Корисник:Petaris1318/песак

С Википедије, слободне енциклопедије


Волтер Хартвел Вајт (енгл. Walter Hartwell White), познатији по свом надимку Хајзенберг, је измишљени лик и главни протагониста америчке телевизијске серије "Чиста хемија" (енгл. Breaking Bad). Глуми га Брајан Кранстон (енгл. Вryan Cranston). Дипломирао је на Калифорнијском технолошком институту (енгл. California Institute of Technology - Caltech). Волтер је био сувласник компаније Gray Matter Technologies са својим блиским пријатељем Елиотом Шварцом и његовом тадашњом девојком Гречен. Изненада је напустио ову компанију, продајући своје акције за 5.000 $. Убрзо након тога, компанија је зарадила богатство, великим делом захваљујући Волтеровим истраживањима. Волт се преселио у Албукерке у Новом Мексику, где је постао професор хемије у средњој школи. Серија "Чиста хемија" почиње на Волтов 50. рођендан, када му је дијагностикован рак плућа стадијума 3А. Након овог открића, почиње да се бави производњом метамфетамина са својим бившим учеником Џесијем

Волтер Вајт
Informacije
NadimakХајзенберг
Datum rođenjaСептембар 7, 1958
SpecijalnostХемичар
Deca
Br. epizoda62

Пинкменом (енгл. Jassie Pinkman) како би обезбедио финансијску сигурност својој породици након своје смрти. Увлачи се све дубље у незакониту трговину дрогом, постајући све немилосрднији како серија напредује, а касније усваја и псеудоним „Хајзенберг“ под којим постаје препознатљив као главни дилер дроге. Креатор серије Винс Гилиган (енгл. Vince Gilligan) рекао је да му је главна идеја са Волтером Вајтом била "претварање господина Чипса (лик из новеле Goodbye, Mr. Chips) у Лице са ожиљком (енгл. Scarface)" и намерно је лик учинио мање симпатичним током серије. Волтова еволуција од благог школског учитеља и породичног човека до немилосрдног злочиначког мајстора и убице је централни фокус серије.

Иако су се званичници AMC-a у почетку оклевали да улогу Волтера дају Кранстону због његове претходне улоге у "Малколм у средини". Гилиган га је изабрао на основу претходног глумчевог извођења у епизоди "Погон" серије Досије Икс, коју је Гилиган написао. Кранстон је дао велики допринос стварању свог лика, укључујући Волтову историјску причу, физички изглед и особине личности.

И лик и Кранстонова глума добили су позитивне критике, а Вајт се често помиње као један од највећих и најславнијих телевизијских ликова свих времена. Кранстон је освојио четири Прајмтајм Еми награде за изванредног главног глумца у драмској серији, од којих су три биле узастопне, постајући други глумац који је то учинио, након Била Козбија (за филм "I Spy") 1960. године. Након своје четврте победе, Кранстон је стигао Дениса Франца са највише победа у историји ове категорије. Он је први човек који је освојио Избор критичара (Critics' Choice), Златни глобус (Golden Globe), Прајмтајм Еми (Primetime Emmy) и глумачку Guild награду за свој наступ. У шпанском римејку "Метастаза" његов лик је преименован у Волтера Бланка (бланко је шпанска реч за бело), а глуми га Диего Трујило.

Биографија карактера[уреди | уреди извор]

Позадинска прича[уреди | уреди извор]

Волтер Вајт је био син јединац. Волтов отац је умро од Хантингтоновe хореe (енгл. Huntington's disease) када је он имао 6 година. Студирао је хемију на Калифорнијском технолошком универзитету, где је спровео истраживање у области радиографије што је помогло тиму да добије Нобелову награду из области хемије 1985. Након дипломирања, Волт је основао фирму Gray Matter Technologies заједно са Елиотом Шварц његовим бившим колегом и добрим пријатељем. У то време, Волт је излазио са својом лабораторијском асистенткињом Гречен. Он је оставио и Гречен и Gray Matter Technologies, продавши свој део за 5.000 $.Гречен и Елиот су се касније венчали и створили богатство већину због Волтовог истраживања. Иако су остали пријатељи Волт тајно негодује и Гречен и Елиота зато сто су профитирали од његовог рада. Са 50 година, Волт ради као наставник хемије у средњој школи и Албакеркију у Новом Мексику давајући инструкције незаинтересованим и неучтивим ђацима. Волт такође има и други посао у перионици аута како би повећао своја примања, што се показало понижавајуће јер мора да пере аутомобиле сопствених студената. Волт и његова жена Скајлер имају сина тинејџера Волтера Јр. Који има целебралну парализу. Скајлер је такође трудна са њиховим другим дететом Холи која је рођена на крају друге сезоне. Волтерова остала фамилија укључује Скајлерину сестру Мари Шредер, њеног мужа Хенка који је агент ДЕА; и његову мајку која се не појављује.

Сезона 1[уреди | уреди извор]

На Волтовој журци изненађења за педесети рођендан он је гледао извештај на вестима о Хенку како хапси дилере метамфетамина. Волт је импресиониран новчаним приходом од операције са метом, и Хенк му је понудио да га провоза на операцију ДЕА-а.Следећег дана Волт је пао у перионици аута и одведен је у болницу, тамо су му рекли да има рак плућа који се не може оперисати и да ће умрети највероватније за две године. Током операције Ханк је упао у кристал-мет лабораторију и одвео кувара Емилија Којаму у притвор. Волт је видео Емилијевог партнера како напушта место, то је био његов бивши ученик Џеси Пинкмен. Хтео је да обезбеди своју породицу производећи и продавајуци мет, Волт је пратио Џесија и уценио га да продаје мет који ће он да кува. Волт је дао Џесију своју животну уштеђевину да купи РВ који могу да користе као покретну лабораторију за мет.

После њиховог првог кувања у РВ-у Џеси је однео примерак екстремно чистог мета дистрибутеру Домингу "Крејзи-8" Молини (енгл. Domingo "Krazy-8" Molina) и довео Крејзи-8 и сада пуштеног Емилиа да виде кувара. Емилио је препознао Волта из акције у којој је ухапшен и био је убеђен да је он доушник. Крејзи-8 је присилио Волата да му покаже како кува екстремно чист мет или ће га убити. Волт се претварао да кува али је произвео отривни гас фосфора који је убио Емилиа и онеспособио Крејзи-8. Волт и Џеси су одвели Крејзи-8 у подрум у Џесијевој кући са катанцем око врата и Волт није могао да се одлучи да га убије. Након што је Крејзи-8 обећао да се неће опирати Волт је кренуо да га ослободи, али када је приметио да ће га Крејзи-8 избости сломљеним комадом тањира чим га ослободи Волт се успаничио и угушио га катанцем. Ово искуство је уздрмало Волта и рекао је Џесију да висе неће да кува мет.

Волт је коначно рекао породици за рак и они су га пожуривали да крене на скупу хемотерапију. Он је одбијао да крене на третман да га породица не би памтила као терет и беспомоћног инвалида, као што он памти свог оца. Касније је попустио и пристао на третман али је одбио понуди да за то плаћају Гречен и Елиот, одлучивши да се врати послу са дрогом са Џесијем. Обријао је главу да сакрије нуспојаву опадања косе због хемотерапије.

Незадовољан брзином којом Џеси продаје мет, Волт га наговара да мет прода на велико локалном лорду дроге Туку Саламанки (енгл. Tuco Salamanca), који је преузео територију од Крејзи-8.Откривши да је Туко украо мет и пребио Џесија, Волт је посетио Тука у његовом скровишту са још једном торбом кристала, тврдећи да је Хајзенберг. Након што се Туко изругао Џесију и одбио да плати за мет и рекао да ће Волт проћи исто као Џеси. Волт је разнео део скровишта, торба је садржала фулмирану живу, а не мет. Импресиониран Хајзенберговом смелошћу Туко је одлучио да плати и уђе у посао.

Волт је уживао у успеху и узео име Хајзенберг за будуће послове. Да би повећали производњу Волт И Џеси су са псеудоефедрина пресли на метламин. Ово је обојило њихов мет у плаво, сто је постало Волтов заштитни знак. Почели су да се боје за своје животе када је, након што је пробао чист мет који су донели Туко безосећајно претукао до смрти једног од његових људи Но-Доза.

Сезона 2[уреди | уреди извор]

Волтов плави мет је постао толико популаран да је Хенк приметио и почео да лови Тука. Параноични Туко избегава заседу, узима  Џесијева кола и киднапује Волта. Довози их у изоловану кућу у пустињи, планирајући да их депортује у Мексико где би били присиљени да кувају свој плави мет за картел. Након неуспешног покушаја да отрују Тука успели су да побегну пешке. Хенк који је тражио Џесија угледао је његов ауто поред куће и убио Тука у оружаном окршају. Волт је ухапшен када је го ушао у самопослугу. Објаснио је свој нестанак тврдећи да је ушао у фазу фуге као последицу лекова за рак.

Волт је сазнао да се његов рак повлачи и планирао је да напусти бизнис са метом када прода преосталих 17кг. Он је унајмио непоштеног криминалног адвоката Сола Гудмана да му помогне да опере паре које је зарадио у послу са дрогом. Увидевши да им треба нови дистрибутер да продају преосталу количину, Сол им заказује састанак у локалном ресторану са мистериозним дистрибутером мета. Џеси се појавио на састанку надрогиран хероином и отишао када се дистрибутер није појавио. Волт је схватио да је дистрибутер власник ресторана Гус Фринг. Гус је објаснио да је посматрао пар и одлучио да не сарађује зато што је Џеси зависник. Неколико дана касније дао је Волту шансу да се докаже тако што ће доставити сав мет на договорено место у року од сат времена. Волт је провалио у Џесијеву кућу где је мет био сакривен и видео га онесвешћеног са његовом девојком Џејн Марголис. Волт је пронашао мет и доставио испоруку на време, али и пропустио рођење своје ћерке. Џејн је уцењивала Волта да да Џесији његов део новца али је Волт одбио јер Џеси користи дрогу.

Након разговора са странцем у бару о породици незнајући да је то Џејнин отац Доналд, Волт је опет провалио у Џесијеву кућу и пронашао љубавнике онесвешћене од хероина. Џејн је лежала на леђима, повраћала и почела да се гуши. Волт јој није помогао и гледао ју је како умире. Волт је имао Соловог чистача, Мајка Ерментраута, који је отклонио сваку сумњу на Џесија у вези са Џејнином смрћу, и убедио Џесија да крене на одвикавање.

Волт је одлучио да одстрани преостали пораст рака. Под анестезијом случајно открива да има други мобилни телефон- онај који користи за послове са дрогом чинећи Скајлер сумњичавом, доводећи до тога да открије многе његове лажи и оде са њиховом децом. Након њеног одласка сударили су се два путничка авиона тачно изнад Волтове куће, инцидент је изазвао Доналд који ради у контроли ваздушног саобраћаја који је осећао кривицу јер није обраћао пажњу на посао. Волт је ово посматрао са ужасом јер је индиректно био одговоран за инцидент.

Сезона 3[уреди | уреди извор]

Волт одлучује да се повуче из производње мета, самим тим одбијајући Гасову понуду да ради у најсавременијој лабораторији скривену испод перионице веша за милион долара месечно. Након што се одвојио од Скајлер и преселио у други стан, Волт јој признаје да је своје лечење финансирао кувањем мета. Ужаснута, Скајлер тражи развод у замену за њену тишину и захтева да Волт нема никакве везе са њиховом децом.

Након што открије да Џеси кува и продаје сопствену верзију плавог мета, Волт пристаје да кува свој мет за Гаса. Помаже му врхунски хемичар Гејл Ботикер и чини се да посао тече без икаквих проблема. Џеси и даље кува своју верзију плавог мета, а Скини Пит и Баџер су му дистрибутери, али то доводи до тога да је Хенк умало ухватио Џесија и Волта док је пратио траг на РВ-ју за који је вјеровао да се користи за кување плавог мета. Да не би били откривени скривајући се у РВ-ју, Волт и Џеси, којима је помогао Сол, упутили су телефонски позив како би одвратили пажњу Хенку, што му налаже да верује да је његова супруга Мари доживела саобраћајну несрећу. Хенк одлучује да напусти потрагу за РВ-ом само да открије да је Мари у реду, допуштајући Волту и Џесију да униште РВ. То довољно љути Хенка да је тешко претукао Џесија у његовој кући и послао га у болницу. Џеси прети Волту тако што му говори да ће поднети тужбу против Хенка; такође говори Волту да ће, уколико буде ухваћен, направити договор да се одрекне Хајзенберга. Бојећи се да ће било што од овога променити ток Ханкове каријере у спровођењу закона, Волт је приморан да убеди Гаса да ангажује Џесија који ће заменити Гејла као његовог помоћника. Такође се слаже да ће 50% своје зараде делити са Џесијем.

Коцкајући да га Скајлер неће предати полицији због штете коју би нанео њиховом сину, Волт се враћа у своју кућу. Након неколико покушаја блефирања, Скајлер долази са нелагодом да прихвати ситуацију и помаже Волту да опере новац који је зарадио, али одбија да има било какве везе с њим ван посла. Распад у њиховом браку погоршава се када Скајлер спава са својим шефом Тедом Бенекеом . Волт покушава да јој врати тако што покушава исту ствар са директорком школе, али неуспешно.

Тукови рођаци Мако и Лионел Саламанка траже освету одговорним за његову смрт и откривају Волтов идентитет од свог ујака Хектора Саламанке. Вјерујући да је Волт издао Тука, они одлазе код његове куће и припремају се да га убију сребрном секиром. Гас то открива, а да би заштитио своју инвестицију у Волта, он их убеди да уместо тога циљају Хенка, који је Тука заправо убио. Рођаци умиру у покушају убиства Хенка, док Хенк преживљава, али је привремено парализован. Скајлер убеђује Волта да плати Хенкову негу и смишља наводну причу о Волтовом варању у коцкању да би објаснили како је зарадио новац.

Волт љути Гаса убијајући двојицу Гасових дилера у покушају да заштити Џесија, који је планирао да их и сам убије због њиховоих дела. Гас узвраћа отпуштањем Џесија и поново ангажује Гејла као Волтовог помоћника, с намером да што пре замени Волта. Волт планира убити Гејла како би заржао посао, али Гасов чувар Виктор намамљује Волта у лабораторију, где Мајк чека да га убије. Волт зове Џесија и говори му да ће ускоро бити убијен, и да ће Џеси морати сам да убије Гејла. Виктор жури ка Гејловој кући, али га проналазе мртвог.

Сезона 4[уреди | уреди извор]

Након убиства Гејла, Мајк држи Волта у лабораторији исчекивајући Гасов долазак. Виктор долази са Џесијем и почиње сам процес кувања како би показао Гасу да Волт и Џеси нису неопходни. Гас, међутим, убија Виктора испред Мајка, Волта и Џесија, у језивом показивању његове „моћи“. Напетост због јачег обезбеђења ствара тензију између Волта и Џесија, а Гас користи прилику да доведе Џесија на своју страну уз помоћ Мајка. Волт закључује да Гас планира да га на крају убије и замени са Џесијем. Након тога Волт даје Џесију отров са којим треба да отује Гаса, али Џеси то не може да учини. Волт се појављује у Џесијевој кући и покушава да га наговори да изда Гаса, али Џеси то одбија и говори Волту да је њихово партнерство завршено.

У међувремену, Скајлер купује аутоперионицу у којој је Волт радио и користи је за прање свог новца од дроге. Хенк почиње да сумња да је Гас умешан у посао с плавим метом. С обзиром да је ДЕА скептичан око истраге а Хенк није у стању да вози и није у стању, он користи Волтову помоћ у истрази. Волт успева да саботира истрагу, али Гас га ипак криви.

Гaс успева да се реши проблема са мексичким картелом уз помоћ Мајка и Џесија. Потом отпушта Волта и прети да ће му убити читаву породицу ако проузрокује још проблема. Волт покушава да искористи једну од Солових веза да се он и његова породица преселе, али открива да је Скајлер већину новца искористла за исплату новчаних казни Теда Бенекеа да избегне истрагу против себе. Након што је убедио Сола да обавести Хенка да је опет мета атентата, цео ДЕА чува њихову породицу, а Волт одлучује да у том тренутку убије Гаса.

Када Брок, син Џесијеве нове девојке Андрее, очајнички постане болестан од симптома сличних рисину, Џеси напада Волта, верујући да га је отровао. Волт успева да убеди Џесија да је Гас одговоран за то. Након што покушај убиства Гаса помоћу аутомобилске бомбе није успео, Волт открива од Сола да је Гас посетио Туковог ујака Хектора у свом старачком дому како би га исмевао због пораза картела и краја породице Саламанка. Валт склапа договор с Хектором како би привукао Гаса тако што уговара састанак са ДЕА. Гас долази у старачки дом након састанка да убије Хектора због издаје, међутим Хектор детонира бомбу коју је Волт направио, убивши и себе и Гаса. Волт спашава Џесија, који је био затворен у лабораторији, и заједно уништавају све доказе и спаљују лабораторију.

Након Броковог опоравка, Џеси сазнаје да је деечак вероватно отрован случајно појевши бобице љиљана, а не рицин. Волт је и даље убеђен да је убијање Гаса била права ствар, и зове Скајлер да јој каже да су сигурни и да је "победио", док камера гледа на сасксију биљке љиљана поред Волтовог базена, што указује да је Волт у ствари отровао Брока да убеди Џесија да је време да се реше Гаса.

Сезона 5[уреди | уреди извор]

Мајк покушава да убије Волта због Гасове смрти,али Џеси их убеђује да раде заједно како би уништили доказе о својој вези са уништеном лабараторијом Њих тројица на крају покрећу нови систем за производњу мета уз помоћ корумпиране компаније за сузбијање штеточина,користећи домове станара да кувају мет. Метиламин им је обезбедила Лидија Родарте-Куаиле представник организације која је била Гасово власнишство.Када је схватила да њену доставу прати полиција,она је оставила информације у возу који је превозио хемикалије тако да Волт може да испланира пљачку. Пљачка је била успешна али је Тод Алкист,један од радника у компанији за сузбијање штеточина,убио дечака који их је видео како пљачкају.Ужаснути,Џеси и Мајк одлучују да напусте посао. Деклан,господар Феникс дроге, је понудио да купи операцију за петнаест милиона долара,са циљем да уништи конкуренцију.Волт га убеђује да исплати Џесија и Мајка и уместо тога почне да дистрибуира његов мет.

Хенк повезује Мајка са плавим метом и починње да притиска његове познанике који су сада у затвору,да му дају информације о производњи плавог мета. Када је Волт доставио Мајку његов део Деклантове исплате,Мајке је одбио да открије имена ових затвореника и вређа Волта кривећи га за све проблеме кроз које пролазе. Волт га убија у налету бесу.Пошто је добио списак затвореника од Лидије он наговра Тодовог ујака Џека да у исто време убије девет мушкараца у различитим затворима,како би ДЕА схватила да су нападнути.

Након неколико месеци Волт је зарадио више од осамдесет милиона долара од мета,а Скајлер га убеђује да престане са тим.Валтер напушта посао,а деца се враћају кући. Током породичног росштиља Хенк у купатилу проналази копију Волт Витманове књиге ''Leaves of grass',исту копију коју је Волту дао Гејл.

У књизи је прочитао Гејловим рукописом написано ''други В.В.'' Хенк схвата да је Волт главни дилер дроге за којим трага. Хенк оптужује Волта да је Хајзенберг,што изненађени Волт није потврдио ни негирао.Волт говори да му се рак вратио и да ће бити мртав за шест месеци,што чини хапшење бесмисленим. Хенк говори да могу да се договре под условом да Волт одустане од своје деце,али Волт одбија.Волт на крају присиљава Хенка да ћути правећи лажну видео касету у којој наводи да је Хенк Хајзенберг.

Волт закопава свој новац на седам места и убеђује Џесија да треба да се пресели. Док чека да га преселе,Џеси открива да је Волт отровао Брука.Хнек нуди Џесију помоћ да сруши Волта и Џеси намамљује Волта у замку тврдећи да је пронашао његов новац. Волт се договара са Џрком и његовим људима да убију Џесија,у замену он ће научити Тода како да кува мет.Када Волт схвати да Џеси сарађује са Хенком,покшава да откаже уговор како би заштитио Хенка,али су га Хенк и његов партнер Гомез ухватили. Управо тада Џек и његови људи стижу и пуцају на групу убијајући Гомеза и рањавајући Хенка.Џек тада убија Хенка,упркос томе што се Волт изјаснио за живот свог пашенога.Џекови људи узимају све осим једног дела Волотовог новца и отимају Џесија. Док одводе Џесија Волт говори како је гледао Џејн док умире.

Волт покушава да нагови Скајлер и Волтера Млађег да побегну са њим,али они то одбијају.Зове Скајлер знајући да га полиција прислушкује и грди је што није хтела да учествује са њим у злочинима,како би је разрешио умешаности у те злочине. Затим Волт почиње да се крије у Њу Хампширу.

Након неколико месеци Волт долази у локални бар и зове Волтера Млађег покушавајући да му да новац, али он га одбија и спушта слушалицу. Осећајући се безнадежно Волт зове полицију да га покупи. Док чека полицију ипак одлучује да се врати у Албукерке како би исправио ствари.

Када стигне у Албукерке на свој педесет и други рођендан суочи се са Гречен и Елиотом у њиховој кући и натера их да ставе његов преостали новац у фонд за Волтера Млађег. Онда посети Скајлер и открије јој локацију Хенковог гроба предлажући јој да то искористи за склапање договора са тужиоцем.На крају јој признаје да је у послу са дрогом био због себе, а не због породице. Као знак захвалности, Скајлер га пусти да последњи пут види своју ћерку Холи. Затим Волт договара састанак са Лидијом где је отрује сипајући јој рицинус у пиће, пре тога сазнајући од ње где је Џек одвео Џесија. Волт одлази код Џека и тражи да види Џесија који је заробљен у лабараторији и приморан да кува мет. Он активира даљински митраљез постављен у свом аутомобилу који повређује Џека убија све његове људе, осим Тода. Џеси наставља да дави Тода до смрти док Волт пуца Џеку у главу. Затим Волт тражи од Џесија да га убије, али Џеси му говори да то уради сам. Тада Волт открива да га је ранио метак. Одговара на позив Лидији преко Тодовог телефона и обавештава је да ће умрети од отровног пића које је конзумирала. Поздравља се са Џесијем климањем главом, а онда узима тренутак да се диви лабараторијској опреми коју је Џеси користио. Потом се сруши мртав на под чим полиција стигне.

Nagrade[уреди | уреди извор]

Kранстон је добио разне награде и номинације за свој наступ као Валтер Вајт. Прве три сезоне три пута узастопно освајао је "Primetime Emmy Award for Outstanding Lead Actor in a Drama Series", постајући први глумац који је постигао овај подвиг од Била Косбија (енгл. Bill Cosby) за "I Spy". Кранстон је такође био номинован 2012. и 2013. за четврту сезону и прву половину пете сезоне, али је изгубио од Дејмијанa Луисa (енгл. Damian Lewis) за "Homeland" и Џефа Даниелса (енгл. Jeff Daniels) за "The Newsroom". Такође је освојио своју четврту "Primetime Emmy Award for Outstanding Lead Actor in a Drama Series", на 66. додели награда.

На "Golden Globe Awards", Кранстон је у четири наврата номинован за признања за најбољег глумца - драмску телевизијску серију за улогу у сеији "Чиста хемија", 2011., 2012., 2013. и 2014. године, победивши 2014. у другој половини сезоне пет. На додели награда "Screen Actors Guild Awards", Кранстон је пет пута номинован за мушког глумца у драмској серији, 2010, 2011, 2012, 2013 и 2014, победивши 2013. и 2014, за оба дела пете сезоне. Такође, Кранстон је номинован са остатком глумачке екипе за Извођење од стране Ансамбла у драмској серији, 2012., 2013. и 2014., победивши 2014.

Поред тога, Кранстон је три пута узастопно освајао "Satellite Award" за најбољег глумца драмске серије, 2008., 2009. и 2010., за прву, другу и трећу сезону, а номинован је за 2011., 2012. и 2014. за сезону четири и пет. Добитник је награде "TCA Award for Individual Achievement in Drama" 2009. године, а номинован је 2010., 2012. и 2013. године; био је два пута номинован за "Prism Award" за најбоље извођење у драмској серији у више епизода; освојио две "Saturn Awards" за најбољег глумца на телевизији у 2012. и 2013. години (у последњем случају изједначио се са Кевином Бацоном за филм "The Following") и номинован је 2009., 2010. и 2011. године; и освојио награду "Golden Nymph Award for Outstanding Actor in a Drama Series" 2013. године.

Референце[уреди | уреди извор]

[1][2][3]

  1. ^ Seybold, Patricia (2011-02). „Why the Huffington Post Is Successful”. Boston, MA.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  2. ^ Arts Club of Chicago Chicago, Illinois, USA, 1948–51, DE GRUYTER, ISBN 978-3-03821-281-2, Приступљено 2020-09-03 
  3. ^ Deverell, William; Sitton, Tom (2016-10-28). Water and Los Angeles: A Tale of Three Rivers, 1900–1941. University of California Press. ISBN 978-0-520-29242-0.