Корисник:DimitrijevićMiloš1998/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Стефен Кари[уреди | уреди извор]

Овај текст намењен је poznatom aмеричком кошаркашу po imenu Stephen Curry.


Wardell Stephen "Steph" Curry II (/ ˈстɛфән / СТЕФ-ән; рођен 14. марта 1988.) је амерички [1]професионални кошаркаш [2]Голден Стате Варриорс-а из Националне кошаркашке асоцијације (НБА). Кари је шестострука НБА алл-стар звезда, два пута проглашен НБА најцењенијим играчем (МВП) и освојио је три НБА првенства са Ратницима. Многи играчи и аналитичари назвали су га највећим стрелцем у историји НБА лиге. Заслужан је за револуцију игре у кошарци надахњујући тимове да редовно

Стефен Кари
Стеф Кари 2016. године
Лични подаци
Пуно име Вордел Стефен Кари II
Надимак Стеф
Датум рођења (1988-03-14)14. март 1988.(36 год.)
Место рођења Акрон, САД
Држављанство  САД
Висина 1,91 m
Маса 86 kg
Информације о каријери
НБА драфт 2009. / 7. пик, 1. рунда
Одабрао: Голден Стејт вориорси
Про каријера 2009—
Позиција плејмејкер
Јуниорска каријера
2006—2009 Дејвидсон вајлдкетси
Сениорска каријера
Године Клуб
2009— Голден Стејт вориорси
Репрезентативна каријера
 Сједињене Државе
Награде

користе шут за три поена.

Син бившег НБА играча Дела Карија[3] и старијег брата садашњег НБА играча Сета, Стеф је играо колеџ кошарку за Davidson Wildcats. Тамо је два пута проглашен играчем године за Јужну конференцију и поставио је рекорд по укупном броју остварених поена како за Davidson тако и за Јужну конференцију. Током своје друге године, Кари је такође поставио једносезонски НЦАА рекорд по броју постигнутих шутева за три поена, а затим су га Ратници изабрали са седмог места на НБА драфту 2009. године.

У периоду између 2014–15, Кари је освојио своју прву МВП [4]награду и водио Ратнике до њихове прве титуле још од 1975. Следеће сезоне, постао је први играч у НБА историји који је једногласним гласањем изабран за МВП и водио лигу по броју постигнутих поена. Исте године, Ратници су оборили рекорд за највише победа у НБА сезони на путу до пласмана у финале НБА лиге 2016, које су изгубили од екипе Cleveland Cavaliers. Кари је помогао Варриорсима да се врате у финале НБА лиге у 2017., 2018. и 2019., освајајући узастопне титуле у 2017. и 2018., пре него што су 2019. поражени од екипе Toronto Raptors.

Током сезоне 2012–13, Кари је поставио НБА рекорд по броју убачених тројки у регуларном делу сезоне, са 272 поготка. Он је надмашио тај рекорд у 2015. години са 286, а опет у 2016. са 402 погођене тројке. Кари је тренутно на трећој позицији по броју убачених тројки у НБА историји, а заједно са саиграчем Клејом Томсоном створио препознатљив тандем који је стекао надимак Splash Brothers; у 2013–14. години поставили су рекорд по броју комбинованих убачених шутева за три поена у НБА сезони са 484, што је рекорд који су оборили наредне сезоне (525), и поново у сезони 2015–16 (678).

Са сениорском репрезентацијом САД[5] је освојио две златне медаље на Светским првенствима 2010. и 2014. Поједини кошаркашки стручњаци, колеге и навијачи сматрају да је Кари најбољи шутер у историји НБА лиге.


Садржај

  1. Биографија
  2. Школска каријера
  3. НБА каријера
  4. Репрезентација
  5. Профил играча
  6. Достигнућа
  7. НБА статистика
  8. Референце
  9. Спољашње везе


Биографија[уреди | уреди извор]

Вардел Стефен Кари је син Соње и Дела Карија. Рођен је у Акрону [6]у Охају [7]док је његов отац био члан Кливленд Кавалирса. Одрастао је у Шарлоту, Северна Каролина, где је његов отац већину НБА каријере провео са Шарлот Хорнетсима. Дел је често водио Стефа и његовог млађег брата Сета на његове утакмице, где би њих двојица имали прилику да шутирају са играчима Хорнетса [8]током загревања. Породица се накратко преселила у Торонто, где је Дел завршио каријеру као члан Рапторса. За то време, Кари је играо за Queensway Christian College мушки кошаркашки тим, водећи их до непоражене сезоне. Такође је био и члан Торонта, тима који игра широм Онтарио-а, где је имао прилику да одмери снаге против других будућих НБА играча као што су Кори Џозеф и Кели Олиник. Кари је водио тим до рекорда 33–4, на путу ка освајању покрајинског шампионата.

Након Деловог одласка у пензију, породица се вратила у Шарлот, где Кари уписује Хришћанску средњу школу, где је водио свој тим до три конференцијске титуле и три наступа у државном доигравању. Због оријентисане каријере свог оца у Вирџинија Тек-у, Кари је желео да игра за кошаркашки тим на колеџу код свог оца, али му је понуђено само место резервисте, делимично због његове витке грађе од свега 72 килограма. На крају је одлучио да похађа колеџ Давидсон, који га је агресивно регрутовао из десетог разреда.

Млађи брат, Сет Кари, играо је кошарку и студирао на Универзитету Дјук, а у сезони 2013/14 био је играч развојног тима Голден Стејта; од 2016. наступа за екипу Далас Маверикса. Има и млађу сестру Сидел која тренира одбојку.

Дана 30. јула 2011. године, Кари се оженио са Ајишом Александар из Шарлота. Њих двоје имају две ћерке; Рајли која је рођена 2012, а друга ћерка Рајан 2015. године. Живели су у малом месту Оринда у Калифорнији, а затим су се преселили у Аламо.

Школска каријера[уреди | уреди извор]

Средња школа[уреди | уреди извор]

Иако низак растом, Кари одлучује да приступи Хришћанској [9]средњој школи у Шарлоту. Са шутом од преко 48 процената и освојена три прстена, постао је вишеструки МВП, али ни то није било довољно да добије стипендију од престижнијих колеџа. Вирџинија хоукси понудили су му улогу walk-on играча, што би практично значило да је играч који нема никакву шансу за добијање стипендије. Разочаран таквим односом који су имали према њему, одлучује да прихвати понуду Дејвидсона.

Колеџ[уреди | уреди извор]

Прва година[уреди | уреди извор]
Стеф Кари на колеџу
Стеф Кари на колеџу

Пре него што је Кари чак и одиграо своју прву утакмици за Давидсон, главни тренер Боб Мекилоп га је похвалио на једном догађају који је орагнизовао сам Давидсон колеџ, где је рекао: "Чекајте док само не угледате Стефа Карија. Он је нешто посебно." У својој првој утакмици, против Источног Мичигена, Кари је завршио са 15 поена, али је остварио и 13 украдених лопти. У следећој утакмици, против Мичигена, постигао је 32 поена, уписао 4 асистенције и ухватио 9 скокова. Кари је сезону завршио водећи Јужну конференцију, где је у просеку постизао 21,5 поена по утакмици. Био је други у нацији међу бруцошима по броју поена, иза Кевина Дуранта из Тексаса. Стефиве поентерске способности помогле су Давидсону да оствари рекорд 29–5 и да дођу до титуле регуларне сезоне Јужне конференције. 2. марта 2007. године, у полуфиналу турнира Јужне конференције против Фурмана, где је постигао своју 113. тројку у тој сезони, оборивши рекорд сезоне по броју постигнутих погодатка за три поена као бруцош.

15. марта 2007, Давидсон је ушао на НЦАА турнир као 13 носиоц где их је чекала екипа Мариланда. Упркос Каријевиџ 30 поена, Давидсон је изгубио 82–70. На крају своје бруцошке сезоне, Кари је проглашен за најбољег бруцоша у Јужној конференцији, био је такође и МВП СоКон турнира, а изабран је и у први тим истог турнира. По завршетку сезоне изабран је за амерички тим који ће наступити на Светском првенству у ФИБА У19, у коме је за 19,4 минута у просеку постигао 9,4 поена, 3,8 скокова и 2,2 асистенције, чиме је тиму САД помогао да освоји сребрну медаљу.

Друга година[уреди | уреди извор]

У својој другој сезони 2007–2008, Кари је порастао до висине од 1,91м и поново је водио Јужну конференцију по броју постигнутих поена, где је у просеку бележио 25,5 поена по утакмици, уз 4,7 скокова и 2,8 асистенција. Водио је Давидсон до рекорда у регуларној сезони 26–6 и рекорда конференције 20–0. Као резултат Каријеве изванредне игре, Давидсон је добио трећи позив за НЦАА турнир.

21. марта 2008, Давидсон се на НЦАА турниру сусрео са Гонзагом која се налазила на седмој позицији. Гонзага је почетком другог полувремена водила са 11 поена, али Кари је на полувремену постигао 30 поена, чиме је довео Давидсон до своје прве победу на НЦАА турниру од 1969. 23. марта Давидсон је у другом колу НЦАА турнира играо против Џорџтауна. Џорџтаун, као осмопласирани на националном нивоу, ушао је у игру као тежак фаворит након наступа у Фајнл Фор-у 2007. Кари је у првом полувремену успео да забележи свега 5 поена, где је Давидсон био у заостатку од чак 17 поена, али је са својих 25 поена у другом полувремену довео Давидсон до победе при резултату 74:70.

28. марта 2008, Кари је водио Давидсон до друге победе, против трећепласиране екипе Висконсин. Кари је постигао 33 поена а Давидсон је однео победу резултатом 73:56 и тиме обезбедио пласман у ТОП 8. Кари се придружио Клајд Ловелту, Џерију Чамберсу и Глену Робинсону као јединим играчима колеџа који су постигли више од 30 поена у своје прве четири НЦАА утакмице. У следећем колу Давидсон је изгубио од екипе Џејхокс са резултатом 57:59, у том мечу Кари је постигао 25 поена али то није било довољно за победу, а Џејхокси су исте године успели да освоје шампионат.

Трећа година[уреди | уреди извор]
Стеф Кари на колеџу

Након што је Давидсон изгубио од Канзаса у регионалном финалу НЦАА-е, Кари је изјавио да жели да се развија као плејмејкер, за шта је сматрао да ће бити његова позиција у НБА. Кари је 18. новембра 2008. постигао 44 поена у поразу Давидсона 82: 78 од Оклахоме. Продужио је свој низ постигавши најмање 25 поена на седам узастопних утакмица. 21. новембра Кари је забележио рекорд каријере са 13 асистенција, чему је придодао 30 поена, у Давидсоновој победи над Винтроп колеџом при резултату 97:70. 25. новембра, против Лоиоле, Кари је остао без постигнутог поена, јер су га играчи Лоиоле непрестано удвајали. То је била Каријева једина утакица на којој није постигао нити један поен и тек његова друга утакмица на којој није постигао двоцифрен број поена. Завршио је шутем 0 од 3 из игре док је Давидсон победио у резултатом 78:48. У следећој утакмици Давидсона (11 дана касније), Кари је изједначио свој рекорд каријере од 44 поена у победи од 72:67 над Северном Каролином.

У овој сезони Давидсон није успео добити понуду за НЦАА турнир. Уместо тога, добили су позив на НИТ-у 2009. Давидсон је у првом колу играо против трећег носиоца, Јужне Каролине. Кари је постигао 32 поена док је Давидсон победио са 70:63. Давидсон је потом изгубио 68:80 против екипе Саинт Мари'с Гаелс у другом кругу. Кари је уписао 26 поена, 9 скокова и 5 асистенција, што је уједно била његова посљедња утакмица за Давидсон.


НБА каријера[уреди | уреди извор]

На НБА драфту[10] 2009, одабрали су га Голден Стејт Вориорси[11] као 7. пика. Потписао је четворогодишњи уговор вредан 12,7 милиона долара. У својој првој сезони уврштен је у најбољу петорку рукија. Стеф је одмах постао главни плејмејкер у тиму, a до тада највећа звезда Вориорса Монта Елис[12] вратио се на своју омиљену позицију бека. Дебитовао је за први тим 28. октобра 2009. против Хјустон Рокетса.[13] Почео је утакмицу у стартној петорци те за 36 минута игре постигао 14 поена, имао 7 асистенција и 4 украдене лопте. У мечу са Лос Анђелес Клиперсима [14]10. фебруара 2010, Кари је имао најбољи учинак: постигао је 36 поена и направио први трипл-дабл у каријери. Учествовао је на викенду свих звезда 2011. године и победио у такмичењу у вештинама, где играчи показују своје вештине у дриблингу, гађању, додавању, брзини и прецизности. Имао је најбољи проценат слободних бацања у лиги и поставио је нови рекорд Вориорса са 93,4%, чиме је надмашио Рика Берија који је имао 92,4%. Такође је добио награду за спортску личност сезоне 2010/11.

Током месеца маја 2011. године, Кари је морао на операцију зглоба десне ноге. Због повреде која га је мучила имао је слаб учинак, са просеком од 14,7 поена, 3,4 скокова, 5,3 асистенција те 1,5 украдених лопти.

Пре почетка сезоне 2012/13, Кари је продужио уговор са Голден Стејтом у вредности од 44 милиона долара на четири године. Током те сезоне је поставио рекорд НБА лиге по постигнутим тројкама у регуларној сезони (272). 28. фебруара 2013. године, у дворани Медисон сквер гарден у Њујорку, Кари је убацио 54 поена Њујорк никсима, од чега 11 тројки из 13 покушаја. Наредне године, Кари и саиграч Клеј Томпсон[15] постављају заједнички НБА рекорд по постигнутим тројкама у сезони са 484, a због тога добијају надимак Сплеш браћа. Голден Стејт је завршио регуларну сезону скором 47—35, изборио је Плеј-Оф и добио Денвер Нагетсе у првом колу. То је био први наступ у Плеј-Офу Карија као и већине његових саиграча. У полуфиналу су играли против Сан Антонио Спарса. Кари је у првој утакмици постигао 44 поена, али су испали после шест одиграних утакмица. Уврштен је у најбољи други тим сезоне, а такође је по први пут учествовао на Ол-Стар[16] утакмици.

Кошаркаш Голден Стејт Вориорса
Стеф Кари сезона 2013-14

У сезони 2013–14, Кари се појавио у 78 утакмица (био је стартер на свакој), просечно постижући 24,0 поена (седми у НБА лиги) и 8,5 асистенција (пети у НБА лиги) са 4,3 скока и 1,63 украдене лопте, чиме је постао први играч у историји Вориорса који је просечно бележио 24 поена и 8 асистенција у једној сезони (девети играч у НБА историји). Водио је лигу по броју убачених тројки другу узастопну сезону са 261 (четврти највиши рекорд икада у једној сезони), постао је први играч од Реј Алена који је у периоду 2001–02. И 2002–03. који је водио лигу по броју највише постигнутих тројки у једној сезони и тако две године заредом. У априлу је проглашен за најбољег играча Западне конференције и заслужио је место у другом најбољем тиму НБА лиге те сезоне, постајући први играч Вориорса именован у први или други тим од 1993–94. 7. децембра против Мемфис Гризлис-а, Кари је престигао Џејсона Ричардсона (700) који је био први у франшизи Вориорса по броју постигнутих тројки. У фебруару је имао свој први Ол-Стар наступ, постајући први играч Вориорса који је наступа као стартер на Ол-Стару још од Латрел Спревела 1995. 13. априла постигао је високих 47 поена против Портланд Траил Блазерса за своју трећу утакмицу са 40 поена у тој години. Као шести по реду другој узастопној сезони, Вориорси су у Плеј-Офу поражени у седам утакмица од Лос Анђелес Клиперса.

НБА титула и признање МВП[уреди | уреди извор]

Пре почетка сезоне 2014–15, Вориорси су ангажовали бившег играча НБА лиге и генералног менаџера Стива Кера за свог новог главног тренера. Кер је увео значајне промене у шеме Голден Стејта, укључујући играње бржим темпом и давање Карију више слободе у шутирању, помажући тиму да се развија у кандидата за титулу. Кари је 4. фебруара постигао 51 поен у побједи над Далас Мавериксима[17]. Био је водећи сакупљач гласова за Ол-Стар игру и победио је на такмичењу у шутирању тројки. 9. априла оборио је властити рекорд по броју постигнутих тројки у сезони током утакмице против Портланд Траил Блазерса. Вориорси су годину завршили са 67 победа, а Кари је проглашен за НБА најбољег играча након што је бележио просек од 23,8 поена, 7,7 асистенција и 2 украдене лопте по утакмици.

У петој утакмици полуфинала конференције против Мемфис Гризлиса, Кари је постао први играч у историји лиге који је у игри постигао шест тројки и шест украдених лопти. У 6. утакмици, у плеј-офу је остварио рекордних 8 тројки чиме је одвео своју екипу у финале конференције. У утакмици 3 финала конференције против Хјустон Рокетса оборио је НБА рекорд за највећи број постигнутих тројки у Плеј-Офу. Вориорси су поразили Ракете и зарадили меч финала са Кливленд Калавирсима[18], где се Кари борио да ухвати свој ритам на почетку финалне серије, погађајући само 22 посто својих шутева из игре. У 5. утакмици забележио је 37 поена, а у 6. утакмици Голден Стате је затворио серију тако што је освојио прво првенство у 40 година. За финале, Кари је просечно бележио 26 поена и 6,3 асистенције по утакмици.

Кари је наставио са добром игром и у сезони 2015/16, његов тим је нанизао 24 узастопних победа од почетка такмичења. Низ победа Голден Стејта је прекинут поразом од екипе Милвоки Бакса, а Кари је био најефикаснији играч у свом тиму са 28 постигнутих поена. На утакмици против Бруклин Нетса 14. новембра 2015. године, постигао је пет тројки те превазишао учинак свог оца Дела Карија. Дел је у целокупној каријери дао укупно 1.245 тројки, док је Стефен после утакмице са Нетсима на свом салду имао три тројке више од свог оца. У победи Вориорса против Сакраменто Кингса 28. децембра 2015. у Оракл арени[19], Стеф је забележио шести трипл-дабл у каријери; 23 поена, 14 асистенција и 10 скокова. На истој утакмици је дао невероватних 17 узастопних поена за три минута.

Кари је оборио још један рекорд НБА лиге на утакмици 25. фебруара 2016. против Орландо Меџика, постигавши макар једну тројку у рекордној 128. утакмици у низу. На следећој утакмици против Оклахома Сити Тандера, поново је оборио сопствени рекорд по броју постигнутих тројки у регуларном делу (288), притом са постигнутих 12 тројки на мечу се изједначио са Кобијем Брајантом и Донијелом Маршалом.

Друга и трећа НБА титула[уреди | уреди извор]
Кошаркаш Голден Стејт Вориорса
Стеф Кари сезона 2018

У сезони 2016/17, двоструки МВП лигашког дела најјаче лиге света убацио је рекордних 13 тројки (13/17) у тријумфу Голден Стејт Вориорса над Њу Орлеанс Пеликансима 116:106. Дана 4. новембра 2016. године није постигао ниједну тројку на мечу против ЛА лејкерса и тако прекинуо рекордни низ од 157 утакмица на којима је дао барем једну тројку. Погађао је за три поена у свакој регуларној сезони од 11. новембра 2014. Доласком Кевина Дурента из Оклахоме, знатно је ојачан тим из Оукленда. Био је један од најзаслужнијих, поред Дурента, за освајање другог шампионског прстена победом у финалу НБА лиге против Кливленд кавалирса са 4:1 у серији.

Његов агент Џеф Остин, почетком јула 2017. дао је изјаву медијима у којој је навео да је Кари постао најплаћенији играч у историји НБА. Потписао је нови петогодишњи уговор са Голден Стејтом вредан 201 милион долара и уједно је први кошаркаш са уговором од преко 200 милиона долара. Недељу дана касније Џејмс Харден [20]је потписао уговор са Рокетсима од 208 милиона долара и тако претекао Карија.

Кари је 4. децембра 2017. постигао 2000−ту тројку у каријери и избио на осмо место свих времена. Због повреде је паузирао неколико недеља, а вратио се крајем децембра на паркет у победи Голден Стејт Вориорса над Мемфис Гризлисима 141:128. Погодио је 10 од 13 шутева за три поена и уписао 38 поена за само 26 минута на терену. Голден Стејт је изборио НБА финале против Кливленда, а Кари је у другој утакмици 3. јуна 2018. оборио и рекорд Реја Алена са девет тројки на једном мечу финалне серије НБА лиге. Освојио је трећи шампионски прстен са Голден Стејтом у сезони 2017/18, после победе над Кливлендом са 4:0 у финалној серији.

Кари је у победи Вориорса над Лос Анђелес Клиперсима (121:104) на старту доигравања у сезони 2018/19. надмашио рекорд Реја Алена по постигнутим тројкама у плеј−офу (386).

Репрезентација[уреди | уреди извор]

Кошаркаш Голден Стејт Вориорса
Стеф Кари - наступ за репрезентацију

Каријево прво искуство са репрезентацијом САД-а уследило је на Светском првенству у категорији млађих од 19 година, где је помогао тиму САД-а да освоји сребрну медаљу. У 2010. години изабран је у сениорски састав, играјући са ограниченом минутажом на ФИБА Светском првенству 2010. године (касније познато као ФИБА кошаркашки светски куп), где су Сједињене Државе освојиле златну медаљу и били непоражени на турниру. У 2014. години преузео је већу улогу са тимом, помажући им на још једном непораженом турниру на Светском првенству 2014. и постигао је 10 поена у финалној утакмици. Кари се 6. јуна 2016 повукао из разматрања за Олимпијске игре 2016[21]. у Бразилу, наводећи повреду скочног зглоба и колена као главни разлог иза одлуке.

Профил играча[уреди | уреди извор]

Стеф Кари је висок свега 1,91 м, а тежи 86 килограма. Он игра готово искључиво само на позицији плејмејкера и има просек у каријери од 23,5 поена, 6,6 асистенција, 4,5 скокова и 1,7 украдених лопти. Од уласка у лигу бележи висок проценат погођених слободних бацања, са процентом од 90,5% до краја сезоне 2018-19, што је највећи у НБА историји. Кари држи рекорд по највећем броју везаних слободних бацања у екипи Вориорса на самим утакмицама, а четири пута је предводио НБА у проценту погођених слободних бацања. Изабран је у пет првих тимова НБА лиге и два пута је добио признање за МВП лиге. Као главни играч екипе Вориорса, играо је значајну улогу у регрутовању бившег МВП-а Кевина Дуранта у Вориорсе.

Од јануара 2015. године, био је други у историји НБА лиге по проценту шута за три поена. Користећи одличан скок шут, Кари је у стању да веома брзо избаци лопту из руке приликом шута на кош, при томе, додатни лук отежава противницима да га блокирају. Има одличан дриблинг приликом улаза под кош и веома добро погађа поене на други обруч поред много виших играча од себе.

Достигнућа[уреди | уреди извор]

НБА[уреди | уреди извор]
Кошаркаш Голден Стејт Вориорса
Стеф Кари након освајања титуле 2017.

-3 × НБА шампион: 2015, 2017, 2018

-2 × НБА МВП лиге: 2015, 2016

-6 × НБА Ол-Стар играч: 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019

-6 × изабран од стране лиге и то:

  • 3 × Први тим: 2015, 2016, 2019
  • 2 × Други тим: 2014, 2017
  • Трећа екипа: 2018

-Руки први тим: 2010

-НБА лидер по поенима: 2016

-5 × НБА лидер по броју постигнутих тројки: 2013, 2014, 2015, 2016, 2017

-4 × НБА лидер по проценту погођених слободних бацања: 2011, 2015, 2016, 2018

-НБА лидер у украденим лоптама: 2016

-Шампион НБА у брзом шутирању тројки: 2015

-Шампион НБА у такмичењу вештина: 2011

-НБА награда за спортисту године: 2011

Кошаркаш Голден Стејт Вориорса
Стеф Кари након освојене титуле

-НБА награда за помић заједници: 2014

-НБА рекорд за највише постигнутих тројки у регуларном делу сезоне(402)

-НБА рекорд за највише постигнутих тројки у једном плеј-офу (98)

-НБА рекорд за највише постигнутих торјки у финалу (9)

-НБА рекорд за најдужи низ везаних утакмица са погођеном барем једном тројком у регуларном делу сезоне (157)

-НБА рекорд за најдужи низ везаних утакмица са погођеном барем једном тројком у Плеј-Офу (90)

-НБА рекорд за највише постигнутих поена у продужетку (17)

-Први у франшизи Вориорс-а по постигнутим шутевима за три поена

Остале награде[уреди | уреди извор]

-Џеферсонова награда за изванредан јавни сервис у професионалном спорту (2011)

-Награда ЕСПИ за најбољег мушког спортисту и најбољег НБА играча (2015)

-Награда БЕТ за спортисту године (2015)

-АП мушки спортиста године (2015)

-Хичкок Белт (2015)

-2016 номинован за награду ЕСПИ за најбољи рекордни перформанс

-Награда БЕТ за спортисту године (2019)

-Изабран као најбољи сортиста од стране тинејџера (2019)

НБА статистика[уреди | уреди извор]

Регуларна сезона
Година Тим ОУ СУ МПУ ПШ% ЗП% СБ% БПУ ППУ
2009/10 Голден Стејт 80 77 36,2 .462 .437 .885 .2 17.5
2010/11 Голден Стејт 74 74 33,6 .480 .442 .934 .3 18.6
2011/12 Голден Стејт 26 23 28,2 .490 .455 .809 .3 14.7
2012/13 Голден Стејт 78 78 38,2 .451 .453 .900 .2 22.9
2013/14 Голден Стејт 78 78 36,5 .471 .424 .885 .2 24.0
2014/15 Голден Стејт 80 80 32,7 .487 .443 .914 .2 23.8
2015/16 Голден Стејт 79 79 34,2 .504 .454 .908 .2 30.1
2016/17 Голден Стејт 79 79 33,4 .468 .411 .898 .2 25.3
2017/18 Голден Стејт 51 51 32,0 .495 .423 .921 .2 26.4
2018/19 Голден Стејт 69 69 33,8 .472 .437 .916 .4 27.3

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Сједињене Америчке Државе (на језику: српски), 2020-03-15, Приступљено 2020-06-14 
  2. ^ Кошарка (на језику: српски), 2020-06-09, Приступљено 2020-06-14 
  3. ^ Дел Кари (на језику: српски), 2017-07-07, Приступљено 2020-06-14 
  4. ^ Најкориснији играч НБА (на језику: српски), 2020-02-20, Приступљено 2020-06-14 
  5. ^ Кошаркашка репрезентација Сједињених Америчких Држава (на језику: српски), 2019-09-14, Приступљено 2020-06-14 
  6. ^ Акрон (на језику: српски), 2019-11-29, Приступљено 2020-06-14 
  7. ^ Охајо (на језику: српски), 2020-05-25, Приступљено 2020-06-14 
  8. ^ Шарлот хорнетси (на језику: српски), 2020-05-06, Приступљено 2020-06-14 
  9. ^ Хришћанство (на језику: српски), 2020-05-09, Приступљено 2020-06-14 
  10. ^ НБА драфт (на језику: српски), 2020-05-06, Приступљено 2020-06-14 
  11. ^ Голден Стејт вориорси (на језику: српски), 2020-05-06, Приступљено 2020-06-14 
  12. ^ Монта Елис (на језику: српски), 2018-12-01, Приступљено 2020-06-14 
  13. ^ Хјустон рокетси (на језику: српски), 2020-05-06, Приступљено 2020-06-14 
  14. ^ Los Anđeles klipersi (на језику: српски), 2020-05-06, Приступљено 2020-06-14 
  15. ^ Клеј Томпсон (на језику: српски), 2019-05-23, Приступљено 2020-06-14 
  16. ^ НБА Ол-стар викенд (на језику: српски), 2020-05-06, Приступљено 2020-06-14 
  17. ^ Далас маверикси (на језику: српски), 2020-05-06, Приступљено 2020-06-14 
  18. ^ Кливленд кавалирси (на језику: српски), 2020-05-06, Приступљено 2020-06-14 
  19. ^ Оракл арена (на језику: српски), 2015-12-24, Приступљено 2020-06-14 
  20. ^ Џејмс Харден (на језику: српски), 2020-02-13, Приступљено 2020-06-14 
  21. ^ Летње олимпијске игре 2016. (на језику: српски), 2020-05-29, Приступљено 2020-06-14 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Стефен Кари на NBA.com

Стефен Кари на сајту Дејвидсон колеџа

Биографија Стефа Карија