Корисник:Djidja46/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Игре глади
Предпоследња књига из трилогије Игре Глади


Кетнис Евердин[уреди | уреди извор]

Кетнис Евердин је лик из трилогије Игре Глади, коју је написала Сузан Колинс. Њено име долази од групе јестивих биљака, званих 'Saggitaria', чији листови подсјећају на облик стреле што се односи на Кетнисине стреличарске вештине. Кетнис у филму Игре глади (2012.) игра Џенифер Лоренс а филм је режирао Гери Рос.

Кетнис и њена породица долазе из 12. Округа, који се бави рударством, и који је уједно најсиромашнији и најмање насељен од 12 Округа који чине измишљену државу Панем. У првој књизи, Кетнис волонтира за своју сестру, Примроуз Евердин, која је одабрана за време "Жетве", дан на који су једна девојчица и један дечак из сваког округа, између 12 и 18 година одабрани да се боре до смрти у арени у обичају који се зове 'Игре Глади'. Кетнис и мушки представник 12. округа Пита Меларк се заједно такмиче у Играма. Кетнис користи своје стреличарске вештине те побеђује у Играма Глади заједно са Питом након што су покушали да се убију отровним бобицама, те тако Капитол не би имао победника. Кроз следеће две књиге, Пламен и Птица Ругалица, Кетнис постаје симбол побуне 12 округа, и покушава да уништи Капитол.

Идеја[уреди | уреди извор]

Џенифер Лоренс

Идеја за трилогију је заснованована на миту о Минотауру, у ком се сваке године седам дечака и седам девојчица из Атине шаље на Крит као учесници, циклус који се наставља до Тезеј убија Минотаура. Колинс, која је чула причу када је имала осам година, је узнемирена свом безобзирношћу и суровошћу. Колинс је рекла, "На свој начин, Кетнис је футуристички Тезеј." Колинс такође карактерише романе својим страшним искуствима везаним за учешће њеног оца у Вијетнамском рату.

Игре глади део трилогије
1. Игре глади
2. Пламен
3. Сјај слободе

Име[уреди | уреди извор]

Име Кетнис долази из биљке која се зове 'Сaгитариа' или стрелица, која се обично налази у води; друго име за ову биљку је Кетнис. Корен ове биљке може да се једе, као што Кетнис ради у књизи. Њен отац је једном рекао: "Докле год се нађете, никада нећете гладовати."

Карактеризација[уреди | уреди извор]

Колинс је описала Кетнис као независну снажну девојку. Због свих потешкоћа (смрт њеног оца, мајке депресија, а код глади), Кетнис је постала сбособна да преживљава. Због тога ће она издржати потешкоће и залагаће за очување свог живота и живота своје породице. Она се води тиме да су добри људи су најопаснији јер би могли да је повреде кад најмање очекује. Она је показала да ће заштитити оне које воли, без обзира на да ли то угрожава њу, као што је приказано када добровољно пријавила за игре како би спасила своју сестру Прим, када је штити Гејла да га не ударају, чак и када то значи да ће њу ударати бичем, када је стоички одлучила током својих другиџ игара умре да спасе Питу.

Референце[уреди | уреди извор]

[1]

  1. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/Katniss_Everdeen