Корисник:Stefanimihailo/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Глок
Глок 17 треће генерације
ТипПолу-аутоматски пиштољ
Место пореклаAустрија
Употреба
У употреби1982–данас
КориснициВиди Корисници
Производња
ДизајнерГастон Глок
Дизајниран1979–1982
ПроизвођачGlock Ges.m.b.H.
Производња1982–данас
Број произведених5,000,000 од 2007[1]
ВаријантеВиди Варијанте
Спецификације
Метак
ДејствоShort recoil, locked breech, tilting barrel (straight blowback for Glock 25 and 28)
Почетна брзина375 m/s (1.230 ft/s) (Glock 17, 17C, 18, 18C)
Ефективни домет50 m (55 yd) (Glock 17, 17C, 18, 18C)
Систем пуњењаБОКС магазин, види Варијанте for capacities
НишаниFixed, adjustable and tritium-illuminated handgun night sights

О пиштољу[уреди | уреди извор]

ГЛОК 17 у калибру 9x19 мм је широко коришћени службени полицијски пиштољ широм света. Поузданост уз капацитет оквира од 17 метака и малу тежину допринела је да буде најпоузданији партнер полицајаца и осталих корисника у свету. Сигуран, једноставан и брз за употребу са „сафе ацтион“ системом окидања дизајниран је за професионалце. Систем „сафе ацтион“ се састоји од предокидача који служи као сигурносна кочница, док се ударна игла односно ударач налази у полунапетом положају. Повлачењем окидача, силом притиска доступном од 2 до 5,5 кг, ударна игла се напиње и након хода назад од неколико милиметара отпушта и врши опаљење метка. Предност над класичним системима окидања је могућност да се опаљење сваког метка врши једнаким притиском окидача што посебно долази до изражаја у стресним ситуацијама.[2]

Опис[уреди | уреди извор]

Кућиште пиштоља израђено је од полимера и у односу на кућишта од челика лакше је за око 80 %. Предност Полyмера је и немогућност корозирања под утицајем људског зноја и временских услова у којима се користи. Цев пиштоља има полигонални профил што омогућава лакше чишћење, веће почетне брзине зрна при испаљењу и знатно дужи век трајања цеви. Глок 17 нема видљиве спољне кочнице, али поседује три међусобно независне кочнице које пиштољ чине потпуно сигурним. Све три кочнице повезане су са окидачем. Познати су по издржљивости и поузданости након што су били изложени екстремним тестовима. Екстремни тестови подразумевају испаљивање огромног броја метака у што краћем временском периоду и то у екстремним условима који зависе од људске маште. Током тестова Глоцк 17 је био замрзаван, излаган високим температурама, затрпаван у блато и песак, бацан из авиона, гажен с возилима, те изложен корозивном утицају морске воде уз обавезно пуцање под водом. Упркос излагању екстремним условима, пиштољ је функционисао без иједног забележеног застоја који би се могао означити као нефункционисање (квар) пиштоља.

Прецизност, поузданост, трајност, мала тежина и велики капацитет оквира су допринеле да се пиштољи Глоцк продају у више од 100 земаља света, а као службено војно и полицијско оружје користи се у више од 60 земаља.

О произвођачу[уреди | уреди извор]

Glock Ges.m.b.H., често називан само ГЛОК, јесте аустријски произвођач оружија са седиштем у Аусрији и Сједињеним Америчким Државама. Иако је компанија светску славу стекла производњом управо овог модела пиштоља, такође производи и друге врсте оружија. Главно седиште ове компаније налази се у аустријском граду Дојч-Ваграм. Компанија је добила назив по презимену оснивача, Гастон Глоку. Компанија је светску славу стекла почетком 21. века, када је и почела са активном производњом ове врсте орушија, које се сада користи скоро свуда у свету.

Спецификације[уреди | уреди извор]

Глок 17 користи кертриџе од 9x19 мм. Дугачак је 186 мм (дужине 7,32 инча), са дужином цеви 114 мм (4,49 инча) и стандардним капацитетом оквира од 17 метака. Тежина је 625 г (22 оз) када је пиштољ празан.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Timeline - GLOCK USA”. Приступљено 15. 03. 2018. 
  2. ^ http://www.magnumserbia.rs/sr/pistoljirevolveri/pistolj-glock-17-gen4-9mm-1270 15.03.2018.