Пређи на садржај

Корисник:Sinisanrt10320/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Metal Slug[уреди | уреди извор]

Metal Slug
Sinisanrt10320/песак
Девелопер(и)SNK

Nazca Corporation
Noise Factory

Mega Enterprise
Издавач(и)SNK

Ignition Entertainment
Atlus USA

Namco Bandai Partners
ИзлазакApril 19, 1996
Жанр(ови)трчање и пуцање

Metal Slug (Српски: Метално Зрно , Jапански: メタルスラック) је јапанска видео игрица са елементима трчања и пуцања коју је првобитно креирала Nazca Corporation 1996 пре спајања са SNK након завршетка прве игре у серији. Spin-off(Спиноф) игре укључиле су пуцача - треће лице у знак сећања на 10. годишњицу серије и игру tower defense(одбрана торња) за мобилну платформу. Првобитно креиране за хардвер Neo-Geo аркадних машина (МVS) и хардвер Neo-Geo кућних конзола за игру (АЕS), током година оригиналне игре су такође портоване на друге конзоле и мобилне платформе, са неколико каснијих игара креираних за разне друге платформе. Игре се фокусирају на одред Peregrine Falcon Squad, малу групу војника који се боре против побуњеничке војске, ванземаљаца, зомбија, мумија и разних других сила које намеравају да превладају светом.

Игра[уреди | уреди извор]

SNK NeoGeo ROM Metal Slug 3

Игра се састоји од елемената трчања и пуцања, као и механике ватреног обрачуна у каснијим издањима. Жанр трчање и пуцање поставља играча против великог броја непријатеља са изузетно моћним унапређењима оружја. У већини трчања и пуцања, блискa борбa са непријатељем доводи до личне штете. У овој серији, међутим, блискa борбa резултира могућношћу да изведе меле напад(Eng: melee attack је напад који се одвија између два актера лицем у лице, и може укључивати и коришћење хладног оружја) и прилику да непријатељ изведе сопствени меле напад, ако га има. Играчев меле напад у блиској борби је такође много јачи од већине удараца. Ово доводи до способности играча да утрчавају и користе меле нападе како би оборили већи број непријатеља одједном, као и до способности да брзо поразе много непријатеља са много штете, као што су мумије у Метал Слаг 2.

Играч почиње само са једноставним полуаутоматским пиштољем (Metal Slug 6 и 7 су користили потпуно аутоматски пиштољ уместо стандардног полуаутоматског који је први пут коришћен у свакој игри укључујући spin off); како игра напредује, играч може покупити ново оружје. Играч може истовремено да користи само једно оружје. Када се пронађе ново оружје, оно замењује претходно. Слично томе, када муниција понестане, играч се враћа на употребу пиштоља, који има неограничену муницију. Нови систем је имплементиран са Metal Slug 6 који омогућава играчима да носе и бирају између пиштоља и два друга оружја. Играч је такође опремљен гранатама које се могу користити за бацање на непријатеље и наносе већу штету, међутим број граната је ограничен и мора се периодично допуњавати муницијом која се нађе на путу.

SV-001

"SV-001" (SV је скраћеница за „Супер возило“) или „Metal Slug“ је главно возило франшизе Metal Slug. То је мали, нацртани сребрно-сиви тенк који покрећу гусенице. Тенк је наоружан једним топом који испаљује моћне бомбе у ограниченом броју и двоструким вулканским топовима који неограничено испаљују трагајуће метке. Возило може скочити и чучнути. Чучањ отвара отвор на врху тенка кроз који се могу бацати гранате које су већ у поседу играча. Гранате остају независне од система муниције топа. Бомбе у возилу се такође могу допунити кутијама муниције које се налазе на путу. Возило може прегазити пешадију и извршити самоубилачки напад, при чему возач искочи напоље, а тенк се забија и експлодира у мету. Возило може издржати три директна ударца пре него што буде уништено, у ком тренутку ће бити дато упозорење да се возач избаци пре него што возило експлодира. Варијанта гоњења непријатеља има штит који мора бити уништен пре него што се возило уништи.

Током времена, ове спецификације су се промениле за било које возило наоружано вулканским топом и варијантом топа која одговара улози возила, и која је погодна за окружење тог возила. Нека возила ће обезбедити само вулканске топове (који су моћнији од метака пиштоља и такође су неограничени), обичне бомбе (гранате се морају користити) нити оклопна заштита за играча. У Metal Slug 6 (и кућној верзији Metal Slug X па надаље), лик који се може играти је карактер Тarma он може закључати вулканске топове у једну позицију и непрекидно пуцати.

Metal Slug игре обично имају 6 нивоа. Изузеци су Metal Slug 3, Metal Slug 5 и Metal Slug 6, који имају 5, и Metal Slug 7, који има 7. У верзијама за западне аркаде и конзоле, игра би имала цензуру крви, приказујући бели зној уместо крви на свом месту. Међутим, постоји код за онемогућавање ове цензуре у БИОС-у Neo-Geo хардверу и на аркадном и кућном порту.

Плот[уреди | уреди извор]

Околности[уреди | уреди извор]

Прича прве игре укључивала је Одред "Peregrine Falcon" (PF), мали, али вешт тим војника који служе у оквиру дивизије за специјалне операције Регуларне армије, који се боре против војске генерала Donald Morden (Доналда Мордена) како би спречили масовни државни удар и стварање Новог светског поретка. Касније игре су представљале ликове из Sparrows Unit(Јединице Врапци), која је под контролом обавештајног одељења Регуларне армије. Почевши од Metal Slug 2, PF одред се такође бори против ванземаљске претње Земљи (Људи са Марса), као и са неколико других натприродних претњи укључујући јетије, зомбије, покретне Венерине мухоловке, џиновске ракове и мумије. Ови необични елементи су уклоњени из пете игре да би се вратио осећај оригиналног наслова. Петa игра је прешла на мотив модерног guerrilla warfare (Герилски рат), остављајући само трагове откаченог хумора серије и паранормалних непријатеља, са изузетком коначног шефа. Metal Slug 6 се вратио на радњу прва три дела, враћајући Морденову побуњену војску и људе са Марса. Metal Slug 7 има мање необичних елемената са људима са Марсa замењеним алтернативним универзумом Морденове војске са футуристичком опремом и оружјем.[1]

Ликови[уреди | уреди извор]

Хероји[уреди | уреди извор]

Аркадни ормарић Metal Slug у машинском музеју у Сан Франциску

Мајор Marco Rossi [2](Марко Роси, глас Takenosuke Nishikawa (Такеносуке Нишикава) у Neo Geo Battle Coliseum и Kenta Miyake (Кента Мијаке) у Neo Geo Heroes: Ultimate Shooting) и капетан Tarma Roving (Тарма Ровинг) су били једини ликови за игру у првој игри, и сваки је био резервисан само за првог и другог играча. У другом делу, ликови се могу бирати независно, а наредник друге класе Eri Kasamoto (Ери Касамото) и главни наредник Fiolina "Fio" Germi (Фиолина „Фио“ Герми) су додати у глумачку екипу. Ова четворица се обично сматрају кључним Metal Slug тимом. У четвртој игри дебитовали су Nadia Cassel (Надиа Касел) и Trevor Spacey (Тревор Спејси), који су заменили Ерија и Тарму. Нису се вратили у каснијим играма, јер их је креирао Mega Enterprise са седиштем у Кореји и због тога што је "Playmore" задржао интелектуална права на све SNK наслове. Ери и Тарма су се вратили у петој игри. The Game Boy Advance издање игре садржи два нова лика специфична за тај наслов: кадете из PF тима, кадете Walter Ryan (Волтера Рајана) и Tyra Elson (Тајру Елсон). Ликови The King of Fighters/Ikari Warriors ( Икари ратници) пуковник Ralf Jones (Ралф Џонс) и потпоручник Clark Still (Кларк Стил) се појављују од Metal Slug 6, а њихова саиграчица The King of Fighters Leona Heidern (Леона Хеидерн) је доступна као додатни лик за преузимање за Metal Slug XX, ревидирано издање Metal Slug 7.

Непријатељи[уреди | уреди извор]

Генерал Donald Morden (Доналд Морден) је главни антагониста франшизе Metal Slug. Приказан је као лудак који лута са беретом, повезом за очи и у униформи своје војске. У неким играма, он има пролазну сличност са Saddam Hussein (Садамом Хусеином). Појављује се у свакој игрици осим у Metal Slug 5. Очигледно се поправља до краја Metal Slug 6, пошто он (или Rootmars у зависности од путање коју је играч(и) изабрао) спашава играче након што су избачени са зида од експлозије коју је изазвао ванземаљски крајњи шеф. Његова војска је главна сила опозиције у играма Metal Slug, са изузетком Metal Slug 5 и 6. Он командује Побуњеничком војском, а у Metal Slug 4 сматрало се да стоји иза Amadeus Terror Syndicate. Поново се враћа својим коренима у покушају светске доминације у Metal Slug 7, овог пута уз помоћ Побуњеничке армије из будућности, такође као последњи шеф по први пут од оригиналног Metal Slug. Као и главни ликови, генерал Морден се појављује у разним SNK играма као камео, посебно у серији SNK против Capcom: Card Fighters Clash.

Allen O'Neil (Ален О'Нил), под-шеф, појављује се у свим играма осим Metal Slug 5 и 6. Враћа се у Metal Slug 7. Користи митраљез М60, нож и гранате. Упркос чињеници да је Ален очигледно убијен на крају сваког сусрета, креатори игара су га духовито враћали у сваку нову итерацију серије. Аленов син, Ален млађи, појављује се у Metal Slug Advance као наредник за обуку регрута, али се касније открива као двоструки агент побуњеничке војске. Може се борити у последњој мисији као опциони шеф.

Људи са Марса су ванземаљци који су у завери да заузму Земљу у универзуму Metal Slug. Они подсећају на лигње, користећи своје пипке као облик кретања, и чудан стил борбе који укључује гас и ласерски пиштољ. У Metal Slug 2, појавили су се као непријатељи близу врхунца игре, а њихов матични брод се појавио као последњи шеф. Поново се појављују у Metal Slug 3, отимајући Мордена и једног од чланова Регуларне армије на завршном нивоу (који год играч користи биће отет), само да би се Редовна војска и Морденова војска бориле до свог матичног брода. и победила их и њиховог вођу Рутмарса. У Metal Slug 6, људи са Марса, Морден, као и његова побуњеничка војска и Икари ратници, удружују снаге са Регуларном војском у борби против новог ванземаљског освајача који се храни људима са Марса. У Metal Slug X они се појављују као непријатељи рано у игри. Људи са Марса су такође први ликови из серије Metal Slug који се појављују у борбеној игрици: прво у SNK против Capcom: SVC Chos као скривени (али који се може играти) лик, а касније у Neo Geo Battle Coliseum као лик који се може откључати.

Развој[уреди | уреди извор]

Metal Slug на аркадном ормарићу

Аспект серије Metal Slug је био стварање једноставне, али узбудљиве игре пуцања са веома једноставном шемом управљања (један џојстик и три дугмета). Исти тим који је креирао Metal Slug за Neo-Geo раније је направио неколико игара за Irem које имају врло сличну графику и начин играња, као што су GunForce (1991), In the Hunt (1993) и Gunforce 2 (1994).

Неки од основних звучних ефеката и спријтова из наслова Irem и The King of Fighters коришћени су у играма Metal slug. Музику је компоновао Takushi Hiyamuta (који је заслужан као Хиа!), кључни члан Nazca Corporation, коју је SNK купио 1996. године. Прва 3 наслова је развио тим Nazca пре него што је SNK прогласио банкрот у октобру 2001. што је довело до распуштања првобитног тима. Предвиђајући колапс SNK, компанија Playmore је покренута августа 2001. године, која је постала позната као SKN Playmore 2003. године, годину дана након што је Metal Slug 4 објављен. Развој серије је од тада настављен без оригиналног особља, а Noise Factory ради са 4, 5, 6 и 7.[3]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Metal Slug званични веб сајт

Званични веб сајт SNK Playmore, развијач, дистрибутер и главни носилац лиценце Metal Slug-а

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Metal Slugна Јапанском”. 
  2. ^ „гласовни глумац Marco Rossi”. 
  3. ^ „Прича Metal Slug-a”.