Корисник:Milica26/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Лука Палма де Маљорка је рибарска, трговачка, путничка, спортска и комерцијална лука, налази се у граду Палма де Маљорка, на Балеарским острвима у Шпанији, на координатама 2º 38' 4'' географске дужине, и 39º 33' 7'' географске ширине. Једна је од најпрометнијих на Медитерану, која сваке године прима више од 1,7 милиона путника на крузерима[1]. Као капија ка острву Маљорка и шпанским Балеарским острвима, то је популарна станица на крстарењима Медитераном, са лаким приступом и Валенсији и Барселони.

Лука и град

Подељена је на четири различите области: комерцијални докови, докови Пониенте, спортски докови и Западни док[2]. Саобраћајно је добро спојена са великим делом града смештеним око луке. Аеродром Палма удаљен је око 10 км источно од луке.

Лука Палма де Маљорка једна је од најважнијих морских лука шпанске обале, највећа је од пет којима управља Лучка управа Балеарских острва и налази се у центру града Палма. Једна је од првих на Медитерану која је почела да организује туристичка крстарења. Лука Палма пружа услуге привезивања, пилотаже, вуче, прихвата отпада, утовара и истовара и путничких услуга.

Неке од великих међународних регата се такође одржавају у заливу Палма, као што су Куп краља и трофеј САР Принцезе Софије.

Историја[уреди | уреди извор]

Лука Палма 1920. године

Поморски саобраћај у граду Палма де Маљорка се одвијао и пре „Муслиманске доминације” на Балеарским острвима (902-1229)[3]. Тадашња лука се протезала од Пасео дел Борне до места где се данас налази палата правде и хотел Гранд. У наредбама краља Ђаумеа I (1273. године) се спомиње садашњи Стари док. Примитивни објекти тадашње луке остали су исти до почетка 19. века. Од тада се одвијају радови који непрекидно конфигуришу модерну луку Палма. Марина Порт де Маљорка, отворена 2001. и реновирана 2017. године[4], била је водећа лука на балеарској једриличарској сцени од самог почетка.

Марина[уреди | уреди извор]

Марина Порт де Маљорка је водећа лука за наутичаре захваљујући својим квалитетним услугама које пружа и могућности изнајмљивања веза за све врсте чамаца, било да се ради о јахтама или моторним чамцима. Након реновирања, марина може да прими јахте од 12 m до 50 m дужине. Тренутни капацитет марине је 200 везова[5]. Сама лука заузима површину воде од 73.530 m2, док површина коју заузима вез износи 27.800 m2, располаже са 4 понтона, спољним молом и модерним и опремљеним објектима. Опште услуге које пружа поред изнајмљивања везова, воде за пиће и струје су: 24/7 надзор, обезбеђење, паркинг и контролу уласка. А пружа и услуге пристаништа као и услуге консијержа[6].

Марина порто де Мајорка
Улаз на западни док

Услуге пристаништа:[уреди | уреди извор]

● Бродоградилиште за хитне поправке или поправке одржавања

● Снабдевање горивом

● Селективно сакупљање отпада

● Испумпавање каљужних/црних вода на чамцима

● Тоалети/тушеви

● Ронилачка служба

● Помоћ при маневрисању

● Бесплатан интернет

● Заштита од пожара

● Прибор за прву помоћ

Услуге Консијержа:[уреди | уреди извор]

● Резервације ресторана

● Перионица и хемијско чишћење

● Чишћење на броду

Лука Палма

● Спа и масаже

● Фитнес и здравствена нега

● Цвеће

● Опрема за водене спортове

● Изнајмљивање аутомобила

● Туристичке информације, терени за голф, хотел итд


Једина је лука у Шпанији, поред луке Ибице која користи робота за чишћење воде[7]. Његова батерија се пуни употребом соларне енергије преко соларних панела, основна функција му је чишћење и аспирација отпада на површини воде преко система који безбедно сакупља плутајућу микро и макро пластику и плутајуће уље. Друга функција коју обавља је контрола и праћење квалитета воде, провера њених физичко-хемијских параметара: пх, температура, проводљивост, растворени кисеоник, редокс и други подаци. Марина поседује неколико печата и сертификата квалитета и заштите животне средине, као што су: Плава застава, Регистар угљеничног отиска, ЕМАС и ИСО 14001 са класификацијом марине са 5 звездица од стране ИМЦИ-ја, првенствено за њену континуирану стратегију заштите животне средине[8]. У склопу марине налазе се: спортски клуб, једриличарски и наутички клуб .

Типови пловила који редовно долазе у Луку Палма де Мајорка су једрилица (43%), пловила за разоноду (34%), јахте (8%), путнички бродови (4%), путнички (1%). Максимална забележена дужина пловила до уласка у ову луку је 363 метра. Максимални газ је 11,1 метар. Максимална носивост је 49687 т[9].

Атракције[уреди | уреди извор]

Катедрала Палме

Атракције у близини луке[10]:[уреди | уреди извор]

Излети из луке Палма су:[уреди | уреди извор]

Крстарења чамцем дуж обале Маљорке, кружна тура катамараном , пловидба до места Сера де Трамунтана где се одржава дегустација вина или до долине Солер и села Валдемоса.

Плаже у близини луке:[уреди | уреди извор]

У самом граду Палма има неколико лепих плажа са меким песком и добрим условима за купање. Једна од најпознатијих је плажа Kан Пере Антони, одакле се пружа поглед на луку и катедралу. Због своје близине центру града, ова плажа је популарна међу локалним становништвом, дуга је 750 метара и на њој се могу наћи ресторани и додатни садржаји.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Port of Palma (Puerto de Palma) - What To Know BEFORE You Go | Viator”. www.viator.com (на језику: енглески). Приступљено 2022-12-23. 
  2. ^ „Palma”. Ports de Balears. Приступљено 2022-12-23. 
  3. ^ „Palma”. Ports de Balears. Приступљено 2022-12-23. 
  4. ^ „About Us - Marina Port de Mallorca”. www.portdemallorca.com. Приступљено 2022-12-23. 
  5. ^ „A friendly port in the centre of Palma de Mallorca - Marina Port de Mallorca”. www.portdemallorca.com. Приступљено 2022-12-23. 
  6. ^ „Services in berth and seamanship - Marina Port de Mallorca”. www.portdemallorca.com. Приступљено 2022-12-23. 
  7. ^ „Marina Ibiza and Marina Port de Mallorca, the first ports in Spain to use a water cleaning robot”. www.portdemallorca.com. Приступљено 2022-12-23. 
  8. ^ „Accreditations – Marina Port de Mallorca”. www.portdemallorca.com. Приступљено 2022-12-23. 
  9. ^ „Luka of PALMA DE MALLORCA (ES PMI) details - Departures, Expected Arrivals and Port Calls | AIS MarineTraffic”. MarineTraffic.com (на језику: енглески). Приступљено 2022-12-23. 
  10. ^ „Port of Palma (Puerto de Palma) - What To Know BEFORE You Go | Viator”. www.viator.com (на језику: енглески). Приступљено 2022-12-23. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

● Званични сајт луке Палма де Мајорка

● Луке Балеарских острва, Лучка управа Балеарских острва

Државне луке