Корисник:Kristinaabg/Pesak

С Википедије, слободне енциклопедије

Никола Којо (глумац)[уреди | уреди извор]

Никола Којо је један од најпознатијих глумаца у Србији. Рођен је 5. септембра 1967. у Београду. Своју глумачку каријеру почео је са непуних 11 година, у филму Рад на одређено време, улогом дечака Ивана.

Биографија[уреди | уреди извор]

Никола Којо је рођен у Београду, у породици херцеговачких корена. Као мали је свирао виолину и певао у хору Радио–телевизије Србије. Једног дана када је ишао на пробу је случајно промашио врата и упао на глумачку пробу Бате Миладиновића. Пошто му се то свидело, наставио је да долази на те пробе. Отац му се бавио грађевином, и желео је да се његов син бави неким стабилнијим послим, али га није спутавао у жељи да постане глумац. Године 1986. се уписује на Факултет драмских уметности.

Филмови и серије[уреди | уреди извор]

Прву глумачку награду је добио на Филмском фестивалу у Нишу, за улогу Ивана у филму Рад на одређено време. У 1990-ој почиње да игра у серијама Сиви дом и Заборављени. Заједно са Драганом Бјелогрлићем се појављује и у последњем наставку серијала о Лепој Брени Хајде да се волимо 3, који постиже огроман успех. Касније у години 1992-ој, игра у серијалу Полицајац са петловог брда. Међутим, незапамћену популарност му доноси улога Николе у филму Срђана Драгојевића Ми нисмо анђели. У време највеће инфлације, с Драганом Бјелогрлићем игра у престасви Моја драга, која постиже невероватан успех, а након тога се повлачи из позоришта. У 1996-ој наставља сарадњу са Срђаном Драгојевићем у ратној драми Лепа села лепо горе. У вишеструко награђеном филму, бриљира у улози чика Веље. У тандему са Драганом Бјелогрлићем, игра у филму Купи ми елиота и у новом ремек делу Срђана Драгојевића Ране. 2003. године, као српски властелин Црни Ђорђе има улогу у урнебесној серији Црни Груја. Те године и први пут сарађује са Емиром Кустурицом на филму Живот је чудо. U 2006-ој одбија да игра у трећем наставку серијала Ми нисмо анђели. Током снимања филма Четврти човек, медији су му преписивали да је у афери са младом глумицом Маријом Каран, али ни то га није подстакло да каже нешто о свом љубавном животу.