Корисник:Nevenatod/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Вилфред Длакави[1][2][уреди | уреди извор]

Вилфред Длакави

Биографија[уреди | уреди извор]

Карло Ћелави је именовао Вилфреда Длакавог (на каталонском: Guifré el Pilós; на шпанском: Wifredo el Velloso; на француском: Guifred le Velu) за грофа од Барселоне 878. године и на тај начин Вилфред је постао последњи гроф кога је именовао један франачки краљ. Вилфред је био гроф све до своје смрти, 897. године.

Вилфред Длакави родио се у Шпанији и био је гроф од Барселоне, која је била главна грофовија, Ђироне, Сардиније и Бесалуа. Он је ујединио своје територије у време када је Каталонија била део Каролиншке династије, а велики део Иберијског полуострва под муслиманском инвазијом.

Када је реч о Вилфредовом пореклу, оно је било непознато у средњем веку. Према легенди, он је био син истоименог човека, Вилфреда, из места Рија (на каталонском:Riá)

Вилфред Длакави је такође и први гроф који је своју титулу оставио својим синовима, то беше крајем деветог века услед пада Каролиншке династије. Из тог разлога се Вилфред сматра оснивачем независне Каталоније.

Манастир Рипољ

Основао је манастир Рипољ 879.године и Сан Ђуан (на каталонском: Santa Maria de Ripoll, Sant Joan de les Abadesses) 887.године. Основао је грофовију Осона 885.године, а помогао је и у обнови бискупије Вик (на каталонском: bisbat de Vic). У периоду од 885. до 890. године учествовао је у борби за независност каталонских бискупија од Нарбоне. Године 877. оженио се Гинидилдом (на каталонском: Guinidilda d'Empúries), и из тог брака родило се десеторо деце.

Године 871. напао је Исмаела ибн Мусу који је преузео Сарагосу, а који је у периоду од 883. до 884. утврдио Љеиду (на каталонском: Lleida).

Године 897. Љоп ибн Мухамед (на каталонском: Llop ibn Muhàmmad) запалио је дворац у Аури и убио Вилфреда Длакавог.

Име и надимак[3][уреди | уреди извор]

Вилфред је име германског порекла и етимолошки има значење „Победнички мир“. У каталонском постоје различите варијанте овог имена: Гифре, Грифе, Жофре. На латинском његово име гласи: Guifredus, Wifredus.

Баш као што му надимак каже, Вилфред Длакави био је длакавији од обичног човека па није ни чудо што је понео баш такав надимак. Надимак "Длакави" појављује се први пут у 12.веку, у каталонској хроници која је била написана на латинском језику, а која се звала Кратка историја манастира Ривипуљенсис. У овој хроници налазе се подаци и историјске чињенице манастира Santa Maria de Ripoll који је основао Вилфред Длакави 888. године.

Отац oтаџбине[уреди | уреди извор]

Када је реч о Вилфреду Длакавом, не може се посматрати само као историјска личност, или као личност из легенде, већ као мешавина та два. Краљ Ђоан Први од Арагона (на каталонском: Joan el Caçador) прогласио је Вилфреда Оцем отаџбине. Ова титула је иначе римског порекла и такође ју је добио Ромул, оснивач Рима.

Легенде о Вилфреду Длакавом[4][уреди | уреди извор]

Легенда о пореклу Каталонске заставе

Након борбе са Маварима Вилфред је лежао повређен у свом шатору када га је посетио краљ Карло Ћелави. Краљ га је упитао како да му се одужи за све што је учинио, а Вилфред му је на то одговорио да жели орден како би украсио свој штит.

Тада је краљ умочио руку у грофовску крв те прешао са четири прста преко златног штита који се налазио поред кревета и на тај начин је настао грб Барселоне који садржи четири вертикалне црвене линије, а овај дизајн такође се налази на каталонској застави.

Друга верзија ове легенде је да је Карло Ћелави дао Вилфреду златан штит, а да је Луј Други Муцавац, најстарији Карлов син, додао четири линије.

Легенда о Вилфреду Длакавом и змају Ова легенда је можда настала по узору на легенду о Светом Ђорђу и змају. Наиме, Мавари су са собом донели младог змаја који је био чудовиште - пола змај, пола птица, који је јео стоку оближњем становништву и који је како је растао постајао све опаснији по људе и животиње. Многи витези које је Вилфред слао нису успели да победе змаја. Једина опција била је да се сам Вилфред суочи са змајем. Он се борио са змајем и на крају успео да га убије. Као доказ своје храбрости, гроф је однео змаја на трг у Барселони.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ https://books.google.rs/books?id=rYIf-3-EGDgC&pg=PA131&lpg=PA131&dq%23v=onepage&q&f=false#v=onepage&q&f=false.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  2. ^ https://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0031564.xml.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  3. ^ https://ca.wikipedia.org/wiki/Guifr%C3%A9_el_Pil%C3%B3s.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  4. ^ https://barcelonalowdown.com/legend-wilfred-hairy-catalan-flag/.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)