као пројектори у биоскопима, кућни пројектори или школски пројектори. [1]

Историја[уреди | уреди извор]

Први пројектор направљен је 1640. године под називом Чаробна светиљка. Радио је по принципу сочива и огледала која пројектују слику на зид. 1845. године након индустријских револуција принцип рада се променио. Свеће су замењене уљаним лампама и парним светиљкама. У истом периоду је почела електрична енергија да се користи за осветљавање слика за пројекцију. 1989. године створен је први LCD пројектор. Због брзог развијања пројектора 1996. године DLP технологија је уздрмала јавност. И данас су LCD и DLP водећи на тржишту[2].

Врсте пројектора[уреди | уреди извор]

Кућни пројектор користи се за мање захтевне пројекције, углавном за гледање филмова или утакмица. Приступачнијих су цена у односу на професионалне пројекторе и квалитет је сразмеран цени. Пројектори за фирме, они се користе у просторијама које су често тешке да се замраче па су сходно томе прилагођени тим ситуацијама. Могу бити мањи и већи зависно од тога где се постављају.[3]

По технологији приказа деле се на:

  • LCD - ови пројектори су међу популарним на тржишту због ниске цене и високо квалитета. Користе LCD матрицу која ствара оштру и јасну слику.
  • DLP - ови уређаји су у рангу са LCD пројекторима зато што су случних цена и квалитета само што DLP има бољи контраст, али мањи квалитет слике.
  • LED - они су познати по уштеди енергије, лаке преносивости и малих димензија због чега су идеални за путовања.
  1. ^ „The Ultimate Projector Buying Guide”. ProjectorScreen.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-03-18. 
  2. ^ „Istorija projektora - Kina tvornica - bogata tehnologija”. ba.rfidctek.com (на језику: бошњачки). Приступљено 2024-03-18. 
  3. ^ SAD, INFOGRAF-GOTI DOO NOVI. „Kupovina projektora: Kako odabrati pravi?”. www.info-graf.rs (на језику: српски). Приступљено 2024-03-18.