Корисник:StojaneMolim/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Баки хватач[уреди | уреди извор]

Баки хватач (јап. クラッフラー刃牙, Gurappurā Baki) је јапанска манга коју је написао и илустровао Кеисуке Итагаки. Првобитно је серијализован у шонен манга магазину Weekly Shōnen Champion од 1991. до 1999. и прикупљен у 42 танкобон свеске од стране Аките Шотена. Прича прати тинејџера Бакија Ханму док тренира и тестира своје борбене вештине против разних противника у смртоносној борби прса у прса без правила.

Серију је пратило пет наставака у истом часопису; Баки (ハキ, званично романизовано као Нови Хватач Баки: У потрази за нашим најјачим херојем), који је серијализован од 1999. до 2005. и сакупљен у 31 том, Баки Ханма (範馬刃牙, Ханма Баки, Баки: Син Чудовишта), која је серијализована од 2005. до 2012. и сакупљена у 37 томова, Баки-Доу (刃牙道, Баки До, лит. „Бакијев стил“), која је серијализована од 2014. до 2018. и сакупљена у 22 тома, пета серија, такође названа Бакидоу (ハキ道) али са Бакијевим именом написаним катаканом уместо канџијем, серијализована од 2018. до 2023. и сакупљена у 17 томова, и Баки Рахен (刃牙らへん, „Баки и други“). ), серијализован од 2023.

Oригинална видео анимација (ОВА) од 45 минута објављена је 1994. Аниме од 24 епизоде ​​емитован је на ТВ Токио између 8. јануара и 25. јуна 2001, а убрзо је уследила друга серија од 24 епизоде ​​од 22. јула до 24. децембра. , 2001. Оригинална мрежна анимација (ОНА) објављена је на Нетфликс-у између 25. јуна и 24. септембра 2018., након чега је уследила друга сезона која је објављена 4. јуна 2020. Трећа серија је објављена од 30. септембра 2021. до 24. августа , 2023, а најављена је и аниме адаптација Баки-Доуа. ОВА је била прва која је лиценцирана и објављена у Северној Америци, 1998. од стране Централ Парк Медиа, након чега је уследила оригинална манга 2002. од Gutsoon! Entertainment (непотпуна), и коначно обе аниме серије 2005. године од стране Funimation Entertainment. Media Do International је почео да објављује другу серију манга дигитално у августу 2018. Серија Баки је једна од најпродаванијих манга свих времена, са више од 85 милиона примерака у оптицају.

Прича[уреди | уреди извор]

Бакија Ханму одгаја његова богата мајка Еми Акезава, која такође финансира његову обуку у нади да може да буде моћан борац попут свог оца Јуџира Ханме. Отприлике на почетку серије, Баки прераста традиционалну обуку и креће да прати пут тренинга свог немилосрдног оца и на том путу упознаје многе моћне борце. На крају, Баки се бори са оцем и без изазова је претучен. Еми која покушава да га спасе убија његов отац, због чега Баки осећа мржњу према њему.

Након што је претучен, Баки путује широм света настављајући обуку. Годинама даље на путу проналази подземну борилачку арену у којој се бори са неким од најмоћнијих бораца различитих стилова борилачких вештина. Овде он заиста почиње да усавршава своје борилачке вештине. Намерава да ојача, надмаши оца и настави да издржи и преживи бројне препреке на које наилази на свом путу.

Медије[уреди | уреди извор]

Манга Главна серија

  • Хватач Баки (グラップラー刃牙, Gurappurā Baki) — Оригинална серија серијализована у Weekly Shōnen Champion од 1991. до 1999. Прикупљена у 42 дела. Од 2007 до 2008 прикупљено у 24 дела канзенбан издања. Хватач Баки говори причу о младом Бакију Ханми који улази у свет нелегалних подземних туча и убрзо постаје шампион борбене арене испод Токио Доум стадиона. Касније у причи, Бакијева прошлост је приказана у којој 13-о годишњи Баки тренира да би победио свог оца Јуџира Ханму у бици, да би заслужио љубав своје мајке. Након што Еми прекине борбу Бакија и Јуџира, Јуџиро је убије и Баки се заклиње на освету. У данашње време, промотер подземне арене, Мицунари Токугава организује посебан турнир под називом "Максимални турнир" како би се одлучило ко је најјачи борац на свету. Након што је победио у свим својим борбама, Баки се бори против Џека Ханме, Бакијевог полубрата и још једног сина Јуџира.

Gutsoon! Entertainment је лиценцирао ову серију за северноамеричко издање, и преименовао га у Баки Хватач. Објавили су првих 46 поглавља у свом часопису за антологију манга на енглеском језику Raijin Comics. Прво издање часописа изашло је 18. децембра 2002, али је у јулу 2004. прекинут. Планирана су четири прикупљена поглавља, али се не зна да ли су изашли.

  • Баки (バキ, Нови Хватач Баки: У потрази за нашим најјачим херојем) — Друга серија, такође серијализована у Weekly Shōnen Champion од 1999. до 25. новембра 2005. Скупљено у . Нови Хватач Баки се одвија убрзо након завршетка Хватача Бакија, приказујући Бакијеве покушаје да као обичан тинејџер оде у средњу школу. Међутим, његови напори су прекинути када петорица затвореника осуђених на смрт побегну из заточеништва и крену у Токио како би „спознали пораз“. Ови затвореници су амерички Кунг-фу борац Кајо Доријан, британски убица Хектор Дојл, руски осуђеник Сикорски са моћном способношћу штипања, амерички осуђеник Спек са огромним капацитетом плућа и јапански тровач Рјуко Јанаги. Након Бакијеве борбе са Јанагијем, Баки постаје смртно отрован и пребачен је у Кину да учествује на кинеском „Великом Раитаи турниру“ како би спасио свој живот. Након меча против кинеског мајстора отрова који је преокренуо Бакијево тровање, Баки је спашен и наставља да се бори заједно са својим савезницима на турниру. По завршетку турнира, измишљени син Мухамеда Алија, Мохамед Алаи млађи изазива Бакија како би освојио срце Бакијеве девојке Козуе. Када се сукоб између њих двојице завршио, Баки изазива свог оца на реванш како би завршио своју каријеру борца. Јуџиро прихвата овај позив и проглашава Бакија достојним да буде његов „плен“.

Ова серија је лиценцирана за издавање на енглеском од стране Media Do International, која ју је издала дигитално између августа 2018. и августа 2019. Компанија је изјавила да је могуће будуће штампано издање и да су заинтересовани и за оригиналну мангу.

  • Баки Ханма (範馬刃牙)