Пређи на садржај

Корисник:Milicamanic/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Лиу Босин (кин. 刘柏辛, Liú Bóxīn)
Лични подаци
Друга именаLexie Liu, Лиу Јују (кин. 刘昱妤, Liú Yùyú)
Датум рођења21. децембар 1998.
Место рођењаЧангша, провинција Хунан, Народна Република Кина
ОбразовањеСредња школа "Џангђун" Универзитет Фордам
ЗанимањеПевачица
Музички рад
Активни периодАвгуст 2016 - данас
ЖанровиПоп, Р&Б, Хип-хоп
ИнструментиВокал, клавир

Лиу Босин (енг. Lexie Liu, 21. децембар 1998), раније позната као Лиу Јују, рођена је у граду Чангша у провинцији Хунан. По занимању је кантауторка, која је активна на подручју Сједињених Америчких Држава и Кине. Године 2018. учествовала је на кинеском музичком такмичењу „Нови кинески реп“  (кин. 中国新说唱, Zhōngguó xīn shuōchàng), где је у финалу завршила на четвртом месту; исте године објавила је свој први соло музички албум под  називом „2029“, за који је била номинована за награду за најбољег новог извођача на 30. додели тајванске „Златне мелодије“. Године 2019. избацила је свој лични ЕП под називом „2030“, и те године је добила награду Радно-музичког удружења за најбољег новог извођача године. Двадесет седмог децембра објавила је свој други лични албум под називом "Неограничена свест" (кин. 无限意识,Wúxiàn yìshí; енг. Meta Ego). У фебруару 2020. учествовала је у музичком такмичарском програму сателитског телевизијског канала Хунан под називом „Битка певача" (кин. 歌手·当打之年, Gēshǒu dāng dǎ zhī nián) као гост изненађења. Двадесет осмог јануара 2021. избацила је нови ЕП под називом „На вези" (кин. 上线了, Shàngxiànle; енг. GONE GOLD), чији се главни сингл зове „Имате ли пржене нудле?“ (кин. 有吗炒面, Yǒu ma chǎomiàn; енг. ALGTR). У августу 2021. године учествовала је и у програму „Развали сцену" (кин. 爆裂舞台, Bàoliè wǔtái), који се емитовао на каналу iQIYI.

Каријера[уреди | уреди извор]

Године 2015. она одлази у Јужну Кореју како би учествовала у програму за таленте „K-pop Star“, где је освојила четврто место у финалу; у августу 2017. године, њен музички документарац „Изванредни Лиу Босин Лекси и Роб Бенкс“ прича причу о њеној сарадњи са америчким хип-хоп уметником Робом Бенксом (Ричард О'Нил Бурел) у Чангши и писању сингла у којем се комбинују кинески и западни стил. Без промоције, документарац је добио 10 милиона прегледа у року од три дана након што је постављен на Веибо. Године 2018. написала је и заједно са глумцем Ли Јифенгом отпевала сингл „Улога“ (кин. 角色, Juésè), који је објављен 1. јануара. Након тога, сингл „Rara“ у сарадњи са музичким продуцентом Ленг Сјуенченом Куртисом објављен је у јануару 2018. године. Исте године је учествовала у популарној емисији „Нови кинески реп“, и захваљујући многим одличним песмама, напредовала је све док на крају није освојила четврто место у финалу.

Првог фебруара 2019. избацила је свој лични ЕП „2030“; исте године била је позвана да учествује на Фестивалу шангајског џеза, где је бину делила са Јуен Јавеијем, Чанг Шилеијем, Динг Шаохуаом и Џенг Веиђијеом. У августу је ушла у ужи избор за награду Златне мелодије „кинеског Гремија“ за најбољег новог извођача; у октобру је објавила соло сингл „ОК, ОК, ОК" (кин. 好吗,好啦,好吧, Hǎo ma, hǎo la, hǎo ba) и званично објавила оснивање личног студија; у новембру је учествовала на Фестивалу једнoставног живота у Ченгдуу (кин. 成都简单生活节, Chéngdū jiǎndān shēnghuó jié). У децембру, Лиу Босин је постала једина кинеска певачица која је била и на кинеској и на америчкој листи „100 најбољих песама године“, које је објавио Apple Music. Двадесет седмог децембра објавила је свој други албум „Неограничена свест“, који садржи девет песама, укључујући и сингл „Мanta“. У фебруару 2020. учествовала је у музичком такмичарском програму сателитске телевизије Хунан под називом „Битка певача“ као певач изненађења. Петог маја учествовала је на педесет петом Фестивалу избора младих на сателитској телевизији Ђијангсу. Деветнаестог октобра сарађивала је са Ли Ђијаћијем при издавању сингла „Купи то" (кин. 买它, Mǎi tā). Тридесет првог децембра учествовала је на „Билибилијевој журци за најлепше вече 2020. године" (кин. 2020最美的夜 bilibili晚会, 2020 Zuìměi de yè bilibili wǎnhuì), коју су заједно спонзорисали bilibili и CCTV.

Детињство[уреди | уреди извор]

Лиу Босин рођена је у граду Чангша у провинцији Хунан. Са четири године почела је да учи плес, а са шест да свира клавир. Када је била други разред средње школе, прешла је у интернационално одељење, а током треће године решила је да паузира једну годину како би наставила да изучава музику. Отишла је у Јужну Кореју како би учествовала на такмичењу за таленте "KPOP STAR", на којем у финалу осваја четврто место. Током такмичења, добила је пријемно писмо и стипендију од Универзитета Фордам у Њујорку и отпочела студије на Менхетну.

Сарадње[уреди | уреди извор]

  • У октобру 2020. године сарађивала је са групом виртуелних идола K/DA, која се појављује у видео-игри „Лига легенди“.
  • У марту 2019. године, Лиу Босин званично постаје азијско-пацифички амбасадор за наочаре бренда Ив Сен Лоран.
  • У октобру 2017. потписала је уговор са познатим брендом Puma и постала члан „Puma дружине“.
  • У јануару 2018. године појавила се у новогодишњој телевизијској реклами познатог бренда Левис под називом „Рад је у моди“ (кин. 干就型, Gàn jiù xíng), а њени постери појавили су се и у Левисовим продавницама широм света.
  • У новембру 2018. године, као једна од гостујућих познатих личности, присуствовала је специјалној изложби бренда Луј Витон под називом „Лет, пловидба, путовање“.

Дискографија[уреди | уреди извор]

Студијски албуми[уреди | уреди извор]

Албум Назив албума Категорија Издавачка компанија Датум објављивања Репертоар
1. „2029“ Студијски албум "Нисје култура" (кин. 泥鞋文化, Ní xié wénhuà) 16.10.2018.
  1. Like A Mercedes
  2. Mulan
  3. Sleep Away
  4. Watch Me
  5. Strange Things
  6. Bygone
  7. Lil Life
  8. Woods
  9. Good Girls
  10. Dripping Sauce
2. "Неограничена свест" (кин. 无限意识, Wúxiàn yìshí; енг. Meta Ego) Студијски албум "Нисје култура" 27.12.2019.
  1. Manta
  2. Holy (кин. назив: 玫瑰星云, Méiguī xīngyún, досл. Маглина Розета)
  3. Penrose (кин. назив: 潘洛斯阶梯, Pān luòsī jiētī, досл. Пенроузове степенице)
  4. Metropolis (кин. назив: 黑洞 , Hēidòng, досл. црна рупа)
  5. Aqua Blue (кин. назив: 地球蓝, Dìqiú lán, досл. боја планете Земље)
  6. Whenever
  7. Amnesia (кин. назив: 健忘, Jiànwàng, досл. забораван)
  8. Mind Reader
  9. Жмурке (кин. 捉迷藏, Zhuōmícáng)
3. „Срећна звезда (кин. 幸福星, Xìngfú xīng; енг. The Happy Star)“ Студијски албум "Нисје култура" 7.12. 2022.
  1. Судбина (кин. 命运, Mìngyùn; енг. FORTUNA)
  2. dance dance
  3. 3.14159
  4. Шта то радиш? (кин. 干嘛, Gàn ma; енг. GANMA)
  5. Бескрајна љубав (кин. 爱无限, Ài wúxiàn; енг. MAGICIAN)
  6. DIABLO
  7. "Златна средина" (кин. 三生万物, Sān shēng wànwù; енг. MIRA)
  8. Gaia
  9. Bad Dream
  10. RRR
  11. Љубавна песма у сумрак (кин. 夕阳恋歌, Xīyáng liàngē; енг. i wanna tell u)
  12. Ода шантију (香缇颂, Xiāng tí sòng; енг. Shanti)

ЕП издања[уреди | уреди извор]

Албум Назив албума Категорија Издавачка компанија Датум објављивања Репертоар
1. „2030“ ЕП "Нисје култура" 1.2.2019.
  1. Nada
  2. Love and Run
  3. Hat Trick
  4. Outta Time (feat. Killy)
2. „На вези“ (кин. 上线了, Shàngxiànle; енг. GONE GOLD ) ЕП "Нисје култура" 28.1.2021.
  1. Имате ли пржене нудле? (кин. 有吗炒面, Yǒu ma chǎomiàn; енг. ALGTR)
  2. SHADOW
  3. Илузија биљке таро (кин. 香芋的错觉, Xiāng yù de cuòjué; енг. CAROUSEL)
  4. Чу Чу (кин. 猪猪锤, Zhū zhū chuí; енг. CHU CHU)
  5. Л (кин. 了, Le; енг. L)
  6. Мачка са Вавилонске куле (кин. 巴别塔的猫, Bā bié tǎ de māo; енг. A BABEL CAT)
  7. GO PSYCHOTIC! (OUTRO)

Уживо отпевани албуми[уреди | уреди извор]

Албум Назив албума Категорија Издавачка компанија Датум објављивања Репертоар
1. "Лиу Босин Лекси – специјални наступ" (кин. 刘柏辛Lexie·专场, Liú Bóxīn Lexie·zhuānchǎng) Студијски албум "Глас пекиншких улица" (кин. 北京中子街声文化发展有限公司, Běijīng zhōng zǐ jiē shēng wénhuà fāzhǎn yǒuxiàn gōngsī) Јул 2019.
  1. Rock Star(Live верзија)
  2. Like a Mercedes(Live верзија)
  3. Lil Life(Live верзија)
  4. Dripping Sauce(Live верзија)
  5. City Light(Live верзија)
  6. Bygone(Live верзија)
  7. She Made Me Do It(Live верзија)
  8. Sleep Away(Live верзија)
  9. Strange Things(Live верзија)
  10. Woods(Live верзија)
  11. Watch Me(Live верзија)

Сингл издања[уреди | уреди извор]

Датум објављивања Назив Напомене
Јануар 2018. „Улога“ (кин. 角色, Juésè) Дует са Ли Јифенгом
Јануар 2018. „Rara“ Дует са Ленг Сјуенченом
Новембар 2018. „Рођена без шминке" (кин. 天生不妆, Tiānshēng bù zhuāng)
Септембар 2019. „ОК, ОК, ОК“ (кин. 好吗,好啦,好吧, Hǎo ma, hǎo la, hǎo ba)
Јул 2020. „Двоје обичних младих људи (кин. 两个普普通通小青年, Liǎng gè pǔ pǔtōng tōng xiǎoqīngnián)“ Укључен у Ли Ронгхаовог „Врапца" (кин. 麻雀, Máquè)
Октобар 2020. „More“ Колаборација са K/DA, део мини албума „All Out“

Коментари других[уреди | уреди извор]

Амерички „В Магазин“ је изјавио: „Лекси Лиу има потенцијала да постане заштитно лице нове генерације кинеских уметника, пробијајући се у амерички мејнстрим са јединственим и интеркултуралним гласом.“ Магазин „Најлон“ је 20. децембра 2018. одабрао „15 нових музичких звезда на које треба обратити пажњу у 2019.“ широм света, а на листи се нашла и Лекси Лиу.

Њен јединствен изглед привукао је пажњу модне индустрије, те је присуствовала Puminom "Suede 50" догађају, појавила се на новогодишњој телевизијској реклами бренда Levi's, као и на изложбама и догађајима бренда Луј Витон у 2018. години. Такође се појавила и у многим азијским модним и животним часописима, укључујући "Vogue me" (Кина), "Harper’s Bazaar" (Кина), "Nylon" (Кина/Јапан), "Ellemen", "Numéro" (Кина) и "GRAZIA". (yue.iefng.com)

Оно што је Лиу Босин Лекси постигла од „2029“ до „2030“ није само једна цифра, већ постепена трансформација из једног младог ствараоца у „заштитно лице нове генерације кинеских уметника“, које је привукло пажњу целог света. (yue.ifeng.com)

Са 18 година, постала је кинеска музичарка која се појавила на америчком фестивалу SXSW, а њен лични музички документарац добио је 30 милиона прегледа до издавања првог соло албума „2029“ и покретања прве државне турнеје. Песме „Like a Mercedes“, „Sleep Away“ и „Nada“ објављене су једна за другом и у себи упоредо комбинују елементе међународне перспективе и оријенталне лепоте, а добиле су и похвале међународних медија као што су The Fader, Refinery29, Milk и други.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. 刘柏辛晒合照称合作愉快 李易峰比手势可爱又搞怪 (页面存档备份,存于互联网档案馆) 2018-01-02 爱豆APP
  2. ^ 《中国新说唱》艾热夺冠 那吾克热惜败获亚军 (页面存档备份,存于互联网档案馆) 2018-10-06 新浪娱乐
  3. ^ SAINT LAURENT 宣布刘柏辛成为亚太区眼镜形象大使 (页面存档备份,存于互联网档案馆) 2019-03-13 Vogue
  4. ^ #彪马帮#之锋芒女声——Lexie刘柏辛 (页面存档备份,存于互联网档案馆) 2018-01-14 PUMA
  5. ^ 世界上最有故事的箱子,都在这里了! (页面存档备份,存于互联网档案馆) 2018-11-16
  6. ^ 跳转到:6.0 6.1 6.2 6.3 刘柏辛Lexie新歌上演“帽子戏法”,全新EP《2030》2月问世 (页面存档备份,存于互联网档案馆) 2019-01-24 凤凰网音乐