Корисник:Nikolam77/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Dead by Daylight[1] je horor asimetrična onlajn igra za više igrača objavljena za Microsoft Windows i Steam[2][3] u junu 2016, PlayStation 4 i Xbox One u junu 2017, Nintendo Switch u septembru 2019. , iOS i Android u aprilu 2020., Stadia u oktobru 2020, i PlayStation 5 i Xbox Series X/S u novembru 2020. To je igra u kojoj jedan igrač preuzima ulogu „ubice”, a ostala četvorica igraju kao „preživljavači”; ubica mora uhvatiti svakog preživelog i žrtvovati ga zlonamernoj sili poznatoj kao „Entitet” tako što će ih okačiti na kuke, dok preživeli moraju da izbegnu da budu uhvaćeni i da poprave pet generatora kako bi otvorili izlazne kapije.

Igru izdaje kanadski studio Behavior Interactive, koji je stekao izdavačka prava od švedskog studija Starbreeze Studios u januaru 2018. Pored originalnih likova, igra uključuje i likove iz različitih franšiza kao što su Halloween, Left 4 Dead, The Texas Chainsaw Massacre, A Nightmare on Elm Street, Saw, Evil Dead, Ghost Face, Stranger Things, Silent Hill, Crypt TV, Resident Evil, Hellraiser i Ringu.

Dead by Daylight
Nikolam77/песак
Издавач(и)Behaviour Interactive
Излазак14.6.2016.
Жанр(ови)Horor, prezivljavanje
МодификацијеZa jednog igraca, za vise igraca

Igra[уреди | уреди извор]

Većina ubica ima samo jedan oblik kretanja, krećući se tempom koji je umereno brži od onog kod preživelih u sprintu. Kada lovi preživele, ubica mora da ih uhvati tako što će ih ili udariti oružjem (jedan udarac povređuje preživele, a dva ih obara na zemlju ili ih zgrabiti jednim potezom tako što će ih neočekivano uhvatiti. Prvi put kada se preživeli zakači na kuku, oni mogu pokušati da pobegnu sa iste, iako je stopa toga niska; zakačene preživele obično spasavaju drugi preživeli. Ako preživeli pobegne ili bude spašen, a zatim zakačen drugi put, ući će u „fazu borbe“, u kojoj preživeli mora da se odupre entitetu koji pokušava da ga oduzme vršeći provere veština sve dok ih ne spase drugi preživeli ili ih entitet ubije nakon izvesnog vremena. Ako preživeli bude ponovo spašen, ali je zakačen treći put, biće odmah žrtvovan bez šanse da preživi. Ubica ne može preskočiti palete koje preživeli mogu baciti, već ih mora zaobići ili uništiti. Ubica takođe ima sposobnost čitanja aure, neprestano otkrivajući lokaciju generatora, kuka, a ponekad i preživelih. Svaki ubica ima svoju jedinstvenu moć. Na primer, Wraith može da postane nevidljiv i da se kreće brže (iako nije u stanju da udari preživele dok je sakriven), a Hillbilly koristi motornu testeru koja mu omogućava da se brzo kreće i obori sve preživele koji mu se nadju na putu dok koristi testeru. Ove moći se mogu poboljšati korišćenjem dodataka, koji se mogu kupiti u igri za odredjenu svotu poena, u zavisnosti od njihovog kvaliteta.

Kao preživeli, igrači moraju da pobegnu sa mape, što se može uraditi ili popravkom pet generatora da bi obezbedili napajanje izlaznih kapija ili bekstvom kroz otvor, mada se otvor otvara samo kada je jedan preživeli ostao na mapi. Ako ubica zatvori otvor ili se otvori kapija, „Endgame Collapse“ će se pokrenuti, dajući preživelima samo dva minuta da pobegnu pre nego što tajmer istekne ili ih ubica uhvati. Opcije kretanja preživelih sastoje se od sprinta, hodanja, čučenja ili puzanja. Moraju da izbegnu ubicu tako što će izgubiti vid u poteri ili se uspešno sakriti od njih. Kada beže od ubice, preživeli mogu da iskoriste pregršt predmeta; pretražujući sanduke po mapi koji će ponekad dati medicinske komplete, baterijske lampe za privremeno zaslepljivanje ubice, kutije sa alatima, ključeve ili mape. Većina ubica ima urođeni „radijus terora“ koji ih okružuje. Preživeli unutar radijusa čuće otkucaje srca, čiji se intenzitet povećava sa blizinom ubice. Oni takođe mogu da vide crveno svetlo koje izlazi iz ubičeve glave na zemlju, što otkriva pravac u kome ubica gleda. Neke ubice imaju sposobnost da potisnu svoj „radijus terora” i „crvenu mrlju” pod određenim uslovima, omogućavajući im da iznenade preživele.

Ciljevi[уреди | уреди извор]

Interakcije preživelih sa mnogim objektima u igri mogu izazvati nasumične provere veština. Igrač može ili da izvrši dobru proveru veštine koja nema posledice, odličnu proveru veštine koja ubrzava napredovanje akcije koju igrač preduzima, ili lošu proveru veštine koja obično obaveštava ubicu o lokaciji preživelog i takođe može da izazove gubitak napretka generatora. Velike provere veština zahtevaju veću preciznost i možda nisu uvek moguće u zavisnosti od vrste interakcije ili pogodnosti koje koristi preživeli ili ubica. Ubice imaju sposobnost da oštete generatore, koji će vremenom polako regresirati njihov napredak popravke sve dok preživeli ne nastavi da ga popravlja. Ako ubica uhvati preživelog, ubica ga može pokupiti i odneti do jedne od mnogih kuka za žrtve koje su razbacane po mapi. Dok ga nose, preživeli može da pokuša da se istrgne iz ubicinog stiska pre nego što stigne do udice, a zatim da pobegne. Ako ubica uspe da okači preživelog na kuku, saigrač može da spase okačenog preživelog ili, ređe, okačeni preživeli (sa šansom od 4%) može da se spase sa kuke. Samospašavanje je moguće samo kada se preživeli prvi put zakači. Kada se pet generatora popravi, preživeli mora pronaći prekidač pored jedne od dve izlazne kapije i držati ga 20 sekundi da bi otvorio vrata. Igra se završava tek kada svi preživeli pobegnu ili budu ubijeni; stoga, dok neki preživeli mogu da pobegnu i završe rano, oni koji su još unutra moraju da nastave da igraju. Igrači koji su pobegli ili umrli imaju mogućnost da posmatraju preostale igrače kroz završetak igre ili se vrate u meni i pridruže se novoj igri. Ako ostane samo jedan preživeli, popravka generatora obično nije praktična. Bez obzira na to da li su ostala tri preživela pobegla ili su ubijeni, na slučajnom mestu će se pojaviti otvoreni otvor za bekstvo. Ako preživeli prvi pronađe ovaj otvor, može da pobegne kroz njega, ali ako ga ubica prvi pronađe, onda može da ga zatvori. Ako ubica zatvori otvor, dve izlazne kapije se napajaju kao da je cilj generatora završen, omogućavajući preostalom preživelom jedan poslednji način da pobegne od suđenja. Ako neko od preživelih poseduje posebnu vrstu ključa, bilo dobijenog iz sanduka tokom igre ili ponetog pre same igre, oni mogu da otvore otvor i pobegnu. U suprotnom, otvor će ostati zatvoren, otvarajući se automatski kada samo jedan preživeli ostane u suđenju.

Perkovi[уреди | уреди извор]

Preživeli i ubice imaju mogućnost da iskoriste do četiri pogodnosti u svom opterećenju, što njihovim likovima daje posebne sposobnosti. Pogodnosti za preživljavanje uključuju nalet brzine kada beži od ubice, sposobnost samoizlečenja bez kompleta prve pomoći, sabotiranje kuka bez kutije sa alatom i još mnogo toga. Ubistvene pogodnosti uključuju uočavanje aure preživelih, ometanje njihovog vremena u borbi dok su odvedeni na kuku, zaključavanje generatora kako bi se sprečilo da se na njima radi i još mnogo toga. Postoji niz „opštih pogodnosti“ koje počinju da se otključavaju da bi bilo koji lik naučio. Pored toga, svaki određeni lik počinje sa setom od tri pogodnosti koje su jedinstvene za njega. Pogodnosti, dodaci i predmeti se mogu otključati preko Bloodveb-a, stabla veština gde svaki lik može da potroši valutu u igri.

Karakteri[уреди | уреди извор]

Prezivljavaci[уреди | уреди извор]

Survivor License
Dwight Fairfield Original
Meg Thomas
Claudette Morel
Jake Park
Nea Karlsson
Laurie Strode Halloween[4]
Ace Visconti Original
Bill Overbeck Left 4 Dead[5]
Feng Min Original
David King
Quentin Smith A Nightmare on Elm Street[6]
David Tapp Saw[7]
Kate Denson Original
Adam Francis
Jeff Johansen
Jane Romero
Ash Williams Evil Dead[8]
Nancy Wheeler Stranger Things[9]
Steve Harrington
Yui Kimura Original
Zarina Kassir
Cheryl Mason Silent Hill[10]
Felix Richter Original
Elodie Rakoto
Yun-Jin Lee
Jill Valentine Resident Evil[11]
Leon S. Kennedy
Mikaela Reid Original
Jonah Vasquez
Yoichi Asakawa Ring[12]

Dodato je šest legendarnih skinova koji njihove odgovarajuće survivore pretvaraju u alternativne survivor likove.

Legendary Survivor License
Lisa Garland Silent Hill
Cybil Bennett
Jonathan Byers Stranger Things
Chris Redfield Resident Evil
Claire Redfield
James Sunderland Silent Hill

Ubice[уреди | уреди извор]

Killer License
The Trapper Original
The Wraith
The Hillbilly
The Nurse
The Shape Halloween
The Hag Original
The Doctor
The Huntress
The Cannibal The Texas Chainsaw Massacre
The Nightmare A Nightmare on Elm Street
The Pig Saw
The Clown Original
The Spirit
The Legion
The Plague
The Ghost Face Fun World / Ghost Face
The Demogorgon Stranger Things
The Oni Original
The Deathslinger
The Executioner Silent Hill
The Blight Original
The Twins
The Trickster
The Nemesis Resident Evil
The Cenobite Hellraiser
The Artist Original
The Onryō Ringu

Kao sto je bio slucaj i sa prezivljacima, takodje je ovde dodato sedam legendarnih i ultra retkih skinova koji njihove ubice pretvaraju u alternativne likove ubica.

Legendary Killer License
The Minotaur Original
The Krampus
The Look-See Crypt TV
The Mordeo
The Ferryman Original
The Chatterer Hellraiser
The Baba Yaga Original

Mape[уреди | уреди извор]

Igra se moze odvijati na 16 mapa, medju kojima su i: imanje MacMillan, Crotus Prenn bolnica, Coldwind farma, Haddonfield, Močvara, Crvena šuma, Osnovna škola Midvič i ostale. Većina mapa je podeljena na više verzija mapa sa sličnim karakteristikama, ali malim varijacijama. Većina mapa sadrži zgradu ili orijentir specifičnu za mapu koji ostaje na istom mestu u svakoj igrici. Većina mapa takođe sadrži zgradu poznatu kao „koliba ubice“, koja je ista na svim mapama i pojavljuje se na jednoj od nekoliko unapred određenih lokacija. Svaka nova igra, soba poznata kao "podrum" se postavlja na jednu od nekoliko unapred određenih lokacija, što uključuje kolibu ubice (ako postoji). Podrum je posebna prostorija koja se sastoji od jednog sanduka sa predmetima i četiri ormarića u koji se mogu sakriti. U njemu se takođe nalazi posebna četvorokraka kuka koju preživeli ne mogu uništiti na bilo koji način. Podrum ima samo jedan ulaz i izlaz, što ga čini veoma sigurnim mestom za ubicu da dovede svoje žrtve bez straha da će ih drugi preživeli spasiti.

Izdanja na telefonima[уреди | уреди извор]

Behavior Interactive je 19. juna 2019. objavila plan da besplatno objavi Dead by Daylight za iOS i Android u pokušaju da igru učini dostupnijom igračima širom sveta. Formiran je drugačiji razvojni tim koji je u potpunosti posvećen optimizaciji igre za mobilno iskustvo. Dead by Daylight Mobile je prvobitno bio planiran za lansiranje 2019. godine, međutim programeri su morali da odlože izdanje do 2020. godine, navodeći potrebu za više vremena za rad na greškama i optimizaciju. Dana 27. februara 2019, Behavior je objavio da će mobilne verzije objaviti kineski izdavač video igara NetEase Games u jugoistočnoj Aziji, Japanu i Koreji. Objavljen je u EMEA[13], Americi i Južnoj Aziji 16. aprila 2020. godine.U 48 sati objavljivanja, Dead by Daylight Mobile[14] je premašio 1 milion preuzimanja.Do oktobra 2020. igra je premašila 10 miliona preuzimanja.

Literatura[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Dead by Daylight | A Multiplayer Action Survival Horror game”. deadbydaylight.com. Приступљено 2022-06-15. 
  2. ^ „Save 60% on Dead by Daylight on Steam”. store.steampowered.com (на језику: енглески). Приступљено 2022-06-15. 
  3. ^ „steam”. 
  4. ^ „Halloween | Chapter 2 | The Shape | Dead by Daylight”. deadbydaylight.com. Приступљено 2022-06-15. 
  5. ^ „CHAPTER 3.5: Left Behind”. Dead by Daylight Wiki (на језику: енглески). Приступљено 2022-06-15. 
  6. ^ „A Nightmare on Elm Street | Chapter 6 | Dead by Daylight”. deadbydaylight.com. Приступљено 2022-06-15. 
  7. ^ „Saw | Chapter 7 | The Pig | Dead by Daylight”. deadbydaylight.com. Приступљено 2022-06-15. 
  8. ^ „Ash vs EvilDead | Chapter 11.5 | Ash Williams | Dead by Daylight”. deadbydaylight.com. Приступљено 2022-06-15. 
  9. ^ „CHAPTER 13: Stranger Things”. Dead by Daylight Wiki (на језику: енглески). Приступљено 2022-06-15. 
  10. ^ „Silent Hill | Chapter 16 | Pyramid Head | Dead by Daylight”. deadbydaylight.com. Приступљено 2022-06-15. 
  11. ^ „Resident Evil | Chapter 20 | The Nemesis | Dead by Daylight”. deadbydaylight.com. Приступљено 2022-06-15. 
  12. ^ „Sadako Rising | Chapter 23 | The Onryo | Dead by Daylight”. deadbydaylight.com. Приступљено 2022-06-15. 
  13. ^ Interactive, Behaviour (2020-02-27). „Dead by Daylight Mobile Launching in the Americas and EMEA in Spring 2020”. Behaviour Interactive (на језику: енглески). Приступљено 2022-06-15. 
  14. ^ Bald, Cameron. „Dead By Daylight Mobile surpassed 1 million downloads in its first 48 hours of launch”. www.pocketgamer.com (на језику: енглески). Приступљено 2022-06-15. 

Spoljasnje veze[уреди | уреди извор]