Корисник:Jovanam123/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Уба је општина која се налази у Минас Жераису, у Бразилу, 290,88 километара југоисточно од Бело Хоризонтеа и 284,31 километара северно од Рио де Жанеира. Процењена популација града Уба била је 116.797 становника 2020 године. [1]Тренутни градоначелник Уба је Едсон Теишера Фиљо.

Некада су били велики произвођачи дувана. Уба има један од главних паркова индустрије намештаја у Бразилу. Град је привредни и културни центар Убе.

Историја[уреди | уреди извор]

Уба, Бразил, развио се кроз различите фазе, почевши од колонијалног периода када су португалски колонизатори основали насеље. Током 18. и 19. века, град је растао углавном захваљујући пољопривреди и производњи шећера. Међутим, прави процват доживљава у 20. веку када постаје значајан индустријски центар, посебно познат по својој текстилној индустрији. Ова индустрија је привукла велики број миграната из различитих делова Бразила, што је додатно утицало на раст града и његову културу. Данас, Уба је позната по својим текстилним фабрикама, али и по разноврсној економији која укључује и друге секторе попут производње намештаја и електронике. Град такође чува своје културно наслеђе кроз различите манифестације и догађаје.

Насељење[уреди | уреди извор]

До насељавања слива Помбо дошло је у почетку због рударских активности. Крајем 18. и почетком 19. века, неколико породица је напустило Маријану, Оуро Прето и друге рударске центре у потрази за плодном земљом где би могле да имају сигурнији и стабилнији живот. Регије код реке Итајаи, реке Цхопото, реке Помба, између осталих, биле су од великог интереса због њиховог плодног земљишта.

Покушаји колонизације Цороадоса, Цоропоса, Пуриса и Ботоцудоса увек су се завршавали биткама између домородачког народа и колонизатора. У борбама, староседеоци би завршили или заробљени или убијени посебно кад су у питању жене или деца.

Због међународног притиска против геноцида над домороцима, краљ Португала је био убеђен да нареди гувернеру Луису Диогу Лобо да Силви да организује експедицију у покушају да се пријатељски приближи староседеоцима. 1797. године Капетан Франсиско Пирес де Фарињо, који је био упознат са траговима шумама и културним обичајима, именован је посебним водичем са контролном моћи.

Отац Исус Марија стигао је на реку Уба, где су живели становници Корада. Ти домороци су користили неку врсту траве, Гинериум сагиттатум да направе стреле које су користили. Између 1797. и 1798. године дароване су прве парцеле око реке.

1805, капетан Антонио Јануарио Карнеиро и његов зет командант Хозе де Фарија Алвим Чезарио, стекли су неколико земљишних површина који су претходно припадали општини Сао Жоао Батиста до Президио. У овом периоду, према договору Ватикана и католичких монарха, када је основано насеље у колонијама, црква је требало да буде прва зграда која ће бити изграђена. Док су бивши власници земље били забринути за своје фарме, Антонио Јануарио Карнеиро је идеализовао оснивање насеља. Његов први корак је био да предводи покрет за потписивање петиције којом се тражи дозвола за изградњу цркве. 3. новембра 1815. молба је дозвољена.

Да би промовисао ово насеље, капетан Јануарио Карнеиро је довео све раднике потребне за изградњу цркве дајући им мале комаде земљишта, становање и храну.Капела је добила име Светог Јануарија, а село Цапела де Сао Јануарио де Уба (Капела Светог Јануарија од Уба).

Због раста села, 7. априла 1841. године подигнуто је у Парокуиа де Сао Јануарио де Уба (Парохија Светог Јануарија Убаског). Развој града се одвијао постепено око жупе. Због развоја жупе и делатности становника, посебно плантажа кафе, насеље је званично признато као село 17. јуна 1853. године, а 3. јула 1857. године инкорпорирано као општина.

Прво градско веће сачињавали су:

•пуковник Франциско де Ассис Атаиде

•Педро де Соуза Озорио

•Максимијано Хосе Переира де Соуза

•Јоакуим Виеира да Силва Пинто

•Маноел де Оливеира да Силва Брандао

•Диого да Роцха Бастос

Географија[уреди | уреди извор]

Уба се налази у Минас Жераису. Већина града налази се у сливу реке Параиба до Сул, а мањи део у сливу реке Доце. Град није окружен ниједном великом реком. Река Уба пролази кроз град од северозапада ка југоистоку и одговорна је за одводњавање већине канализације у граду.

Град се налази у долини и има само 5% своје површине равно, а остало је неравно. Надморска висина се креће од 295 метара до 875 метара.

Клима[уреди | уреди извор]

Клима Уба се може назвати тропска, са просечном годишњом температуром између 18 и 30 степени.Град се сматра најтоплијим у том подручју, а температуре могу достићи и преко 40 °Ц (104 °Ф) између новембра и фебруара.[2]

Зона да Мата



Значајни људи[уреди | уреди извор]

Ари Барозо, композитор и радио

Еугенио Герман, први бразилски интернационални шаховски мајстоp

Евандро Солдати, манекен

Мауро Мендонца, глумац.

Нелсон Нед, певач.


Spoljasnje veze[уреди | уреди извор]

Тропска клима
Гувернер

Колонизација

Istorija Brazila



Референце[уреди | уреди извор]

[1]

[2]

  1. ^ а б „IBGE 2020”. Приступљено 03. 07. 2020. 
  2. ^ а б „Condições e previsões climáticas emBrasília, Distrito Federal - The Weather Channel | weather.com”. The Weather Channel (на језику: португалски). Приступљено 2024-04-30.