Корисник:Shawn Bilzerian/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Гнев Бахамута ( ТВ - серија)[уреди | уреди извор]

Бес Бахамута ( Јапански језик 神撃のハハムート, Хепбурн: Shingeki no Bahamūto) је јапанска аниме телевизијска серија коју је продуцирала Мапа заснована на игрици Бес Бахамута.[1] Серију је режирао Кеичи Сато, а написао је Кеичи Хасегава, са дизајном ликова Наојукија Онда и музиком Јошихира Икеа.

Прва сезона под називом Rage of Bahamut: Genesis (神撃のバハムート GENESIS, Shingeki no Bahamūto: Jeneshisu) састоји се од 12 епизода емитованих између 6. октобра 2014. и 29. децембра 2014. Фуниматион [2] је лиценцирао за стримовање у Северној Америци. Друга сезона под називом Rage of Bahamut: Virgin Soul (神撃のバハムート VIRGIN SOUL, Shingeki no Bahamūto: Bājin Souru) најављена је 6. маја 2015. на концерту оркестра серије. [3] [4] Састоји се од 24 епизоде емитоване између 7. априла 2017. и 29. септембра 2017. [5] Амазон је ексклузивно емитовао другу сезону у Сједињеним Државама и Уједињеном Краљевству на њиховом Приме Видео сервису. [6] Стриминг у Сједињеним Државама је првобитно био део сада угашене услуге Аниме Стрике-a . [7]

Спин-оф серија, под називом Манариа Френдс, објављена је 2019. Такође је заснована на друштвеној игри Бес Бахамута.

Заплет[уреди | уреди извор]

Мистарциа је магични свет у коме се људи, богови и демони мешају заједно. У прошлости, црно-сребрна демонска звер Бахамут је претила да уништи земљу, али људи, богови и демони су превазишли своје разлике да би се заједно борили и запечатили њену моћ. Кључ тог печата био је подељен на два дела, једна половина дата боговима, а друга демонима, како се никада не би ујединили, а Бахамут никада не буде пуштен. Сада, две хиљаде година касније, свет је у ери мира све до дана када се жена по имену Амира појави са половином кључа богова. Са очигледним губитком памћења, она тражи своју изгубљену мајку и помажу јој ловци на главе Фаваро Леоне и Кајсар Лидфард. Њихова потрага је део шире приче о епском сукобу између људи, богова и демона, између оних који желе да оживе Бахамута и оних који то покушавају да спрече.

Ликови[уреди | уреди извор]

Бес Бахамута: Постанак[уреди | уреди извор]

Фаваро Леоне (ファハロ・レオーネ Фаваро Реоне)
Глас: Хиројуки Јошино (јапански); Јан Синклер (енглески)[8]
Ловац на главе са наранџастом афро фризуром. Син вође разбојника, одбио је да преузме вођство након смрти свога оца, за којег се касније открило да га је убио пали анђео Азазел. Он је први упознао Амиру која му даје демонски реп да га натера да је одведе у Хелхajм. Он се несвесно заљубљује у њу, али је на крају убије како би спречио Бахамутово оживљавање. Његова ученица Нина Дранго појављује се у другој сезони " Невиној души".
Кајсар Лидфард (カイサル・リトファルト Каизару Ридофарудо)
Глас: Го Иноуе (јапански); Крис Рејџер (енглески)[8]
Каисар је Фаваров непријатељ и ловац на главе. Он верује да су част и витештво његовој породици одузети због Фавара, међутим Азазел је био иза смрти оба њихова родитеља. Остаје лојалан у свом понашању што га често доводи у неповољне ситуације. Упознао је Амиру док је јурио Фавара, а затим је одлучио да прати дуо, привучен Амирином анђеоском лепотом. Његова част је касније враћена и Чериосе XIII га је назвао Орлеанским витезом. Он се придружује Фавару и његовим пратиоцима како би спречио Бахамутово оживљавање. Он је такође добар пријатељ са Ритом и није свестан чињенице да je привлачи.
Амира (アーミラ Амира)
Глас: Риса Шимизу (јапански); Тиа Балард (енглески)[8]
Жена ружичасте косе. Она има моћи демона и несвесно је креација Белзебута и пола је бог а пола демон. Она тражи Фаварову помоћ да је одведе до Хелхајма у потрази за њеном изгубљеном мајком која је пали анђео. Она се затим придружује Фавару и његовим пратиоцима да спречи Бахамутово оживљавање, али несвесно држи кључ за откључавање печата који спутава звер. Сазнаје да је њено порекло много лажљивије и сложеније од онога што јој је остало у сећањима. Она се жртвује како би спречила Бахамутово оживљавање, иако њен последњи пољубац Фавару наговештава да има узајамну наклоност према њему.
Рита (リタ)
Глас: Мијуки Саваширо (јапански); Афија Ју (енглески)[8]
Она има више од 200 година, али изгледа као млада девојка мрачне и повучене природе. Она је вешт призивач духова са великим знањем о медицинском лечењу. Она може да манипулише свим врстама након њихове смрти и може да командује мртвима. Развила је осећања према Каисару након озбиљног разговора о њиховој прошлости. Ретко показује своје емоције и крије их саркастичним и понекад незаинтересованим примедбама. Такође је посебно блиска са Нином, Мугаром и Азазелом, што јој даје неутралну припадност боговима, демонима и људима. Она се придружује Фавару и његовим пратиоцима како би спречила Бахамутово оживљавање.
Лавалеј (ラウァレイ Равареи)
Глас: Хироаки Хирата (јапански); Тајсон Рајнхарт (енглески)[8]
Он је заменик капетана Орлеанског витешког реда под вођством Жане Дарк и краља Чариоса XIII. Каже да је Амирин отац и прича јој о њеној мајци. Каже да је повезан са Амирином учитељицом Мартинет и да је њих двоје затражила од Никол да води Амиру да се поново споји са њом. У ствари, његов прави идентитет је Жил де Реј, немилосрдни чаробњак.
Жана Дарк (シャンヌ・タルク Жану Даруку)
Глас: Мегуми Хан (јапански); Јад Сактон (енглески)[8]
Она је витез који је благословен од Архангела Михаила. Била је обична девојка са фарме која је добила божански позив и постала капетан Орлеанских витезова. Она носи "Holy Lance Maltet" и њено вођство је орлеанским витезовима дало највећу част у краљевству. Након победе у првој бици против Азазела и његове легије демона, арханђел Михaјл ју је признао као достојног човека да буде сасуд богова и даровао јој свети мач "Précieuse", мистични мач који балансира Тамно и Свето и тако моћан. може избрисати постојање било ког непријатеља на којег удари. То подстиче љубомору краља који је касније оптужује за издају и наређује да буде јавно погубљена. Мислећи да су је напустили анђели, она прихвата Мартинетова искушења да се преобрази у демона. Касније се враћа у нормалу након што јој Михајл да противотров.
Бакус (ハッカス Бакасу)
Глас: Хироши Ивасаки (јапански); Брајан Матис (енглески)[8]
Он је Бог који је одлучио да напусти земљу богова и живи слободно међу људском расом волећи алкохолна пића. Он води посао лова на главе уз помоћ свог сапутника: Хамсе и тежи да избегава непотребне сукобе који често доводе до ужаса и беса његових вршњака. Чини се да зна много, као што је прво јединство свих раса против Бахамута, као и позадину појединаца као што су Фаваро и Каисар, и истину иза запечаћења свемоћне звери.
Хамса (ハンサ Ханса)
Глас: Шотаро Морикубо (јапански); Кајл Филипс (енглески)[8]
Хамса је реинкарнација бога који је необјашњиво попримио изглед патке и има способност да се трансформише у птицу довољно велику да носи људе.
Азазел (アサセル Азазеру)
Глас: Масаказу Морита (јапански); Кент Вилијамс (енглески)[8]
Он је пали анђео и други је по команди поглавице, Луцифера. Добио је задатак да лоцира Амиру и Божји кључ, а умало га је убио његов господар Белзебут. У Невиној души, он живи у краљевској престоници Анатае и ради за демонску погребну кућу, али такоће Демон од крпе, кује заверу против краља и убија људе који су се нехумано понашали према демонима.
Кербер (ケルヘロス Керуберосу)
Глас: Ери Китамура (јапански); Лија Кларк (енглески)[8]
Она је демон и пас чувар Хада и прати Азазела у његовој потрази да открије ко стоји иза крађе Божјег кључа. У Небиној души, она ради у јавној кући у престоници заједно са другим привлачним демонима како би преживела.
Пазузу (ハスス)
Глас: Цујоши Којама (јапански); Брендон Потер (енглески)[8]
Он је демон који прати Азазела у његовој потрази да открије ко стоји иза крађе Божјег кључа.
Михајл (ミカエル Микаеру)
Глас: Шоута Аои (јапански); Мицах Солусод (енглески)[8]
Он је арханђел и онај који је послао Жану Дарк у потрагу за Амиром.
Рафаел (ラファエル Рафаеру)
Глас: Ајуми Цуџи (јапански); Брина Паленсија (енглески)[8]
Она је један од четири позната арханђела.
Уријел (ウリエル Уриеру)
Глас: Ери Озеки (јапански); Трина Нишимура (енглески)[8]
Она је један од четири позната арханђела.
Чериос XIII (シャリオス13世 Шериосу 13.)
Глас: Тешо Генда (јапански); Бери Јандел (енглески)[8]
Он је краљ Орлеана који живи у главном граду, Анатае. У налету љубоморе због тога што су га анђели наизглед одбацили, наредио је да се Жана Дарк спали на ломачи.
Мартинет (マルチネ Марушине)
Глас: Кенџиро Цуда (јапански); Кристофер Р. Сабат (енглески)[8]
Он је Белзебутов пратилац, али његов прави идентитет је Жил де Реј, немилосрдни чаробњак, који је преварио анђеле, демоне и људе да би оживео Бахамута. Као Мартинет, био је Белзебутов пратилац, а као Лавали био је члан Орлеанских витезова.
Луцифер (ルシフェル Рушиферу)
Глас: Такахиро Сакураи (јапански); Тод Хаберкорн (енглески) [8]
Он је веома моћан вођа демона и пали анђео највишег ранга.
Белзебут (ヘルセヒュート Берузебиуто)
Глас: Риузабуро Отомо (јапански); Вик Мигногна (енглески)[8]
Он је веома моћан демон и творац Амире. Тајно је ковао заверу иза Луцифера како би довео до Бахамутовог препорода.

Бес Бахамута: Невина душа[уреди | уреди извор]

Нина Дранго (ニーナ・トランコ Нина Доранго)
Глас: Сумире Морохоши[5]
Она је ловац на главе и ученица Леонеа Фавара који је дошао у Анатае да би зарадио за живот. Грађани престонице воле њену веселу личност. Нина је рођена од оца змаја и мајке човека, има надљудску снагу и може да се трансформише у црвеног змаја, понекад невољно у присуству згодних младића. Она се заљубљује у Чериоса XVII кога је упознала као младића Криса.
Чериос XVII (シャリオス17世 Шариосу 17-сеи)
Глас: Јуичиро Умехара[5]
Рођен је од обичне конкубине бившег краља и постаје прорачунати краљ спреман да прибегне било којој мери која унапређује његов тајни циљ да ослободи и убије Бахамута. Не боји се ни бога ни демона и поседује забрањену моћ украдену од богова. Он се невољно заљубљује у Нину коју први пут сусреће док је прерушен у обичног човека, Криса.
Софиел (ソフィエル Софиеру)
Глас: Маја Сакамото
Она је анђео који служи Габријелу, али такође помаже Жани Дaрк да отпутује у главни град Анатае да пронађе свог сина Ел-a.
Мугаро/Ел (ムカロ)
Глас: Рие Кугимија
Ел је млади син Жане Дарк, али је раздвојен када их прогоне Оникс витезови. Помоћ и сигурност проналази код палог анђела Азазела који му даје име Мугаро, мислећи да је девојчица. Сматра се светим дететом и има способност да неутралише моћ зеленог камења које носе оникс витезови.
Дијас Бардоломеј (ティアス・ハルトロメウ Диасу Баруторомеу)[9]
Глас: Јашухиро Мамија
Он је други по команди Орлеанских витезова и остаје лојалан капетану Кајзару Лидфарду након што му је узео титулу краљ Чериос XVII.
Алесанд Виспонти (アレサント・ウィスホンティ Аресандо Висупонти)
Глас: Кеншо Оно
Он је млади официр Орлеанског витеза чије је племенито рођење обезбедило место у оквиру реда. Осећа се изданим због поступака капетана Кајзара Лидфарда и убија Ел-а да би добио место у Оникс витезовима.
Капетан оперативне групе Оникс (漆黒兵隊長 Шикоку Хеитаичо)
Глас: Хироши Широкума
Он је вођа Оникс витезова, и као и они, у грудима му је уграђен зелени камен који даје надљудске моћи у замену за полако исцрпљивање његове животне снаге.

Аниме[уреди | уреди извор]

Режију аниме-а потписује Кеичи Сато, са композицијом серије Кеичи Хасегава, дизајном ликова Наојукија Онда и музиком Јошихира Ике-а.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Rage of Bahamut Fantasy Social Card Game Gets Anime”. Anime News Network. 2013-12-29. Приступљено 2013-12-19. 
  2. ^ „Funimation Streams Gonna be the Twin-Tails!!, Ushinawareta Mirai o Motomete, Daitoshokan no Hitsujikai, Garo, Bahamut, Donten ni Warau, Lord Marksman & Vanadis”. Anime News Network. 2014-10-03. 
  3. ^ „Rage of Bahamut: Genesis Anime Gets 2nd Season”. Anime News Network. 6. 5. 2015. Приступљено 28. 12. 2016. 
  4. ^ „Rage of Bahamut: Virgin Soul Anime's 1st Video Previews New Main Character”. Anime News Network. 27. 3. 2016. Приступљено 28. 12. 2016. 
  5. ^ а б в „Rage of Bahamut: Virgin Soul Anime Reveals 3rd Promo Video, More Cast, April 7 Premiere”. Anime News Network. 4. 3. 2017. Приступљено 5. 4. 2017. 
  6. ^ „Amazon Streaming New Series to U.K.”. Anime News Network. 13. 4. 2017. Приступљено 14. 4. 2017. 
  7. ^ „Amazon's Anime Strike Announces Full Spring Lineup, Premiere Dates”. Anime News Network. 5. 4. 2017. Приступљено 5. 4. 2017. 
  8. ^ а б в г д ђ е ж з и ј к л љ м н њ о „Funimation Reveals Rage of Bahamut: Genesis Anime's English Dub Cast”. Anime News Network (на језику: енглески). Приступљено 2017-12-10. 
  9. ^ „Character”. shingekinobahamut-virginsoul.jp. Архивирано из оригинала 2018-09-23. г. Приступљено 2017-04-21. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Шаблон:MAPPAШаблон:AnimeismШаблон:Cycomi