Корисник:Katarinais421/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Заједно уз вожњу (филм)[уреди | уреди извор]

Заједно уз вожњу
Жанрљубавна драма
РежијаСофија Алварез
СценариоСофија Алварез
ПродуцентБрајан Ункелес
Ерик Њумен
Темељи се нароману Along for the Ride Сарa Десен
Главне улогеЕма Пазаров

Белмонт Камели
Кејт Босворт
Дермот Малрони

Енди Макдауел
МузикаBeach House
Продуцентска
кућа
Screen Arcade
ДистрибутерNetflix
Година2022.
Трајање106 минута
Земља САД
Језикенглески

Заједно уз вожњу (енгл. Along for the Ride) америчка је романтична драма написана и режирана од стране Софије Алварез 2022. године, базиран на истоименом роману Саре Десен. Неки од глумаца у овом филму су Ема Пазаров, Белмонт Камели, Кејт Бозборт, Енди Макдауел и Дермот Малрони. Netflix је објавио филм 6. маја 2022. године.[1] Званични опис филма гласи: "Лето пре одласка на колеџ, Ауден упознаје мистериозног Елиа, колегу по несаници. Док приморски градић Колби спава, њих двоје се упуштају у ноћну потрагу како би Ауден доживела праву забаву и безбрижан тинејџерски живот за који никада није знала да жели."[2]

Радња[уреди | уреди извор]

Недавно дипломирана средњошколка, осамнаестогодишња Ауден Вест одлази да живи са својим оцем Робертом у мали приморски градић Колби, желећи да проведе безбрижно лето пре него што крене на колеџ.[3] Због мајчиног и очевог статуса и Аудениног примерног учења, њена мајка се противи томе да она проводи време са оцем.[4] Роберт је, као отац, био одсутан годинама, затварајући се у своју канцеларију да би радио на својим студијама. Такође, Роберт се поново оженио са Хајди и са њом има мало дете, али он понавља своје грешке из прошлости и поново одсутан у чувању детета.[5]

На сугестију Хајди, Ауден првог дана боравка са њим одлази у Тип. Ауден се опушта и експериментише, па долази до пољупца са једним момком, због ког ће касније зажалити. Хајди следећег дана води Ауден у своју радњу, бутику одеће за плажу, где јој је посао да се брине о рачунима, а у радњи се суочава са три девојке које је претходне ноћи видела на Типу. Једна од три девојака са којима ради је Меги, бивша девојка момка са којим се Ауден претходну ноћ пољубила. Поред Меги, Ауден постаје колегиница са Естер и Леом.

Ауден, која је усамљена и пати од несанице, лута улицама града док сви остали спавају.[6] Десет дана након њеног доласка у град упознаје Елиа, који такође пати од несанице. Њихово пријатељство почине да се заснива уз касне ноћне шетње и разговоре.[3] Ели је BMX бициклиста и сваке ноћи је води у нове авантуре, изазивајући је да прође кроз све ствари које је пропустила током одрастања. На њиховом првом изласку, одлазе у тајну продавницу пита где јој представља игру "Повежи четири". Следећег пута одлазе да играју мини голф, а она му говори да никада није имала прилику да носи хаљину за матуру.

Ауденина мама се појављује једног кишног дана и одводи је на ручак, очигледно завидна на бившег супруга и његову нову жену Хајди. Ауден постаје све ближа са девојкама са којима ради, па је оне позивају да гледа и подржава Меги која се такмичи у BMX трци. Касније је позивају и на кућну журку, а Ауден тамо сазнаје за Елијеву несрећу у којој је изгубио његовог најбољег пријатеља Абу, када је на њих налетео возач у алкохолисаном стању док су се враћали са такмичења.[7]

Током изласка на ком су гледали филм "Принцеза невеста", Ауден и Ели разговарају о томе како су ноћне птице. Она тада признаје да је то почели када је била дете, покушавајући да спречи своје родитеље да се свађају, али он као и обично не дели своју причу са њом. Те вечери она проналази видео записе Елиа и Абе на YouTube-у.

Једно вече, Ауден пристаје на нову авантуру, па оно заједно проваљују у светионик. Касније, док су разговарали у Елијевом камиону, он је наговара да поново научи да вози бицикл, а она покушава да покрене тему у вези његовог BMX. На једном изласку, док је возио у колицима за куповину, колица су се преврнула, и иако је она добро, он јој се дубоко извињавао.

Када Ауден спомене да би могли да посете фестивал хот догова на прослави Дана независности, Ели јој жели леп провод, али одбија да иде са њом. Неколико сати касније, он заправо долази на фестивал и изненађује све. Како би сви заборавили на то, Ауден и Ели започињу гађање храном. Убрзо након тога, сви одлазе на ноћно купање, а Ауден и Ели се први пут љубе и то испод ватромета.

Током одласка по кафу, Ауден скреће са пута, видећи свог тату са кофером испред кафића, а он се жали на то како су све нове маме луде. Ауден га суочава са његовим грешкама и говори му да одустаје чим ствари постану тешке. Она позива Хајди, која јој објашњава да је изгубила контролу јер он није желео да као породица прославе Дан независности, њен омиљени празник. Позивајући своју мајку ради подршке, јер је она адвокат који се залаже за права жена, вози ка кући да би пружила моралну подршку Хајди. Међутим, између њеног разговора са оцем и Аудениног позива, отац се вратио кући и почео да помаже око бебе.

Ауден и Ели су привремено у свађи због вожње бицикла, она не жели да призна да никада није научила како се вози, а он због тога што је престао да вози након Абине смрти. Она пита Меги да је научи, а он се враћа свом тренингу. Неколико дана касније, Ауден одлази да гледа Елија који се такмичи. Након његове победе, она прилази да му честита и они се помире.

Ели се појављује обучен у одело, а Ауден излази обучена у своју матурску хаљину. Одлазе до плаже возећи бицикле, а тамо им се придружују њихови пријатељи који су такође у обучени за матуру и праве импровизовану журку.

Завршна сцена приказује Ауден како гледа разгледницу коју јој је послао Ели из Барселоне, пре него што она и Меги, сада цимерке на колеџу, оду на ручак.

Ликови[уреди | уреди извор]

Ауден интровертна тинејџерка, одлази код свог тате и маћехе на лето у нади да ће се мало забавити у својим тинејџерским данима и авантурама које је пропустила у средњој школи. Услед непредвиђених околности и отуђења од тинејџерки у Колбију, она своје време проводи највише са Елијем, колегом по несаници коме задатак постаје да јој пружи сва искуства из детињства која није доживела.

Ели је родом из Колбија, а одрастао је радећи на бициклима и радећи на BMX триковима. Његова BMX каријера је била у успону све док га трагедија, у којој је изгубио најбољег пријатеља, није натерала да се повуче. Сада ради у локалној продавници бицикала и проводи ноћи возећи се сам на пристаништу, све док не упозна Ауден.

Роберт је Ауденин отац, ког она обожава. Он је писац који је више заљубљен у свој рад него у своју породицу. Своје сате проводи у својој радној соби радећи на свом следећем ремек-делу, док се његова нова супруга Хајди брине о новорођеној ћерки. Колико год да је срећан што своје време проводи са Ауден, он има обичај да своје писање стави изнад свега.

Викторија је Ауденина мајка која је одгајала. Она је професорка која очекује да њена ћерка буде мање ћерка тинејџерка, а више одрасла колегиница са којом може да разговара о књижевности. Мало је рећи да није била одушевљена идејом да њена ћерка проведе лето са оцем.

Хајди је Ауденина маћеха, Робертова нова жена. Као нова мама, она се бори да избалансира бригу о новорођенчету, вођење сопствене продавнице и повезивање са својом пасторком. Ауден је вољна да јој помогне, али колико дуго може да гледа како њен отац оставља Хајди саму да се брине о њиховом детету?

Меги је све што Ауден није, она се дружи са свима, има љубавних драма, и као једна од девојака која ради у Хајдиној радњи, блиска је са Ауденином маћехом. Након тешког почетка њиховог односа, Ауден и Меги сазнају да имају више заједничких интересовања него што су мислиле.

Леа је једна од Мегиних најбољих другарица и колегиница у Хајдиној радњи. Она ужива у терању Ауден да буде друштвенија и инсистира на томе да добије све детаље о њеној вези са Елијем.

Естер заокружује трио Аудениних нових пријатељица и колегиница. Она је мало другачија од осталих, она брзо пружа "маслинову гранчицу" новој девојци у граду, Ауден. У Колбију је позната по свом помало бунтовном животу и по томе што је певала исту песму на свакој забави.[8]

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Ема Пазаров Ауден
Белмонт Камели Ели
Кејт Бозборт Хајди
Лаура Кариуки Меги
Енди Макдауел Викторија
Дермот Малрони Роберт
Џи Ханелијус Леа
Самиja Финерти Естер
Пол Кармирјан Адам
Маркус Скрибнер Волас
Рикардо Хуртадо Џејк

Продукција[уреди | уреди извор]

У априлу 2021. године, Deadline Hollywood је објавио да је започета продукција филма по узору на роман Along for the ride Саре Десен из 2009. године, након што је Netflix откупио филмска права.[9] Софија Алварез, која је претходно радила на две романа Џени Хан за ову платформу, ангажована је да напише сценарио и режира филм.[10]

Снимање је почело 22. априла 2021. године у Северној Каролини у граду Каролина Бич,[11] а локације за снимање су градови Вилмингтон, Куре Бич и Оук Ајланд.[12] Снимање се наставило до почетка јуна, што је укључивало снимање на локацији County Line MX у месту Болтон, Северна Каролина.

Рецензије[уреди | уреди извор]

На веб сајту који прикупља и генерише рецензије Rotten Tomatoes, 57% од 23 рецензије критичара су позитивне, са просечном оценом 5,8/10.[13] Већина критика према филму долази од рецензената који тврде да је филм поједностављена верзија истоименог романа, док су други тврдили да је филм пренатрпан, али има занимљиве и емотивне тренутке са изврсним изведбама глумаца.[3][7] Барем један критичар је тврдио да у филму недостаје континуирана искра традиционалне тинејџерске романтичне комедије, коју је могуће видети у филму "Момцима које сам волела" и делимично критиковао представљање главног лика, Ауден од стране режисера, и описао га као површно. Такође, површност ликова је нагласио и један критичар New York Times-a, који је тврдио да су ликови поједностављени како би се створила "Instagram-friendly" прича, остављајући филм без јасних сукоба или улога.[14] Други критичар је истакао утицај локације снимања филма, тврдећи да су уз сценарио и глумце, локације у Северној Каролини допринеле оживљавању поставе филма.[4]

На сајту Common Sense Media организација овај филм оцењује са 3/5 звездица и декларише овај филм као погодан за 13+ узраст. Они истичу да су тинејџери приказани као љубазни, промишљени и пуни младалачке енергије, а и да порука подстиче да испробавамо различите верзије себе током живота. Као позитивне узоре говоре о томе како Ели подстиче Ауден да доживи нека искуства која није, а она њему помаже да се суочи са својом тугом и настави даље са њом. Такође, наводе како су Меги и остало друштво великодушно прихватили Ауден у своје друштво, што је добар узор младима. Једине непријатности у филму су то што тинејџер тугује за пријатељом који је погинуо и то што се друга тинејџерка сећа како су се њени родитељи свађали и нису јој пружили безбрижно детињство.[15]

Издање[уреди | уреди извор]

Филм је дебитовао на Netflix-у 06. маја 2022. године.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „@NetflixFilm”. Twitter (на језику: српски). Приступљено 2023-05-17. 
  2. ^ April 22, Jolie Lash; EDT, 2021 at 08:39 PM. „Netflix finds its next 'To All the Boys I've Loved Before' in YA novel 'Along for the Ride'. EW.com (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-17. 
  3. ^ а б в „Carolina, Kure Beach make for romantic setting in Netflix's scenic 'Along for the Ride'. Wilmington Star-News (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-18. 
  4. ^ а б Rucker, Boyce. „REVIEW: Netflix’s ‘Along for the Ride’ brings young adult themes and vivid imagery to Wilmington”. The Seahawk. Приступљено 2023-05-18. 
  5. ^ Horton, Adrian (2022-05-06). „Along for the Ride review – Netflix teen romance is missing a spark”. The Guardian (на језику: енглески). ISSN 0261-3077. Приступљено 2023-05-18. 
  6. ^ Treese, Tyler (2022-05-06). „Along for the Ride Interview: How Being a Stepmom Informed Kate Bosworth's Performance”. ComingSoon.net - Movie Trailers, TV & Streaming News, and More (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-18. 
  7. ^ а б Imami, Sabriya (2022-05-13). „Netflix adapts Sarah Dessen’s novel ‘Along for the Ride’ perfectly”. The Michigan Daily (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-18. 
  8. ^ „Meet the Cast of ‘Along for the Ride. Netflix Tudum (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  9. ^ N'Duka, Amanda (2021-04-22). „‘To All The Boys’ Scribe Sofia Alvarez To Helm ‘Along For The Ride’ Adaptation For Netflix; Kate Bosworth, Andie MacDowell Among Cast”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-18. 
  10. ^ „Everything We Know About Netflix's Next Big Teen Rom-Com, Along for the Ride”. Harper's BAZAAR (на језику: енглески). 2021-04-26. Приступљено 2023-05-18. 
  11. ^ „Crews begin filming in Carolina Beach for Netflix movie 'Along for the Ride'. WWAYTV3 (на језику: енглески). 2021-04-21. Приступљено 2023-05-18. 
  12. ^ Staff, WECT (2021-04-20). „Netflix movie ‘Along for the Ride’ to begin filming in Wilmington this week” (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-18. 
  13. ^ „Along for the Ride - Rotten Tomatoes”. www.rottentomatoes.com (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-18. 
  14. ^ Wilson, Lena (2022-05-05). „‘Along for the Ride’ Review: Becoming a Kid Again”. The New York Times (на језику: енглески). ISSN 0362-4331. Приступљено 2023-05-19. 
  15. ^ „Along for the Ride Movie Review | Common Sense Media”. www.commonsensemedia.org (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]