Пређи на садржај

Корисник:Smrtnik88/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Што се више истраживања спроводи, то већи број људи разуме значај овог појма. Велики број инвестиционих компанија и светских организација које улажу у тренинг и развој области показује ово интересовање. Европска комисија покренула је програм Агенда за нове способности и послове у 2012. години како би тренирала младе и објаснила им овај нови скуп вештина.[1]

У 21. веку, меке вештине су оно што нас разликује од других, нужни услов за запошљивост и успех у животу.[2] Добитник Нобелове награде економиста Џејмс Хекмен тврди да „меке вештине предсказују успех у животу, да из њих лако проистиче успех, а да програми који развијају меке вештине имају важно место у ефикасном портфолију јавних политика“.[3] Значај који послодавципридају овој теми огледа се у чињеници да су меке вештине сада под‌једнако важне као просек оцена (некада гледан као најважнији фактор при одлучивању) када се ради о запошљавању нових радника.[4]

Велика потражња, и раширена конфузија око тумачења термина меке вештине и тренинга/увежбавања истих, представљају два елемента који могу објаснити недостатак меких вештина на тржишту.Послодавци имају потешкоћа да нађу лидере и раднике који могу да држе корак са растућим тржиштем послова.

  1. ^ Succi, Chiara. "Soft Skills for the Next Generation: Toward a Comparison between Employers and Graduate Students' Perceptions". Sociologia del Lavoro. 137: 244–256.
  2. ^ Heckman and Kautz, Hard Evidence on Soft Skills, 2012
  3. ^ Succi, Chiara. "Soft Skills for the Next Generation: Toward a Comparison between Employers and Graduate Students' Perceptions". Sociologia del Lavoro. 137: 244–256.
  4. ^ Succi, Chiara. "Soft Skills for the Next Generation: Toward a Comparison between Employers and Graduate Students' Perceptions". Sociologia del Lavoro. 137: 244–256.