Корисник:Felarf/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Барбара Ен Оукли
Барбара Ен Оукли
Лични подаци
Датум рођења(1955-11-24)24. новембар 1955.
Место рођењаЛодај
Калифорнија, Сједињене Америчке Државе

ОбразовањеУниверзитет у Вашингтону,
Универзитет у Оукленду
Научни рад
Пољеинжењерство, учење
ИнституцијаУниверзитет у Оукленду

Универзитет Макмастер

Coursera
Званични веб-сајт
www.barbaraoakley.com

Барбара Ен Оукли (енг. Barbara Ann Oakley; Лодај, 24. новембар 1955.) је америчка професорка инжењерства на Универзитету у Оукленду и Универзитету Макмастер чији онлајн курсеви представљају неке од најпопуларнијих МООК на свету[1][2]. Бави се различитим сферама истраживања, од МИНТ-е, од образовања у инжењерству до различитих метода учења.

Оукли је коаутор и предавач курса „Учити како се учи: Корисни ментални алати који ће вам помоћи да овладате тешким предметима(енг. Learning How To Learn: Powerful mental tools to help you master tough subjects), светски најпознатијeг онлајн курса. Доступан је на Coursera[3]. Написала је и књигу „Ум за бројеве: Како се Усавршити у Математици и Науци (Чак Иако Сте Пали Алгебру)” (енг. A Mind For Numbers: How to Excel at Math and Science (Even If You Flunked Algebra)).[4]

Живот[уреди | уреди извор]

Оукли је рођена у Лодају, Калифорнији, 1955. године од оца Алфреда и мајке Констанце Грим. Алфред је био пилот америчке војске током Другог светског рата. Због природе очевог посла, често се селила са породицом.

Након завршене средње школе, Оукли се пријавила у војску. Током службе је послата на Универзитет у Вашингтону, где је дипломирала у основним студијама словенских језика и књижевности. Оукли је послата у слушбу у Немачку на четири године.

Након што је завршила са војним дужностима, Оукли је одлучила да започне студије инжењерства, како би боље разумела опрему за комуникације коју је користила током војне службе.

1986. године је дипломирала електротехнику и инжењерство на Универзитету у Вашингтону. Током студија је радила као преводилац руског језика на рибарском броду у Беринговом мору. О својим искуствима током овог периода, написала је књигу са насловом „Приче са руског Рибарског Брода” (енг. Hair of the Dog: Tales from Aboard a Russian Trawler.)

Провела је сезону као радио оператор на Поларној станици Амундсен-Скот на Антарктику. Тамо је упознала свог мужа Филипа. Убрзо потом су се венчали, 1. фебруара 1984. Заједно имају четворо деце; две ћерке и два усвојена сина који су претходно били избеглице са Косова.

Оукли се преселила са породицом у Детроит 1989. године. Радила је за Форд, након чега је почела да похађа мастер студије на Универзитету у Оукленду док је радила као консултант. Дипломирала је на мастер студијама електротехничког и рачунарског инжењерства 1995. године. Наставила је са докторским студијама и докторирала у области системског инжењерства 1998. године.

Рад и Истраживања[уреди | уреди извор]

Оукли је постала професор инжењерства на Универзитету у Оукленду 1998. године након што је на истом докторирала.

Оукли учествује у бројним областима истраживања, у која се убрајају различите форме образовања као и истраживања о емпатији и алтруизму.

Оукли је један од оснивача (заједно са професором Тери Сејновски) и предавача курса „Learning How to Learn: Powerful mental tools to help you master tough subjects”, МООК доступан на Coursera. Курс је предаван током августа и октобра 2014. године и током јануара 2015 године, када је привукао око 300,000 студената. Тренутно је доступан на захтев. Око 1.2 милиона студената је похађало курс од децембра 2015. године.

Аутор је књига различитих области, од којих су неке стекле значајна признања. У њене публикације се убрајају:

  • Ум за бројеве: Како се Усавршити у Математици и Науци (Чак Иако Сте Пали Алгебру)” (енг. A Mind For Numbers: How to Excel at Math and Science (Even If You Flunked Algebra))
  • Патолошки Алтруизам” (енг. Pathological Altruism)
  • „Приче са руског Рибарског Брода” (енг. Hair of the Dog: Tales from Aboard a Russian Trawler.)

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „EdPlus at ASU partners to provide universal learning techniques to youth”. ASU Now: Access, Excellence, Impact (на језику: енглески). 2019-02-26. Приступљено 2020-12-19. 
  2. ^ „20 Popular Online Courses that are fully accessible without payment on Coursera”. Scholarships Corner - Scholarships - Exchange Programs, Leadership Programs, Fellowships, Internships - Conferences - Summer Programs (на језику: енглески). 2020-04-24. Приступљено 2020-12-19. 
  3. ^ „Learning How to Learn: Powerful mental tools to help you master tough subjects”. Coursera (на језику: енглески). Приступљено 2020-12-19. 
  4. ^ Oakley, Barbara A. (2014). {A mind for numbers} : how to excel at math and science (even if you flunked algebra). Internet Archive. New York : TarcherPerigree, an imprint of Penguin Random House. ISBN 978-0-399-16524-5. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Веб-сајт Барбаре Оукли