Корисник:Madmrpotato/Yōkai (Јокаи)

С Википедије, слободне енциклопедије

 Јокаи (Yōkai, 妖怪)  - су натприродна бића у јапанској митологији, понекад окарактерисана као чудовишта, духови и демони. Реч Јокаи се састоји од канђи знака за "очаравајуће; атрактиван;"; и "дух; утвара; сумњивих".[1] Такође  се могу да се назвати Ајакаши[2] (あやかし), Мононоке (物の怪), или Мамоно (魔物). Јокаи често имају животињске облике (Каппа, бића који је наликују корњачама, или тенгу , који имају крила), док нека могу имати људско обличије. Није реткост да се јављају још као и нежив предмети (на пример, цукомогами), или чак да немају никакве дистинктивне облике. Јокаи , по правилу, имају мистериозне или натприродне способности, међу којима је промена обличија из једног у друго најчешћа. Јокаи , који имају ову способност промене обличија називају се бакемоно (化物) / обаке (お化け).

Јапански историчари карактеришу Јокаи као отелотворења "натприродних или необјашњивих појава посматрача у том периоду".

У Едо периоду, многи уметници, као што су Торијама Секијен[3], пишу нове приче о Јонкаи стоверњима, узимајући инспирацију из народних бајки или из сопствене маште. Данас се неколико таквих писаних прича (нпр. Камеоса и Амикири), често погрешно поистовећују са народним бајкама.


Порекло[уреди | уреди извор]

Гама Јоаки из Saigama to Ukiyo Soushi Kenkyu том 2, посебно издање Kaii Тамабабаки
Нарикама из Gazu Hyakki Tsurezure Bukuro[4] од Секиен Торијама

Према идејама јапанског анимизма, постојало је веровање да  у свим предметима живе стоврења налик духовима[5]. Такви духови би имали емоције и идентитет. Ако би били мирни, Ниги-митама[6], доносили би срећу — богату жетву, добро здравље, док би злокобни, насилни духови, Ара-митама[7], доносили несрећу — укључујући болести и природних катастрофе. Често су преци и изразито цењени преминули чланови породица карактерисани као Ниги-митама, те би стицали статус заштитничких божанстава, која су ужувала нарочит степен поштовања. Карактеристике Ниги-митама (односно Ара-митама, у зависности од подручја) су такође приписиване животињама, предметима и природним појавама.

Ритуал за преображаја Ара-митама у Ниги-митама назива се Чинкон ("умиривање душа"). Чинкон ритуал се спроводио ради протеривања злих духова, сузбијања несрећа и отклањања осећај страха од догађаја и околности које нису биле објашњене на неки  други, рационалан, начин. Ара-митама , који није успео да постигне обожење због недостатка поштовања, или који је изгубио своју духовну природу услед недостатка поштовалаца, постајао би Јонкаи.

Временом, све мање ствари и појава се сматрало натприродним, што је оставило свој траг и на веровања људи. У међувремену, описи Јокаи-а постају све блажи, те се на себи својствени начин "стандардизују", начешће кроз карикатуре на којима долази до ублажавања њихове страшне природе. Елементи из бајки о Јокаи-ма,почињу све чешће да се користе ради забаве у јавности. Упркос томе, митологија и приче о Јокаи постају префињеније и формализоване у Едо и периодима након.

Врсте[уреди | уреди извор]

Етнограф Цутому Ема[8] проучавајући књижевност и слике, са приказима Јокаи-а и Хенџе-а (変化, или "мутанти") поделио их  је у категорије, које су представљене у Nihon Yōkai Henge Shi[9] и Obake no Rekishi.

  • Пет категорија, Јонкаи-а у "правом облику":
    1. човек,
    2. животиња,
    3. биљка,
    4. предмет
    5. природни феномен.
  • Четири категорије у зависности од извора мутације:
    1. на овом свету,
    2. духовно или у вези са духовним,
    3. реинкарнације или "на оном" свету,
    4. у вези са материјом.
  • Седам категорија у зависности од спољашњег изгледа:
    1. човек,
    2. животиња,
    3. биљка,
    4. артефакт,
    5. објекти/зграде,
    6. природни објекат или појава,
    7. остало/као и сложене класификације које обухватају више од једне категорије.

Традиционално Јокаи се класификују по локацији или појави са којом је повезано њихово отелотворење. Индексација по том критеријуму је наведена у књизи Sogo Nihon Minzoku Goi (綜合日本民俗語彙, "Целовит речник јапанских традиционалних прича")[10] на следећи начин:

  1. Јама-но-ке (планине),
  2. Мичи-но-ке (пут),
  3. Ки-но-ке (дрвеће),
  4. Минзу-но-ке (вода),
  5. Уми-но-ке (море),
  6. Јуки-но-ке (снег),
  7. Ото-но-ке (звук),
  8. Доубуцу-но-ке (животиње, праве или имагинарне)

Линкови[уреди | уреди извор]

  1. ^ Youkai Kanji and Yōkai: definition via Denshi Jisho at jisho.org Retrieved 22 July 2013.
  2. ^ Ayakashi (на језику: енглески), 2016-10-09, Приступљено 2018-12-19 
  3. ^ Toriyama Sekien (на језику: енглески), 2018-08-26, Приступљено 2018-12-19 
  4. ^ Gazu Hyakki Tsurezure Bukuro (на језику: енглески), 2018-09-05, Приступљено 2018-12-19 
  5. ^ Writers, YABAI. „The Bewitching, Wondrous World of Yokai | YABAI - The Modern, Vibrant Face of Japan”. YABAI. Приступљено 2018-12-19. 
  6. ^ Mitama (на језику: енглески), 2017-05-27, Приступљено 2018-12-19 
  7. ^ Mitama (на језику: енглески), 2017-05-27, Приступљено 2018-12-19 
  8. ^ Tsutomu Ema (на језику: француски), 2018-04-24, Приступљено 2018-12-19 
  9. ^ Foster, Michael Dylan (2015-01-14). The Book of Yokai: Mysterious Creatures of Japanese Folklore (на језику: енглески). Univ of California Press. ISBN 9780520271029. 
  10. ^ 民俗学研究所『綜合日本民俗語彙』第5巻 平凡社 1956年 403–407頁 索引では「霊怪」という部門の中に「霊怪」「妖怪」「憑物」が小部門として存在している。

[[Категорија:Митолошка бића]]