Корисник:MihajloRfiflak/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Бугипоп фантом

Бугипоп Фантом (Јапански: ブギーポップは笑わない Boogiepop Phantom) је јапански аниме од 12 ерпизода, анимиран од стране Madhouse[1]. Базиран је на новелу који је написао Коухеи Кадоно (Kouhei Kadono). Директор серије је Такаши Ватанабе (Takashi Watanabe), сценарио је направио Садајуки Мурај (Sadayuki Murai) и дизајн ликова из романа је урадио Коући Огата (Kouji Ogata), режију звука је урадио Јота Тсуруока (Yota Tsuruoka). Хронолошки прича се одвија након дела Бугипоп и остатак (Boogiepop and Others), али укљуje и делове приче из Бугипоп у зори (Boogiepop at Dawn).

Тема приче[уреди | уреди извор]

Прича се одвија у непознатом Јапанском граду, месец дана након што се стуб светлости појавио у ноћном небу, и пет година након више сериских убистава. Прича прати више ликова, од којих су већина средњношколци који су били сведоци инцидента са светолм и последицама. Почетком серије студенти опет нестају и људи мисле да је Бугипоп крив, урбана легенда за ког кажу да представља смрт.

Структура[уреди | уреди извор]

Свака епизода прати другачијег главног лика, много сцене су приказане више пута из других перспектива зато што прича није по хроничном реду. Дизајн звука се састоји од авант гардне музике са лајмотивима и сонарним пулсевима[2]. Не линеарни стил приче и нагла мењања звукова, музике и боја приказују главне теме: Ескапизам, промена, меморије и везе људи.

Boogiepop Phantom је емитован од 5 јануара да 22 марта 2000.

Ликови[уреди | уреди извор]

Бугипоп (ブギーポップ, Bugīpoppu) је урбана легенда која је популарна мећу женским студентима Шинјо Академије (Shinyo). Каже се да је то анђео смрти, који изгледа као прелепи мушкарац у црној одећи, који долази да узме девојке на врхунцу своје лепоте. Неколико људи зна да је ово заправо алтер его Тоука Мијашите (Touka Miyashita) који се појављује када су непријатељи света присутни. Бугипоп такоће често звижди "Мајстори певачи из Нимберга"

Гласовни глумац Бугипопа је Какори Шимизу (Kakori Shimizu)

Бугипоп Фантом (ブギーポップ・ファントム, Bugīpoppu Fantomu) је створење које је настало од електромагнетског поља од светлости које са појавила у небу. У скупу меморија које су се налазиле у светлости могао је само да наће одећу Бугипопа, али не и његово лице, па је насумично изабрао лице Минако Јурихаре (Minako Yurihara). Он тврди да је Бугипоп, али касније додаје фантом имену из поштовања за оригинал. Такоће се супроставља непријатељима света али са сопстевним идејима.

Глас Бугипоп Фантома је Мајуми Асано (Mayumi Asano)

Казуко Суема(末間和子, Suema Kazuko), Манака Кисагири(如月真名花, Kisaragi Manaka), Мантикор Фантом(マンティコア・ファントム, Manteikoa Fantomu), Наги Kирима(霧間凪, Kirima Nagi), Пум Пум(プームプーム, Pūmu Pūmu), Тоука Мијашита (宮下藤花, Miyashita Tōka)

Теме[уреди | уреди извор]

Бугипоп Фантом је прича о променама[3], и како се поглед на свет мења са одрастањем.Теме су представљене на више начина, људске борбе против Това организације и начин на који се свет мења са порастом деце у одрасле људе. Концепти настављања са животом и избегавати заробљеност себе са прошлошћу су интеграли делови приче. Избегавање стварног света и последице тога имају главну улогу у серији[4], али серија не даје одговор[5] на то како треба водити свој живот. Пум Пум представља највећу форму избегавања севета, то је бежање у детинство. Људске везе, неспоразуми и трагедије губитка вољених су такоће јаки мотиви у причи.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Madhouse (company) (на језику: енглески), 2020-12-28, Приступљено 2021-01-02 
  2. ^ „Seven Seas Entertainment » News » Boogiepop: The Ultimate Guide (Part 2 of 4)”. www.gomanga.com. Приступљено 2020-12-31. 
  3. ^ Жеф Томсон и Криспин Фриман (2001) Boogiepop Phantom Episode 5 "Interlude" Commentary (DVD)
  4. ^ „Anime on DVD”. web.archive.org. 2007-09-27. Приступљено 2021-01-02. 
  5. ^ Мисузу: "Шта ја треба да радим? Реци ми како да живим у овом забрљаном свету где је све болно?" Бугипоп: .... (2000). Boogiepop Phantom Episode 3 Life Can Be So Nice (DVD)