Корисник:Kosta1993/песак

С Википедије, слободне енциклопедије


Drum and bass[уреди | уреди извор]

Drum and bass takođe se piše i kao "drum 'n' bass" ili "drum & bass" poznatiji (među mlađom poplaciom kao "D&B", "DnB" i "D'n'B") je žanr za sebe kao i grana muzike koja se karakteri[e po brzim brejkbitovima tipično oko 160-180 udaraca u minuti (eng. 160-180 bpm,beats per minute[1] ) sa veoma niskim bas, sub-bas frekvencijama, semplovima i sintisajzerima. Sam nastanak ovog smera potiče iz Ujedinjenog Kraljevstva 1990. godina.[2] Popularnost ovog žanra i njegovog komercijalnog vrhunca dešava se paralelno sa jos nekoliko žanrova u Ujedinjenom Kraljevstvu. Glavni uticaj na ovaj smer imao je smer jamajkanskog rege zvuka (eng. Jamaican duband reggaesound). Jedna karakteristika ovog žanra jeste kompleksnost između paterna samog zanra i brejkbita (eng. breakbeat [3]).

Dram i bejs takođe ima svoje podžanrove kao što su brejkor, rege džangl, darkstep, tekstep, neurofank, ambijentalni dram end bejs, tecni fank, džamp ap, dramfank, fankstep, sambas, i dril i bas. Od njegovih korena iz Ujedinjenog Kraljevstva, stil ove muzike se proširio preko celog sveta. Drum and bass je imao imao uticaj i na druge žanrove kao što su hip hop, , big bit, dabstep, haus, trip hop, ambijentalnu muziku, tehno, džez. On je zastupljen kod relativno malih grupa i muzičkih kuća. Jedni od glavnih međunarodnih muzičkih kuca se nisu pono zastupali za ovaj žanr i scenu sve do pojave BMG Rights Managementacquired RAM u februaru 2016. godine. [4] Dram and bass i dalje ostaje najpopularniji žanr u Ujedinjenom Kraljevstvu iako se on razvija na područjima drugih država kao sto su Amerika, Nemačka, Norveška, Južna Afrika, Belgija, Novi Zeland, Grčka, Kanada, Austrija, Češka Republika, Slovačka, Slovenija i Austrija.

Istorija[уреди | уреди извор]

Krajem 1980-tih godina i početkom 1990-tih godina porast izlazaka i žurki na otvorenom, noć je rodila novi stil kod elektronske muzike u tadašnjoj rejv sceni. Rejv scena je kombinovala širok spektar različitih žanrova počevši od brejkbita. Jedan od bržih podžanrova jeste Hardkor, ali je pocetkom 1991 godine doveo do veoma ubrzanog tempa, sa teškim bas linijama i semplovima muzike sa jamajke, odatle je nasta žanr džangl tehno (eng. jungle techno). Sa velikim uticajem od strane Džeka Smuda kasnije žanr poznatiji kao Džangl (eng. Jungle) postao je prepoznatljiv i postaje odvojeni muzički žanr za sebe u Britaniji.

Kao vazan detalj u istoriji ovog žanra jeste porast brzine, tempa i postaje vise eksperimentalna muzika. Profesionalni Didžej i producent Kostik Kristijan di Volgi poznatiji ka C.K. je izjavio da: "Pojavila se progresija u brzini dosadašnje muzike. Svako ko je kupovao ploče u periodu od 1989. godine do 1992. godine je to primetio"

Congo Natty, rege džangl izvodjač.

Do 1994 godine džangl je poceo da dobija veliku popularnost i fanove ove muzike (( ljudi koji su slušali ovu muziku nazivali su se Džanglistima (eng. junglist) ) postajali su sve prepoznatljiviji u ovoj podkulturi. Žanr se dalje razvijao uključujući i spajajući elemente iz širokog spektra postojećih muzičkih žanrova. Uprkos povezanosti sa rejv scenom, džang je asocirao na nasilje i kriminalne aktivnosti, kako za bande tako i za druge kulture kao što je hip hop u Velikoj Britaniji. Međutim dolazi do razvitka kao pozitivna muzika kod širokog spektra scene koji je slušao dens hol muziku zasnovanu na uticajima muzike sa Jamajke koja je dolazila u London. Do 1995. godine doslo je razdvajanja ova dva žanra, producenti su počeli da se odvajaju od uticaja Džangl muzike i počeli su da prave muziku koja je danas poznata kao Drum and Bass. [5]

Kako je žanr postao sve usavršeniji i bolji sa tehniče strane, počeo je da si širi sa piratskih radio stanica na komercijalne frekvencije i biva široko prihvacen u društvu između 1995.-1997. godine. Takođe je počeo da se deli ina podžanrove kao što su džamp ap i Hardstep. Kao lakši i često džez-stilski drum and bass dobija naziv "inteligentni dram and bass" koji stiče veliku popularnost i postaje mejn strim. U međuvremenu pojavilo se jos dosta podžanrova npr. tekstep (eng. techstep) koji je imao veliku uticaj od tehno scene kao i od naučnofantastičnih filmova.

Pendulumnastup 2010. godine

Popularnost drum and bass muzike kod njegovog komercijanog vrhunca koji se odvijao paralelno sa jos nekoliko drugih žanrova rodom iz Velike Britanije, uključujući bit i tvrdi haus (eng. beat and hard house). Ipak, na prelazu milenijuma, smatra se da je njegova popularnost opala pošto je doslo do novih žanrova koji se nazivaju UK garageoffshoot i Speed garage. Spid garaž je delio takodje veliku brzinu sa dobro poznatim D n B žanrom, samo što je njegov uticaj mogao da se koristi u komercijalne potrebe. Kao što Di Volgi kaže : " Moji studenti često zaboravljaju da je vrsta muzike koja se zove "Garage house " postojala krajem osamdesetih godina pored hip hausa, esid hausa ili bilo koje forme haus muzike. Muzika koja se naziva Garaž (eng. "Garage") nije bila deo forme koja je osnivala haus ili progresivnu haus muziku. Bitovi i tempo koji definišu haus su totalno drugačiji od ovih. Ovo je izazvalo dodatnu zbrku u nastojanju nove haus muzike devedestih godina što se do tada nazivalo Garage."

Uprkos tome pojava novih podžanrova i srodnih stilova dovelo je do novog talas umetnika koji su razmišljali na drugačiji nacin uključujući nove ideje i tehnologiju nastojeći razvitak ovog žanra. Do današnjeg dana drum and bass se pojavljuje kao mejstim elemenat u današnjim medijima i popularnoj kulturi uključujuci telviziju. Takođe je referentni početak za nove žanrove kao sto su rimeand dubstep.[6] Neki od današnjih uspešnih producenata su Chase & Status, Netsky, Metrik, and Pendulum.


Muzički uticaji[уреди | уреди извор]


Aphrodit Pirate Station najveći muzički festival posvećen smao drum and bass muzici održan 2009. godine u Moskvi.

Muzički žanr "drum and bass" podrazumeva veliki broj stilova sa različitih muzičkih scena, počev od elektronskih, modernih stilova "techstep-a" do klasičnih, akustičnih instrumantala, koji se više oslanjaju na muziku inspirisanu džezom. Zvukovi "drum and bass-a" izuzetno variraju zbog različitih muzičkih žanrova koji su ga pokrenuli. "Drum and bass" može se definisati kao striktno elektronski muzički žanr, pri čemu je jedini "live" element odabir pesama od strane DJ-a i njihovo remiksovanje tokom nastupa. "Live drum and bass" tokom koga se koriste elektronski, električni i akustični instrumenti koje sviraju muzičari na sceni, postepeno se pojavljuju tek tokom narednih godina u odnosu na sam začetak ovog muzičkog pravca.

Kevin Senderson objavio je serijal tehno zvukova sa jakim elementima basova u okviru Riz Projekta (eng. The Reese Project) tokom kasnih osamdesetih godina, koji su u velikoj meri uticali na "drum and bass". Jedno od njegovih najpoznatijih bas izvođenja (Reese - "Just Want Another Chance", Incognito Records, 1988) bila je "semplovana" (eng. sampled) na kompoziciji "Terorista" (eng. "Terrorist) benda Renegade, a od tada i u okviru bezbroj drugih numera, poznata kao "Reese" bas linija (eng. bassline). Nju su uspešno nasledili podjednako basom inspirisani zvuci u okviru britanskog stila po nazivu "Tronik House" tokom 1991 i 1992. godine. Još jedan umetnik iz Detroita, koji je bio važan za ovaj muzički žanr bio je Karl Kreg. "Semplovan" jazz segment iz Kregove pesme "Bug in the Bassbin", takođe je u velikoj meri uticao na novi zvuk u nastanku. DJ-evi u "Heaven night club-u" svirali su je brzo koliko god im je to oprema dozvoljavala.

S obzirom da je u pitanju muzički pravac inspirisan "funkor syncopatedrock-om", Džejms Braun, Al Grin, Marvin Gej, Ela Ficdžerald, Gladis Najt, Bili Holidej, Areta Frenklin, Otis Reding, the Supremes, Džeri Li Luis, pa čak i Majkl Džekson mogu se navesti kao izvori fank primesa. Pionir džeza, Majls Dejvis se imenuje kao jedan od primarnih izvora inspiracije. Izvođači bluza, kao što su Lid Beri, Robert Džonson, Čarli Peton, Madi Votersend i BB King, takođe se navode kao odgovorni za pokretanje inspiracije. Čak i umetnici avangardnog stila, posebno Henrik Gorecki, često se spominju. Jedan od najvažnijih izvora u "drum and bass" istoriji bio je "Amen Brother" od The Winstons-a, koji je predstavio "drum solo", od tada poznat kao "Amen Break", koji je, nakon konstantnog korišćenja u ranoj hip hop muzici, ubrzo postao osnova ritma neizostavnog u "drum and bass" muzičkom žanru.

Krajem 1980-tih početkom 1990-ih godina tradicija brejkbita korišćenim u hip hop produkciji imala je uticaj na zvuk break beat hardcore muzičkog žanra, čto je zauzvrat dovelo do džangla, drum and bass, i drugih žanrova koji su koristili iste bitove..[7][8] Drum and bass deli mnogo muzičkih karakteristika sa hip hopom, iako se danas producira bez teksta. Danas Grandmaster Flash, Roger Troutman, Afrika Bambaata, Run DMC, Mac Dre, Public Enemy, Schooly D, N.W.A, Kid Frost, Wu-Tang Clan, Dr. Dre, Mos Def, Beastie Boysand the Pharcydeare cesto direktno preozimaju segmente iz drum and bass muzike..[9]

Jasno je da je drum and bass imao uticaj na druge muzičke žanrove, mada su se spoljšnji uticaji van elektronske muzičke scene smanjili usled promene samih žanrova džangla, drum and bass-a, inteligentnog drum and bass i tekstepa. .[10][11][12][13]


Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ IMO Records "The History of Drum and Bass" Архивирано 12 јануар 2012 на сајту Wayback Machine, IMO Records, London, 8 November 2011. Retrieved on 22 November 2011.
  2. ^ Gilman, Ben. „A short history of Drum and Bass”. Приступљено 1. 6. 2014. 
  3. ^ Proctor, Landon (21. 2. 2006). „Video explains the world's most important 6-sec drum loop”. Приступљено 15. 2. 2017. 
  4. ^ „BMG Invests In Drum & Bass Powerhouse RAM”. BMG. 3. 2. 2016. Приступљено 18. 8. 2017. 
  5. ^ Reynolds, Simon (2013). Energy Flash: A Journey Through Rave Music and Dance Culture. Soft Skull Press. „So when I talk about the vibe disappearing from drum and bass, I'm talking about the blackness going as the ragga samples get phased out, the bass loses its reggae feels and becomes more linear and propulsive rather than moving around the beat with a syncopated relation with the drum. 
  6. ^ Global Bass on the music landscape
  7. ^ „Photek interview”. native-instruments.com. Архивирано из оригинала 20. 3. 2006. г. Приступљено 6. 9. 2006. 
  8. ^ „MC XYZ interview at planetdnb.com”. Архивирано из оригинала 10. 5. 2006. г. Приступљено 6. 9. 2006. 
  9. ^ „Zinc interview – Hardware Bingo”. Red Bull Academy. Приступљено 4. 9. 2007. 
  10. ^ Berman, Nigel (2002). „Goldie article”. Insight. Nigel Berman. Архивирано из оригинала 23. 1. 2013. г. Приступљено 6. 9. 2006. 
  11. ^ „LTJ Bukem”. knowledgemag.co.uk. Архивирано из оригинала 27. 9. 2007. г. Приступљено 6. 9. 2006. 
  12. ^ „History of drum & bass on London News”. Архивирано из оригинала 6. 2. 2007. г. Приступљено 18. 1. 2007. 
  13. ^ „Klute”. knowledgemag.co.uk. Архивирано из оригинала 13. 3. 2007. г. Приступљено 6. 9. 2006.