Корисник:Jelenacvetkovic123/песак2

С Википедије, слободне енциклопедије

Гроене Харт (холандски Groene Hart)[1] је релативно слабо насељена област Холандије која покрива већи део средњег дела мегалополиса Рандстад. Главни холандски градови Ротердам, Хаг, Лајден, Харлем, Амстердам и Утрехт окружују ову област. Градови унутар Гроене Харта укључују Зоетермеер, Алпхен ан ден Ријн, Гоуда, Воерден и мање градове Сцхоонховен, Оудеватер, Хаастрецхт, Ниеувкооп, Монтфоорт, Ваддинквеен, Бодегравен и Боскооп. Гроене Харт карактерише сеоски карактер који је у супротности са урбаним подручјима око њега. Пољопривреда, природа и рекреација су примарне активности у Гроене Харту. Становници и градски посетиоци често могу пронаћи одмор и многе зелене површине. Млинови, насипи и холандске краве су главне знаменитости ове равничарске области. Захваљујући различитим одвојеним бициклистичким стазама у Гроене Харту, ово подручје се врло добро може истражити бициклом. Гроене Харт је од велике важности за консолидацију броја холандских ливадских птица. У овој области се могу наћи врсте птица црнорепа богвица, северни вијун и евроазијска буковача.

Локација Гроене Харт-а

Историја[уреди | уреди извор]

Од златног доба Холандије постојао је прстен градова који окружује зелену и отворену централну област. Ово подручје је средином двадесетог века добило надимак „Гроене Харт“. Гроене Харт се развио на територији између великих градова у западној Холандији као подручје влажних ливада и мочвара. Ове мочваре нису биле погодне за изградњу, већ су коришћене за пољопривреду и производњу тресета.[2]

Географија[уреди | уреди извор]

Гроене Харт је област богата водом, са воденим телима као што су Лангерарсе Пласен, Ниеувкопсе Пласен, Реувијксе Пласен, Кагерпласен и Брасемермер. Поред тога, кроз ову област протичу реке као што су Ејсел, Рајна, Лек, Влист, Лоет, Ротте и Меије. Кроз ову област пролази једна од европских пешачких стаза. У Холандији је ово познато као Флорис В-пад, део холандског ЛАВ 1-3 пута. Такође, Лимес (бивша северна граница Римског царства у Холандији) је једна од историјских тема укључених у Гроене Харт.[3]

Владина политика[уреди | уреди извор]

Владина политика је усвојена 2003. за очување Гроене Харта. Омогућава већим градовима на ивици Гроене Харта да граде ограничене количине станова. Влада такође ограничава успостављање стакленика и других типова комерцијалних објеката унутар подручја. Предстојећи план за развој Гроене Харта укључује четири области:

  • Са спољне стране Гроене Харта налази се Рандстадски прстен градова. Ово је урбано подручје које готово у потпуности окружује Гроене Харт. Између ових урбаних подручја леже зелена окружења која се повезују са другим зеленим деловима Холандије.
  • Повезан са Рандстад прстеном је проширено подручје са пуно воде и шума. Ово се користи за рекреацију и као тампон против урбаног ширења.
  • Биће четири основна подручја за природу и спортове на води. Биће проширене површине мочвара, мочвара и других врста влажних шума. Ове четири области (Де Венен, Кримпенервард, Вецхтпласен и Холандсе Пласен) ће бити повезане једна са другом травнатим бермама.
  • Између централних и спољашњих подручја биће пашњаци за природу, рекреацију и пољопривреду.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Het Groene Hart van Holland”. Het Groene Hart (на језику: холандски). Приступљено 2021-12-18. 
  2. ^ „Groenehart Archieven | homepage”. web.archive.org. 2007-02-05. Приступљено 2021-12-18. 
  3. ^ „Van Randstad tot Delta metropool: De toekomst van West Nederland”. web.archive.org. 2007-03-11. Приступљено 2021-12-18.