Рударство

Из Википедије, слободне енциклопедије
Рудник бакра у близини Сребрног града у Новом Мексику

Рударство је веома стара индустријска грана која се бави процесом ископавања руда и њене припреме за искоришћавање у разним областима индустрије или за непосредно коришћење у свакодневном животу.

Рудници се по начину ископавања деле на површинске и дубинске. Материјали који се често ископавају су: боксит, калај, цинк, дијамант, земни гас, магнезијум, манган, бакар, никл, олово, платина, нафта, со, сребро, титанијум, уранијум, угаљ, злато и гвожђе. Сем њих често се ископавају и: глина, песак, гранит и кречњак.

Подземно рударство[уреди]

Подземно рударство се односи на групу подземних рударских техника које се користе за издвајање угља, уљаних шкриљаца и других минерала или геолошке грађе из седиментних (меких) стена. Пошто су депозити у седиментним стенама често слојевити и релативно мање тешки, рударске методе се разликују од оних који се користе за руде у магматским и метаморфним стенама. Подземне експлоатационе технике такође знатно разликујемо од оних за површинску експлоатацију.

Подземна експлоатација се примењује за добијање минералних сировина које се налазе у дубљим деловима Земљине коре.

Подземна експлоатација је много захтевнија, јер осим основне делатности копања, захтева читаву врсту мера које треба да осигурају сигуран рад, као што је: вентилација, подграђивање (делимично или потпуно), црпљење воде, откривање присутности штетних гасова и заштиту запослених рудара од њих, посебан начин транспорта минералних сировина.

Површинска експлоатација[уреди]

Површинска експлоатација обухвата стрип рударство, отворени коп, маунтнтоп ремувал, то је широка категорија рударства у којој се уклања земљиште изнад минералне сировине тј. врши се укалањање јаловина како би се дошло до рудног тела. Овај тип екслоатације отпочиње са применом средином 16. века али због своје практичности он постаје један од најдоминантнијих начина експлоатације на свету (Примера ради у САД највећи проценат рудника је површински).

Овај облик рударсва користи неке од највећих машина на свету као што су дампер, ротони багер, багер дреглајн.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]