Корисник:Radekaf/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Конор Мекгрегор 2018
Конор Мекгрегор 2018рођен 14. јул 1988. (34 године)

Конор Ентони Мекгрегор (рођен 14. јула 1988) је ирски професионални борац у мешовитим борилачким вештинама (ММА). Он је бивши шампион Ultimate Fighting Championship (УФЦ) у перолакој и лакој категорији, постајући први борац у историји УФЦ-а који је истовремено држао титуле шампиона у две различите категорије. Такође, био је и шампион Cage Warriors организације у перолакој и лакој категорији.

У свом првом професионалном бокс мечу, поражен је од стране Флојда Мејведера Јуниора.[1] Он је најпопуларнији борац свих времена по продаји платних преноса у ММА, и био је главна звезда на пет н

ајпродајнијих УФЦ преноса. Његова борба са Хабибом Нурмагомедовим на УФЦ 229 имала је 2,4 милиона куповина преноса, највише до сада за било који ММА догађај. Његов бокс меч са Мејведером имао је 4,3 милиона куповина преноса у Северној Америци, друго највише у историји борилачких спортова. Мекгрегор је био рангиран као најплаћенији спортиста на свету према Forbes у 2021. години, зарадивши пријављених 180 милиона долара. Такође се нашао на листи 2018. године, када је био четврти, са пријављеним приходом од 99 милиона долара.[2]

Ранији живот[уреди | уреди извор]

Конор Ентони Мекгрегор[3] је рођен у Даблину, Ирска. Одрастао је у Крамлину и похађао школе на ирском језику — Гаелсцоил Сцоил Молога, у Харолд'с Цроссу, на основном нивоу, и Гаелцхолаисте Цолаисте де хИде у Таллагхту на средњем нивоу, где је такође развио своју страст за спортом, играјући фудбал.[4]

У младости је играо фудбал за фудбалски клуб Лурд Селтик. Са 12 година је такође почео да боксује у боксерском клубу Црумлин, као начин да се одбрани од насилника и подигне своје самопоуздање.

Године 2006. Мекгрегор се са породицом преселио у Луцан, у Даблину, похађајући Гаелцхолаисте Цолаисте Цоис Лифе. Након тога, започео је наук у водоинсталатеру. Док је био у Лукану, упознао је будућег УФЦ борца Тома Егана и убрзо су почели да тренирају мешовите борилачке вештине (ММА) заједно.[5]

Аматерска каријера мешовитих борилачких вештина[уреди | уреди извор]

Дана 17. фебруара 2007, са 18 година, Мекгрегор је дебитовао у мешовитим борилачким вештинама у аматерској борби против Киерана Цампбелла за промоцију Ирског прстена истине у Даблину. Победио је техничким нокаутом (ТКО) у првој рунди. Након борбе, постао је професионалац и потписао га је промоција Irish Cage of Truth. Године 2008. Мекгрегор је почео да тренира у Straight Blast Gym (СБГ) у Даблину под вођством Џона Кавана.[6]

Професионална каријера мешовитих борилачких вештина[уреди | уреди извор]

Ранија каријера (2008–2013)[уреди | уреди извор]

9. марта 2008. Мекгрегор је имао свој први професионални ММА меч, као лака категорија, победивши Герија Мориса техничким нокаутом у другој рунди. Након што је Мекгрегор победио у својој другој борби против Мо Тејлора, дебитовао је у полутешкој категорији поразом преко колена од специјалисте за субмијшинг Артемија Ситенкова. После победе у полутешкој категорији у свом следећем мечу против Стивена Бејлија, Мекгрегор је размишљао о другом путу у каријери пре него што је његова мајка контактирала његовог тренера Џона Кавана и поново га охрабрила да настави да се бави мешовитим борилачким вештинама.[7]

Мекгрегор је затим победио у својој следећој борби, такође у перо категорији, против Конора Дилона, пре него што се вратио у лаку категорију за борбу против Џозефа Дафија, у којој је доживео свој други професионални пораз након што је подлегао гушењу у облику троугла. Након тога, током 2011. и 2012. године, Мекгрегор је кренуо у низ од осам победа,[8] током којих је освојио и првенство ЦВФЦ у полутешкој и лакој категорији, чиме је постао први европски професионални мешовити борилачки уметник који је истовремено носио титуле у две дивизије.

У фебруару 2013, председник УФЦ-а Дејна Вајт отпутовао је у Даблин у Ирској да добије златну медаљу почасног покровитељства са Тринити колеџа и био је преплављен захтевима да потпише МцГрегор-а у УФЦ. Након састанка са Мекгрегором и разговора са извршним директором УФЦ-а Лоренцом Фертитом, Вајт му је понудио уговор неколико дана касније.[9]

Борбени стил мешовитих борилачких вештина[уреди | уреди извор]

Мекгрегор је познат углавном као нападач и радије се бори стојећи, а не на земљи. Мекгрегор је леворук и првенствено се бори из става југа, али често прелази на ортодоксни став. Често ће покушавати да буде агресор у својим нападима. Мекгрегоров бокс се обично сматра његовом најбољом вештином, а већина његових победа долази нокаутом или техничким нокаутом ударцима. Многи стручњаци наводе МцГрегорову повлачење левом руком као његов најопаснији ударац.

Мекгрегоров препознатљив стил ван арене је да се стално упушта у бесмислице и „психолошки рат“ против својих противника, што је довело до тога да добије надимак „Озлоглашени“ и донело је поређења са Мухамедом Алијем, кога Мекгрегор наводи као једног од његове ране инспирације. Након што је Али умро у јуну 2016, Мекгрегор је сматрао да се „нико никада неће приближити [Алијевој] величини“. Мекгрегор је такође навео Бруса Лија као инспирацију, и упоредио себе са Лијем. Током припреме за свој меч против Доналда Серонеа и реванш против Дастина Поаријеа, Мекгрегор је имао поштовање према својим противницима и уздржао се од глупости. Међутим, Мекгрегор је увелико користио смеће у припреми своје трилогијске борбе са Поаријеом.

Лични живот[уреди | уреди извор]

МцГрегор има две сестре по имену Ерин и Аоифе. Он је у вези са својом вереницом, Ди Девлин, од 2008. године. Имају троје деце.

Мекгрегор често тренира у теретани Мјолнир у Рејкјавику, заједно са колегом УФЦ борцем Гунаром Нелсоном. Изјавио је да се не придржава ниједног ритуала или сујеверја пре борбе јер верује да су они „облик страха“.

Мекгрегор је католик.

Мекгрегор је фудбалски навијач и навија за Селтик и Манчестер јунајтед. Такође је изразио подршку Пари Сен Жермену, пошто је пријатељ Серхија Рамоса.

Контроверзе[уреди | уреди извор]

Прекршаји вожње[уреди | уреди извор]

У новембру 2017. МцГрегор се изјаснио кривим за прекорачење брзине у Ратхцоолеу, округ Даблин. Он је кажњен са 400 евра. У новембру 2018. изјаснио се кривим за прекорачење брзине у Килу, округ Килдаре, и кажњен је новчано од 1.000 евра и дисквалификован за вожњу на шест месеци.

Мекгрегор је 22. марта 2022. ухапшен у Даблину и оптужен за шест прекршаја у вези са вожњом, укључујући две тачке за опасну вожњу, неосигурање, без дозволе и пропуштање докумената. Његов ауто је запленила ирска полиција. Пуштен је уз кауцију, а аутомобил му је враћен. Требало је да се појави пред окружним судом у Бланцхардстауну у априлу 2022. године и, ако буде осуђен, могао би бити подвргнут новчаној казни до 5.000 евра, шест месеци затвора или обоје.

Мекгрегор се 23. јуна 2022. појавио у Окружном суду у Бланчарстауну у вези са догађајима 22. марта 2022. године. Он је одређен уз продужење кауције до „даљих оптужби“ у оквиру кривичног гоњења за опасну вожњу. Он се још није изјаснио о кривици и судија га је задржао да се појави 8. септембра 2022. ради упутства директора јавног тужилаштва.

Инцидент на Белaтору 187[уреди | уреди извор]

Дана 10. новембра 2017, Мекгрегоров саиграч из СБГ Иреланд Чарли Ворд је дебитовао на Беллатору 187 у Даблину против Џона Редмонда. Ворд је нокаутирао Редмонда у првој рунди а Мекгрегор је прескочио кавез (није био лиценцирани корнер) да би прославио Вордову победу док борба још није званично проглашена завршеном. Мекгрегора је раздвојио судија Марк Годард, пошто је Годард морао да провери да ли је нокаут био пре звона, и да обезбеди закључавање кавеза за медицинско особље да процени здравље нокаутираног Редмонда. Мекгрегор је јурнуо према Годарду: док је гурао и супротстављао Годарда у дивљем мећу, он је такође проверио обореног Редмонда и оборио га док је покушавао да устане.

Мекгрегор је направио круг око кавеза након што је изашао из кавеза неколико минута касније, а затим се попео и опкорачио кавезну кецељу да настави прославу Вордове победе. Зауставио га је комесар и Мекгрегор је, узнемирен, ударио комесара по лицу. Редмонд је након борбе изјавио да је Годард намеравао да настави борбу у другој рунди, али је комисија Мохеган Сана, која је надгледала догађај, одлучила да прекине борбу због Мекгрегоровог понашања у рингу.

Дан након инцидента, шеф комисије за Беллатор 187, Мике Маззулли, председник Одељења за атлетску регулацију племена Мохеган (МТДАР) и Удружења боксерских комисија, издао је саопштење у којем се наводи да је „МцГрегорово понашање угрозило здравље и безбедност“ бораца који су били у кавезу током догађаја у Ирској. Поред тога, господин Мекгрегор је напао судију Марка Годарда и (члана) Беллаторовог особља.

Напад на аутобус УФЦ 223[уреди | уреди извор]

Дана 3. априла 2018., Кхабиб Нурмагомедов и Артем Лобов имали су мању свађу, у којој је Нурмагомедов сатерао Лобова у ћошак у хотелу у Бруклину у Њујорку. Познато је да је Лобов близак Мекгрегору, са којим се Нурмагомедов свађао и размјењивао глупости. Две групе имају дугу историју увреда и сукоба.

Дана 5. априла 2018, током промотивних наступа за УФЦ 223, акредитовани чланови његовог промотивног тима пустили су Мекгрегора и групу од двадесетак других у Барклис центар. Покушали су да се супротставе Нурмагомедову, који је био у аутобусу који је напуштао арену са борцима из "црвеног угла" за УФЦ 223, као што су Роуз Намајунас, Ал Јаквинта, Каролина Ковалкиевич, Реј Борг и Мајкл Кјеза. Мекгрегор је потрчао поред аутобуса који се полако кретао, а затим је протрчао поред њега да зграби металну колицу са опремом, коју је затим бацио на прозор аутобуса, пре него што је покушао да баци друге предмете у близини. Кјеза и Борг су повређени од разбијеног стакла и пребачени у болницу. Убрзо су уклоњени са картице по савету НИСАЦ-а и медицинског тима УФЦ-а. Лобов је такође повучен из своје борбе због умешаности у спор.

Дана Вајт је рекао да постоји налог за Мекгрегорово хапшење, а њујоршка полиција је рекла да је Мекгрегор особа од интереса. Вајт је рекао да му је Мекгрегор рекао путем текстуалне поруке: „Ово је морало да се уради. Можете да замислите да ће бити тужен невероватним путем“, рекао је Вајт и одбацио сугестије да је насиље било рекламни трик који је требало да изазове интересовање за УФЦ. Мекгрегор и други умешани су прво побегли из Барклис центра након инцидента, иако су се он и други оптужени предали те ноћи. Мекгрегор је оптужен по три тачке за напад и једној тачки за злочин. Он је даље оптужен за претеће и безобзирно угрожавање током суђења и пуштен уз кауцију од 50.000 долара до 14. јуна 2018. године. Под условима кауције које је договорио његов тадашњи адвокат Џим Волден, а које је одредио судија, Мекгрегору је било дозвољено да путује без ограничења. Мекгрегор је 12. априла 2018. године ангажовао адвоката Бруса Мафеа из Цозен О'Цоннора да га заступа у овој ствари. Мекгрегор се није изјаснио да се не оспорава у вези са тачком нереда и наређено му је да обавља пет дана друштвено корисног рада и похађа часове управљања бесом. Кјеза је 12. септембра 2018. најавила тужбу против Мекгрегора, рекавши да је он „искусио бол, патњу и губитак уживања у животу“ као резултат напада.

Инцидент на УФЦ 229[уреди | уреди извор]

После борбе на УФЦ 229 6. октобра 2018, Кхабиб Нурмагомедов је искочио из кавеза и јурио према Мекгрегоровом тренинг партнеру Дилону Денису. Убрзо након тога, Мекгрегор и Абубакар Нурмагомедов, Кхабибов рођак, такође су покушали да изађу из октогона, али је избила туча након што је Мекгрегор ударио Абубакара, који му је потом узвратио. Два Нурмагомедова корнера су узвратила: Есед Емирагајев и Зубаира Тукхугов, који је требало да се бори 27. октобра 2018. на УФЦ Фигхт Нигхт: Волкан против Смита против Артема Лобова, члана МцГрегоровог тима са којим се Нурмагомедов суочио у априлу 2018. Као резултат тога, Нурмагомедову је уплату за борбу задржала Атлетска комисија државе Невада (НСАЦ), док се чека истрага о његовим поступцима. Нурмагомедов се појавио на интервјуу после борбе и извинио се НСАЦ-у.

НСАЦ је поднео званичну жалбу и против Мекгрегора и Нурмагомедова и 24. октобра, НСАЦ је изгласао да се одобри предлог за моментално ослобађање половине Нурмагомедовљеве исплате за борбу од 2 милиона долара. службено рочиште, које је одржано у децембру 2018. године. НСАЦ је 29. јануара 2019. објавио шестомесечну суспензију за Мекгрегора (ретроактивно до 6. октобра 2018.) и казну од 50.000 долара. Поново је стекао право да се такмичи 6. априла 2019.

Оптужбе за сексуални напад у Даблину[уреди | уреди извор]

У марту 2019, Тхе Нев Иорк Тимес је известио да је МцГрегор под истрагом ирске полиције, након навода о сексуалном нападу на жену у хотелу у Даблину у децембру 2018.[10] Друга тврдња о сексуалном нападу пријављена је у октобру 2019. године, у вези са нападом на жену у аутомобилу за који се тврди да се догодио раније тог месеца.[11]

У јануару 2021, након што су тужиоци одбили да процесуирају Мекгрегора за наводни сексуални напад из 2018. године, на Вишем суду је покренут грађански захтев за накнаду штете. Портпаролка Мекгрегора је у саопштењу рекла да су оптужбе против Мекгрегора „категорички одбачене“ и да је Мекгрегор „уверен да ће правда победити“ у грађанском предмету. У марту 2022. Виши суд је донео налог за откривање Мекгрегора у том случају. Наредба захтева од ирске полицијске агенције Гардаи да открије одређене информације и документе које је прикупила. Гардаи мора да открије све изјаве које је дао Мекгрегор или други човек или сведоци током њихове истраге. Такође захтева било какве ЦЦТВ фотографије или снимке са локација у Даблину, укључујући изван Гоат Бар анд Грилл-а, салон Герард Паул у Гоатстовну, унутрашњу камеру у таксију и хотел Беацон и околину у Сандифорду. Све информације добијене са мобилних телефона између 31. октобра и 7. децембра 2018. године и такође морају бити достављене. Такође се траже резултати медицинских, форензичких или токсиколошких извештаја. Откриће ће трајати десет недеља.[12]

Мекгрегор март 2019.

Хапшење - Пљачка на Флориди[уреди | уреди извор]

Мекгрегор је 11. марта 2019. ухапшен испред хотела Фонтаинеблеау у Мајами Бичу на Флориди након што је напао обожаваоца који се сликао мобилним телефоном. У инциденту који је снимљен ЦЦТВ-ом, Мекгрегор је скочио да удари човека, зграбио његов уређај и ногама га разбио о земљу. Након тога је ухапшен и оптужен за оружану пљачку и криминалне несташлуке. Мекгрегор је био у притвору неколико сати пре него што је пуштен уз кауцију од 5.000 долара. 14. марта 2019. појавиле су се вести да се Мекгрегор такође суочава са грађанском тужбом навијача који је умешан у инцидент. Навијач је 8. априла одустао од грађанске тужбе против Мекгрегора. Дана 13. маја је откривено да је кривична пријава против Мекгрегора такође одбачена након што је адвокат тужиоца рекао да је Мекгрегор „излечио његовог клијента“, позивајући се на постигнуту вансудску нагодбу.[13]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Mayweather beats McGregor - as it happened”. BBC Sport (на језику: енглески). 2017-08-22. Приступљено 2023-05-21. 
  2. ^ Badenhausen, Kurt. „Full List: The World's Highest-Paid Athletes 2018”. Forbes (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  3. ^ Dawson, Alan. „Conor McGregor arrested in Corsica, France, on suspicion of indecent exposure, according to reports”. Insider (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  4. ^ „Like father, like son: Meet Tony McGregor, dad of 'The Notorious' UFC star Conor”. Independent.ie (на језику: енглески). 2016-06-19. Приступљено 2023-05-21. 
  5. ^ „What did Conor McGregor do to get his kicks before UFC super-stardom?”. Independent.ie (на језику: енглески). 2015-07-20. Приступљено 2023-05-21. 
  6. ^ „Yahoo UK | News, email and search”. uk.yahoo.com (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  7. ^ Exclusive: Conor McGregor Full Interview (на језику: српски), Приступљено 2023-05-21 
  8. ^ McDonnell, Graeme (2012-09-22). „Exclusive Video - Interview with Conor McGregor after Cage Contender XIV (includes Mike Wood KO)”. SevereMMA.com - UFC, Mixed Martial Arts (MMA), Irish MMA (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  9. ^ Ryan, Emmet (2013-02-13). „Mr White goes to Trinity: UFC chief says young Irish fan can 'wrap belt' around new champ”. The 42 (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  10. ^ Panja, Tariq (2019-03-26). „Conor McGregor Under Investigation Over Sexual Assault Accusation in Ireland”. The New York Times (на језику: енглески). ISSN 0362-4331. Приступљено 2023-05-21. 
  11. ^ Panja, Tariq (2019-10-19). „Conor McGregor Faces Second Sexual Assault Investigation in Ireland”. The New York Times (на језику: енглески). ISSN 0362-4331. Приступљено 2023-05-21. 
  12. ^ O’Loughlin, Ann (2022-03-21). „Court grants pre-trial discovery order in woman's civil case against Conor McGregor”. Irish Examiner (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  13. ^ „Charges dropped vs. McGregor in phone incident”. ESPN.com (на језику: енглески). 2019-05-13. Приступљено 2023-05-21. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]