Пређи на садржај

Корисник:Milanbajkic2001/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

КУЛТУРНО УМЕТНИЧКО ДРУШТВО “СЕЛЕВАЦ“[уреди | уреди извор]

Основано је  19. фебруара 2011. године како би се, пре свега, фолклор приближио деци. Седиште Друштва је у Селевцу, по чему је и добило назив.  Друштво је отпочело са радом у просторијама Сале за венчања МЗ Селевац, где се и данас одржавају пробе. Кроз Друштво је од 2011. до 2020. прошло више  стотина деце и младих. Данас броји преко 100 чланова што доказује да млади препознају квалитетан рад на очувању српске традиције. Развоју самог друштва највише је допринео брачни пар Владан и Верица Урошевић, некадашњи играчи, а данас оснивачи и и кореографи.

Историјат[уреди | уреди извор]

Традиција културно уметничког аматерског стваралаштва у Селевцу, по неким усменим казивањима започиње 70-тих година прошлог века, и траје са прекидима до данашњих дана. Период 80-тих био је најактивнији,. На велику жалост свих грађана Селевца, велика пауза је направљена у периоду од 1992 до 2011, када Друштво није постојало. За све то време ништа није предузимано по питању реновирања и изградње Дома или неког Центра Културе. Ипак, светлост на крају тунела се појавила 2011, када се брачни пар Урошевић, некадашњи играчи, Верица и Владан, поново активирају и настављају тамо где су стали након скоро две деценије. У самом старту, било је много препрека за рад услед неадекватног, малог простора и лоших услова за рад. Ипак, уз упорност кореографа, деце и њихових родитеља ово мало Друштво израста у једно од најтрофејнијих и награђиваних Друштава, не само у својој Општини, већ и читавом Округу. 

Извођачи КУД-а Селевац подељени су у три ансамбла и то:

·        Школа фолклора коју чине најмлађи чланови друштва који тек уче основне кораке.

·        Припремни ансамбли чине деца која су савладала све основе и која наступају и изводе и захтевније кореографије.

·        У извођачки ансамбл спадају играчи од 15 до 35 година.

ЗАНИМЉИВОСТИ:[уреди | уреди извор]

·        Друштво, у недостатку финансија и комплета ношњи, користи искључиво оригиналне ношње, старе преко 150-200  година, које скоро свака кућа у Селевцу има, што је права реткост и  раритет, те тиме привлаче пажњу где год да се појаве.

·        Друштво чине искучиво деца и мештани Селевца и Бачинца, односно деца чији су родитељи из Селевца или  играчи Првог ансамбла чији су супружници из Селевца.

·        Због малог простора, а великих Ансамбала, пробе се од априла до октобра одржавају напољу, па самим тим на својим редовним пробама имају увек некога у публици.

Црква Брвнара у Селевцу

·        За 9 година постојања Друштва, између самих играча склопљено је неколико бракова, а тренутно су у Првом Ансамблу играчки активна три брачна пара, која имају укупно петоро деце. Стога, Друштво је препознатљиво међу другим Друштвима као „ Куд са бебом“,  јер су сва деца присутна на пробама и наступима родитеља.

Референце[уреди | уреди извор]

https://www.facebook.com/KUD-Selevac-zvani%C4%8Dna-stranica-211219509222042/

https://search.bisnode.rs/rs/812212/kud-selevac/