Корисник:MilosDj/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Crkva Presvete Bogorodice, Stara planina

Nepoznati vlastelin pocetkom XIV veka je podigao Crkvu Presvete Bogorodice. Ona je danas kulturno dobro Srbije i najvredniji umetnički spomenik Eparhije timočke. Prva liturgija, posle 70 godina, služena je 6. aprila 2010.godine.

Crkva Presvete Bogorodice
Crkva Presvete Bogorodice, Stara planina
Opste informacije
Mesto:Donja Kamenica
Opstina:Knjazevac
Drzava:Srbija
Vreme nstanka:XIV vek


Lokacija[уреди | уреди извор]

Crkva Presvete Bogorodice se nalazi u podnožju Stare planine, 15 kilometara istočno od Knjaževca, u selu Donja Kamenica, na levoj obali Trgoviškog Timoka. U blizini je i manastir SveteTrojice, koji je sagradjen u XV veku.

Arhitektura[уреди | уреди извор]

Osnova crkve je u obliku upisanog krsta. Zasvedena je poluobličastim svodom, a njeno kube počiva na pandantifima. Na zapadnoj strani je priprata sa spratom, čiji su bočni delovi nadvišeni kulama. Arhitektura je kombinacija romanike, gotike i moravske arhitekture. Živopis crkve je od izuzetne vrednosti, i stilski i ikonografski.

Freske[уреди | уреди извор]

Neke od fresaka su jedinstvene u srpskom srednjevekovnom slikarstvu. Smatra se da su živopis radila dva majstora, a posebno blago čine ktitorske kompozicije i portreti vlastelina sa bogatstvom detalja u prikazivanju njihove odežde. Izuzetne umetničke vrednosti su i predstave Tajna večera, Blagovesti, Bogorodica Odigitrije sa Hristom, Uspenje Presvete Bogorodica i jedinstvena predstava zagrljenih Svetih Ratnika Teodora Tirona i Teodora Stratilata na konjima, koji kao i ciklusi iz života Svete Petke u južnoj i severnoj kuli.

Grobovi[уреди | уреди извор]

Arheološka istraživanja, koja su pratila konzervatorske radove od 1979. od 1981. godine, portvrdila su postojanje nekropole sa 70 grobova oko crkve.

Manastir SveteTrojice[уреди | уреди извор]

Manastir Svete Trojice, nalazi se izmedju Gornje i Donje Kamenice, u dolini Trgoviškog Timoka, 17 kilometara od Knjaževca. Zadužbina je srpskog despota Lazara, najmladjeg sina Djurjda Brankovića, kako stoji u natpisu iz 1454. godine. Crkva je skromnih dimenzija, sagradjena je u srpsko-moravskom stilu. Freske su mahom uništene sredinom 20. veka, a danas se vide samo njihovi tragovi. Jeromonah Pantelejmon Nedeljković, prvi je poznati iguman ovog manastira, koji je postavljen 1836.godine. U njegovo vreme uređena je crkvena imovina, nabavljene su knjige i opremljena manastirska biblioteka, a knjigama se i danas služe. Živopis unutar crkve je gotovo u celini uništen. Sačuvano je samo nekoliko fragmenata fresaka, i to u kubetu i priprati, koji pripadaju obnovi iz prve polovina 19. veka.

Galerija[уреди | уреди извор]

Spoljasnje veze[уреди | уреди извор]