Корисник:Dragce97

С Википедије, слободне енциклопедије

ОШ „Свети Сава“ [1] је отворена 1980. године у Нишу након петогодишњих припрема и изградње. По расположивом простору и капацитету највећа је у нишком региону и једна од највећих у Србији. Пројектована је да буде једна од првих школа у тадашњој Југослсвији заједно са Регионалним заводом за унапређивање васпитања и образовања и Центром за усавршавање наставника и иновације у настави. Грађевински пројекат израдила је Љиљана Давидовић, а педагошки пројекат тим стручњака на челу са проф. Др Милутином Ђорђевићем .

Свети Сава

О простору школе[уреди | уреди извор]

Учионички и кабинетски систем наставе нуди нова решења својом флексибилношћу и мобилношћу. Учионице и кабинети са припремним просторијама омогућавају групни и индивидуални рад ученика, припремање наставника и смештај учила и радног материјала. Ту је и савремено организовани простор за рад стручних сарадника и здравствене службе. У једном делу школског простора налази се спортски комплекс који чине фискултурна сала, сала за корективну гимнастику и свлачионице. Изграђени су и терени за мале спортове. У плану је и обогаћивање зелене површине. Школа поседује и велику салу за друштвене и друге образовно васпитне активности ученика, за едукацију родитеља и организацију разних свечаности. Основна школа Свети Сава налази се на једној од најлепших локација у граду, поред истоименог парка на булевару Немањића.Насеље у коме се налази школа са двориштем спада у ред најгушће насељених делова Ниша.

Начин рада школе[уреди | уреди извор]

У школи се поклања изузетна пажња сваком ученику и брине о његовом учењу, васпитању и напредовању. Посебна пажња поклања се најмлађима који су у фази прилагођавања на нову школску средину. Учионице и кабинети за старије разреде налазе се углавном на првом спрату школске зграде, а блоком А и Б подељени су на кабинете друштвено-језичког и природно-- математичког смера. Ови кабинети опремљени су најсавременијим наставним средствима. Тиме се омогућава ученицима да брзо уче и напредују. Наставници су професионалци у свом послу, што доказују и високи резултати њихових ученика на многим такмичењима општинског, регионалног и републичког нивоа. Од пре неколико година ради продужени боравак за ученике. Ту се води брига о сваком ученику, пружају добре услуге и пажња, а систем рада између осталог омогућује успешну социјализацију деце. Просторије су добро опремљене. Због свега наведеног, интересовање за продужени боравак деце у школи из годину у годину је све веће. Велику помоћ у раду наставнику свакодневно пружа стручна служба. У школи раде педагог, психолог и логопед. Уз стручни надзор ове службе ученици лакше савладавају своје проблеме у учењу понашању, међусобним односима са вршњацима. У раду с најмлађима улажу се и велики напори како би се превазишли најразличитији проблеми у говору. Доста пажње поклања се и сарадњи са родитељима. У свечаној сали често се за родитеље организују различита предавања о васпитању, раду и напредовању деце. Школска здравствена служба са великом одговорношћу прати здравствено стање деце.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Званични сајт школе

Спољашње везе[уреди | уреди извор]