Корисник:Jelena Raskovic/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Суве смокве[уреди | уреди извор]


Смоква је плод биљке, то јест воћа чији је латински назив Ficus carica. То је права медитеранска воћка, која се може јести сирова или сува. Такође, може бити и добар додатак ракији лозовачи, као и другим разним јелима.

У себи садржи 10% воћног шећера, а посебно треба истаћи да је богата пигментом бета-каратена (90-100g). 

Свежи плодови садрже доста шећера, 12-14% , углавном су то фруктоза и глукоза , затим органске киселине 0,1-0,4% (јабучна и лиминска киселина) и значајне количине пектина.

Суви плодови смокве су јако калоричне јер садрже од 50 до 70% шећера.

За сушење смокава, нису погодне све сорте смокава. Најчешће се користе касно летње сорте, односно јесење каснијег сазревања, а једне од њих су Белица и Заморчица. Плодови смокеве намењени за сушење морају бити здрави и суви. Беру се у стадијуму пуне зрелости, када плодови садрже највише шећера, а тада су најмекши. Смокве намењене за сушење беру се са све петељком.



Традиционалан начин сушења смокви[уреди | уреди извор]

Свеже убране смокве слажу се дршком према доле на простирке које су направљене од трске или од плетене леске (1 x 2 m) и постављају на дрвена уздигнута постоља. После недељу дана, смокве се морају окренути ради равномернијег сушења са обе стране. Увече их треба уносити у прозрачне просторије, како би се избегло евентуално деловање росе или кише. Сваког дана, смокве треба пребирати и издвојити оне које су напале гљивице, бактерије . Спољашњост смокве се суши од 4 до 7 дана, док унутрашњост остаје мекан. Просушене смокве се пакују у папирне кесе и оставе на промаји или ветру, а након тога се потапају у врелу морску со на 20ак секунди, затим се поново враћају на процес сушења. Правилно осушене смокве имају различите боје, што зависи од сорте. Влага осушене смокве је око 25%.

Савремен начин сушења смокви[уреди | уреди извор]

Смокве се након брања слажу у коморе, где најпре пролазе кроз процес сумпорења, како би се спречила појава бактерија и других непожељних штеточина. Ови узрочници могу изазвати штетне процесе при врењу, оксидације, труљења и промене боје плодова. Осим сумпорења постоје и други начини заштите плодова. Један од таквих је потапање плодова у 10%-тни раствор аскорбинске киселине, који делује као антиоксиданс . Дозвољена концентрација S02 је 2000 mg/ kg смокве. Смокве са превише сумпора нису здравствено исправне и не смеју се продавати на тржишту. Сумпорење се обавља у посебним коморама. Сумпорење се извршава тако што дим од сумпорења долази одоздо. Тај процес у просеку траје од 30 до 45 минута. Након сушења следи сортирање , одвајање ситнијих од крупнијих, а оштећене се одбацују. Након тога следи прање и пастеризација производа. Процес пастеризације траје 20-ак секунди, након прања смокви, плодови се потапају у врелу воду уз додатак 2-3% кухињске соли. Суве смокве је најбоље чувати у прозрачним просторијама на температури 0-10°C , а влажност ваздуха 60-65%. У таквим условима могу се чувати и до пола године.