Netflix

Из Википедије, слободне енциклопедије

Netflix kompanija pruža usluge strimovanja muldimedijalnog sadržaja preko preko interneta i slanjem štampanih DVD izdanja. Usluge koje pruža ograničene su na: Severnu i Južnu Ameriku, Karibe i delove Evrope (Danska, Holandija, Severna Irska, Velika Britanija, Finska, Norveška, Švedska). Kompanija je osnovana 1997. sa središtem u Los Anđelesu, u Kaliforniji. 2009. godine imala je 10 miliona registrovanih korisnika. Broj DVD pošiljki već je prerastao milijardu[1]. Aprila 2011. godine imala je preko 26 miliona korisnika od čega je većina (23,6) bila iz Sjedinjenih Američkih Država. Marta 2013. broj korisnika bio je 33 miliona, a Aprila iste godine 36,3 miliona. Septembra 2013. broj korisnika dostigao je 40,4 miliona. Trend da je većina korisnika iz Sjedinjenih Američkih Država (31,2 miliona) i dalje je nastavljen.

Netflix logo

Istorijat[уреди]

Netflix je osnovan 1997. godine u Skotskoj Dolini u Oblasti Santa Kruz u Kaliforniji. Nekadašnji saradnici u firmi Pure Software, Mark Randolf[2][3] i Rid Hastings bili su njegovi osnivači. Idejni pokretač bio je Rid Hastings u trenutku kada je morao da plati kaznu od 40 dolara zbog kašnjenja sa vraćanjem filma Apolo13. Hasting je prethodno bio vlasnik Pure Softwera koji je prodao za 700 miliona dolara od kojih je 2,5 miliona uložio u pokretanje Netflixa. Randolf sa druge strane, bio je jedan od osnivača firme MicroWarehouse namenjene prodaji računara. Takođe je bio i potprecednik za marketing u firmi Borland International.
Netflix je pokrenut 29. Avgusta 1997.[4] godine sa 30 zaposlenih i 925 ostvarenja spremnih za iznajmljivanje. Isplata se u početku vršila na tradicionalan način, ali 1999. godine uveden je sistem mesečne pretplate. Kompanija je izgradila ugled poslovanja po flat-fee modelu neograničenog iznajmljivanja, bez rokova i sa drugim pogodnostima.

Kompanija je u početku imala gubitke i dva puta je na berzi prodavala deonice. 2000. godine ponuđena je Blockbusteru za 50 miliona dolara ali ponuda je odbijena.

Prvi dobitci zabeleženi su 2003. godine.

Prodaja diskova rasla je i 2005. zabeležena je prosečna isporuka od milion DVD izdanja dnevno. 2007. godine isporučeno je milijardito DVD izdanje. Nakon toga Netflix prelazi na VOD (video-on-demand) sistem preko interneta i prodaja štampanih izdanja opada.

Kompanija ima zapaženu ulogu i u filmskom izdavaštvu. Preko produkcijske kuće Red Envelope Entertainment kompanija je objavila 16 nezavisnih filmova. 2008. Godine produkcijsa kuća je ugašena zbog izbegavanja konkurencije Netflixa sa svojim poslovnim partnerima.

2011. najavljena je nova promena. 18. Septembra te godine izvršni direktor Rid Hastings objavio je na svom blogu da će se služba štampanih izdanja u potpunosti odovijiti od internet strimovanja i da će joj se dodati nova opcija pošiljki video igara. Ovako odvojena služba za isporuku štampanih izdanja dobila bi svoj web sajt i novo ime Qwikster. Oktobra iste godine ova promena je opozvana.

2012. godine Netflix je ušao u saradnju sa Federalnom Izbornom Komisijom (FEC). Iz ovih razloga kompanija je dovedena u vezu sa suzbijanjem piraterije na internetu. Stručnjaci za odnose sa javnošću i izvršni direktkori negirali su ove tvrdnje. Njihov stav je da internet pirateija potstiče potražnju i da korisnici nakon što se zainteresuju preko piratskih kopija požele da dobiju punu legalnu uslugu.

Početkom 2013. godine objavljeno je da će Netflix održavati sopstvenu dodelu nagrada pod imenom The Flixies. Sem toga Netflix je na svom interfejsu dodao dugme za deljenje sadržaja na fejsbuku. Novembra te godine najavljeno je da će Dizni i Marvel obezbediti Netflixu premijerno emitovanje akcione serije sa početkom 2015. godine. Ove godine Takođe je dodat sadržaj emitovan na Američkom Kanalu 4, ITV-u i BBC networks-u.

Netflix van USA[уреди]

Prvi iskorak van granice Sjedinjenih Američkih Država Netflix je imao Septembra 2010. godine[5]. Prva država na koju je kompanija proširila polje svog delovanja je Kanada, omogućivši prikazivanje sadržaja preko interneta. 2011. godine polje delovanja prošireno je na Centralnu i Južnu Ameriku. Sledeće godine 2012. Netflix dobjia Velika Britanija i Irska.[6][7] Oktobra 2012 godine zemlje severne evrope (Norveška,Danska,Švedska,Finska) dobile su mogućnost korišćenja usluga ove kompanije. Holandija je dobila svoje pravo na Netflix septembra 2013. Najnovija obaveštenja su da će se Netflix proširiti na Francusku i Nemačku.

Netflix i igračke konzole[уреди]

Novembra 2008. godine Netflix je ušao u saradnju sa Majkrosoftom čime je omogućena povezanost sa Xbox Live-om. Vlasnici konzole Xbox 360 sa neograničenim Netflix nalogom i Xbox Live Gold nalogom mogli su da puštaju sadržaj Netflixa direktno preko konzole[8]. Posebna pogodnost Xbox-a je Party Mode, mogućnost da korisnici umreženi u okruženju virtuelnog bioskopa zajedno prate sadržaj Netflixa. Novembra 2013. u prodaju je pušten Xbox One, a Netflix je nedugo nakon bio raspoloživ za preuzimanje.

Oktobra 2009. najavljeno je da će ove pogodnosti imati i korisnici PlayStation 3 konzole. Ova saradnja je iznedrila slične mogućnosti sa Majkrosoftovom konzolom, ali je dovela do toga da je Sony Playstation3 2012. godine postao uređaj koji se najviše koristio za praćenje sadržaja sa Netflixa. Do Oktobra 2010. godine Neflix aplikacija se koristila preko Blu-rej diska, ali od tog trenutka omogućeno je da se preuzme sa PlayStation mreže[9]. PlayStation Vita takođe je dobila mogućnost Netflix aplikacije od Februara 2012. Istog dana kada je u prodaju pušten PlayStaton4 Netflix je bio raspoloživ za preuzimanje sa PlayStation prodavnice.

2010. godine Netflix počinje saradnju i sa Nintendom. Januara te godine najavljeno je da će sadržaj Netflixa biti dostupan na Wii konzoli, što se ostvarilo nekoliko meseci kasnije. Kao i za prethodne dve konzole ova usluga nije dodatno naplaćivana. Sa druge strane, Wii konzola nije u mogućnosti da pušta sadržaj HD rezolucija. U početku puštanje Netflixa zahtevalo je ubačen poseban disk, ali od Oktobra 2010. disk je zamenjen Netflix aplikacijom koja se preuzimala sa Wii Shop Kanala. Godine 2011. Netflix je omogućen i na Nintendo 3DS konzoli. Bez Netflixa nije ostao ni Wii U, a od Marta 2013. Netflix je postao ugrađena aplikacija.

Konkurencija[уреди]

Uspeh Netflixa uslovio je pojavu sličnih kompanija kako u Americi, tako i van granica Sjedninjenih Država. Blokbaster video uključio se u Američko internet tržište 2004, što je otpočelo rat cenama sa Netflixom. Ranije poskupele opcije na Netflixu sada su dodatno pojeftinile, a Blokbaster je pratio spustivši cenu mesečne pretplate sa 19,95 američkih dolara na 14,99. Već 2005. kompanije su dogovorile istovetne cene. Konkurencija je konačno prekinuta najavom Dish Network-a da izlazi iz konkurencije sa Netflixom.[10] Kompanija Koinstar, vlasnica Redboksa jedna je od konkurentskih firmi Netflixu. Redboks koristi popularni “kiosk” pristup koji podrazumeva prodavnice štampanih DVD izdanja. Koinstar najavio je da će se udružiti sa Verizonom radi stvaranja zajedničkog projekta. Ovaj projekat nije se pokazao kao takmac Netflixu zbog manjkavosti u radu. Takođe se pokazalo da konkurenciju Netflixu može da pretstavlja i [Amazon.com|Amazon][11]. Amazon je nudio iznajljivanje sadržaja u Velikoj Britaniji i Nemačkoj sve dok ovu uslugu nije kupio LoveFilm. Amazon je kasnije kupio LoveFilm a sadržaj sada strimuje omogućuje preko Amazon Instant Videa.

Nagrade[уреди]

Jula 2013. Netflix je nominovan na 65. dodeli Emi nagrada. Oblast u kojoj je nominovan odnosi se na sadržaj koji se emituje samo preko interneta. Tri njegove serije ukupno su zaradile 14 nominacija. Od ukupno tri nominovane serije (House of Cards, Arrested Development, Hemlock Grove) koje su imale 14 nominacija, 3 Emi nagrade odnela je prva sezona serija House of Cards(Kuća od karata). Decembra 2014. Netflix je zaradio šest nominacija za Zlatni globus od kojih je Hose of Cards zaslužna za četiri.Robin Vrajt je dobila nagradu za najbolju žensku ulogu i to je prva nagrada koju je kompanija dobila za glumu.

Televizija[уреди]

Saradnja Netflixa sa LG-jem i Viziom najavljena je 2009. godine. Objavljeno je da će sadržaj sa Netflixa biti dostupan preko ovh HD televizora. Netflix je iste godine ušao u saradnju i sa Sonijem kako bi se omogućilo pristup Nteflixu sa Sony Bravia HD televizora. Nakon toga u saradnju sa Netflixom stupio je i Panasonic. Omogućeno je da Panasonic HD televizori direktno puštaju sadržaj Netflixa na svojim ekranima. Netflix je omogućen i na Google TV, kao i na Samsung televizorima kao aplikacija spremna za preuzimanje.

Ukidanje profila[уреди]

2008. Netflix je najavio ukidanje internet profila. Korisnici sa jednim nalogom mogli su da imaju više profila na osnovu različitih osoba. Ti profili su pružali više mogućnosti jer je svaki od njih imao svoje prijatelje, preporuke… Čelnici Netflixa ukidanje ove opcije objasnili su kao olakšavanje korišćenja njihovih usluga.

Skladišta[уреди]

Svoje naslove Netflix čuva na Amazon EC2 klaud sistemu. Glavne kopije se čuvaju na Amazon S3 web servisu. Svaki film postoji u 50 verzija sa različitim kvalitetom i rezolucijama. Sve u svemu Netflix poseduje preko jednog petabajta podataka koji se čuvaju na Amazonu.

Види још[уреди]

Literatura[уреди]

 1. Članak na engleskoj wikipediji
 2. Članak na Freebase enciklopediji

Reference[уреди]

 1. „Netflix delivers 1 billionth DVD“. MSNBC. 25. 2. 2007.. 
 2. self. „Marc Randolph LinkedIn Profile“ Приступљено 31. 10. 2011.. 
 3. Robin Wauters. „Marc Randolph Techcrunch“ Приступљено 31. 10. 2011.. 
 4. Carr, David (3. 10. 2013.). „Netflix Inc.“. The New York Times Приступљено 3. 10. 2013.. 
 5. Nowak, Peter (22. 9. 2010.). „Netflix launches Canadian movie service“. CBC News Приступљено 2. 7. 2012.. 
 6. Netflix to provide service to the UK, Ireland. Retrieved October 25, 2011
 7. Vitorovich, Lilly (20. 8. 2012.). „Netflix Reaches 1 Million Membership Milestone in UK, Ireland“. The Wall Street Journal Приступљено 18. 10. 2012.. 
 8. „Netflix Online Movie Rentals – Rent DVDs, Classic Films to DVD New Releases“. Netflix.com Приступљено November 21, 2008. 
 9. „Netflix on PS3 without disc“. Hexus.net. 19. 10. 2010. Приступљено 29. 6. 2011.. 
 10. „Blockbuster Abandons Plans for Netflix-Like Streaming Service“. PC Magazine Приступљено 6. 10. 2012.. 
 11. Fisher, Ken (19. 6. 2005.). „Netflix sees a bright future, sans Amazon competition“. arstechnica.com. Condé Nast. Archived from the original on 25. 4. 2014. Приступљено 25. 4. 2014.. 

Vidi još[уреди]

 • Popcorn Time firma koja zasniva svoje usluge na BitTorrent protokolu
 • LoveFilm servis za onlajn iznajmljivanje sadržaja u Severnoj Evropi
 • Evdeizle servis za onlajn iznajmljivanje u Turskoj

Spoljašnje veze[уреди]