Корисник:Jana92

С Википедије, слободне енциклопедије

Језеро Перућац

Језеро Перућац се налази на 13 километара од Бајине Баште протеже се дужином од 52 километра, узводно све до Вишеграда. Територију НП “Тара” оно покрива са 25 километара. Дубина језера је променљива и креће се до 60 метара, а ширина је од 100 до 1.600 метара. Језеро је настало изградњом хидроелектране, чија је висина 90 метара, а дужина 461 метар. Језеро Перућац је добило назив по истоименом месту. Са планине Тара пружа се поглед на језеро и на Дрину. До Перућца се мозе доћи и пратећи слив Дрине. Приобални део и дно су каменити, а на појединим деловима сачињени од камених блокова који вертикално пониру у воду. Обала је стрма, тако да у просеку већ на пар метара од обале дубина достиже вредност измедју три и осам метара, зависно од водостаја. Средина језера представљ границу измедју Републике Српске и Србије.

Врсте риба у језеру Перућац[уреди | уреди извор]

На овом делу Дрине лови се мрена, клен, плотица, шаран, сом и лињак. Клену је могуће ловити вараличарењем, мушичарењем или на пловак. Плотица се лови мушичарењем, на имитације скакавца и кромпирове златице или на исте, живе инсекте. Мрена се пеца дубински, на ровца, глисту, качкаваљ или "зденка" сир. Скобаљ се хвата на пловак, најбоље на хлебну ружу или црва. Сом се у сезони најчешће лови тролингом (повлачењем варалице из чамца), којим је могуће остварити одличне улове. [1]

Одмор на Перућцу[уреди | уреди извор]

Сезона купања траје два месеца ( јул и август ). На језеру је изграђена плажа на сплавовима, која је привезана за обалу и може се по потреби померати ка већим дубинама. Плажа у Перућцу има понтоне са базенима за децу. Бовама је ограђен простор за купање, стално су присутни спасиоци на обали и спасилачки чамац на води. Ту су и тушеви, тобогани, скакаонице, могућност изнајмљивања сандолина, педолина, чамаца, предиван ресторан. Велико уживање пружа вожња бродом по језеру. Некада су била два брода у Перућцу са по 60 места, која су саобраћала кањоном Дрине од Вишеграда до Перућца. Данас је поново актуелна вожња бродом у туристичким чамцима која је прави доживљај.

Референце[уреди | уреди извор]