Пређи на садржај

Корисник:RakovicRT2722/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Шохеи Оно
Шохеи Оно, 2022. године
Пуно имеШохеи Оно
НадимакВук (енгл. Wolf)
Датум рођења(1992-02-03)3. фебруар 1992.(32 год.)
Место рођењаЈамагучи Јапан
ЗанимањеЏудиста
Висина173 цм
Тежина73 кг

Шохеи Оно (大野将平, Ōno Shōhei, рођен 3. фебруара 1992) је јапански пензионисани џудиста.

Оно се сматра једним од најбољих бораца у џудоу, освојивши две олимпијске златне медаље, три светска првенства и пет гренд слемова. Он је најдоминиранији борац у лакој категорији, освајајући сва главна првенства на којима је учествовао од 2015. године. Оно се специјализовао за „осото гари ”(написао је свој магистарски рад о њему) и „учимата”. Познат је по својој класичној техници и стилу у коме све побеђује „ипон-ом”, имајући један од највиших стопа ипон-ова у џудоу. Оно је такође један од најпретраженијих џудиста на интернету.

Каријера[уреди | уреди извор]

Пробијање: Гренд Слем Токио 2012[уреди | уреди извор]

Оно је учврстио своје место као један од најбољих ипон бораца у џудоу освајањем престижног Гренд Слема у Токију све победама ипон-ом. Он је победио Ли Шинг Хима, Јертоган Торенова и Хашбаатарина Цагаанбаатара у шеснаестини финала, четвртини и полуфиналу ипон-ом, и Етијена Бријана, такође ипом-ом . У финалу се срео са тада светским шампионом и освајачем сребрне олимпијске медаље Рики Накајом. Оно је победио Накају задивљујућим ипон-ом осото гаријем, додајући на ваза-ари који је раније освојио. Ово је био преломни тренутак у једном од највећих ривалстава у лакој категорији, где је Оно прекинуо Накајину доминацију у категорији. Ривалство између ова два јапанска борца трајало је шест година.

Гренд Слем Париз 2013[уреди | уреди извор]

Оно је наставио своју ипон серију на Гренд Слему у Паризу, где је победио Луиза Алкараза дел Реја и Дирка ван Тихелта ипон у шеснаестини финала и четвртфиналу, и Љубишу Ковачевића ипон и јуко у осмини финала. Његова серија победа на Гренд Слему је завршена у полуфиналу, где је изгубио од Цагаанбаатара ваза-аријем. Са 30 секунди до краја, Монголац је бацио Оноа за „ваза-ари” његовим препознатљивим захватом „учи матом”. Меч је већ био решен у корист Монгола са два шидоа против Оноа. Јапанац је потом поново показао свој ипон стил у борби за бронзану медаљу против Бенџамина Дарбелеа са ипон-ом учи матом за само осам секунди.

Успон до славе: Светско првенство 2013.[уреди | уреди извор]

Оно је постао трећи јапански шампион у лакој категорији у четири године, након Хиројуки Акимото и Накаје, на Светском првенству у Рио де Жанеиру. Суочио се са двоструким светским шампионом из Кореје, Ванг Ки-чуном, у шеснаестини финала. Петнаест секунди након почетка борбе, Ванг је покушао са дроп мороте сеои наге, али није успео да оствари бод. Оно је контрирао са џуџи гатаме, али се Ванг лако извукао подигавши Оноа са земље. Ванг је потом безуспешно покушао да баци Оноа, који је држао само рукав, са учи матом. У низу догађаја, Ванг је контроверзно добио четири шидоа, што је довело до хансоку маке или дисквалификације, због три лажна напада и раскидања хвата. Неочекивано је испао из турнира у свом првом мечу.

Оно се у другој борби срео са Неоклисом Скурумунис, и рано је постигао јуко са де аши хараи. Затворио је борбу ипон-ом са учи матом. Оно се потом суочио са Миклошом Унгваријем у осмини финала, који је имао сличну судбину као Ванг. Унгвари је покупио четири шидоа за хансоку маке, у виду избегавања хвата, изласка са татамија, покушаја лажног напада и пасивности. Оно је наставио против Декса Елмонта у четвртфиналу, где је поново показао свој ипон стил. Оно је прво постигао осото гари за јукo. Елмонт је потом изједначио резултат са јукoм. Борба је отишла у златни бод са једнаким бројем бодова и два шидоа за оба борца. Оно је победио Елмонта са хараи гоши за ипон, и прошао у полуфинале против ван Тихелта. Оно је био рангиран на 15. месту, док је ван Тихелт био тринаест места изнад њега. Оно га је победио за загарантовану медаљу једном од својих најбољих техника, осото гари, за ипон.

Оно се у финалу срео са Угоом Леграндом. Оно је покушао са двоструким рукавом учи матoм и добио јуко. Оно је освојио светску титулу са снажним хане гоши који је постигао ипон, победивши Легранда. Био је преплављен осећањем победе на Светском првенству и био је дирнут до суза.

Оно је такође освојио бронзану медаљу у екипном такмичењу са Јапаном. У четвртфиналу се суочио са Миралијем Шариповим, и наставио своју доминацију као велики ипон борац победивши Узбекистанца са осото гари за вазари, и учи мата за ипон.

Гренд Слем Токио 2014[уреди | уреди извор]

Оно је изгубио од Хиројуки Акимотоа из Јапана у финалу.

Олимпијске игре 2016.[уреди | уреди извор]

„За мене, то је Оно стил џудоа. Оно што сам желео је да покажем да је Оно стил најјачи џудо стил – број један џудо стил. То је свакако био циљ при уласку на Олимпијаду”.

— Оно о свом иконском јапанском стилу борбе

Олимпијске игре 2020.[уреди | уреди извор]

Оно је освојио златну медаљу у такмичењу у категорији до 73 кг на Олимпијским играма 2020. одржаним у Токију, Јапан.

Лични живот[уреди | уреди извор]

Дана 28. маја 2013. године, Оно и још четворица старијих мушких студената у џудо клубу Универзитета Тенри наредили су млађим члановима да шамарају бруцоше. Након истраге, 5. септембра, Оно је уклоњен са позиције капитена клуба, а заједно са осталом четворицом суспендован је на 30 дана.

Такмичарски рекорд[уреди | уреди извор]

Џудо рекорд
Укупно 111 борби
Победа 101(90.99%)
Победе ипон-ом 73 (65.76%)
Изгубљене бробе 10 (9.01%)
Изубљене борбе ипон-ом 3 (2.70%)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]