Корисник:Mrak95/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Бордерлендс је Action role-playing Пуцачка игра из првог лица видео игра која је развијена од стране Гирбокс софтвер-а за PlayStation 3, Xbox 360, Windows и Mac OS X. То је прва од 3 игрицe у серијалу Бордерлендс. Игра је објављена широм света у октобру 2009. године, са Mac OS X верзијом пуштена 3 децембра, 2010 од стране Ферал Интерактив.[1]

Нaставак, Бордерлендс 2, је објављен широм света у септембру 2012 године.

Gameplay[уреди | уреди извор]

Бордерлендс укључује изградњу карактера који се налази у RPG(Role Playing Game), водећи Гирбокс назвао је игрицу "Action role-playing shooter". При започињању игрице, играч бира једног од 4 карактера, сваки са јединственим посебним способностима и сваки специјализован за одређена оружја. 4 карактера су: Роланд војник, Мордекаи ловац, Лилит сирена, и Брик лудак. Од тада, играчи крећу на задатке које додељује non-player character или са bounty board-а, сваког играча награђују искуством, парама, и понекад наградним предметима. Играчи стичу искуство убијањем људи и чудовишта као и завршавањем изазова у игри (као што је сакупљање одређеног броја убистава користећи одређену врсту оружја).

Играчи почињу игрицу са могућношћу за опремање 2 оружја али касније се може стећи чак до 4 оружја, као и места за енергетски штит, гранате и модификације класе. Сакупљени предмети могу да се продају у продавници произвођачима за новац који онда могу да се користе за куповину бољих ствари. Једна од главних карактеристика игрице Бордерлендс је насумично генерисање оружја и ствари убијањем непријатеља, скупљањем и продавањем опреме. Скала са бојама се користи да означи реткост оружја или предмета. Процењено је да насумични систем може генерисати више од 17 милиона варијација оружја, али заправо само генерише око 3,500,000.[2][3]

Kада је у борби, играч може да прими штету ако се његов штит испразни, што утиче на његово здравље.Ако изгуби сво своје здравље, играч мора да чека да га оживи други играч или да покуша да убије непријатеља да постигне "second wind" или ће се вратити на почетак и изгубити одређен број новца. Игра се може играти са једним играчем, али такође подржава 2 играча на конзолама и до 4 играча преко LAN. Игрица прати напредак играча, награђује сваког играча за сваки испуњену мисију. Играчи могу учествовати у један-на-један дуелу било где у свету ,[4] или могу да посете арену где учествују у борбама 2 на 2 или 3 на 1 са својим саиграчима.

Заплет[уреди | уреди извор]

Радња[уреди | уреди извор]

Радња Бордерлендс игрице је смештена на планети Пандора. Пре догађаја у игрици, једна од мега-корпорација, Атлас корпорација, пронашла је прастари трезор на оближњој планети Прометеј, која је крцата напредном ванземаљском технологијом која им је омогућила да брзо прешишају њихове супарнике. Присуство сличних ванземаљских рушевина раштрканих по Пандори подстакле су Атласа да настане планету у нади да ће наћи још ванземаљске технологије. Међутим Атлас није схватио да је Пандора била у зимском циклусу и да су се ближењем пролећног будиле из хибернације хорде дивљих ванземаљаца. У неуспелом покушају да пронађе било какву ванземаљску технологију, Атлас је напустио планету.

Привучени огромном количином минерала, неколико бродова спонзорисаних од стране Дал корпорације путују на планету и настањују се тамо. Компанија је започела сопствену потрагу за трезором, са тимом предвођеног од стране Патрицие Тенис чувеног археолога. Упркос страдању свих њених колега због дивљих животиња, Тенис је успела да нађе доказ о постајању трезора на Пандори. Новости о њеном открићу су досегле Атлас, који је послао њихову приватну војну силу, Кримсон Ленс, да ухвате Тенис и извуку информације о трезору из ње. Суочени са инвазијом, они коју си били богати и важни, напустили су планету, заједно са Далом који је напустио остатак популације да би избацио остатак становника изолованих насеља у пустињама и хрпу индустријског отпада преко целе планете. Да би ствари биле још горе, Дал корпорација је просто ослободила све бандите при одласку да би нападали становнике. Упркос Даловом неуспеху да пронађу трезор, легенда о њему и даље живи, привлачећи ловце на трезор на планету.

Прича[уреди | уреди извор]

Бордерлендс почиње неко време после пређашњих догађаја и прати причу неколико Ловаца, укључујући главне ликове, који долазе на Пандору у потрази за трезором. После открића града Фајерстон, играч добија инструкције од визија мистериозне жене знане као Анђео чувар. Играч упознаје робота Клептреп и човека под именом Др. Зед који помажу играчу у стицању репутације убијањем неколико вођа клана бандита, који их доводе до прве рукотворине ванземаљаца потребног за отварање трезора, у исто време започињајући МекГафин лов који је кључ у првом делу приче. Ово изазива Патрициа Тенис, Даловог претходног археолога да контактира играча, откривајући да трезор може бити отворен на сваких 200 година и да се време за следеће отварање ближи. Тенис такође отркива да постоје још три рукотворине потребних за комплетирање кључа од трезора. У исто време командант Стил прети да ће напасти уколико не добије делове кључа од трезора

Играч набавља други и трећи кључ пратећи инструкције, али последњи део, наводно у поседу вође бандита, испада да није тамо где би требало да буде. Стил говори играчу да постоје само три дела и да је Тенис издала играча. Стил затим искључује ЕКО мрежу, спречавајући контакт са било киме. Играч отом напада базу Кримсон Ленс и налази Тенис заробљену. Објашњавајући играчу да је била приморана на издају, наводи играча да ресетује ЕКО мрежу и да зауставе Стил и Кримсон Ленс-а пре него што досегну трезор. Након повратка мреже, Анђео чувар упућује играча на локацију где се Стил налази. Приликом приласка трезору, играч сусреће Кримсон Ленс-а који су већ у бици са чуварима трезора. Играч коначно стиже на локацију трезора само тренутак касније у циљу заустављања Стил да искористи кључ. Отварајући трезор, огромно чудовиште искаче из њега и брише Стил и њене трупе. Анђео чувар објашњава да се чудовиште зове the Destroyer и да је била заробљена у трезору давно да би се зауставило њено ширење деструкције универзума и да су чувари били постављени да би спречили свакога ко покуша да га ослободи. Иако играч савлада чудовиште, трезор је закључан на следећих 200 година. Открива се да Анђео чувар шаље сигнале са Хајпирион сателита у орбити изнад Пандоре. Игрица се завршава са сценом сателита који шаље сигнал Клептреп роботу на планети, мењајући назив у Међупланетарни нинџа убица.

Ликови[уреди | уреди извор]

Постоје 4 лика у игрици од којих свако има посебну вештину. Иако сваки лик има своје подразумевано име, играч може променити име или боје њихове одеће код Њу-Ју станица у игрици. Поред стандардног оружја ликови поседују и melee напад, а нека оружја имају и додатно сечиво за већу melee штету.

Развој[уреди | уреди извор]

Бордерлендс је развијен од стране Гирбокс Софтвер-а и објављен од стране 2К Гејмс-а. Ради на модификованом Unreal Engine 3.

Бордерлендс је први пут откривен у септембру 2007 з Game Informer магазину.[5]

Наставак[уреди | уреди извор]

Хендсом Џек

Наставак, Бордерлендс 2, је најављен 2 августа, 2011 за PlayStation 3, Xbox 360, и Windows платформе. Игра је развијена од стране Гирбокс Софтвер-а и Тејк-2 Интерактив-а, а пуштена је у септембру 18, 2012 године. Игра има много техничких побољшања и прати четири нова лика на Пандори где воде битку против Хендсом Џека и Хајпирион корпорације.[6]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Feral Interactive: Borderlands: Game of the Year Edition”. 
  2. ^ Fruhstick, Russ (28. 7. 2009). „'Borderlands' Has 3,166,880 Different Weapons”. MTV Multiplayer. Приступљено 04. 08. 2009. 
  3. ^ „Randy Pitchford on Borderlands' 17 million guns”. 
  4. ^ Buckland, Jeff (6. 12. 2009). „E3 09 Preview: Borderlands – Free video game downloads, news, reviews, videos, patches, demos, screenshots and more at AtomicGamer”. Atomicgamer.com. Приступљено 03. 08. 2012. 
  5. ^ Ahrens, Nick (14. 8. 2007). „Game Informer September Cover Revealed it has fun online too!”. Game Informer. Архивирано из оригинала 26. 8. 2007. г. Приступљено 15. 08. 2007. 
  6. ^ DeCarlo, Matthew (8. 8. 2011). „More information about Borderlands 2 revealed”. Tech Spot. Приступљено 27. 8. 2011.