Пређи на садржај

Википедија:Семинарски радови

С Википедије, слободне енциклопедије
Увод Правила Списак уноса Контакт
Помоћ у уређивању Студентски трг

Добро дошли!

Ова страница је посвећена сарадњи између Википедије и факултетских професора, асистената и студената, која као крајњи циљ има увећање броја чланака на Википедији информативним и корисним текстовима из свих научних области.

На овој страници налазе се кратка упутства за све битне актере у процесу уношења семинарских радова: професоре, асистенте, студенте и википедијанце. У коју год групу да спадате, молимо вас да пре било какве акције пажљиво прочитате ову страницу, а нарочито део који се односи на вас. Само ако се сви придржавамо ових једноставних правила, акција уноса ће се одвити без неспоразума и непредвиђених ситуација, на обострано задовољство и обострану корист.

Везе ка свим страницама које су важне за вас и акцију уношења семинарских радова налазе се на табовима на врху странице.

Наши циљеви су:

 • Да усмеравамо асистенте и професоре који желе да својим студентима дају задатке писања семинарских радова на Википедији.
 • Да подстакнемо корисна проширења и побољшања Википедијиних чланака.
 • Да упознамо асистенте, професоре и студенте са правилима, смерницама и обичајима Википедије.
 • Да ширимо позитивна искуства у образовању.
 • Да избегнемо негативна искуства кроз активно ангажовање.

За професоре и асистенте[уреди | уреди извор]

Ако сте одлучили да својим студентима дате задатак да напишу семинарски рад на Википедији, обавезно прво контактирајте неког од уредника Википедије ради договора око организације акције. Првенствено треба да се договорите да ли ће студенти писати у главном именском простору, или на подстраницама ове странице, јер у зависности од те одлуке, зависиће и даљи кораци у организацији рада. у кратким цртама, разлика је следећа:

 • Ако студенти пишу у главном именском простору: Њихови текстови се третирају као сваки други чланак било ког другог корисника. Други википедијанци могу да им стављају налепнице, да их предлажу за брисање, да их преправљају и било шта друго што мисле да је потребно, баш као да се ради о чланку било којег другог уредника Википедије.
 • Ако студенти пишу на подстраници ове странице: Њихови текстови ће уживати одређени имунитет, тј. википедијанци ће се ограничити да дају савете на страницама за разговор, и неће дирати чланак све док се не заврши оцењивање.

Такође, потребно је да се вашој групи додели одређени шаблон који ће ваши студенти стављати на своје чланке. Шаблон је неопходан ради евиденције и класификације семинарских радова, као и њихове касније обраде коју ће обавити википедијанци након завршетка оцењивања. На овој страници можете видети имена википедијанаца које можете контактирати путем имејла преко Википедијиног система слања електронске поште.

За студенте[уреди | уреди извор]

Пре него што кренете да пишете, требало би да већ знате да ли ћете писати у главном именском простору или на подстраници ове странице, јер у зависности од тога зависи много тога: наслов текста, „имунитет” који ћете имати, и везе које ћете стављати у чланак. О именском простору одлучују професори и асистенти у договору са контакт википедијанцима, тако да ће вам они највероватније дати ту информацију.

Дакле, ако знате где ћете да пишете, треба да знате основна правила. Детаљнија правила можете наћи овде:

Ако пишете у главном именском простору[уреди | уреди извор]

 • Отворите страницу у главном именском простору. Напишите име чланка у кућици за претрагу, кликните на „Иди”, потом кликните на црвену везу и отвориће вам се прозор за уређивање.
 • Ваш текст ће се третирати као и сваки други текст, другим речима, википедијанци могу да га уређују, да му стављају шаблоне и све друго што би радили са било којим другим чланком у главном именском простору. Препоручујемо да ступите у контакт с њима на разговору свог чланка. Такође, обратите пажњу да вам се неко од њих већ није обратио на страници за разговор.
 • Обавезно укључите одговарајуће категорије и међувики везе.

Ако пишете на подстраници ове странице[уреди | уреди извор]

 • Отворите страницу користећи ову кућицу. Након косе црте, само упишите име чланка и кликните „Направи”.

 • Ваш текст ће имати извесне привилегије до датума оцењивања. Википедијанци га неће дирати, него ће се ограничити да вам дају савете на страници за разговор.
 • Немојте убацивати категорије и међувики везе. Само странице у ГИП-у (главном именском простору) треба да имају категорије и међувики везе. Пошто ваш чланак није у ГИП-у, не треба да их има. Без обзира што ваши текстови имају одређени имунитет, википедијанци смеју да уклоне категорије и међувики везе из ваших текстова ако примете да сте их убацили.

Шта још треба да знате[уреди | уреди извор]

 • Шаблон вашег факултета. Свакој групи студената доделиће се одговарајући шаблон који морате ставити у врх вашег чланка, пре текста који ћете писати. Шаблон је битан због евиденције ваших семинарских радова и касније њихове обраде, коју ће обавити википедијанци након оцењивања. Такође, само ако има шаблон, ваш чланак ће се наћи на списку семинарских радова ваше групе, па самим тим и професору или асистенту ће бити лакше да га нађе и прегледа.
 • Страница за разговор чланка. Имајте у виду да је страница за разговор чланка основно место за комуникацију између вас и осталих уредника, зато проверавајте с времена на време да ли имате неких порука. Веза ка њој налази се на врху странице, на табу на ком пише Разговор. Уколико је линк црвен, значи да још нико није писао по њој, тј. да је празна. Уколико се плави, значи да је неко писао по њој, те би најбоље било да кликнете на њу и да видите ко је писао и шта је писао, јер је врло могуће да је то неки википедијанац који је приметио неку грешку и жели да вас посаветује како да је исправите. Будите љубазни према википедијанцима, јер су они спремни да вам помогну, и зато ће вам вероватно оставити поруке с упутствима ако нешто нисте урадили како треба. Одговорите им, да знају да сте примили к знању њихове препоруке. Неучтиво је не одговорити им.
 • Студентски трг је место које смо направили специјално само за вас. Ако имате било какво питање у вези са уређивањем, потребна вам је помоћ, упутство или савет, то је право место где можете да питате. Пратите ту страницу јер ће вам сигурно неко врло брзо одговорити.
 • Надгледајте странице које су за вас важне. Студентски трг, ваш чланак, разговор вашег чланка… То су најбитније странице за вас. Добро би било да их ставите на своју листу надгледања. То се ради тако што кликнете на таб на врху странице на којем пише Надгледај. На тај начин, кад неко направи неку измену на тим страницама, оне ће се појавити подебљане у скорашњим изменама. Детаљније о надгледању страница: Помоћ:Надгледање страница.

За википедијанце[уреди | уреди извор]

 • Именски простор: Обратите пажњу на налепницу (шаблон) који носе студентски чланци, на ком ће се налазити јасно одређен именски простор у ком би тај семинарски требало да се налази. Ако се именски простор у ком се чланак налази не поклапа с оним што пише на налепници, преместите текст у одговарајући именски простор, а студента ОБАВЕЗНО обавестите о премештању и дајте му линк ка новој страници. Од именског простора зависи и шта ви треба да радите:
 • Ако је чланак у ГИП-у, слободно интервенишите онако како мислите да је то најбоље у интересу текста. Ипак, трудите се да не правите превелике измене, јер семинарски на крају крајева треба да буде рад студента, а не ваш рад. Трудите се да ступите у контакт са студентом и да му понудите своју помоћ и савете.
 • Ако је чланак на подстраници ове странице, онда немојте ништа дирати, ограничите се на давање савета. Такође, ако видите да на страници стоје интервики везе или категорије резервисане за ГИП, слободно их уклоните, а студенту објасните зашто сте то учинили и упутите га на правила.
 • Будите стрпљиви и љубазни са студентима. Многи од њих се први пут срећу са онлајн уређивањем, или уређивањем на Википедији. Ако су нешто погрешили, немојте само исправити без објашњења. Потрудите се да им објасните зашто сте интервенисали у тексту, како би разумели и не би поново починили исту грешку. Сетите се својих првих корака на Википедији и колико вам је значило да вам се неко обрати и објасни ствари. Студенти, чак и ако не одговоре (јер највероватније не знају како), сигурно ће ценити ваш труд.
 • Покретање и организација уноса: Уколико су вас контактирали професори, асистенти или студенти ради договора о уносу семинарских, погледајте детаљна упутства на страници Википедија:Семинарски радови/Списак уноса.