Корисник:Petar202/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Галски богови II-I век п.н.е

По Јулију Цезару „ изузетно религиозан народ“, Гали обожавају велики број богова, чију је улогу и споне које их повезују понекад тешко одредити. Почев од II века пре нове ере појављују се потпуно оригинални ликови тих богова. Особеност тих божанстава је у комбинацији антропоморфизма и животињских особина – биковских или  јелењих рогова, великих зашиљених ушију.

         Суцел („Чврсти пљесак“) представљен као старац дуге браде, маше батом дуге дршке, што је можда значило да је он бог заштитник занатлија. Таранис („Гром“) у једној руци држи точак који симболизује сунце, а у другој мунју којом маше. Чивије на његовим раменимабез сумње представљају севање. Цернунос, који седи као кројач, на глави носи рогове јелена. Есус, обучен у кратку радну тунику, обара дрво. Постоје и женска божанства. Епона, која попут амазонке седи на коњу и држи рог изобиља, заштитница је јахача. Богиње мајке (матроне на латинском), којих има две или три, у седећем су положају и у крилу деже корпу пуну воћа или младунце.

Већина ових богова је представљена на стубу Лутецијиних морнара, грађевини подигнутој за време владавине Тиберија (14-37. г.п.н.е.). У приповести о Галском рату (58 г.п.н.е. – 52. г.п.н.е.) Јулије Цезар изједначава већину галских богова са боговима римског пантеона, што се потом потврђује у римској Галији, где је култ келтских божанстава опстао под именом једног римског бога. С друге стране, Јупитер галско-римских градова носи и точак и спирале, обележја Тараниса.

Бог Таранис

Препознатљив по својим атрибутима (точак, обруч око рамена и муња), келтски Таранис је асимилован у Јупитера, чују косу и браду и сам ниси. Место под именом „Ла Шателе“, блузу Сен Дизијеа (Горња Марна), I в.н.е.[1]


Овај чланак је део пројекта Вики-школарац у ОШ "Јован Стерија Поповић" у Београду.
Датум уноса: мај - јун 2019.
Википедијанци: Ова група ученика ће писати чланке на подстраницама, где ће остати до краја периода уноса и оцењивања.
Позовамо вас да помогнете ученицима и дате им смернице током израде.
  1. ^ Извор:стр 231 Larousse Древне цивилизације, приредила Кatrin Sal