Пређи на садржај

Корисник:Kadliscepada/песак2

С Википедије, слободне енциклопедије
Народна библиотека Брус

Народна библиотека Брус је установа културе која у свом саставу има више одељења и читаоницу.

Пружа подршку индивидуалном образовању и формалном образовању на свим нивоима, подстиче креативност код деце и младих, повећава свест о локалном и националном културном наслеђу, обезбеђује слободан приступ информацијама за све грађане, доприноси развијању читалачких навика, квалитетном коришћењу слободног времена.

Историјат[уреди | уреди извор]

У време краља Милана Обреновића, 1871. године када је Брус проглашен варошицом, виђенији људи доприносе развоју просвете и културе - отварањем читалишта, 30. новембра те године. Тог дана читаоница је имала 10 књига, 4 часописа, 2 слике већег формата и 19 учлањених особа. Београдски лист "Радник", издавача Светозара Марковића, први доноси вест да је у Брусу отворена читаоница. [1]Читаоница није имала стални простор, мењајући га, активност се одвијала по приватним кућама, у згради Јеличића и црквеном дому. Општинска библиотека у Брусу, основана је 1966. године, на предлог Савета за просвету и културу СО Брус. 1978. године, библиотека је добила свој стални простор, у Дому културе наменски грађеним простору за то, тада је већ унето било 4000 књига, о којима се старао један библиотекар.[2]

Садашњост[уреди | уреди извор]

Библиотека данас располаже разноврсним фондом са око 34.000 библиотечких јединица и богатим фондом серијских публикација, као и некњижевном грађом, има око 700 чланова и у току године пружа многобројне и разноврсне услуге и информације.

Поред основне делатности, Библиотека се бави и издаваштвом, тако да иза ње стоје бројна издања са циљем афирмације установе у локалној заједници, али и афирмације писане речи и локалних аутора писаца, песника свих узрасних категорија, пре свега младих, којима се на овај начин пружа подршка.

Вођени чињеницом да библиотека треба да буде културно средиште и место окупљања свих грађана, место где ће се стварати и неговати читалачке навике и подстицати развој креативности, запослени у овој установи , током године организују разноврсне културне програме као што су књижевне вечери, сусрети са књижевницима, изложбе, предавања и радионице на различите теме.

У циљу задовољавања потреба свих корисника , библиотека је приступила новим информационим технологијама.Целокупан књижни фонд је унет у COBBIS базу- Кооперстивни онлајн библиографски систем и сервис, као и COBBIS позајмицу читаоца евидентирањем преко ове базе.[3]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Stamatović, Desanka (2011). Čitališta u Srbiji u XIX veku (2., dop. izd изд.). Pančevo. ISBN 978-86-85131-17-2. OCLC 866736335. 
  2. ^ https://www.brusonline.com/kultura/14543-narodna-biblioteka-brus-30-novembra-obelezila-150-godina-postojanja-i-rada.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  3. ^ https://www.stvarnostonline.co.rs/vest/5371.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)

Спољашњи линкови[уреди | уреди извор]

"Интернет презентација Народне библиотеке Брус" https://bibliotekabrus.rs