Корисник:Stefančuta8/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Роберт Флорес

Атлетски клуб Ривер Плата[уреди | уреди извор]

Атлетски клуб Ривер Плата је уругвајски фудбалски клуб који се налази у Монтевидеу. Клуб тренутно игра у Првој Дивизији, првој лиги Уругваја.

Историја[уреди | уреди извор]

Ривер плата је настала спајанјем два бивша клуба Olimpia и Capurro[1]. Основан је 11. маја 1932. године. Након његовог оснивања договорено је да се направи стадион. Стадион је назван Olimpia Park, који се другачије назива Estadio Saroldi. Овако је назван у част Ривер Платиног првог голмана, Federico Omar Saroldi, који је умро после утакмице услед повреде. Током ране историје клуба, за Ривер Плату су играли неки од највећих фудбалера Уругваја, као што су Severino Varela и Hector Sena Puricelli.

Успон у Првој Дивизији[уреди | уреди извор]

Ривер Плата је постигла највишу лигашку позицију 1992. године. Освојила је титулу уз помоћ умећа њиховог најболјег нападача, Julio Dely Valdes. 1997. године остварила је трећу позицију у лиги са само три бода иза Пењарола и Дифенсор Спортинга који су се квалификовали за финале. Још један добар пласман остварила је у сезони 2007/2008, када су остварили другу позицију на табели. За најбољег играча такмичења изабран је играч управо из Ривер Плате, Robert Flores.

Куп Јужне Америке 2009.[уреди | уреди извор]

Ривер Плата је 2009. године играла у полуфиналу Купа Јужне Америке, што је њихов највећи успех у међународним такмичењима. Тренер Juan Ramon Carasco водио их је до полуфинала избацивши из такмичења у рунди од последњих 16 клуб Виторију и у четвртфиналу избацивши Сан Лоренцо.

Последње године[уреди | уреди извор]

Ривер Плата је између априла 2011. и јуна 2015. скоро сваке сезоне у лиги била међу првих шест на табели, квалификујући се за CONMEBOL такмичења. Највећи успех у овом периоду је био када су се 2016. године квалификовали за Куп Ослободилаца по први пут у историји клуба.

Клуб се лоше показао 2022. године у Купу Јужне Америке, када је завршио на последњем месту у групи са само две победе и четири пораза.

Парк Федерико Омар Саролди[уреди | уреди извор]

Ривер Плата уобичајено игра утакмице код куће на стадиону Саролди који се налази у парку Прадо у Монтевидеу, прима 6000 навијача и један је од најбољих терена у лиги. Стадион је првобитно назван Олимпија Парк, али је након смрти голмана Федерика Омара Саролдија преименован у стадион Саролди.

Играчи[уреди | уреди извор]

Први тим
Број Држава Позиција Име
1 Уругвај Голман Јонатан Иразабал
3 Уругвај Одбрамбени играч Норман Родригез
4 Уругвај Одбрамбени играч Хорацио Салабери
5 Уругвај Везни играч Тијаго Галето
6 Аргентина Одбрамбени играч Ромиро Фернандез
7 Уругвај Нападач Јоакин Лавега
8 Уругвај Везни играч Рамиро Кристобал
9 Уругвај Нападач Тизиано Кореа
10 Уругвај Нападач Агустин Вера
11 Уругвај Нападач Јуан Круз де лос Сантос

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Званични сајт Ривер Плате https://cariverplate.uy/. Приступљено 10. 5. 2024.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Званични сајт Ривер Плате