Корисник:HudieShijie/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Сјао Џан[уреди | уреди извор]

Сјао Џан (u procesu izrade do not look at this pls)
Сјао Џан на Веибо ноћи, 11. јануар 2020. године
НадимакЏанџан, Брат Џан, Сјао Зан, Богати Брат
Датум рођења05.10.1991. (32 године)
Место рођењаЧонгћинг, Народна република Кина, Народна република Кина
Занимањеглумац, певач, фотограф

Сјао Џан (на кинеском: 肖战 пинјин: Xiāo Zhàn  енглеско име: Sean Xiao, рођен 5. октобра 1991. године),

пореклом из Чонгћинга, кинески је глумац и певач. Своју каријеру званично је започео 2016. као део мушке певачке групе X9.

Постао је познат по улози Веи Вусијена у ТВ серији „Неукротиви“, а затим је 2019. године званично основао Сјао Џан Студио. Његов сингл „Зрак светлости“, објављен 2020. године, био је најпродаванији сингл на свету и поставио је Гинисов светски рекорд за најбрже дигитално продан албум у року од 24 сата од објављивања са продајом од 25,48 милиона копија.

Живот[уреди | уреди извор]

Ране године и образовање[уреди | уреди извор]

Студирао је на Факултету модерног међународног дизајна и уметности Универзитета за технологију и бизнис у Чонгћингу. Током студија, био је члан разредне ликовне комисије, представник вокалне ђачке музичко-уметничке трупе, као и председник одељења мушке вокалне групе, а био је и глумац у школском језичко-уметничкој бранши и био је награђен звањем једним од 10 најбољих певача на кампусу. Након дипломирања, радио је као дизајнер и фотограф.

Глумачка каријера[уреди | уреди извор]

2015-2016: Дебитовање у групи[уреди | уреди извор]

Године 2015, започео је своју глумачку каријеру у програму за развијање талената „Пали, момче“.

Године 2016, Сјао Џан је учествовао у тинејџ серији „Академија за суперзвезде“, где је играо главну улогу као Фанг Тијензе, а у септембру је дебитовао као члан групе X9.

2017-2018[уреди | уреди извор]

Након што је група формирана, 2017. године су одржали први концерт „У моје име“ на Шангајском стадиону. Исте године, X9  је на „Златној мелодији Азије“ освојио награду за најпопуларнију групу године.

2019: Процват каријере[уреди | уреди извор]

У јануару, објављено је његово учешће у историјској фантастичној серији „Острво душа“.

У јуну је објављена серија „Неукротиви“. Освојио је награду за најбољег глумца године за улогу Веи Вусијена у овој серији.У септембру, званично је основан Сјао Џан студио.

У новембру, изводио је песму истоименог филма „Два тигра“. У октобру је објављено да ће учествовати у музичком такмичењу огромних размера„Наша песма“. Сјао Џан је формирао тим са На Јинг и Анђелом Џанг и заједно су отпевали много класичних песама као што су „Прати своје емоције“, „Врисак“, „Откуцај срца“, „Напорни јесењи ветар“ и „Пупољак//Невера“. (ја бих ово горе изротирала да иде окт па новембар). Децембра 31, учествовао је у програму Змај Телевизије „Снови се остварују – одбројавање до Нове године на Истоку“.  Прво је отворио програм са Џанг Јисингом песмом „Сви ми јуримо снове“, а затим је сам отпевао „Преостале године“ и „Магија“.

2020.[уреди | уреди извор]

24. јануара, први пут се појавио на празничном програму Празника пролећа централне кинеске телевизије учествујући у скечу „Свиђаш ми се, свиђам ти се“.

25. априла, објављен је Сјао Џанов сингл „Зрак светлости“.

У августу, почело је снимање телевизијске серије „Елитна јединица“, посвећена 100-годишњици оснивања Комунистичке партије Кине, у којој је Сјао Џан играо улогу мушког протагонисте, Гу Јије-а.

У октобру, појавио се у Си-Си-Ти-Ви специјалном програму истоименог празника „Фестивал дупле деветке“ где је певао „Најсјајнију звезду ноћног неба“.

6. децембра, био је у „Глумци, молимо заузмите своја места 2“ где је као гостујући извођач отпевао песму „Дајем све да стигнем до тебе“.

20. децембра, појавио се на Додели награда Тенсент видео звезда и отпевао је тематску песму и интерлудију ТВ серије „Водич до краја мог живота“.

31. децембра, поново је учествовао у програму Змај Телевизије „Снови се остварују – одбројавање до Нове године на Истоку“.

2021.[уреди | уреди извор]

У 2021, играо је улогу Пацијента 5 у драми „Сан као сан“ у адаптацији позоришта „Јангхуа“ .

2022.[уреди | уреди извор]

У фебруару, објављено је да ће глумити у драми (постављеној у доба касног Ћинга 1930/40-их) под називом „Море из снова“ у улози Сјао Чуншенга.

У марту, емитована је ТВ серија „Заклетва љубави“. Са својом улогом као Гу Веи, Сјао Џан је освојио прву место у Индексу драма ликова у Кини за ову годину.

У септембру, било је најављено да ће глумити Шенг Јанг у урбаној емотивној серији „Сунце поред мене.“

2023.[уреди | уреди извор]

У мају те године, званично је најављен филм „Легенда о херојима Кондора: Најбољи хероји“, у режији Цуи Харка, по адаптацији Ђин Јонговог класичног романа „Легенда о херојима Кондора“ у којем Сјао Џан игра Гуо Ђинга.

У јуну, ТВ серија „Море из снова“ је званично емитована. Сјао Џанова глума у серији била је толико препозната/примећена да је на 19. кинеско-америчком фестивалу награђен признањем најбољег младог глумца године.

У октобру, извео је песму „Сапутници“, песму посвећену 10-годишњици иницијативе „Појас и пут“ у продукцији Кинеских Интернет вести.

У децембру, најављено је да ће глумити у историјској макијавелијанској драми „Легенда о Зангхаију“.

2024.[уреди | уреди извор]

У јануару, платформа „China.com“ објавила је да је Сјао Џан одабран за једног од 10 младих људи у 2023. години.

Филмови и телевизијски рад[уреди | уреди извор]

Серије[уреди | уреди извор]

године

емитовања

име серије улога
2016 ,,Академија за суперзвезде" Фанг Тијензе
,,Љубав кроз миленијуме 2" Шеф Лијанг
2018 ,,Ох! Мој царе" прва сезона Беитанг Моран
,,Ох! Мој царе" друга сезона
,,Пробијање небеса" Лин Сјуја
2019 ,,Неукротиви" Веи Вусијен / Мо Сјуенју
,,Лепота живота" Јен Бингјун
2020 ,,Најлепши бунтовник" Цаи Динг
,,Вук" Ђи Чонг
2021 ,,Континент Доулуо" Танг Сан
,,Елитна јединица" Гу Јије
2022 ,,Заклетва љубави" Гу Веи
2023 ,,Оно море из снова" Сјао Чуншенг
,,Најдуже обећање" Ши Јинг
,,Сунце поред мене" Шенг Јанг
предстојеће ,,Легенда о Зангхаију" Зангхаи

Филмови[уреди | уреди извор]

година

емитовања

назив филма улога
2018 ,,Записи о лову на чудовишта 2" Сјао Јао
2019 ,,Новички" Момак без ноге
,,Династија Жад" Џанг Сјаофан
предстојеће ,,Легенде о херојима Кондора: Највећи херој" Гуо Ђинг

Драме[уреди | уреди извор]

године датуми име представе улога место извођења
2021 22.04.-24.04. ,,Сан као сан" Пацијент број 5 Вухан
28.05.-30.05. Ћингдао
18.06.-20.06. Ченгду
24.09.-26.09. Хангџоу
29.10.-31.10. Шенџен
22.12.-26.12. Пекинг
2022 20.12.-25.12. Пекинг
2023 22.04.-25.04. Шенџен
30.04.-04.05. Си'ан

Музичка каријера[уреди | уреди извор]

Сјао Џан је дебитовао у групи X9, али је и поред тога имао и друге музичке пројекте. У октобру 2018. године избацио је свој први соло сингл под називом  „Довољно“, док је у априлу две године касније његова песма „Зрак светлости“  оборила Гинисов светски рекорд и добила је титулу најбрже продаваног дигиталног албума у ​​Кини.

Поред тога, неке од његових оригиналних песама су нашле своје место у филмовима и серијама: његова песма за истоимени филм „Два тигра“ и песма за филм „Династија Жад“ под називом „Питајте младост“, затим песма „Газећи по твојој сенци“  (серија „Ох! Мој царе“ ), „Необуздани“ („Неукротиви“, дует са Ванг Јибо-ом) и „Крај песме Чен Ћинг“ („Неукротиви“), „Радост живота“ ( „Лепота живота“), „Најсрећнији“ („Заклетва љубави“), „Били смо заједно“ („Елитна јединица“; дует са Тан Веивеи), као и песма „Смех Плавог мора“ за игрицу на телефону „Насмејани поносни путник“.

Добротворне активности[уреди | уреди извор]

  • Дана 2. фебруара 2015. године, Сјао Џан је учетвовао у снимању кратког филма о јавној добробити компаније Тенсент Видео „Заштитни зид за самоспасавање младих“.
  • Maja 14. 2019. године, учествовао је у пројекту „Пут до књига“ који су заједно спонзорисале Кинеска фондација за смањење сиромашства о Сина Вести АПП како би се прикупили ресурси за електронске књиге за сиромашне студенте.
  • 29. августа 2019. године, Сјао Џан је снимио кратки видео као амбасадор бренда „Крест“ и најавио да ће сав профит бити дат у добротворне сврхе.
  • 13. новембра 2019. године, подржао је пројекат „За фудбалске снове младих у Јуеншану“ , скрећући пажњу на „остављену децу“, односно децу чији су родитељи отишли из мањих средина да раде у већим градовима.
  • Дана 19. новембра 2019. године, био је учесник у четвртој добротворној акцији „Сви смо (ми) волонтери“ скрећући пажњу на заједницу особа са аутизмом.
  • Фебруара 8. 2020, Сјао Џан и Ли Јучун заједно су отпевали песму „Вечни мир“ како би унели топлину/наду/подршку људима који су се борили са епидемијом.
  • Дана 26. фебруара 2020, био је наратор за кратки видео посвећен подршци борбе против епидемије „Тридесет три“ који је објавио Џиху, у ком је забележено 33 дана борбе против епидемије у Новој години.
  • 10. маја 2020, учествовао је у добробитној акцији „Ревитализација Хубеија, народна акција“ организације за Људи против поплава како би помогли економском ревитализацији Хубеија. Сав приход од мајица продатих током директног преноса биле су додељене Хубеију.
  • 11. јуна 2020, Народна влада округа Ју и Људи на мрежи били су заједно домаћини за догађај „Помоћ јавног благостања за пољопривреду и медијско банкарство“, а Џан је служио као службеник за искуство у производима за смањење сиромаштва.
  • 21. јула 2021, због великих поплава изазваних јаким кишама у Хенану, донирао је 1 милион јуана областима погођеним катастрофом у Хенану.
  • 17. априла 2022, донирао је 500.000 ренминбија Фондацији Амити за подршку превенције и контроле нове епидемије коронавируса у Шангају.

Скандали[уреди | уреди извор]

У фебруару 2020, неки фанови су сматрали да је фан новела о Сјао Џану под називом „Понор//Падање“ (Falling) чији је аутор Веибо налог „MaiLeDiDiDi“, која је уврштена у оквиру платформе библиотеке АО3, намерно вређа Сјао Џана. Стога је објављен чланак о инциденту. Веибо и лофтер линкови су коришћени као докази за пријаву ауторовог „порнографског“ и других понашања одељењу за интернет надзор кинеске владе. Фебруара 29, Велики заштитни зид је блокирао приступ АО3 библиотеци у Кини. Неки нетизени (корисници интернета) верују да је блокирање изазвано због бројних извештаја фанова Сјао Џана против библиотеке АО3. Део нетизена погођени овим инцидентом су бојкотовали производе који су га спонзорисали. Марта 1, Сјао Џан студио издао је званично саопштење у ком се наводи да Сјао дубоко жали и извињава се због утицаја овог инцидента, и позива фанове да се рационално односе према познатим личностима. 5. марта, нетизени су открили неке од ранијих примедби Сјао Џана што је изазвао бурне дискусије на интернету. У мају, Сјао Џан је прихватио интервју са Кина-Сингапур Ђинг Веи-јем где је изјавио: „Уколико су ове контраверзе изазвале одређени импакт/утицај и проблеме корисницима интернета, овде сам да им се искрено извиним.“