Корисник:Gosicluka/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Microsoft Flight Simulator
Жанр(ови)Симулатор Летења
Развијач(и)Sublogic Company, Bruce Artwick Organization, Aces Game Studio, Dovetail Games, Asobo Studio
Издавач(и)Microsoft, Xbox Game Studios, Dovetail Games
ТворацBruce Artwick
ПлатформеDOS, Classic Mac OS, PC-98, Windows, Xbox Series X, Xbox Series S

Microsoft Flight Simulator је симулатор летења направљен за МS-DOS, Мac ОS и Microsoft Windows оперативне системе. Он је један од првих производа компаније Мајкрософт и потпуно се диференцирао од осталих софтвера које је правио Мајкрософт. Данас, Microsoft Flight Simulator је софтвер који је најдуже одржаван од стране Мајкрософтa, старији чак и од Виндовса за 3 године.[1]


Брус Артвик је започео производњу симулатора 1977.године. У почетку, његова компанија је софтвер продавала за личне рачунаре[2]. Године 1981. Артвику је предложио Алан Бојд из Мајкрософта да креирају "дефинитивну игру" која би графички демонстрирала разлику између старијих 8-битних и новијих 16-битних компјутера. Године 1982, Артвикова компанија је лиценцирала верзију Флајт Симулатора за IBM PC Мајкрософту, који га је назвао Microsoft Flight Simulator 1.00

Године 2009-е, Мајкрософт је затворио "Aces Game Studio", у чијем одсеку се правио и одржавао "Flight Simulator". Године 2014-е, Dovetail Games су добили права од Мајкрософта да пребаце "Gold" верзију симулатора на Steam и објаве Flight Simulator X: Steam Edition.

Мајкрософт је најавио нову инсталацију 2019-е године на Е3 скупу, назван једноставно Microsoft Flight Simulator, који ће бити објављен прво за рачунаре а потом и за Xbox Series X. Јула 2020.године, Мајкрософт је пустио симулатор у претпродају и најавио да ће бити објављен 18-ог августа 2020.године. [3]Xbox верзија је објављена 27.јула 2021.године.[4]

Историја[уреди | уреди извор]

Microsoft Flight Simulator је почео као сет артикала написаних од стране Бруса Артвика, 1976.године о компјутерском 3Д графичком програму. Када је директор магазина рекао да читаоци желе да купе програм, Артвик је кренуо да га креира са компанијом Sublogic Corporation 1977.године. Компанија је почела са продајом симулатора за више компјутерских платформи, као што су 8080, Altair 8800, и IMSAI 8080. Године 1979 Sublogic је објавио FS1 Flight Simulator за Apple II. Године 1980; Sublogic објављује верзију за TRS-80, а 1982. лиценцирају IBM PC верзију са CGA графиком Мајкрософту, који је објављен као Microsoft Flight Simulator 1.00 на самопокрећућем диску.

Sublogic је наставио да производи Flight Simulator за друге платформе и пренео је Flight Simulator II на Apple II, 1983.године, Commodore 64, MSX, и Atari 800 1984.године, и на Amiga и Atari ST 1986.године. У међувремену, Брус Артвик је напустио Sublogic и основао The Bruce Artwick Organization да настави са радом за наредна Мајкрософт издавања, почевши са Microsoft Flight Simulator 3.0 године 1988. Мицрософт Флигхт Симулатор је достигао комерцијалну зрелост са верзијом 3.1 и наставио да обухвата употребу 3Д графике и графичког хардверског убрзања.

Мајкрософт је наставио да производи нове верзије симулатора, додајући му нове карактеристике, као што су новије врсте авиона и бољу сценографију

Верзије из 2000. и 2002. године су биле доступне у Стандардним и Професионалним издањима, где је Професионални садржао више авиона, алатки и сценографских опција.

Верзија из 2004. године је обележила сто година моторног летења и имала је само једну верзију. Flight Simulator X, објављен 2006. вратио се на стару Стандардну и Делукс верзију.

Област за летење обухвата планету Земљу са различитим степенима у детаљима и садржи више од 24.000 аеродрома. Постоји све већа листа пејзажа који представљају знатне знаменитости и популарне градове. Детаљи пејзажа постају ређи како се одмиче од значајнијих локација унутар симулатра, поготово изван Сједињених Америчких Држава. Ипак, различити сајтови нуде додатке за пејзаже да се искуство побољша.

Три најновије верзије уклључују и софистицирану симулацију времена, као и могућност да се укључи време из правог света (први пут доступно у Flight Simulator 2000). Додатне карактеристике у новијим верзијама укључују окружења са контролом летења и интерактивним функцијама, нове моделе авиона од историјског Douglas DC-3 до модерног Boeing 777, интерактивне лекције, изазове и слично. Симулатор има широку селекцију додатака, бесплатних и комерцијалних, званичних и незваничних.

Microsoft Flight Simulator X[уреди | уреди извор]

Microsoft Flight Simulator X је треће најновије главно издање Microsoft Flight Simulator-а, а последње које је развио Aces Game Studio. Садржи надоградњу графичког мотора и компатибилност са DirectX 10 и Windows Vista. Објављен је 17. октобра 2006. године у Северној Америци. Постоје две верзије игре, обе на два DVD-а. "Deluxe" издање садржи нови Garmin G1000 интегрисани систем летања у три кабине, додатне авионе и мисије; могућност контролне куле у мултиплејер моду; детаљнији пејзаж за градове и аеродроме. Главна унапређења су графичка.

Мајркософт је такође издао демо верзију Flight Simulator X, која садржи три авиона, два аеродрома и две мисије. Компатибилна је са Windows XP SP2 и Windows Vista.

Затварање Aces Game Studio[уреди | уреди извор]

Првог ануара 2009. године извештено је да је развојни тим тешко смањен од стране Мајкрософтовог програма смањења радних места, са наговештајима да је цео тим Microsoft Flight Simulator-а отпуштен. Мајкрософт је потврдио затварање Aces Game Studio 26. јануара 2009. године на званичном веб сајту FSInsider, изјавивши: "Ова тешка одлука донесена је усаглашавањем радних снага Мајкрософта са нашим стратешким приоритетима. Microsoft Flight Simulator X ће и даље бити доступан у продавницама и веб продавницама, заједница ће наставити да учи од и охрабрује једни друге, и остаћемо посвећени заједници још дуго година.

По бившем запосленом Aces-a, Фил Тејлора, прекид рада није био услед лоше продаје FSX-а, већ због проблема са управљањем и кашњењем испоруке пројекта, заједно са повећаном потражњом за особљем. Спекулације у главним и гејминг медијима биле су да би будуће верзије могле бити објављене као интернет верзија или на Мајкрософтовој Xbox платформи.

У октобру 2009. године, два (од преко педесет) бивша члана Aces Game Studio-а формирала су нови студио игара под именом Cascade Game Foundry за развој симулацијских игара.

Lockheed Martin Prepar3D[уреди | уреди извор]

Крајем 2007. године, Aces Game Studio је објавио Microsoft ESP (Enterprise Simulation Platform), развојну платформу за компаније које желе да креирају производе који користе технологију у Flight Simulator-у. Након затварања Aces Game Studio у јануару 2009. године, Lockheed Martin је крајем 2009. године објавио да је преговарао са Мајкрософтом о споразуму о лиценцирању за куповину интелектуалне сопствености (укључујући изворни код) за Microsoft ESP производ. Ради се о комерцијалној верзији Flight Simulator X SP2. Дана 17. маја 2010. године, Lockheed је објавио да ће нови производ на бази ESP изворног кода бити назван Prepar3D (P3D). Lockheed је ангажовао чланове оригиналног тима Aces Game Studio за наставак развоја производа.

У новембру 2010. године, Lockheed Martin је представио Prepar3D верзију 1. Верзија 1.1. је објављена у априлу 2011. године, са лиценцом за малопродају по цени од 499 долара. Лиценца за развојног издања такође је доступна за месечну претплату од 9,95 долара. У марту 2012. године, заједно са издањем верзије 1.3, промењена је стратегија цена. Професионално издање је сада доступно за 199 долара, са академском лиценцом доступном за 59,95 долара.

P3D се често назива "FSX на стероидима" и до сада имао је 5 верзија, при чему је најновија пуштена 14. априла 2020. године. Верзија 5 садржи 41 ваздухоплов и преко 23.000 аеродрома. Пре тога, верзије 2, 3 и 4 изашле су 2013., 2015. и 2017. године респективно.

Због промена у висини између верзије 4 и верзије 5, многи девелопери су наплаћивали надоградње како би њихови аеродромски пејзажи били компатибилни са новом висином. Ова проблематика у висини је, пак, довела до појаве нових развојних тимова који су створили "фајлове компатибилности" за старије аеродроме из верзије 4 да би радили на верзији 5. Компаније као што су iniBuilds и Scandinavian Mountains воде развој фајлова компатибилности.

Dovetail Games и Microsoft Flight Simulator X: Steam Edition[уреди | уреди извор]

Деветог јула 2014. године, Dovetail Games је објавио да им је Мајкрософт доделио права да развију следећи Flight Simulator у серији. Dovetail Games је такође објавио издање Microsoft Flight Simulator X: Steam Edition на Steam платформи, које је постало доступно 18. децембра 2014. године. Ова верзија је ажурирана верзија FSX-а, која ради на модернијем Стим окружењу и садржи подршку за Стим функције као што су достигнућа и мултиплејер.

Нови Мајкрософт Flight Simulator (2020)[уреди | уреди извор]

На E3 2019, Мајкрософт је објавио да ради на новој верзији Flight Simulator-а, која је просто називана "Мајкрософт Flight Simulator". Ова нова верзија Flight Simulator-а користи напредни графички мотор и технологију обраде података за прућавање земље, користећи податке са велике базе података и реалног времена. Игра је пуштена 18. августа 2020. године и доступна је преко Мајкрософт онлајн продавнице, Steam-а и Xbox Game Pass-а.

Мајкрософт Flight Simulator (2020) се одликује реалним моделима ваздухоплова, детаљним пејзажима, променљивим временским условима и физиком летања. Има глобалну покривеност земље и садржи преко 37.000 аеродрома. Играње је доступно и у синглплејеру и у мултиплејеру, где играчи могу да лете заједно.

Додаци, прилагођавање и учешће заједнице[уреди | уреди извор]

Дуга историја и постојана продаја Flight Simulator-a охрабривала је велики број пакета додатака који су развијени као комерцијални или волонтерски подухвати. Постоји и званичан развојни кит и други алати за симулатор који служе да додатно олакша трећим лицима, а неке треће стране су такође научиле да "подешавају" симулатор на различите начине испробавањем и грешком. Што се тиче броја додатака, промена и модификација, Flight Simulator може примити, то се искључиво зависи од корисниковог хардверског окружења. Број није ограничен симулатором, и када се више рачунара повеже са више монитора и софтвером и контролама трећих страна, ентузијасти Flight Simulator-a могу изградити своје реалистичне кокпите у дому.

Ваздухоплови[уреди | уреди извор]

Појединачне особине ваздухоплова у Flight Simulator-у које се могу прилагодити укључују: распоред кокпита, слику кокпита, модел ваздухоплова, текстуре модела ваздухоплова, карактеристике лета ваздухоплова, моделе пејзажа, распореде пејзажа и текстуре пејзажа, обично са једноставним програмима или само текст едитором као што је 'Notepad. Посвећени "симулаторски играчи" су искористили огромне могућности додатака у Flight Simulator-у, успешно повезујући Flight Simulator са самостално израђеним хардвером, који се у неким случајевима приближава комплексности комерцијалних фул-мотион симулатора лета.

Ваздухоплови симулатора састоје се од пет делова:

Модел, који представља 3D модел ваздухоплова спољашности и виртуелног кокпита, ако је примењив. Модели се састоје од два одвојена дела - главна шасија или "језгро", и додаци или динамички делови, као што су стајници.

Текстуре, битмап слике које игра слаже на модел. Оне могу лако да се уређују, тако да модел може применити било коју шему боје, реалну или измишљену.

Звуци, буквално како ваздухоплов звучи. Ово се одређује дефинисањем које WAV датотеке ваздухоплов користи као свој сет звука.

Панел, приказ кокпита ваздухоплова. Ово укључује једну или више битмап слика панела, датотеке инструмент мере, и понекад своје звукове.

FDE, или мотор за летне карактеристике. Ово се састоји од аер-фајла (*.air датотека), који садржи стотине параметара који дефинишу летне карактеристике ваздухоплова, и aircraft.cfg датотека, која садржи више параметара који се лакше уређују.


Већина верзија Microsoft Flight Simulator-а укључује неке од најпопуларнијих ваздухоплова из различитих категорија, као што су Mooney Bravo и Beechcraft Baron 58, који припадају општој авијацији; Airbus A321 и Boeing 737, који припадају категорији грађанских џетова; Robinson R22, који припада категорији хеликоптера; Air Scheffel 738, који опет припада општој авијацији; и многи други авиони који се често користе широм света.

Није ограничен на коришћење подразумеваних ваздухоплова, додатни аероплани могу се преузети са различитих извора бесплатно или куповином, а затим инсталирати у Microsoft Flight Simulator. Beechcraft 1900D на слици изнад је додатни ваздухоплов. Слично, могу се додати и преписати за подразумеване ваздухоплове; ове преписке обично се преузимају бесплатно.

Саобраћај са вештачком интелигенцијом[уреди | уреди извор]

Једна од растућих категорија додатака за симулатор је саобраћај вештачке интелигенције (AI). AI саобраћај представља симулацију других возила у окружењу FS. Овај саобраћај игра важну улогу у симулатору, јер је могуће сударити се са саобраћајем (ово може бити онемогућено), што може завршити вашу сесију, и комуницирати са саобраћајем преко радио-везе и ATC. Ова функција је активна чак и са трећепартијским саобраћајем. Мајкрософт је увео AI саобраћај у MSFS 2002. са неколико авиона и приватних ваздухоплова. Ово је касније допуњено многим датотекама које су направили трећепартијски развојници. Обично, трећепартијски модели ваздухоплова имају више нивоа детаља, што омогућава бољу производњу AI саобраћаја прилично приличних кадрова, истовремено будући детаљни за ближе прегледе. Постоји неколико примећених произвођача бесплатних додатака. Неки трећепартијски AI саобраћај може се чак конфигурисати за полетања у реалном времену.

Пејзаж[уреди | уреди извор]

Додаци за пејзаж обично укључују замене за постојеће аеродроме са унапређеним и тачнијим детаљима, или великим просторима веома детаљних пејзажа за конкретне регије света. Неке врсте додатака за пејзаж замењују или додају структуре у симулатору. Додаци за пејзаж, како бесплатни тако и платни, врло су широко доступни. Унапређења аеродрома, на пример, обухватају једноставне додатке који ажурирају писте или такси-путеве до веома укључених пакета који репродукују сваку лампу, обележје писте и структуру на аеродрому са скоро потпуном тачношћу, укључујући анимиране ефекте као што су колица за превоз пртљага или управљање саобраћајем. Побољшања пејзажа на великим подручјима могу користити детаљне снимке са сателита и 3D структуре да би блиско репродуковале регије реалног света, посебно оне које укључују велике градове, знаменитости или спектакуларне природне чудесе.

Ваздушне мреже[уреди | уреди извор]

Виртуелне ваздушне мреже као што су IVAO, VATSIM и Pilot Edge, као и Virtual Skies и AirspaceVR компаније Mindstar Aviation, користе специјалне, мале додатке за Flight Simulator да омогуће повезивање са њиховим пропријетарним мрежама у режиму мултиплејера, и да омогуће гласовну и текстуалну комуникацију са другим виртуелним пилотима и контролорима преко мреже. Ове мреже омогућавају играчима да уживају и побољшају реализам у својој игри. Ове мреже су за контролу ваздушног саобраћаја.

Остало[уреди | уреди извор]

Неки алати, као што је FSUIPC, обезбеђују корисне подешавања за симулатор како би се преодолеле ограничења дизајна или грешке, или да би се омогућило шире повезивање са другим трећепартијским додацима. Понекад се одређени додаци захтевају друге додатке за алате како би исправно радили са симулатором.

Други додаци обезбеђују навигационе алате, симулацију путника и камере које могу да гледају ваздухоплов или пејзаж из било ког угла, реалистичније инструмент табле и мерни уређаји итд.

Неки софтверски додаци омогућавају компатибилност са специфичним хардвером, као што су играчке контролере и оптички сензори за кретање.

FSDeveloper.com је један вебсајт који има форумски стил базе знања за развој додатака, алата и софтвера.

Excel Unusual има две верзије преузимања и упутства за летачки симулатор, изграђене од нуле само са помоћу VBA и ћелијских формула, и у 2D и у 3D формату.

Доступност Неколико веб-сајтова је посвећено пружању корисницима додатних фајлова (као што су ваздухоплови из стварних авиокомпанија, аутомобили за аеродромске утилите, стварне зграде у конкретним градовима, текстуре и фајлови градова). Велика доступност бесплатних додатних фајлова за симулацију преко интернета подстакла је развој велике и разноврсне виртуелне заједнице, повезане преко дизајнерских група и форума ентузијаста, онлајн мултиплејер летења и "виртуелних авиокомпанија". Интернет такође олакшава распрострањивање "плаћених" додатака за симулатор, с могућношћу преузимања фајлова, што смањује трошкове дистрибуције.

PC Magazine је јануара 1983. године назвао Flight Simulator "невероватно реалистичним класичним програмом, јединственим на тржишту". Хвалио је графику и детаљни пејзаж, и закључио "Мислим да ће продати добар део IBM-PC-a, и сигурно ће произвести и неке колор/графичке адаптере". БАЈТ је децембра 1983. године написао да "ова невероватна колекција савршено успева да вас наведе да мислите да заиста летите малим авионом". Иако је напоменуо да није могуће користити RGB монитор или џојстик, часопис је закључио да "за 49,95 долара не можете имати све". Пилот је написао у часопису у марту 1984. године да је симулирани Цесна 182 "изненађујуће реалистичан". Критикујући коришћење тастатуре за летење, закључио је: "Microsoft Flight Simulator је подвиг уметности програмера,Може бити одличан увод у то како заиста функционише ваздухоплов за будућег или ученичког пилота и може помоћи и инструменталним пилотима или онима који стечу квалификацију за инструменте да усаврше своје вештине".

Још један пилот је исте године хвалио Flight Simulator 2.0 у PC Magazine', дајући му 18 од 18 поена. Известио је да је његова реалистичност добро упоредива са два хардверска симулатора летења од 3 милиона долара које је скоро летео и да је могао користити стварне летне карте за слетање и навигацију на аеродромима које Flight Simulator приручник није документовао. Compute! је упозорио: "Ако не знате много о летењу, овај програм може вас преплашити. Није једноставна симулација. Један је изазован програм, чак и за искусне пилоте". Часопис је закључио да је Flight Simulator "занимљив, изазован, графички сјајан, разноврстан, награђујући и просто забаван ... чисто задовољство". Flight Simulator 2.0 је прегледан 1989. године у часопису Dragon #142, аутори Хартли, Патриција и Кирк Лесер у колони "Улога рачунара". Рецензенти су игри дали 5 од 5 звездица.

Часопис Computer Gaming World је 1994. године истакао да је Flight Simulator 5 "ближи симулирању стварног лета него икада пре".

Microsoft Flight Simulator X је прегледан 2006. године од стране GameSpot. Рецензент је игри доделио оцену 8,4 од 10 и коментарисао како је реалистичан довољно да се користи за обуку за стварно летење.

Награде[уреди | уреди извор]

До јуна 1999. године, серија је продала 21 милион јединица широм света, за шта јој је додељен Гинисов светски рекорд за најпродајанију серију симулатора летења.

Успех серије Microsoft Flight Simulator довео је до тога да Гинисова књига рекорда додели серији седам светских рекорда у Гинисовој књизи рекорда: За гејмере 2008. Ти рекорди укључују "Најдужа серија симулатора летења", "Најуспешнија серија симулатора летења" и "Најскупљи кокпит за домаћи симулатор лета", који је изградио аустралијанац Матју Шил и платио га око 200.000 долара.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Microsoft Flight Simulator 40th Anniversary Edition Announced”. Simulator Hardware (на језику: енглески). 2022-06-13. Приступљено 2023-05-21. 
  2. ^ PC World (на језику: енглески), 2022-09-28, Приступљено 2023-05-21 
  3. ^ Warren, Tom (2020-07-13). „Microsoft Flight Simulator will launch on August 18th on PC”. The Verge (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  4. ^ „New Microsoft Flight Simulator Looks Uncannily Like Real Life”. Kotaku (на језику: енглески). 2019-06-09. Приступљено 2023-05-21.